Se og Hør-sagen

Smilende Qvortrup i retten efter flere års ventetid: Har det super med at afgive forklaring

Tiltalte Henrik Qvortrup fastholder, at aftalen med Se og Hørs Tys Tys-kilden ikke var fast. Desuden var han en kilde ligesom mange andre, lyder det.

Synet af 52-årige Henrik Qvortrup, der sammen med sin advokat dukker op iført en blåternet skjorte i den fjerne ende af gårdspladsen foran Retten i Glostrup, har magnetisk effekt på de mange fremmødte journalister.

De halser mod dagens hovedperson. Den tidligere chefredaktør på Se og Hør kvitterer med et smil.

- Jeg har det super godt med at skulle afgive forklaring. Jeg har ikke mere at sige. Det jeg skal sige, siger jeg i retten, lyder det fra Henrik Qvortrup, der er tiltalt i danmarkshistoriens største medieskandale, Se og Hør-sagen.

Pilen peger mod ham. Det var ham, som startede samarbejdet med Peter Bo Henriksen, den såkaldte "Tys Tys-kilde", der leverede private og under normale omstændigheder utilgængelige kreditkortinformationer om kendte og kongelige til Se og Hør.

I hvert fald hvis man skal tro anklager Morten Frederiksen og de tidligere journalister på Se og Hør, Kasper Kopping og Ken B. Rasmussen, der også er tiltalt i sagen og tidligere har afgivet deres forklaring.

Ingen Godfather

En blanding af lette grin og smalltalk om den nye iPhone 7 blander sig med seriøse, afventede blikke i retslokale fire. Qvortrup uddeler en krammer til sin fætter. Side om side med de mange journalister, der har klemt sig sammen på tilskuerrækkerne væbnet med bærbare computere, har dele af den tiltaltes familie indfundet sig.

Se og Hør-sagen kort

  • Den 28. april 2014 kom det frem, at Se og Hør havde købt oplysninger om kongelige og kendte.
  • Oplysningerne kom fra den tidligere Se og Hør-journalist Ken B. Rasmussens bog 'Livet, det forbandede'.
  • I bogen beskrives det, hvordan Se og Hør købte oplysninger fra en Tys Tys-kilde.
  • Kilden havde adgang til en række kreditkort via PBS/Nets, hvor han arbejdede.
  • 12 personer blev sigtet - 8 samt Aller Media blev tiltalt.
  • Kim Bretov, Lise Bondesen og Aller Media har tilstået og er dømt.
  • De sidste seks nægter sig skyldige.
  • Der blev afsagt dom i byretten 24. november 2016.

- Jeg undrer mig, lyder nogle af de første ord fra anklager Morten Frederiksen, da Henrik Qvortrup har sat sig til rette i "den varme stol" i midten af lokalet.

- Hvorfor nægter du dig egentlig skyldig?

- Fordi jeg ikke har, som jeg oplever det, været medvirkende til noget, som er strafferetligt forkert, svarer Henrik Qvortrup.

Han sidder lænet frem over bordet med hænderne foldet foran sig. Taler med en rolig, men bestemt stemme.

- I forhold til beskyldningen om, at jeg var manden, der orkestrerede det, som nogle mener, var ulovligt, eller var mastermind eller Godfather bag aftalen, det vil jeg blankt afvise, sagde Henrik Qvortrup til TV 2 umiddelbart inden, at han i maj 2014 blev afhørt af politiet.

Siden sagen så dagens lys for godt to et halvt år siden, har Henrik Qvortrup været beskrevet som en af skandales hovedpersoner. Opmærksomheden har været stor, hvilket også tydeligt ses i den tætpakkede retssal.

Mødet med Tys Tys-kilden

24. juli 2008 trådte "Tys Tys-kilden" ind på den daværende Se og Hør-chefredaktør Henrik Qvortrups kontor i Valby.

- Dengang havde jeg ikke antydningen af en alarmklokke, der ringede i baghovedet, siger Henrik Qvortrup i retten.

På mødet skulle man aftale et honorar for de oplysninger, som Peter Bo Henriksen, der dengang var ansat hos IMB og PBS, havde leveret. Oplysninger om prins Joachim og prinsesses Maries brug af kreditkort i Canada. Oplysninger, der fik Se og Hør til at sende journalisten Kasper Kopping til Montreal, hvor det nygifte par holdt bryllupsrejse.

- Som jeg husker det, siger Peter Bo Henriksen, at han har adgang til lignende oplysninger og spørger, om vi kunne være interesseret i fremtiden, forklarer Henrik Qvortrup.

Er I interesserede i det? spørger anklageren.

- Ja, det er vi bestemt interesseret i. Jeg vil gerne sikre mig, at hvis han falder over noget, så henvender han sig til Se og Hør, før han ringer til nogen andre, svarer Qvortrup.

Fremover ville Peter Bo Henriksen modtage 10.000 kroner hver måned. Til gengæld skulle han blive ved med at levere informationer om kreditkortsansaktioner til ugebladet.

Regn af spørgsmål

Henrik Qvortrup kigger ned i det tomme plastickrus.

- Er der en eller anden, der kan skaffe mig lidt vand, spørger han ud i retssalen.

Det har taget ham en halv times spørgsmål at tømme det hvide krus. En advokat for en af de øvrige tiltalte rejser sig fluks og kommer til udsætning med en gennemsigtig kande.

Anklager Morten Frederiksen gør et kort ophold i sine spørgsmål, inden han igen begynder at sende spørgsmål i retning mod den tiltalte.

Fortalte intet om metode

Vidste Henrik Qvortrup, hvordan oplysningerne blev fremskaffet? Anklageren cirkler længe omkring spørgsmålet, som han stiller på flere forskellige faconer.

- Jeg husker ikke, om ordet kreditkort blev nævnt på det møde. Han fortæller ikke noget som helst om, hvordan han gør teknisk operativt.

Spørger du ind til det? lyder anklagerens spørgsmål.

- Nej, lyder svaret prompte.

Henrik Qvortrup spilder ikke tiden med at smage på ordene, inden de forlader hans mund og spredes ud i retssalens højtalere.

- Når Peter Bo Henriksen siger, at han har adgang til oplysninger, så tror jeg på dem. Det, der stod helt soleklart var, at her var en mand, som uhindret kunne finde og falde over oplysninger om, hvor en eller anden befandt sig. Uden at det gik ud over hans beføjelser. Uden at han skulle tvinge sig adgang.

Dørmænd, SAS-ansatte og hos hoffet

Ifølge den tiltalte var kilden blot én af mange anonyme kilder hos Se og Hør. "Tys Tys-kilden" kunne levere specielle oplysninger – men det kunne mange andre også.

Ligesom en dørmand kunne spotte en kendt på vej ind på en natklub, en SAS-medarbejder kunne følge en kendt på vej på ferie, eller som en ansat ved hoffet kunne bekræfte historier om Danmarks kongelige, lyder forklaringen, hvori Henrik Qvortrup refererer til nogle af Se og Hørs øvrige kilder.

Henrik Qvortrup vidste, at Peter Bo Henriksen næppe ville blive ”månedens medarbejder” hos IBM. Stadig fastholder den tidligere chefredaktør, at han ikke vidste, at "Tys Tys-kilden" foretog sig noget, der lå uden for hans beføjelser. Noget som var strafferetligt forkert.

- Så som ansvarshavende chefredaktør spørger du ikke til, hvordan han får sine oplysninger, lyder spørgsmålet fra anklageren.

- Jeg betragtede det for gode varer.

Ikke en fast aftale

Journalisterne Kasper Kopping og Ken B. Rasmussen har begge forklaret, hvordan aftalen med Peter Bo Frederiksen var en fast aftale. Kilden var fastansat og på lønningslisten, som Kopping beskrev det, da han tidligere i sagen afgav forklaring.

Men den udlægning er Henrik Qvortrup lodret uenig i.

- Det er blevet skildret som om, at Peter Bo Henriksen og jeg har givet hånd og lavet en fast aftale, der gjaldt til evig tid. Det er ikke en fast fast aftale, siger han med tryk på det sidste "fast" og tilføjer:

- Og det ved jeg altså lidt mere om, end Kasper Kopping gør.

Betalte sort

Henrik Qvortrup, der i sin tid på Se og Hør blandt kollegaerne gik under navnet "Q", erkender, at "Tys Tys-kilden" fik sin betaling sort.

Journalisten Kasper Kopping skulle hver måned aflevere et bilag på 10.000 kroner, som chefredaktøren underskrev. Og efterfølgende kunne pengene hæves kontant i receptionen hos Aller Media.

- Det er en videreførelse af en mangeårig praksis på Se og Hør. Det skete ofte, at en medarbejder, der havde gjort det godt, fik en rejse til Kreta. Jeg er blevet præsenteret for mange udgiftsbilag, der dækkede alle mulige eksotiske ting, siger Henrik Qvortrup.

Ifølge den tiltalte var det meget brugt at aflønne i naturalier, som han udtrykker det i retten.

- Kendte er blevet betalt ture sydpå. Nogle af de såkaldte krænkede kendisser i denne her sag har på den konto fået rejser sydpå. Det er en anvendt praksis. Meget anvendt praksis.

- I betaler ham (Peter Bo Henriksen, red.) for noget, som er en overtrædelse af hans pligter, spørger anklageren retorisk.

Henrik Qvortrups forsvarer afbryder, inden den tiltalte selv når at besvare spørgsmålet. Det spørgsmål skal ikke besvares – og dommeren er enig.

Efter seks år som chefredaktør hos Se og Hør forlod Henrik Qvortrup i november 2008 stillingen og begyndte kort efter som politisk kommentator på TV 2. Her måtte han 29. april 2014 fratræde sin stilling på grund af Se og Hør-sagen.

Seks tiltalte nægter sig skyldige

Den 25. august blev der taget hul på retssagen med såkaldte tilståelsessager. Aller Media blev idømt en bøde på 10 millioner kroner, og to af de tiltalte i sagen - tidligere nyhedschef på Se og Hør Lise Bondesen og tidligere redaktionschef på Se og Hør Kim Bretov – fik seks måneders betinget fængsel og samfundstjeneste.

I retssagen mangler seks tiltalte nu at få deres dom: Tidligere ansat hos IBM og PBS Peter Bo Henriksen, de tidligere journalister på Se og Hør Kasper Kopping og Ken B. Rasmussen og de tidligere chefredaktører hos ugebladet Per Ingdal, Kim Henningsen og Henrik Qvortrup.

Alle erkender, at oplysninger leveret af Peter Bo Henriksen blev videregivet til Se og Hør. Samtidig nægter alle sig skyldige at have foretaget noget strafferetligt ulovligt.

Se og Hør-sagen

Tolv personer - samt Aller Media - blev sigtet i Se og Hør-sagen. Få overblikket her:

Ken B. Rasmussen

Ken B. Rasmussen, tidligere journalist på Se og Hør og forfatter til romanen 'Livet, det forbandede'.

Ken B. Rasmussen

Ken B. Rasmussen blev den 24. november 2016 idømt fire måneders betinget fængsel ved retten i Glostrup. Anklageren krævede otte til ti måneders fængsel.

Ken B. Rasmussen udgav 29. april 2014 romanen 'Livet, det forbandede' - og dermed begyndte sagen og skandalen om Se og Hør.

Forfatteren, der har en fortid som journalist på ugebladet, fortæller i romanen om arbejdsmetoderne på det fiktive blad 'Set og Hørt' - og her fremgår det blandt andet, at ugebladet benyttede en betalt kreditkortkilde i perioden fra 2008 til 2011, hvor Ken B. i den virkelige verden blev fyret af daværende chefredaktør på Se og Hør, Kim Henningsen.

BT var den første avis, som dagen inden bogudgivelsen bragte historien - og Københavns Vestegns Politi meddelte umiddelbart efter, at man ville undersøge, om der var foregået noget ulovligt. Sideløbende bredte debatten sig i både medier og blandt politikere og meningsdannere.

Ken B. Rasmussen fortæller selv, at han var del af en lille gruppe på Se og Hør, der havde adgang til kildens oplysninger - og at de også kunne bede kilden om at undersøge kontooplysninger fra specifikke personer. Han fastholder dog, at han er uskyldig, da han ikke mener, at han har begået noget ulovligt eller har ansvar for begåede ulovligheder.

I sin tid på ugebladet optog Ken B. Rasmussen ifølge sin egen forklaring en lang række personlige samtaler samt alle sine telefonsamtaler, ligesom han gemte breve, noter og mailkorrespondancer. Der er tale om flere kasser med potentielt bevismateriale, som er gennemgået af politiets efterforskere.

Foto: Scanpix

Tys tys-kilden

Tys tys-kilden videregav kreditkortoplysninger til Se og Hør

Tys tys-kilden

Peter Bo Henriksen blev den 24. november 2016 idømt 1 år seks måneders ubetinget  fængsel ved retten i Glostrup. Derudover blev der konfiskeret 365.000 kroner. Anklageren krævede to et halvt til tre års fængsel.

Peter Bo Henriksen er helt central i Se og Hør-sagen.

Han var ansat hos IBM, der løste opgaver for NETS - det tidligere PBS, Pengeinstitutternes Betalingsservice, og tog ifølge flere af de medtiltaltes forklaringer selv initiativet til samarbejdet med Se og Hør, da han i 2008 henvendte sig til ugebladet med enestående oplysninger om prins Joachim og prinsesse Maries bryllupsrejse.

De kongeliges kreditkortoplysninger havde han adgang til gennem sit arbejde, og i løbet af bryllupsrejsen opdaterede han løbende Se og Hørs udsendte reporter, Kasper Kopping, om parrets videre færden.

Dagen efter de første artikler om Se og Hør-sagen blev bragt i BT, henvendte it-specialisten sig selv på politigården hos Københavns Vestegns Politi, hvor han tirsdag den 30. april 2014 klokken 15.15 blev afhørt og sigtet for blandt andet at have videregivet personfølsomme oplysninger - for systematisk at have malket Nets for kreditkortinformationer, som han herefter videresendte til udvalgte reportere fra Se og Hør.

Peter Bo Henriksen erkendte tidligt i sagen en række af de såkaldt 'faktiske forhold' - men fastholder sin uskyld, da han ikke mener, han har begået noget, som er i strid med Straffeloven.

Ifølge blandt andre Ken B. Rasmussen og Kasper Kopping blev Peter Bo Henriksen aflønnet med 10.000 kroner hver måned for sine kreditkortinformationer. Desuden stod han helt frem til 2014 på Se og Hørs gæsteliste til blandt andet Top Charlie i Parken.

Selvom det kun var en snæver kreds på Se og Hør, der modtog kreditkortoplysningerne - fortæller flere personer med tilknytning til ugebladet, at man godt kendte til 'Kreditkort-Bo'.

Foto: TV 2

Kasper Kopping

Kasper Kopping, tidligere journalist på Se og Hør

Kasper Kopping

Kasper Kopping blev den 24. november 2016 idømt fire måneders betinget fængsel og 100 timers samfundstjeneste ved retten i Glostrup.​ Anklageren krævede otte til ti måneders fængsel.

Kasper Kopping dækkede som journalist på Se og Hør historien om prins Joachim og prinsesse Maries bryllupsrejse i Canada i 2008 - den første historie, ugebladet dækkede tæt ved hjælp af kreditkortinformationer fra tys tys-kilden.

Ifølge Kopping var han af ugebladets ledelse blevet bedt om at holde kontakten til Peter Bo Henriksen, der havde kontaktet Se og Hør med informationer om rejsen - og efter at historien om bryllupsrejsen blev lidt af et scoop for ugebladet, fortsatte Kopping som en del af inderkredsen, der havde den direkte kontakt med tys tys-kilden.

Kasper Kopping erkender de faktiske forhold men nægter sig skyldig, idet han ikke mener, han har foretaget sig noget strafbart - han var ung og uprøvet og gjorde det, cheferne bad ham om. Chefer, der i dag efter Koppings mening ikke vil stå ved det ansvar, de havde.

27. juni fik Kasper Kopping en fratrædelsesordning som følge af den interne undersøgelse, Aller Media foretog i Se og Hør-sagen - og selvom han i øjeblikket er i jobtræning i en butik, søger han fortsat arbejde som journalist.

Sin side af sagen forklaret Kasper Kopping i bogen 'Helt Tys Tys - Se og Hør indefra'.

Foto: Scanpix Denmark

Henrik Qvortrup

Henrik Qvortrup, tidligere chefredaktør på Se og Hør

Henrik Qvortrup

Henrik Qvortrup blev den 24. november 2016 idømt 1 år og tre måneders fængel - tre måneder ubetinget og ét år betinget. Anklageren krævede op til to års fængsel.

Henrik Qvortrup var chefredaktør på SE og Hør i 2008, da samarbejdet med tys tys-kilden blev indledt. Flere daværende ansatte på ugebladet fortæller i detaljer, hvordan Qvortrup skulle have været involveret i den oprindelige aftale med kilden - det afviser han selv.

- I forhold til beskyldningen om, at jeg var manden, der orkestrerede det, som nogle mener var ulovligt, eller var mastermind eller Godfather bag aftalen, det vil jeg blankt afvise, sagde Qvortrup til TV 2 umiddelbart inden, han 22. maj 2014 skulle afhøres af politiet.

Qvortrup nægter sig skyldig i de rejste anklager og understreger, at tys tys-kilden efter hans kendskab blot var en kilde som så mange andre, og at han ikke vidste, hvordan kilden skaffede sig sin viden.

Efter seks år som chefredaktør forlod Henrik Qvortrup i november 2008 stillingen på Se og Hør og begyndte kort efter som politisk kommentator på TV 2 - her måtte han 29. april 2014 fratræde sin stilling på grund af sagen, der hurtigt var eksploderet i medierne.

Henover sommeren 2016 er Qvortrup vært på et mediemagasin i Radio24syv, ligesom han skriver for Metroexpress og udgiver en politisk podcast med sin fætter. Desuden har han været vært på DK4 samt medvirket i flere reality-programmer - etableret sit eget kommunikationsfirma og skrevet biografien 'Q'.

Foto: Scanpix Denmark

Kim Henningsen

Kim Henningsen, tidligere chefredaktør på Se og Hør

Kim Henningsen

Kim Henningsen blev den 24. november idømt ét års betinget fængsel og 200 timers samfundstjenste ved retten i Glostrup. Anklageren krævede op til to års fængsel.

​Kim Henningsen bestred stillingen som chefredaktør på Se og Hør fra 2009 til 2013, hvor han i en periode havde været sygemeldt med depression.

Inden da fyrede han i 2011 Ken B Rasmussen fra ugebladet - på en måde, som Ken B ikke lægger skjul på, han fortsat er fortørnet over. Ken B har tidligere givet udtryk for, at fyringen og et ønske om hævn var medvirkende til, at han stod frem med historien om den hemmelige kilde.

Den tidligere chefredaktør vedkender sig kendskabet til tys tys-kilden - og fortæller også til TV 2, at han har mødt kilden og betalt kilden - men Kim Henningsen fastholder, at han ikke erkender noget lovbrud, da han ikke mener, det var ulovligt at bruge de kreditkortoplysninger, som kilden skaffede.

- Jeg har erkendt HELE det faktiske hændelsesforløb. Jeg står fuldt og helt ved det hele, og ansvaret er mit - og kun mit - i mine fire år som chefredaktør. Jeg fastholder, at der ikke er tale om noget ulovligt, siger Kim Henningsen.

Kim Henningsen var sygemeldt og bliv derfor ikke afhørt i den første tid, hvor sagen rullede - siden er han blevet rask, og efter en tid som jobsøgende ernærer han sig i dag som foredragsholder og gennem sit eget kommunikationsfirma.

Foto: Scanpix Denmark

Per Ingdal

Per Ingdal, tidligere udgiverredaktør Aller Media

Per Ingdal

Per Ingdal blev den 24. november frifundet ved retten i Glostrup. Anklageren krævede halvandet til to års fængsel.

Per Ingdal var konstitueret chefredaktør for Se og Hør i månederne efter Henrik Qvotrup forlod ugebladet og inden Kim Henningsen blev ansat. Det var i perioden fra 31. december 2008 til 15. juni 2009 - ligesom han i hele hele perioden, hvor tys tys-kilden skal have leveret kreditkortoplysninger, var udgiverdirektør på Aller.

I forbindelse med Allers interne undersøgelse af Se og Hør kom det frem, at Kim Henningsen i 2009 informerede Per Ingdal om, at ugebladet havde en kilde i det daværende PBS, der var 'ulden i kanten' - Per Ingdal selv afviser, at han havde noget særligt med den daglige drift af Se og Hør at gøre.

Efter skandalen begyndte at rulle, måtte Per Ingdal gå på barsel før tid - hvorefter han 20. juni 2014 trak sig som udgiverdirektør og forlod Aller Media.

- De seneste ugers afsløringer af Se og Hørs arbejdsmetoder har blotlagt, at der er blevet brugt journalistiske metoder på Se og Hør, som jeg i min egenskab af udgiverdirektør ikke kan stå inde for, skrev Ingdal dengang i en pressemeddelelse, hvor det også lød, at han 'ikke var vidende om, at disse metoder blev anvendt'.

I maj 2016 gik Per Ingdal sammen med en tidligere kollega fra Aller Media i luften med det digitale nyhedsmedie My Daily Space, der er målrettet unge kvinder.

Foto: Scanpix Denmark

Kim Bretov

Kim Bretov, tidligere redaktionschef på Se og hør

Kim Bretov

Københavns Vestegns Politi har i samråd med Statsadvokaten i København og Rigsadvokaten den 6. juli 2016 rejst tiltale mod Kim Bretov. Er den 25. august 2016 blevet idømt seks måneders betinget fængsel og 120 timers samfundstjeneste ved Retten i Glostrup.

Kim Bretov var redaktionschef og næstkommanderende på Se og Hør under alle de tre sigtede chefredaktører - Henrik Qvortrup, Per Ingdal og Kim Henningsen.

Bretov var blandt de Se og Hør-ansatte, der blev sendt hjem, da sagen om tys tys-kilden begyndte at rulle - og selvom han ikke blev sigtet i første omgang, kom han med på listen 25. juni 2014.

I sin bog skriver Ken B, at det var Kim Bretov eller chefredaktøren, der underskrev bilagene fra tys tys-kilden - ifølge Per Ingdal var det Kim Bretov, der underskrev alle bilag til tys tys-kilden i de seks måneder, han selv sad på posten.

Kim Bretov har i dag etableret sit eget kommunikationsfirma - ligesom han sælger, anmelder og skriver om vin.

Foto: TV 2

Lise Bondesen

Lise Bondesen, tidligere nyhedschef Se og Hør

Lise Bondesen

Københavns Vestegns Politi har i samråd med Statsadvokaten i København og Rigsadvokaten den 6. juli 2016 rejst tiltale mod Lise Bondesen. Er den 25. august 2016 blevet idømt seks måneders betinget fængsel og 120 timers samfundstjeneste ved Retten i Glostrup.

Lise Bondesen kendte som nyhedschef på Se og Hør udmærket til brugen af tys tys-kilden - ligesom hun accepterede, at der blev indhentet og bertalt for kreditkort-oplysninger.

Det har hun selv beskrevet i en flere sider lang artikel på Ekstra Bladet, hvor hun blev ansat som underholdningsredaktør i 2013 - artiklen blev bragt 1. maj 2014, og dagen efter forlod hun sin stilling på avisen.

I artiklen fortæller  Lise Bondesen endvidere, at det var Henrik Qvortrup selv, der i 2008 holdt et indledende møde med kreditkortkilden - og at han efterfølgende virkede ganske begejstret for mødet. Også Kim Henningsen var involveret i brugen af kilden, fortæller hun -ligesom hun gør rede for, at 'ganske mange' kendte til brugen af tys tys-kilden - inden hun i samme artikel erkender, at det var en fejl at bruge kilden.

27. juni 2014 blev Lise Bondesen sigtet for sin rolle i sagen - i maj 2016 blev Lise Bondesen udnævnt til chefredaktør og direktør på avisen.dk og Ugebrevet A4, en stilling, hun allerede var konstitueret i.

Foto: Scanpix Denmark

Aller Media

Aller Media er sigtet som 'juridisk person'

Aller Media

Den 6. juni blev der rejst tiltale mod Aller Media, som tilstår og indvilliger i at betale en bøde. Er 25. august 2016 blevet dømt til at betale 50 dagbøder af 200.000 kroner - i alt 10 millioner kroner - ved Retten i Glostrup.

Begår en eller flere medarbejdere en forbrydelse indenfor en virksomheds driftsområde, kan selskabet som sådan gøres ansvarligt - og derfor er Aller Media sigtet som 'juridisk person'.

Mediehuset er sigtet for medvirken til overtrædelse af straffeloven og markedsføringsloven - blandt andet ved at have tilskyndet en eller flere kilder til at udlevere fortrolige oplysninger mod betaling.

Kendes selskabet skyldigt og idømmes det en bødestraf, vil retten blandt andet tage stilling til den økonomiske gevinst, en given lovovertrædelse skal have tilført selskabet.

Foto: Scanpix Denmark