Advarsel om Tys Tys-kilde blev ignoreret af PET og Nets

Både PET og Nets var advaret om, at Se og Hør modtog kreditkortoplysninger, og at der kunne være tale om en 'sikkerhedsrisiko'. Intet skete.

Både Nets og Politiets Efterretningstjeneste, PET, var advaret om, at ugebladet Se og Hør havde adgang til kongelige og kendte danskeres kreditkortbevægelser.

Men hverken Nets eller PET greb ind.

Det fortæller fotograf Michael Medgyesi, der torsdag er første vidne i Retten i Glostrup, hvor Se og Hør-sagen kører.

Michael Medgyesi var freelancefotograf på Se og Hør fra 2006 til 2011, hvor han blev fyret af den daværende chefredaktør, Kim Henningsen. I 2012 kontaktede han PET og fortalte, at han havde været på rejser for ugebladet, hvor journalisten løbende fik beskeder, når de kendte havde brugt et Mastercard.

- Der var moralske implikationer, og det er ikke rigtig fedt. Den tanke, at hvis du nu kan tjekke folk som Janni Spies, så kan du også tjekke andre folk. Og så kan du også tjekke statsministeren, siger Michael Medgyesi fra sin plads i vidneskranken i midten af retssalen.

Danmarkshistoriens største medieskandale

Som vidne skal Medgyesi være med til at belyse, hvad som er op og ned i danmarkshistoriens største medieskandale, Se og Hør-sagen.

To tiltalte og Aller Media er allerede blevet dømt i såkaldte tilståelsessager.

I retten sidder nu seks tiltalte: de tidligere chefredaktører på Se og Hør Henrik Qvortrup, Kim Henningsen og Per Ingdal, de tidligere journalister hos Se og Hør Kasper Kopping og Ken B. Rasmussen - samt den såkaldte Tys Tys-kilde, Peter Bo Henriksen.

I det store hele anerkender de tiltalte sagens faktiske forhold - men alle seks nægter sig skyldige.

Møde på hotel med PET

Medgyesi var bekymret over sikkerhedsrisikoen i forhold til de lækkede kreditkortoplysninger, og derfor henvendte hans sig til PET. Sådan forklarer han fra vidneskranken i retten.

- Tog PET din henvendelse alvorligt? Reagerede de?, spørger anklageren.

- Ja, vi skulle mødes, og jeg mødtes med to personer. Det var måske i sommeren 2012, fortæller Michael Medgyesi.

Han mødtes med to politiagenter på Admiral Hotel i København, og her fortalte han om to - måske tre - rejser, som han havde været på som udsendt for Se og Hør. Rejser, hvor de løbende fik friske oplysninger om kendte personers færden.

Med Stein Baggers familie i Sydfrankrig

En af rejserne fandt sted den 27. til 30. december 2008, hvor Michael Medgyesi sammen med en journalist fik til opgave at følge efter Stein Baggers hustru, Anette Uttenthal, på en rejse til Sydfrankrig.

Tidligere på måneden havde Stein Bagger, der som direktør for it-selskabet IT Factory blev dømt for bedrageri og dokumentfalsk, selv henvendt sig på en politistation i Los Angeles. Her overgav han sig selv til myndighederne - og mens han sad varetægtsfængslet, kæmpede alle danske medier om de bedste historier om IT Factorys tabte millioner - og Stein Baggers rolle i sagen.

Medgyesi tog billeder af Anette Uttenthal i flyet - og igen i lufthanvnen i Nice, hvor hun lejede en sølvgrå Mercedes SLK 280. Herefter mistede de hende, da hun kørte ud fra lufthavnen.

I en senere gennemgang af forløbet skriver Medgyesi i Nets: "Den 28. fik vi at vide, at hun (red. Anette Uttenthal) havde brugt et specifikt beløb på Hotel Port Palace i Monaco en times tid før, vi fik oplysningen viderekommunikeret".

Kendte hotellet i Monaco

Journalisten AS var med på turen. Han husker ikke, at der var tale om brug af kreditkortoplysninger.

- På et tidspunkt ringer Kasper Kopping (red. tidligere journalist på Se og Hør og tiltalt i Se og Hør-sagen) og siger, at de skal køre til et navngivet hotel i Monaco, for der er hun. Jeg går ind på hotellet og spørger receptionisten og får at vide, at hun lige er tjekket ud, siger AS, der også er indkaldt som vidne i retten.

- Vi får at vide, at vi skal rykke hurtigt, at hun er på det der hotel, siger AS.

Det er hun så ikke længere - men på endnu en rejse til Schweiz oplever Michael Medgyesi igen, at man tilsyneladende modtager kreditkortoplysninger.

Efter Janni Spies til Geneve

Det var den 11. september 2009, hvor Medgyesi sammen med journalisten SS rejste efter Janni Spies til Geneve.

- Vi vidste, hvilket fly hun skulle med. Men vi var ikke på det samme fly, siger Medgyesi fra sin plads i vidneskranken i Retten i Glostrup.

- Vi tog ned til et hotel, hvor vi vidste, at hun skulle bo. PÃ¥ det tidspunkt vidste jeg ikke, hvorfor vi ved det, siger han.

Journalisten gik ind på hotellet for at finde ud af, om Janni Spies var der – men da var hun tjekket ud.

Journalisten kontaktede redaktionen og fik at vide, at Janni Spies netop havde købt togbilletter på stationen lige rundt om hjørnet. De skyndte sig derhen, men fandt hende ikke.

Advarsel til Nets

"Den 11. september 2009 var vi i Geneve og fik at vide, at Janni Spies samme dag (vi havde muligvis oplysningen dagen før, eftersom vi kørte direkte til hotellet fra lufthavnen) havde brugt kortet på et hotel, hun havde boet på natten mellem den 10ende og den 11te," skriver Michael Medgyesi i sin redegørelse til Nets.

Rejsen til Geneve fik de ikke meget ud af - og tilsyneladende var det det samme resultat, der kom ud af Medgyesis henvendelse til Nets den 18. januar 2013.

- Der gik et stykke tid, efter jeg talte med PET, og så kunne jeg mærke i mine knogler, at der skete ikke rigtigt noget. Og så prøvede jeg med Nets i stedet for, siger Medgyesi i retten.

Michael Medgyesi talte i telefon med Søren Winge, der er pressechef i Nets. Han sendte en nærmere redegørelse for de tider og steder, han mente, der kunne være brugt en såkaldt kreditkortkilde - og så hørte han ikke mere.

- Jeg troede, at det var hos Mastercard, at der sad en eller anden rådden person. For der var i begge tilfælde tale om Mastercard, siger Michael Medgeysi.

Ingen konsekvenser i Nets

Han kontaktede igen Nets for at høre, om der skete noget i sagen.

23. januar modtog han en mail fra pressechef Søren Winge, hvor der stod:

"Hej Michael, du har ret. Jeg skylder dig en tilbagemelding. Da vi ikke må videregive oplysninger af den art, kan jeg hverken be- eller afkræfte den information..., begynder mailen, der handler om, at Nets "undersøger sagen".

Tilsyneladende uden resultat - idet kreditkortkilden Peter Bo Henriksen tilsyneladende ikke blev konfronteret med de oplysninger, han solgte til Se og Hør, inden skandalen rullede med udgivelsen af Ken B Rasmussens bog i slutningen af marts 2014.

Der forventes dom i Se og Hør-sagen 24. november 2016.