Krimi

Christianitter frygter flere overvågningskameraer

Effekten af overvågning er ikke holdbar, og det kan betyde flere kameraer, mener Christiania-talsmand.

Christianitterne tager de nye overvågningskameraer, der fredag er installeret i Pusher Street, med ophøjet ro.

Men effekten af overvågningen er ikke holdbar, og det kan meget vel betyde, at der i fremtiden bliver sat endnu flere kameraer op, mener Ole Lykke, talsmand for Christiania.

- Det kommer jo nok bare til at betyde, at hashhandlen ryger væk fra Pusher Street. Men så ender handlen rundt om hjørnet i stedet for. Det er en skrue uden ende, for så vil politiet nok have endnu flere kameraer, siger han.

Vil undgå flere konfrontationer 

Overvågningen sættes op, efter at christianitterne først på måneden rev boderne i Pusher Street ned. Det er en følge af, at to politibetjente og en civil for nylig blev skudt og såret i gaden. Også forbuddet mod at tage billeder blev ophævet.

Fonden Christiania besluttede at imødekomme i alt fire ønsker fra politiet, heriblandt midlertidig overvågning af Pusher Street.

- Svaret fra fonden var jo, at vi hverken ville eller kunne modsætte os politiets ønsker. Det var en beslutning, der byggede på, at politiet ville sætte kameraerne op under alle omstændigheder.

- Vi ville ikke have flere store konfrontationer, så derfor gik vi med til det, siger talsmand Ole Lykke fra Christiania.

Kameraerne "virker provokerende"

Efter at politiet satte kameraerne op og forlod Christiania, gik der ikke længe, før folk i Pusher Street begyndte at diskutere, hvordan man nemmest kunne få dækket kameraerne til - eller ødelægge dem.

Ole Lykke tør ikke spå om, hvad der kommer til at ske med kameraerne.

- Det kan jeg ikke udtale mig om. Jeg ved det ikke. Det virker selvfølgelig provokerende for folk, der har aktivitet i Pusher Street, men jeg ved det ikke, siger han.

- Men det er i hvert fald meget ubehageligt med kameraerne.

Hvorfor?

- Det er et underligt spørgsmål. Vi kan ikke være de eneste i landet, der synes, overvågning er ubehagelig, lyder svaret fra Ole Lykke.