Krimi

Falsk parfume kan være fyldt med tis og gift

Skal du på kræmmermarked i løbet af efteråret, kommer du garanteret til at møde boder med de famøse kopivarer.

- Apple, har de lavet parfume?

Sådan spørger en undercover-jurist en sælger bag en parfumebod på Egeskov Marked på Fyn. 

- Ja, de har også en i herre, siger sælgeren. 

Juristen fra NJORD Law Firm spiller uvidende, og for at afdække dagen bliver der lavet skjulte optagelser af produktionsselskabet DocEye. Optagelserne er fra andet afsnit af 8. sæson af dokumentarprogrammet 'Razzia', der bliver sendt på TV 2 onsdag kl. 20.50. 

- Nå, det vidste du slet ikke. Det er noget nyt, de (Apple. red.) har lavet, siger sælgeren.

Juristerne, hvis identitet er sløret af hensyn til fremtidige missioner, kan hurtigt konkludere, at det ikke er originale produkter, der står på de opsatte borde. Hovedsageligt fordi, Apple ikke producerer parfumer. Målet med razziaen er at få politianmeldt personer, der ulovligt videresælger kopivarer.

Juristerne synes, det er mistænkeligt, at sælgeren ikke har en rigtig bod, men blot et par opklappede borde.

Menneskeurin og dødbringende gift

I tidligere tests af kopiparfumer har man fundet alt fra menneskeurin til den dødbringende gift cyanid, og derfor er parfume ifølge Hanne Weywardt, der er advokat/partner i NJORD Law Firm, meget relevant at se nærmere på.

- Køb og salg af kopivarer er medvirkende til finansiering af terrorvirksomhed, af våbenhandel, derudover er det et sundhedsmæssigt problem. Der er blevet foretaget målinger, hvor man konstaterer, at der er giftige ingredienser i de pågældende produkter, siger hun.

Man skønner, at kopivarer har en omsætning på over 11 billioner kroner om året. I Danmark er det lovligt at købe kopierne, men ulovligt at sælge dem videre.

Der bliver tjent mange penge på videresalg af kopivarer.

Sådan spotter man falske varer 

Da landets markeder flyder med diverse farlige produkter, hyrer mærkevarevirksomheder jurister, der skal være med i kampen for at få stoppet videresalget. Det årlige kræmmermarked i Egeskov er ét af de markeder, hvor der har været problemer. Derfor er der et tilbagevendende fokus her.  

Men det er altafgørende at være hurtig, forklarer Hanne Weywardt og fortæller, at de ellers risikerer, at produkterne bliver pakket væk og forsvinder, inden de når at få sat en stopper for salget – og ligeledes spredes rygtes om deres tilstedeværelse hurtigt. De forsøger at agere, som om de er almindelige, interesserede kunder på kræmmermarkederne.

Juristerne studser blandt andet over den måde, en sælger præsenterer sine varer på – på et par klapborde.

- Uden at have en reel bod ligesom de andre har. Det er også hurtigt at få ned igen, hvis nogle skulle komme efter dem, påpeger den anonyme jurist i 'Razzia'.

Tricket med at skifte et bogstav ud

Ved kopi-virksomhed er det ikke usædvanligt, at folk prøver at omgås reglerne ved eksempelvis at skifte et bogstav ud i produktet.   

- Det er typisk et forsøg på at komme udenom, at det er et kopiprodukt, men det er en fejlopfattelse. Det gør ikke produktet mere lovligt af den grund, forklarer Hanne Weywardt.

- Det virker underligt, siger Preben Buchholtz, underdirektør i Skats toldafdeling, om boder med parfume, der angiveligt skulle være produceret af Apple.

Rettighedshaverne skal selv på banen

Ifølge Preben Buchholtz, der er underdirektør i Skats toldafdeling, findes der EU-regler og forordninger, der kommer rettighedshavere til gode. Har man et brand, som man gerne vil beskytte, kan man lave en anmodning til myndighederne om en indgriben. Men det kan også foregå i den omvendte rækkefølge, forklarer han:

- Der kan være sager, hvor vi selv siger, at det her ligner en rettighedskrænkelse, og så henvender vi os til rettighedshaver, og siger at vi lige har beslaglagt x antal sko, parfume, lædervarer eller elektronik – vil I have de her ting i forbindelse med den her indgriben?

- Hvis ikke, så frigiver vi varerne til kunden. Men hvis de vil, så overtager de sagen, siger han til TV 2 og tilføjer, at det naturligvis koster penge at køre sagerne. 

Konsekvensen af videresalg af kopivarer

Preben Buchholtz fortæller, at videresalg af kopivarer blandt andet kan skabe konkurrenceforvridning.

- Det kan fjerne arbejdspladser, fordi de kommer ind og tager markedsandele, så det har en økonomisk konsekvens, siger han og fortsætter:

- Og så hele den her sikkerheds- og sundhedskonsekvens. Forbrugerne ved jo ikke, hvad det er for nogle produkter. Specielt elektronik, der kan eksplodere, eller parfume man putter på kroppen, eller t-shirts der er farvet med farvestof, der kan give eksem.

Køb og salg af kopivarer er medvirkende til finansiering af terrorvirksomhed, af våbenhandel, derudover er det et sundhedsmæssigt problem. Der er blevet foretaget målinger, hvor man konstaterer, at der er giftige ingredienser i de pågældende produkter.

Hanne Weywardt, advokat/partner i NJORD Law Firm.

Stigning i løbet af de sidste år

I 2015 beslaglagde SKAT 51.021 kopivarer, hvilket medførte 1534 sager hos politiet. Det er en stigning i forhold til 2014, hvor der var 1400 sager om kopivarer. I 2013 var der 1100 sager.

- Der kommer hele tiden noget ind, og vi har ikke indtryk af, at det er faldende, siger Preben Buchholtz. 

Læs mere om, hvad der er lovligt og ulovligt, når det handler om kopivarer, på forbrugereuropa.dk.

En mand bliver politianmeldt på Egeskov Marked, men han vil ikke kendes til boden, han sælger varer ved.
Manden er ikke særlig samarbejdsvillig.

Mand bliver politianmeldt

Juristerne beslutter at foretage en aktion mod en af sælgerne, der er blevet set på diverse markeder i løbet af flere år. Derfor tilkalder de politiet.

Sælgeren påstår ikke at kende noget til varerne, der bliver konfiskeret. Boden blev efterfølgende anmeldt til politiet.

- Min formodning vil være, at sælgeren får en bødestraf. Med mindre han er genganger, så ligger bøden på mellem 10 og 20.000 kroner. Men hvis han er genganger, eller politiet gennem sine nærmere undersøgelser finder ud af, at han har større partier af varer, så kan han også blive straffet med fængsel, siger Hanne Weywardt, advokat/partner i NJORD Law Firm.

Ifølge Charlotte Nyborg, der er kommunikationsrådgiver hos Fyns Politi, er sagen fra Egeskov Marked i september 2015 fortsat under behandling og endnu ikke afsluttet.

Se, hvordan aktionen gik i klippet herunder:

Kopivarerne bliver kørt væk i papkasser.

Du kan se andet afsnit af 8. sæson af Razzia onsdag kl. 20.50 på TV 2 eller på TV 2 PLAY her.