Han afbrød officielt samarbejdet med Tys Tys-kilden - men fortsatte alligevel

Selvom samarbejdet med Tys Tys-kilden officielt blev stoppet i 2010, fortsætte Kim Henningsen i hemmelighed udvekslingen af kreditkortoplysninger.

På overfladen var samarbejdet slut. I sommeren 2010 var brugen af den såkaldte Tys Tys-kilde, Peter Bo Henriksen, fortid hos Se og Hør.

Sådan lød beskeden i hvert fald fra den daværende chefredaktør Kim Henningsen på et åbent redaktionsmøde. De private informationer om kendte og kongeliges brug af kreditkort blev ikke længere solgt til ugebladet.

- Jeg traf en beslutning om, at vi officielt stoppede samarbejdet med den kilde. Det har formentlig været med min sædvanlige dårlige humoristiske stil: Alle her kender til eksistensen af kreditkortkilden, og jeg har på den baggrund besluttet at stoppe samarbejdet for at beskytte kilden, siger Kim Henningsen i Retten i Glostup.

Havde du nogen intention om rent faktisk at stoppe samarbejdet med kilden, spørger anklagerfuldmægtig Henrik Uhl Pedersen.

- Nej, lyder svaret kort og kontant.

I midten af retslokale fire er den almindelige stol er udskiftet med en blød hæve-sænke. Allieret med et talepapir har han indtaget den varme stol – klar til at afgive sin forklaring.

Kim Henningsen er tiltalt for at have forbrudt sig mod straffeloven, men nægter sig skyldig i danmarkshistoriens største medieskandale, Se og Hør-sagen. Han fastholder, at der ikke er tale om lovbrud, da han ikke mener, at det var ulovligt at bruge de oplysninger, som kilden skaffede til Se og Hør.

To gange tolv elektrochok

Talepapiret kommer i brug med det samme. Med en langsom, næsten dikterende stemme læser han bogstaverne på det hvide A4-papir.

- Jeg sidder her med intensionen om at svare ærligt på alle spørgsmål, læser han.

Der er dog ét aber dabei. Kim Henningsen var i 2013 og 2014 indlagt på Psykiatrisk Afdeling i Helsingør, hvor han blev behandlet for depression. Ikke på grund af sagen, men efter ”uoverskuelige privatøkonomiske problemer”.

Behandlingen bestod i 24 elektrochok, hvor en hyppig forekommende bivirkning er hukommelsessvigt. Et faktum, som Kim Henningsen flere gang har gjort opmærksom pĂĄ – og afhøringen i Retten i Glostrup er ingen undtagelse.

Det måtte være lovligt

I juni 2009 trådte Kim Henningsen ind på Se og Hør som den nye chefredaktør. Han var med på bladets præmis: Man skulle gå til grænsen.

Og der gik ikke mange dage, før han blev orienteret om den kilde, der på ugebladet populært gik under navnet Kreditkort Bo.

Det var journalisterne Ken B. Rasmussen og Kasper Kopping, der også er tiltalt i sagen, der informerede den nye chefredaktør om den IBM og PBS-ansatte Peter Bo Henriksen og hans adgang til oplysninger om kendte og kongeliges brug af kreditkort.

- Det fremgik tydeligt af vores snak, at det var en kilde, der havde eksisteret under mine to forgængere, siger Kim Henningsen og refererer til de tidligere chefredaktører Per Ingdal og Henrik Qvortrup.

Havde du overvejelser om, hvorvidt det var lovligt eller ulovligt at bruge kilden, lyder spørgsmålet fra anklagermyndigheden.

- Ja.

Svaret falder hurtigt.

- I og med, at det var en medarbejder, der gennem sit arbejde havde adgang til oplysningerne, var min konklusion lynhurtigt, at det lå inden for, hvad der var strafferetlig lovligt, forklarer Kim Henningsen, der i retten kalder Peter Bo Henriksen for ”en rigtig god kilde”.

Vand tak!

Den tiltalte spørger efter vand.

Kasper Koppings advokat, der under de øvrige afhøringer også har ageret vandforsyning, fylder den hvide plastickop, inden han igen lader Kim Henningsen få det fulde fokus.

Selvom lokalet er væsentligt koldere, end det har været tilfældet de øvrige dage i retten, har farven på Kim Henningsens kinder rykket et par nuancer længere mod rød. Et let skin på panden indikerer, at varmen har fundet ham.

Sikret almindelige journalistiske arbejdsmetoder

I sommeren 2010 fik Kim Henningsen ordrer fra toppen af Aller Media. Brugen af Peter Bo Henriksens oplysninger skulle stoppes. Men selvom Kim Henningsen fortalte de ansatte, at samarbejdet var ophørt, forsatte Tys Tys-kilden med at levere oplysninger.

Anklageren viser i retten en mail fra 6. september 2011, som tikker ind fra det daværende medlem af direktionen i Aller Media Per Ingdal til Kim Henningsen.

- Som du sikkert husker, instruerede vi dig i at afbryde forbindelsen til denne kilde, hvilket du var enig i. Du fortalte os senere, at denne kilde og lignende ikke er aktive for Se og Hør, skrev Per Ingdal blandt andet.

- Vi har sikret os, at Se og Hørs kilder og oplysninger fremover baseres på almindelige journalistiske arbejdsmetoder i lighed med andre seriøse mediers arbejdsmetoder og ikke ved nogen former for ulovlig overvågning af enkeltpersoners adfærd og færden.

Fantasifulde kamufleringer

Mailen indikerer, at toppen af Aller Media angiveligt ikke var bekendt med, at samarbejdet forsatte i al hemmelighed. At ugebladet fortsat modtog informationer om kreditkortsansaktioner, der afslørende, hvor i verden de kendte og kongelige befandt sig.

- Vi kunne kamuflere, hvor vores informationer kom fra. Det blev vi jo nødt til, siger Kim Henningsen og henviser til alle de ansatte, der troede, at kilden var fortid.

- Det mest fantasifulde var, at jeg havde set et eller andet, pĂĄ en golftur havde oplevet et eller andet, eller at en af mine venner havde ringet og fortalt et eller andet.

Løgn om prinse-tip

I stedet for at bede om det rejser Kim Henningsen sig roligt fra stolen og går mod de tiltaltes pladser i retten, hvor en kande med vand er placeret. Han fylder sit plastickrus op, inden et nyt bevis fra anklageren toner frem på de mange skærme i retslokalet.

En mail fra den 10. januar 2011 sendt fra Kasper Kopping til den daværende redaktionschef Kim Bretov, der allerede er blevet dømt for sin medvirken i en såkaldt tilståelsessag, viser, hvordan man skjulte tip fra den såkaldte Tys Tys-kilde.

- Han (red. Kim Henningsen) kommer her snart ud med tippet som om, det er ham, der har fået det. Maskeret som, at det er ham, der via en kilde har fået info om Miami og Den Dominikanske Republik, lød det blandt andet i mailen.

Det kamuflerede tip fra Peter Bo Henriksen viste korttransaktioner fra prins Joachim og skulle bruges til at lave en historie om ham og kronprins Frederik, der ifølge Se og Hør angiveligt var uvenner på det pågældende tidspunkt.

Mit ansvar og kun mit

Som chefredaktør har Kim Henningsen selv mødt og betalt kilden.

Selvom han nægter sig skyldig, erkender han ligesom de øvrige tiltalte sagens faktiske forhold. Og i retten understreger Kim Henningsen flere gange, at han som chefredaktør fra perioden 2009 til 2013 er ansvarlig for det, der foregik.

- Det var hele tiden klart, at hvis der skulle traffes beslutninger, pegede pilen mod manden, der fik en pæn hyre for at træffe beslutninger, forklarer han og uddyber:

- Det, der foregik i min tid som chefredaktør, er mit ansvar og kun mit. Uanset om jeg kan huske det eller ej.