Krimi

Lærer sex-misbrugte hundredvis af elever - de vidste det bare ikke

Der skulle gå 40 år, før læreren William James Vahey blev afsløret. Han er mistænkt for at have misbrugt flere hundrede mindreårige drenge seksuelt.

Den 21. marts 2014 tjekkede den 64-årige skolelærer William James Vahey ind på et billigt hotel i den lille by Luverne i Minnesota, USA.

Vahey havde brugt fire årtier på at undervise på internationale skoler i hele verden – fra Saudi-Arabien til Indonesien, men havde besluttet, at han ville nyde sit otium i nærheden af sin gamle mor og broren Chris, som begge boede i Luverne.

Reservationen på det billige hotel var en afledningsmanøvre. Kl. 5.20 lokal tid krydsede Bill Vahey vejen og tjekkede ind på et Quality Inn-hotel. Han betalte for værelset med kontanter, og fortalte receptionisten, at han ikke have et kreditkort, fordi han var blevet erklæret personligt konkurs.

Bill Vahey gik op ad trappen og låste sig ind i værelse 201. Han klædte sig af til sine underbukser, foldede sit tøj pænt sammen, inden han lagde sig i badekarret med en pude bag hovedet.

Fældet af usb-stik

Flere tusinde kilometer syd for Luverne ventede en gruppe FBI-agenter i Houston på en dommerkendelse. De havde for nyligt modtaget et 16 gb usb-stik fra den amerikanske ambassade i Nicaragua.

Bill Vahey havde de seneste syv måneder undervist i historie på American Nicaraguan School. En af 193 skoler på verdensplan, der er økonomisk støttet til at udbrede USA-inspireret uddannelse.

Den 11. marts 2014 var Vaheys husholderske dukket op på skolen, og havde afleveret usb-stikket. Et par måneder tidligere havde husholdersken stjålet flere computerdele fra Vaheys villa – heriblandt usb-stikket.

Husholdersken fik imidlertid et chok, da hun så, at stikket indeholdt billeder af mindst 90 bevidstløse, mindreårige drenge – enten nøgne eller halvt afklædt. Billederne af de seksuelt mishandlede drenge, der stammede fra perioden 2008 til 2013, var lagt omhyggeligt i system i mapper med navne som ”Rejse til Panama”, ”Rejse til Costa Rica og ”Basketball rejse”. Vahey havde været rejseleder på disse lejrture, mens han underviste på internationale skoler i Caracas og London.

Forstanderen på American Nicaraguan School, Dr Gloria Doll, konfronterede øjeblikkeligt Vahey med billederne på usb-stikket. Han indrømmede overraskende, at han havde brugt det meste af sit voksenliv på at bedøve og misbruge helt unge drenge på de skoler, hvor han havde undervist. ”Jeg blev selv misbrugt som barn, det er derfor, jeg gør det. Jeg har gjort det hele mit liv”, fortalte Vahey Doll ifølge en erklæring fra FBI.

Det fulde omfang af Bill Vaheys forbrydelser skulle først se dagens lys i de efterfølgende måneder – fire årtiers misbrug på mindst 10 internationale skoler i blandt andet Saudi-Arabien, Storbritannien og Venezuela. Bill Vahey blev betegnet som en af de højst profilerede pædofile i FBI’s historie. Samtidig var det en gåde, hvordan Vahey havde held til at fortsætte sine forbrydelser i flere årtier uden at blive opdaget.

Først nu står vidner frem

Nu har den britiske avis The Guardian endevendt sagsakterne om Bill Vahey. Det viser sig, at der gentagne gange blev råbt vagt i gevær med hensyn til Vahey. Kolleger, forældre og arbejdsgivere har alle ignoreret de faresignaler, der indikerede at Vahey bedøvede og misbrugte flere hundrede skolebørn. Intet blev gjort for at stoppe ham. Først her to år efter at Vahey blev afsløret, begynder lærere og andre kolleger at stå frem med informationer om Vahey.

Bill Vahey blev heller ikke anholdt efter sin tilståelse i Nicaragua. I stedet blev han fyret af Dr Doll, som i stedet valgte at informere myndighederne i USA om forbrydelserne. Næste dag gik Vahey om bord på flight 344 til Miami. FBI afhørte Vahey, da han mellemlandede i Miami på vej til Atlanta. Igen blev han ikke tilbageholdt. Angiveligt fordi det endnu ikke var fastslået, at billederne på usb-stikket var taget af Vahey – eller blot downloadet på internettet.

- Vi kunne ikke anholde ham og havde ingen ransagningskendelse, da disse sager som regel tager et stykke tid, fortalte FBI-agent Carlos Barrón i 2014 til Univision – en spansktalende tv-station med base i USA.

Fra Atlanta kunne Bill Vahey have taget til familiens sommerhus ved Hilton Head Island – en billedskøn kyststrækning ud til Atlanterhavet. Vahey havde sommerhuset med sin kone Jean og parrets to børn. Jean arbejdede på dette tidspunkt som leder af The European Council of International Schools i London. I stedet tog Vahey nordpå til Minnesota, hvor hans mor boede på et plejehjem i Luverne.

Dækket af blod i badekar

Morgenen efter at Vahey havde tjekket ind på Quality Inn, kunne hotelportieren ikke få kontakt til ham i værelse 201. Han låste sig ind med en hovednøgle og fandt Vaheys livløse krop i badekarret. Liget var koldt og stift. Overkroppen dækket af blod. På gulvet ved siden af badekarret lå en 20 cm lang køkkenkniv. Flere pilleglas lå spredt i hotelværelset, hvor der også lå et selvmordsbrev fra Vahey til familien.

Retsmedicineren i Rock County, Dr Richard Morgan, noterede sig, at der ikke var tegn på kamp. Morgan pressede en finger ind i et dybt sår i Vaheys bryst og konkluderede: ”Dødsårsag: Selvforskyldt knivstik i brystet”. Dermed var Bill Vaheys korte pinsler efter afsløringen overstået. Omvendt skulle pinslerne for ofrene, familierne, kollegerne og Vaheys overordnede først til at begynde.

The Southbank International School har adresse ved Portland Place i det centrale London. Skolen har omkring 350 elever i alderen 11 til 18 år. Forældrene er blandt Englands mest velhavende og tæller blandt andet berømte fodboldtrænere, ambassadører og russiske oliemilliardærer. Her blev Vahey ansat som lærer i september 2009. Southbank-skolen ejes af firmaet Cognita, der driver i alt 67 skoler i Europa, Sydamerika og det sydøstlige Asien.

Vahey underviste på Southbank indtil 2013, og var så afholdt af forældrene på skolen, at de stemte ham ind som den næstmest populære lærer i en undersøgelse. Nu viser det sig, at Vahey rent faktisk misbrugte mindst 54 af forældrenes børn i alderen 11 til 16 år, når klasserne var på lejrture.

Da nyheden om Vaheys død i Minnesota nåede til London, var hans kriminelle handlinger endnu ikke blevet offentligt kendt. Skolen oplyste, at den populære lærer var død af et hjerteanfald. Lærerne på Southbank brød sammen i gråd, og i Jakarta, hvor Vahey havde undervist i et årti, opfordrede forstanderen Tim Carr skolens ansatte til at huske Vahey som et ”livligt medlem af fællesskabet”.

FBI: Aldrig set så omfattende en sag

Tre uger senere – den 22. april 2014 – kom FBI så med en chokerende udmelding. Man indledte en international sexsag med udgangspunkt i Vaheys 42 år lange karriere som lærer på internationale skoler i Nicaragua, Storbritannien, Spanien, Iran, Venezuela, Saudi Arabien, Grækenland, Indonesien og Libanon.

- Jeg har aldrig set en sag, hvor en enkelt person kan have misbrugt så mange børn over så lang en periode, sagde FBI-agent Patrick Fransen dengang til flere medier.

Nyheden spredte sig lynhurtigt i netværket af internationale skoler, og sagen fik massiv mediedækning.

- Jeg lå i min seng, da min søn kom løbende ind i soveværelset med sin bærbare computer. På skærmen var et billede af Vahey. Min søn råbte ”jeg vidste, at han var pædofil, men ingen troede på mig", fortæller en forælder fra Southbank i London til The Guardian.

Chokerede forældre og børn

Da forældrene næste morgen afleverede deres børn i skole, var de forvirrede og chokerede.

- Alle de børn, som havde været med på Vaheys lejrture spurgte nu sig selv: Var det mig?, siger en mor fra skolen til avisen.

FBI’s beviser pegede på, at Bill Vahey havde misbrugt flere hundrede elever over hele verden.

Ifølge dokumenter fra FBI påstod Vahey, at han ”aldrig forvoldte børnene skade”. ”De vidste ikke, hvad der skete med dem. De sov jo alle dybt”. Det viser sig ikke at være hele sandheden. Flere af eleverne har efterfølgende fortalt, at de vågnede om morgenen med en fornemmelse af, hvad der var foregået.

Det er ikke desto mindre rigtigt, at langt de fleste ofre ikke vidste, om de havde været udsat for Vaheys seksuelle overgreb, fordi de var bedøvet.

Nu stod forældrene så med et ubehageligt dilemma: Ville det udløse et traume hos deres børn, hvis de fandt ud af, at de optrådte på billederne på Vaheys beslaglagte usb-stik?

Sorg forvandlet til had

På Southbank-skolen i London forvandlede sorg sig med et til raseri og had. Eleverne smadrede Vaheys klasselokale, rev plakater ned af væggen og raserede alt, hvad der vækkede minder om den tidligere lærer. Samtidig spurgte tidligere kolleger og overordnede sig selv, om de havde ignoreret signaler, der pegede på, at Vahey havde misbrugt børn i deres varetægt.

Overalt hvor Vahey blev ansat som lærer, fik han hurtigt markeret sit territorie. Han kunne være stikkende og ubehagelig over for sine lærerkolleger, når det kom til at diskutere eksempelvis pensum. Han var sjældent imødekommende, når der var problemer i forhold til skemaer og flere kolleger beskriver hans undervisning som middelmådig.

Alligevel lykkedes det Vahey at skabe en sjov atmosfære – primært i forhold til sine elever.

- Han skabte den kultur, at ”i det her klasselokale gør vi tingene anderledes, og det bliver inden for klassens fire vægge”. Han sagde blandt andet til eleverne, at de andre lærere synes, de var besværlige, men at han synes, de var fantastiske, siger en af Vaheys tidligere kolleger på Southbank.

Charmerede forældrene

Vahey gjorde alt i sin magt for at charmere og imponere overordnede og forældre. I Venezuela fik han ry for at være en generøs og troværdig person, som eksempelvis arrangerede basketball-turneringer for elever, forældre og ansatte. Når han havde etableret sin status på skolerne, begyndte han straks at arrangere lejrture. Selv om der ofte var langt over 30 elever tilmeldt, fik han overtalt skoleledelsen til, at han kun skulle have én ekstra lærer med på turene.

Som turen nærmede sig, tog Vahey total styring over planlægningen. Han stod for indkvarteringen og bestemte, hvem der skulle sove hvor. Om aftenen gav han de udvalgte ofre sovemedicin, og når de så blev trætte eller fik det skidt, tog Vahey dem med op på sit værelse – under påskud af at de var dehydrerede eller havde fået madforgiftning.

Vahey gik som regel efter de svage og udsatte elever, viser en undersøgelse lavet af myndighederne i Storbritannien.

Dømt for pædofili allerede i 1969

En kollega fortæller til The Guardian, at Vahey havde sit helt eget personlige kamera, som han insisterede på, at ingen andre måtte røre. Dette kamera mener FBI, at Vahey brugte til at fotografere de nøgne drenge. For at sikre, at han ikke blev opdaget, bedøvede Vahey også flere af sine kolleger, der var med på lejrturene.

- Bill (Vahey, red.) kom hen til mit telt med et campingkrus. Jeg kunne med det samme smage, at der var puttet noget i. Han insisterede på, at jeg drak det hele. Jeg drak resten af indholdet, og husker ikke noget, før jeg vågnede næste morgen. Jeg går ud fra, at jeg blev bedøvet, så jeg ikke opdagede, hvad han havde gang i, fortæller en af Vaheys tidligere kolleger til The Guardian.

Utroligt nok blev det aldrig opdaget, at Bill Vahey allerede i 1969 var blevet dømt for pædofili.

Han havde befamlet flere drenges kønsdele under svømmetimer, da han arbejde som lærer-medhjælper i Long Beach, Californien. Han erkendte sig skyldig, og fortalte sin tilsynsværge, at han fortrød sine handlinger og følte afsky over for sig selv. Han fortalte videre, at han startede med at befamle mindreårige drenge, da han var 14 år. Tilsynsværgen vurderede dengang, at dommen formentlig havde ødelagt Vaheys drømme om en karriere som lærer. Det var ikke tilfældet.

Mistanke blandt kolleger

I 1970 – som 20-årig – havde Vahey afsonet sine tre måneder i et californisk fængsel. Vahey blev registreret som sexforbryder, som blandt andet betød, at han skulle oplyse myndighederne, hvis han skiftede adresse. Det undlod han, og undervejs mistede myndighederne opsynet med ham.

I 1972 tog Vahey en uddannelse i politisk videnskab fra California State University. I de følgende årtier arbejdede Vahey som lærer på internationale skoler verden rundt. Først i 1992, da Vahey arbejdede i Jakarta i Indonesien begyndte hans kolleger at få mistanke til ham. Flere overordnede lærere på Jakarta International School (JIS) fortæller til The Guardian, at de modtog adskillige mistænkelige henvendelser, der gik på, at Vahey sov i telt med nogle af eleverne – og at han tog drenge med op på sit værelse på skolen, når de pludselig blev skidt tilpas.

Under opholdet i Indonesien boede familien Vahey i området Countrywoods – et indhegnet område for udstationerede, hvor det amerikanske ægtepars to drenge kunne lege i sikkerhed. Ved flere lejligheder inviterede familien drengenes venner til at overnatte i huset. Vahey brugte disse overnatninger til at udse sig ofre blandt sønnernes kammerater.

Oreo med knuste piller

Et af disse ofre, som ønsker at være anonym, udtaler sig nu for første gang til The Guardian om disse natlige besøg hos familien Vahey.

Han var 14 år, da han sammen med flere andre venner overnattede i huset. Pludselig følte drengene sig svimle og meget trætte. Næste morgen vågnede han og opdagede, at han havde en af de andre drenges underbukser på.

- I løbet af de næste par måneder dannede der sig et billede af, at der foregik underlige ting, når vi overnattede i huset. Vi fik en stærk fornemmelse af, at vi blev bedøvet af Vahey. Når det var sengetid serverede han altid Oreo-kiks og et glas vand, og så opfordrede han os til at spise og drikke om kap. Vinderen fik så førstevalg til de madrasser, som han havde lagt ud på gulvet, fortæller den nu voksne person, som The Guardian har valgt at kalde ”John”.

John blev også på et senere tidspunkt forsøgt bedøvet af Vahey, men her lykkedes det ham at snige sig ud på toilettet, hvor han opdagede, at hans Oreo var fyldt med stykker af en knust pille. Han pillede det meste ud, men havde allerede spist en bid af kiksen. Kort efter følte han sig kold, og vågnede så først dagen efter. Han fortalte det til sine forældre, der valgte ikke at reagere på sønnens mistanke.

53 drenge misbrugt på Southbank

I 2009 blev Vahey så ansat på Southbank i London. I løbet af de næste fire år stod han i spidsen for 11 lejrture til blandt andet Nepal og Jordan. Det er efterfølgende kommet frem, at Vaheys kolleger efter fire af disse ture indrapporterede Vaheys ”mistænkelige adfærd” til skolens forstander. To af disse tilfælde handlede om, at Vahey havde taget syge elever med op på sit værelse. Et tredje tilfælde gik på, at Vahey havde diskuteret pornografi med eleverne.

Scotland Yard har under sit arbejde på Vaheys sag konkluderet, at i alt 53 drenge i alderen 11 til 16 år fra Southbank optræder på billederne fra usb-stikket. Alle drengene virker bedøvede på billederne, vurderer politiet.

I 2013 var Vahey på vej på pension, da han fik tilbudt et job på den internationale skole i Nicaragua. Da han ankom til landet i august, flyttede han ind i en fuldt møbleret villa tæt på skolen. I november samme år opdagede Vahey så, at flere af hans computer-ting var blevet stjålet – blandt andet usb-stikket, der senere skulle fælde Bill Vahey.

Mislykket forsøg på selvmord

Da han et par dage senere missede flere Skype-opkald fra sin kone i London, kontaktede hun skolen og bad dem sende en mand forbi Vaheys villa. Her blev den aldrende lærer fundet livløs på sin sofa. Da der ingen livstegn var, blev Vahey erklæret død.

Kl. 10:03 sendte forstander Dr Gloria Doll en mail ud til kollegerne, hvor hun skrev: ”Det er med stor ærgrelse, at jeg må informere om, at Bill Vahey i løbet af weekenden er afgået ved døden. Han vil blive meget savnet, da han var en vigtig del af vores fællesskab.”

Men alt imens Vaheys kontor blev fyldt med blomster og mindeord, skete der noget højst overraskende i villaen. Her opdagede retsmedicineren, at der var svage livstegn hos Vahey. Han blev hastet til hospitalet, hvor lægerne fik ham genoplivet.

Bill Vahey fortalte efterfølgende sine kolleger, at han var blevet bidt af en giftig edderkop. Meget tyder dog på, at Vahey allerede her forsøgte at tage sit eget liv, da han opdagede, at usb-stikket med de afslørende billeder var blevet stjålet.

Fire måneder senere – i værelse 201 på Quality-Inn i Luverne - lykkedes Bill Vahey med sit forehavende.

Kilder: The Guardian, The Telegraph og Daily Mail.