Tiltalt i Se og Hør-sagen: Journalist skulle have haft lønforhøjelse for at tie

Tiltalt i Se og Hør-sagen Per Ingdal fastholder, at han i sin tid som chefredaktør på ugebladet ikke kendte til den såkaldte Tys Tys-kilde.

Vidste han overhovedet, at den såkaldte Tys Tys-kilde, Peter Bo Henriksen, eksisterede? Og vidste han i så fald, at kilden leverede informationer til Se og Hør om de kendte og kongeliges brug af kreditkort skaffet gennem jobbet som systemmedarbejder hos IBM og PBS?

Det er nogle af de helt store spørgsmål, da den tidligere konstituerede chefredaktør på Se og Hør, Per Ingdal, skal give sin forklaring i Retten i Glostrup i sagen om Danmarks største medieskandale.

Som den eneste tiltalte er Per Ingdal iklædt jakke, lyseblåt slips og en hvid klud i brystlommen. Foran sig på vidneskranken har han lagt sin MacBook Air. Sammenklappet, men inden for rækkevidde.

- Vidste du som chefredaktør, at der var en kreditkortkilde, spørger anklagerfuldmægtig Henrik Uhl Pedersen.

- Nej, svarer Per Ingdal kort.

Nægter sig skyldig

Sammen med Peter Bo Henriksen, de tidligere journalister hos Se og Hør Ken B. Rasmussen og Kasper Kopping og de tidligere chefredaktører hos ugebladet Henrik Qvortrup og Kim Henningsen er Per Ingdal tiltalt i Se og Hør-sagen.

Ligesom de øvrige tiltalte nægter han sig skyldig.

Se og Hør-sagen kort

  • Den 28. april 2014 kom det frem, at Se og Hør havde købt oplysninger om kongelige og kendte.
  • Oplysningerne kom fra den tidligere Se og Hør-journalist Ken B. Rasmussens bog 'Livet, det forbandede'.
  • I bogen beskrives det, hvordan Se og Hør købte oplysninger fra en Tys Tys-kilde.
  • Kilden havde adgang til en række kreditkort via PBS/Nets, hvor han arbejdede.
  • 12 personer blev sigtet - 8 samt Aller Media blev tiltalt.
  • Kim Bretov, Lise Bondesen og Aller Media har tilstået og er dømt.
  • De sidste seks nægter sig skyldige.
  • Der blev afsagt dom i byretten 24. november 2016.

Per Ingdal, der siden 2002 havde været udgiverdirektør hos Aller Media, var konstitueret chefredaktør for Se og Hør i månederne efter, at Henrik Qvortrup forlod ugebladet – fra 31. december 2008 til 15. juni 2009, hvor Kim Henningsen blev ansat.

Lønforhøjelse skulle have lukket munden på journalist

Se og Hør-sagen begyndte at rulle, da den tidligere journalist på Se og Hør Ken B. Rasmussen, der også er tiltalt i sagen, udgav en roman om det fiktive ugeblad Set og Hørt. Her beskrev han en verden, som mindede mistænkeligt meget om den virkelige verden på Se og Hør, og hvor en hemmelig kilde leverede informationer om de kendte og kongeliges brug af kreditkort.

Bogen er tidligere blevet betegnet som en hævngerning, da Ken B. Rasmussen endte sin tid på Se og Hør med en fyreseddel leveret af daværende chefredaktør Kim Henningsen.

- Hvis jeg havde vidst, hvad jeg ved i dag, så var Ken B. Rasmussen nok ikke blevet fyret. Så havde han i stedet fået en lønforhøjelse, for at få ham til at tie stille, siger Per Ingdal med en rolig stemme.

Du ville give ham lønforhøjelse for at lukke munden på ham, spørger den anklagerfuldmægtige retorisk.

- Det er ikke en behagelig sag for Se og Hør eller for mig.

Risiko ved fyring

I retten toner en mailkorrespondance frem på storskærmene.

Mails viser, at Kim Henningsen og Per Ingdal drøftede fyringen af Ken B. Rasmussen, der i sin tid på Se og Hør sammen med en anden journalist havde kontakten til den hemmelige Tys Tys-kilde med de værdifulde kreditkortoplysninger.

5. september 2011 sendte Kim Henningsen følgende mail mærket ’Top fortroligt / Ken B’.

”Kære Per. Jeg skal lige gøre dig opmærksom på, at vi løber en risiko ved at afskedige Ken B. Rasmussen i forhold til SH’s (red. Se og Hørs) omdømme. Som du ved fra din tid som chefredaktør, var Ken B. en af de to, der havde kontakt til den kilde, som forsynede os med oplysninger om PBS-transaktioner," skrev den daværende chefredaktør blandt andet.

Dagen efter kom svaret fra Per Ingdal.

"Du har ret i, at det er en risiko, som du bør forholde sig til. Du bør udarbejde en klar kommunikationsstrategi for hvorledes denne sag skal tackles, hvis Ken B. underretter andre medier om interne, fortrolige sager på Se og Hør," skrev han blandt andet.

Sikret lovlige arbejdsmetoder

I mailen understregede Per Ingdal, at han ikke kendte til kilden i sin tid som chefredaktør - selvom Kim Henningsen, da han afgav forklaring, sagde det modsatte.

"Første gang vi i direktionen blev orienteret om, at der fandtes en sådan kilde, var da du orientere os om det kort efter din tiltrædelse," skrev han og tilføjede:

"Vi har sikret os, at Se og Hørs kilder og oplysninger fremover baseres på almindelige journalistiske arbejdsmetoder i lighed med andre seriøse mediers arbejdsmetoder og ikke ved nogen former for ulovlig overvågning af enkeltpersoners adfærd og færden."

Prins Joachim og prinsesse Marie på ski

Mens Per Ingdal bestred rollen som chefredaktør blev der ifølge anklageren udgivet flere historier baseret på oplysninger fra Peter Bo Henriksen, der populært på Se og Hør gik under navnet Kreditkort Bo.

På storskærmene i retssalen vises en sms sendt fra Peter Bo Henriksen til Kasper Kopping.

”Jokke i Bretaya i Schweitz,” står der efterfulgt af kreditkorttransaktion fra et hotel og en pris.

Et nyt billede toner frem på skærmen. Denne gang er det en forside fra Se og Hør.

”Joachim og Marie i skihytten. Vores gemmested, står der med store bogstaver ved et billede, hvor både prins Joachim og prinsesse Marie smiler til fotografen.

Per Ingdal fortæller, at han ikke stillede spørgsmålstegn ved, hvordan Se og Hør kunne vide, at parret var i Schweitz.

Vidste det ikke som chefredaktør

I forbindelse med Allers interne undersøgelse af Se og Hør kom det frem, at den tidligere chefredaktør, Kim Henningsen, i 2009 informerede Per Ingdal om, at ugebladet havde en kilde hos IBM og PBS, der var 'ulden i kanten'.

- Jeg fik at vide af Kim Henningsen, at der var en kilde, som var lidt anerledes, end de andre, siger Per Ingdal i retten og understreger, at han først blev bekendt med kilden, da Kim Henningsen havde overtaget roret som chefredaktør.

Tog skraldet

Da danmarkshistoriens største medieskandale begyndte at blive offentlig kendt, måtte Per Ingdal gå på barsel før tid. Og den 20. juni 2014 trak sig som udgiverdirektør og forlod Aller Media.

- En i ledelsen måtte tage det ledelsesmæssige ansvar, og pilen pegede på mig, siger Per Ingdal.

Dengang var han ærgerlig og følte sig ikke personlig skyldig i det, som var sket, forklarer han i retten.

Der ventes at falde dom over de tiltalte i Se og Hør-sagen 24. november.