Krimi

Nu er der video-overvågning i Pusher Street: - De bliver revet ned senere

10 betjente borer fredag morgen på Christiania. Nu skal videokameraer overvåge Pusherstreet.

Københavns Politi sætter nu kameraer op i Pusherstreet på Christiania. Det bekræfter Dannie Rise, chef for Task Force Pusherstreet, overfor TV 2. 

Christiania oplyste i sidste uge i et brev til politidirektør Thorkild Fogde, at man ikke vil modsætte sig videoovervågning i Pusher Street.

Fredag morgen mødte betjente op på Christiania og begyndte at sætte de første kameraer op.

- Vi sætter to op i dag. Resten kommer op løbende. Jeg kan ikke oplyse et præcist antal for, hvor mange vi vil sætte op, men der kommer et par stykker ad gangen, siger Dannie Rise fra Task Force Pusherstreet.

Risiko for hærværk på kameraer

Ifølge TV 2s reporter på Christiania foregår opsætningen af kameraerne meget roligt. Cirka 10 betjente arbejder med hjælp fra en kranvogn. 

Folk stopper op og ryster på hovedet. Pusherne brokker sig. Indbyggerne griner lidt. 

Nogle cykler forbi og råber af politiet: "Det kommer ikke til at ske. Det bliver revet ned senere. Det er falsk tryghed det her". 

Politiet vil først og fremmest afvente og se, hvor meget de første kameraer afdækker af gaden. Og så er man også spændt på at se, om kameraerne får lov at hænge i fred. 

- Vi er spændt på, om pusherne vil udøve hærværk på dem. De vil jo være lidt irriterende for deres arbejdsvilkår, siger Dannie Rise. 

Området er videoovervåget

Ved indgangen til Christiania opsættes desuden skilte, der fortæller, at området er videoovervåget.

Det er ikke kun fordi, loven kræver det, men også for at bakke op om christianitternes egen bøn om, at folk støtter Christiania ved at købe deres hash et andet sted. 

- Vi håber, at køberne ser de her skilte og tænker "arhh, måske skulle jeg tage et andet sted hen og handle", siger Dannie Rise. 

Ingen slutdato på endnu

Der er ikke taget endelig stilling til, hvor længe kameraerne skal overvåge Pusherstreet. Indtil videre vil kameraerne blive hængende, så længe der er behov for dem, lyder det fra Københavns Politi. 

- Om det tager tre, seks, ni eller 12 måneder, det må tiden vise. Så længe vi kan identificere købere og sælgere, så vil vi gøre det. Vi ved godt, at det rent principielt strider mod mange af Christianias beboeres grundholdning at lade sig overvåge. Essensen er at gøre området trygt, lyder det fra vicepolitiinspektøren. 

Ole Lykke, talsmand for Christiania, siger til TV 2:

- Vi bryder os jo ikke om at få kameraer op. Det er ikke vores stil. Hvis samfundet for alvor vil have kontrol med hashhandlen i Danmark, må det finde en anden måde end at kontrollere samtlige borgere. 

Christianitterne rev hashboder ned

31. august blev to politibetjente samt en forbipasserende skudt under en anholdelse på Christiania. 

Den formodede gerningsmand bag skyderiet, den 25-årige Mesa Hodzic, blev dagen efter skudt af Politiets Aktionsstyrke i forbindelse med en anholdelsesaktion i Kastrup. Natten efter blev han erklæret død.

Som reaktion på skyderiet rev Christianias beboere selv hashboderne i Pusherstreet ned og overmalede skiltene med 'fotoforbud' med lyserrøde hjerter.