Krimi

Smiley om terror koster ung iraker betinget udvisning

To opslag på Facebook efter angreb på et fransk satiremagasin koster 25-årig en betinget udvisning.

Københavns Byret finder onsdag en 25-årig iraker skyldig i terrorbilligelse, efter at han havde ytret sig om angreb på det franske satiremagasin Charlie Hebdo 7. januar 2015.

Han idømmes betinget udvisning og en tillægsstraf på tre måneders ubetinget fængsel.

Manden anker dommen. Det siger hans forsvarer, Jane Ranum, efter en kort samtale med sin klient uden for retslokalet.

Når udvisningen gøres betinget, skyldes det den 25-åriges tilknytning til Danmark, hvor han har boet, siden han var dreng. Han er gift og har to børn.

Ikke muligt at udvise ham

En udvisning ville være i strid med "Danmarks internationale forpligtelser", forklarer dommer Søren Schou Frandsen.

Den 25-årige er dømt for terrorbilligelse, hvilket kræver, at ytringen er både offentlig og en udtrykkelig billigelse. Han anfægter begge dele.

På Facebook linkede irakeren til en artikel på TV2 om angrebet på satiremagasinet 7. januar sidste år og skrev på arabisk: "Oh gud, lovprisningen tilfalder dig".

Senere samme dag offentliggjorde han endnu et link til en artikel med titlen "Live: Flere døde på fransk ugeblad". Over artiklen havde den dømte indsat en smiley.

Ifølge forsvareren slettede han det ene opslag efter få minutter, mens det andet blev fjernet i løbet af det første døgn.

Den 25-årige har forklaret, at han slettede opslagene, fordi han blev kontaktet af venner, der mente, at de kunne misforstås.

Hans facebookprofil var oprettet under et andet navn. Det navn brugte han også, når han talte med journalister.