Krimi

Yahya Hassan idømt fængselsstraf

Den danske digter Yahya Hassan får ét år og ni måneders fængsel, har Retten i Aarhus netop bestemt.

Ét år og ni måneders fængsel, lyder dommen over den 21-årige Yahya Hassan fredag i Retten i Aarhus.

Siden 21. marts har den danske digter siddet varetægtsfængslet, efter en skudepisode på Kappelvænget i den vestlige del af Aarhus. Her var Yahya Hassan i besiddelse af en skarpladt pistol og affyrede mellem tre og fem skud, der ramte en 17-årig dreng i foden og strejfede hans lår.

- Tiltalte skal endvidere betale en bøde på 40.000 kroner, læser dommer Bodil Ruberg i retten. 

Yahya Hassan står ret op med hænderne samlet foran sig iklædt et mørkeblåt jakkesæt. Under domsafsigelsen fortrækker han ikke en mine, men fastholder et tomt blik.

Udover fængsel og bøde får han frakendt kørekortet i ét år, mens hans sorte Mercedes og motorcykel konfiskeres. Yahya Hassan skal desuden betale 1848 kroner i erstatning til den 17-årige dreng, som han ramte med skud.

Dommeren fastslår kort efter domsafsigelsen, at Yahya Hassan skal forblive varetægtsfængslet, indtil han skal afsone sin dom bag tremmer.

Smølfespark og hash i loftslampe

19. august blev Yahya Hassan, der selv er blevet overfaldet flere gange, tiltalt for i alt 35 brud på den danske lov i et ni sider langt anklageskrift.

Udover skudepisoden blev den 21-årige aarhusianer tiltalt for at have været stukket af fra politiet, have ’smølfesparket’ en kvinde i ansigtet og for at stjæle alkohol og øl for 64 kroner fra den aarhusianske bar 'Under Masken'.

Derudover blev Yahya Hassan tiltalt for at have kontaktet en ekskæreste, som havde fået et polititilhold mod ham, for at køre bil uden kørekort, for at sætte sig bag rattet, mens han var påvirket af hash, og for at have haft 4,2 gram hash til eget forbrug gemt i en loftlampe i sin fængselscelle.

Videoen herunder viser Yahya Hassan true med at skyde den 17-årige.

Bedst sælgende

Yahya Hassan, der er uddannet fra Forfatterskolen i København, blev et kendt navn i Danmark, da han i 2013 udgav digtsamlingen ’Yahya Hassan’. Med et oplag på flere end 120.000 eksemplarer blev det den bedst sælgende debutdigtsamling i Danmark nogensinde.

Siden har han løbende fyldt meget i det danske mediebillede. Blandt andet som vinder af Politikens og Weekendavisens litteraturpriser og som tidligere medlem af Nationalpartiet. Med formand Kashif Ahmad i spidsen forsøgte partiet at blive opstillingsparate til folketingsvalget, da Yahya Hassan blev ekskluderet efter at have kørt bil påvirket af narko.

Men den danske digters kontroversielle interviews og måde at håndtere pressen, har også været diskuteret i mange danske husstande.

”Jeg kan faktisk godt lide dig”

I februar udvandrede Yahya Hassan fra et interview på News med tv-vært Allan Silberbrandt.

- Jeg synes, at du er en fin fyr, og jeg kan faktisk godt lide dig. Undskyld tonen. Hej. Og hils Pia, lød de sidste ord, inden Yahya Hassan tog sin mikrofon af og forlod studiet.

Interviewet skete i forbindelse med, at digteren kort forinden var blevet ekskluderet fra Nationalpartiet, efter et møde i partiets hovedbestyrelse.

Se interviewet i videoen herunder.

Nægtede at forlade studie

I sommeren 2015 skete en lignende episode, da han som daværende medlem af Nationalpartiet blev interviewet af TV 2 Østjylland.

Da tv-værten Søren Ø. Jensen forsøger at afslutte interviewet om flygtninge i Danmark for at gå videre til udsendelsens næste indslag, er Yahya Hassan tydeligvis ikke helt færdig. Han træder ind i skærmbilledet igen og ender med at tage fat i værtens slips, inden han modvilligt forlader studiet.

- Man har kun det sjov, man selv laver, var Yahya Hassans kommentar dengang.

Se interviewet i videoen herunder.

Yahya Hassan er født i Aarhus og opvokset i ghettomiljøet i den vestlige del af byen. Nu skal han tilbringe det næste stykke tid bag tremmer, da han ikke har valgt at anke dommen.

Det oplyser hans forsvarer Michael Juul Eriksen.