Smilende Qvortrup i retten efter flere års ventetid: Har det super med at afgive forklaring

Tiltalte Henrik Qvortrup fastholder, at aftalen med Se og Hørs Tys Tys-kilden ikke var fast. Desuden var han en kilde ligesom mange andre, lyder det.

Synet af 52-årige Henrik Qvortrup, der sammen med sin advokat dukker op iført en blåternet skjorte i den fjerne ende af gårdspladsen foran Retten i Glostrup, har magnetisk effekt på de mange fremmødte journalister.

De halser mod dagens hovedperson. Den tidligere chefredaktør på Se og Hør kvitterer med et smil.

- Jeg har det super godt med at skulle afgive forklaring. Jeg har ikke mere at sige. Det jeg skal sige, siger jeg i retten, lyder det fra Henrik Qvortrup, der er tiltalt i danmarkshistoriens største medieskandale, Se og Hør-sagen.

Pilen peger mod ham. Det var ham, som startede samarbejdet med Peter Bo Henriksen, den såkaldte "Tys Tys-kilde", der leverede private og under normale omstændigheder utilgængelige kreditkortinformationer om kendte og kongelige til Se og Hør.

I hvert fald hvis man skal tro anklager Morten Frederiksen og de tidligere journalister på Se og Hør, Kasper Kopping og Ken B. Rasmussen, der også er tiltalt i sagen og tidligere har afgivet deres forklaring.

Ingen Godfather

En blanding af lette grin og smalltalk om den nye iPhone 7 blander sig med seriøse, afventede blikke i retslokale fire. Qvortrup uddeler en krammer til sin fætter. Side om side med de mange journalister, der har klemt sig sammen på tilskuerrækkerne væbnet med bærbare computere, har dele af den tiltaltes familie indfundet sig.

Se og Hør-sagen kort

  • Den 28. april 2014 kom det frem, at Se og Hør havde købt oplysninger om kongelige og kendte.
  • Oplysningerne kom fra den tidligere Se og Hør-journalist Ken B. Rasmussens bog 'Livet, det forbandede'.
  • I bogen beskrives det, hvordan Se og Hør købte oplysninger fra en Tys Tys-kilde.
  • Kilden havde adgang til en række kreditkort via PBS/Nets, hvor han arbejdede.
  • 12 personer blev sigtet - 8 samt Aller Media blev tiltalt.
  • Kim Bretov, Lise Bondesen og Aller Media har tilstået og er dømt.
  • De sidste seks nægter sig skyldige.
  • Der blev afsagt dom i byretten 24. november 2016.

- Jeg undrer mig, lyder nogle af de første ord fra anklager Morten Frederiksen, da Henrik Qvortrup har sat sig til rette i "den varme stol" i midten af lokalet.

- Hvorfor nægter du dig egentlig skyldig?

- Fordi jeg ikke har, som jeg oplever det, været medvirkende til noget, som er strafferetligt forkert, svarer Henrik Qvortrup.

Han sidder lænet frem over bordet med hænderne foldet foran sig. Taler med en rolig, men bestemt stemme.

- I forhold til beskyldningen om, at jeg var manden, der orkestrerede det, som nogle mener, var ulovligt, eller var mastermind eller Godfather bag aftalen, det vil jeg blankt afvise, sagde Henrik Qvortrup til TV 2 umiddelbart inden, at han i maj 2014 blev afhørt af politiet.

Siden sagen så dagens lys for godt to et halvt år siden, har Henrik Qvortrup været beskrevet som en af skandales hovedpersoner. Opmærksomheden har været stor, hvilket også tydeligt ses i den tætpakkede retssal.

Mødet med Tys Tys-kilden

24. juli 2008 trådte "Tys Tys-kilden" ind på den daværende Se og Hør-chefredaktør Henrik Qvortrups kontor i Valby.

- Dengang havde jeg ikke antydningen af en alarmklokke, der ringede i baghovedet, siger Henrik Qvortrup i retten.

På mødet skulle man aftale et honorar for de oplysninger, som Peter Bo Henriksen, der dengang var ansat hos IMB og PBS, havde leveret. Oplysninger om prins Joachim og prinsesses Maries brug af kreditkort i Canada. Oplysninger, der fik Se og Hør til at sende journalisten Kasper Kopping til Montreal, hvor det nygifte par holdt bryllupsrejse.

- Som jeg husker det, siger Peter Bo Henriksen, at han har adgang til lignende oplysninger og spørger, om vi kunne være interesseret i fremtiden, forklarer Henrik Qvortrup.

Er I interesserede i det? spørger anklageren.

- Ja, det er vi bestemt interesseret i. Jeg vil gerne sikre mig, at hvis han falder over noget, så henvender han sig til Se og Hør, før han ringer til nogen andre, svarer Qvortrup.

Fremover ville Peter Bo Henriksen modtage 10.000 kroner hver måned. Til gengæld skulle han blive ved med at levere informationer om kreditkortsansaktioner til ugebladet.

Regn af spørgsmål

Henrik Qvortrup kigger ned i det tomme plastickrus.

- Er der en eller anden, der kan skaffe mig lidt vand, spørger han ud i retssalen.

Det har taget ham en halv times spørgsmål at tømme det hvide krus. En advokat for en af de øvrige tiltalte rejser sig fluks og kommer til udsætning med en gennemsigtig kande.

Anklager Morten Frederiksen gør et kort ophold i sine spørgsmål, inden han igen begynder at sende spørgsmål i retning mod den tiltalte.

Fortalte intet om metode

Vidste Henrik Qvortrup, hvordan oplysningerne blev fremskaffet? Anklageren cirkler længe omkring spørgsmålet, som han stiller på flere forskellige faconer.

- Jeg husker ikke, om ordet kreditkort blev nævnt på det møde. Han fortæller ikke noget som helst om, hvordan han gør teknisk operativt.

Spørger du ind til det? lyder anklagerens spørgsmål.

- Nej, lyder svaret prompte.

Henrik Qvortrup spilder ikke tiden med at smage på ordene, inden de forlader hans mund og spredes ud i retssalens højtalere.

- Når Peter Bo Henriksen siger, at han har adgang til oplysninger, så tror jeg på dem. Det, der stod helt soleklart var, at her var en mand, som uhindret kunne finde og falde over oplysninger om, hvor en eller anden befandt sig. Uden at det gik ud over hans beføjelser. Uden at han skulle tvinge sig adgang.

Dørmænd, SAS-ansatte og hos hoffet

Ifølge den tiltalte var kilden blot én af mange anonyme kilder hos Se og Hør. "Tys Tys-kilden" kunne levere specielle oplysninger – men det kunne mange andre også.

Ligesom en dørmand kunne spotte en kendt på vej ind på en natklub, en SAS-medarbejder kunne følge en kendt på vej på ferie, eller som en ansat ved hoffet kunne bekræfte historier om Danmarks kongelige, lyder forklaringen, hvori Henrik Qvortrup refererer til nogle af Se og Hørs øvrige kilder.

Henrik Qvortrup vidste, at Peter Bo Henriksen næppe ville blive ”månedens medarbejder” hos IBM. Stadig fastholder den tidligere chefredaktør, at han ikke vidste, at "Tys Tys-kilden" foretog sig noget, der lå uden for hans beføjelser. Noget som var strafferetligt forkert.

- Så som ansvarshavende chefredaktør spørger du ikke til, hvordan han får sine oplysninger, lyder spørgsmålet fra anklageren.

- Jeg betragtede det for gode varer.

Ikke en fast aftale

Journalisterne Kasper Kopping og Ken B. Rasmussen har begge forklaret, hvordan aftalen med Peter Bo Frederiksen var en fast aftale. Kilden var fastansat og på lønningslisten, som Kopping beskrev det, da han tidligere i sagen afgav forklaring.

Men den udlægning er Henrik Qvortrup lodret uenig i.

- Det er blevet skildret som om, at Peter Bo Henriksen og jeg har givet hånd og lavet en fast aftale, der gjaldt til evig tid. Det er ikke en fast fast aftale, siger han med tryk på det sidste "fast" og tilføjer:

- Og det ved jeg altså lidt mere om, end Kasper Kopping gør.

Betalte sort

Henrik Qvortrup, der i sin tid på Se og Hør blandt kollegaerne gik under navnet "Q", erkender, at "Tys Tys-kilden" fik sin betaling sort.

Journalisten Kasper Kopping skulle hver måned aflevere et bilag på 10.000 kroner, som chefredaktøren underskrev. Og efterfølgende kunne pengene hæves kontant i receptionen hos Aller Media.

- Det er en videreførelse af en mangeårig praksis på Se og Hør. Det skete ofte, at en medarbejder, der havde gjort det godt, fik en rejse til Kreta. Jeg er blevet præsenteret for mange udgiftsbilag, der dækkede alle mulige eksotiske ting, siger Henrik Qvortrup.

Ifølge den tiltalte var det meget brugt at aflønne i naturalier, som han udtrykker det i retten.

- Kendte er blevet betalt ture sydpå. Nogle af de såkaldte krænkede kendisser i denne her sag har på den konto fået rejser sydpå. Det er en anvendt praksis. Meget anvendt praksis.

- I betaler ham (Peter Bo Henriksen, red.) for noget, som er en overtrædelse af hans pligter, spørger anklageren retorisk.

Henrik Qvortrups forsvarer afbryder, inden den tiltalte selv når at besvare spørgsmålet. Det spørgsmål skal ikke besvares – og dommeren er enig.

Efter seks år som chefredaktør hos Se og Hør forlod Henrik Qvortrup i november 2008 stillingen og begyndte kort efter som politisk kommentator på TV 2. Her måtte han 29. april 2014 fratræde sin stilling på grund af Se og Hør-sagen.

Seks tiltalte nægter sig skyldige

Den 25. august blev der taget hul på retssagen med såkaldte tilståelsessager. Aller Media blev idømt en bøde på 10 millioner kroner, og to af de tiltalte i sagen - tidligere nyhedschef på Se og Hør Lise Bondesen og tidligere redaktionschef på Se og Hør Kim Bretov – fik seks måneders betinget fængsel og samfundstjeneste.

I retssagen mangler seks tiltalte nu at få deres dom: Tidligere ansat hos IBM og PBS Peter Bo Henriksen, de tidligere journalister på Se og Hør Kasper Kopping og Ken B. Rasmussen og de tidligere chefredaktører hos ugebladet Per Ingdal, Kim Henningsen og Henrik Qvortrup.

Alle erkender, at oplysninger leveret af Peter Bo Henriksen blev videregivet til Se og Hør. Samtidig nægter alle sig skyldige at have foretaget noget strafferetligt ulovligt.