Se og Hør-sagen: Derfor afslørerede tidligere Se og Hør-journalist ugebladets Tys Tys-kilde
Tiltalt i Se og Hør-sagen Ken B. Rasmussen sparkede gang i danmarkshistoriens største medieskandale, efter han blev fyret.
Kasketten og Rayban-solbrillerne, der har dækket hans øjne under hele retssagen, er taget af og placeret ved siden af de mange tykke og formentlig tunge sagsmapper med udstikkende gule post-its. Med to fingre gnider han sig i øjnene, inden han rejser sig fra pladsen ved siden af sin slipseklædte advokat. Allieret med en hvid plastickop fyldt med vand og sætter han sig godt til rette i stolen i midten af lokale fire i Retten i Glostrup.
Efter godt to et halvt års ventetid er det blevet tid til, at den tidligere Se og Hør-journalist Ken B. Rasmussen skal give retten sin forklaring som tiltalt i danmarkshistoriens største medieskandale: Se og Hør-sagen.
- Jeg har aldrig vidst, hvordan det foregik rent teknisk, siger Ken B. Rasmussen.
Han er tiltalt for at have medvirket til lovbrud, men nægter sig skyldig og afviser, at han som menig journalist på Se og Hør foretog sig noget strafbart eller bar ansvaret for de ulovligheder, der eventuelt blev begået.
Dog erkender Ken B. Rasmussen sagens faktiske forhold: Ugebladet købte private kreditkortinformationer om de kendte og kongelige fra den såkaldte Tys Tys-kilde og tidligere ansatte hos IBM og PBS, Peter Bo Henriksen.
Får igen af samme skuffe
Den 29. april 2014 var særligt ét spørgsmål på alles læber:
Havde Se og Hør virkelig en hemmelig kilde, der kunne se, hvornår og hvor de kendte og kongelige benyttede deres kreditkort? Og kunne det passe, at kilden, der arbejdede hos IBM og PBS, systematisk solgte de private og normalt utilgængelige oplysninger til ugebladet?
Det var dagen, hvor romanen ’Livet, det forbandede’ var kommet på hylderne i boghandlere landet over.
Den tidligere Se og Hør-journalist og debutforfatter Ken B. Rasmussen havde detaljeret beskrevet dagligdagen på det fiktive ugeblad ’Set og Hørt’, hvor en hemmelig kilde udleverede kreditkortoplysninger om kendte og kongelige.
- Hvis folk røvrender en, så får de tilbage igen. Det er logisk, at det ikke er grebet ud af den blå luft, sagde Ken B. Rasmussen dengang til TV 2.
Fyret fra Se og Hør
Han var i 2011 blevet fyret fra sit job som journalist på Se og Hør. Den daværende chefredaktør Kim Henningsen ønskede ham ikke længere på holdet.
- Den officielle begrundelse var omstrukturering, fortæller Ken B. Rasmussen i retten og tager en tår af sit vand, inden han fortsætter.
- Hvis man på nogen måde ytrede sin utilfredshed, så var det ud af døren. Man vidste aldrig, hvem der var den næste, der blev fyret, da Henningsen var chef. Jeg var utilfreds med den måde, som folk blev behandlet på, og jeg blev derfor betragtet som besværlig.
Var du bitter over, at du blev fyret, spørger anklager Morten Frederiksen.
- Lettet, lyder svaret lavt og kortfattet.
Var han kontaktperson?
Ken B. Rasmussen blev ansat på Se og Hør som praktikant i 2007 og fik året efter en fastansættelse – samme sommer som Tys Tys-kilden gjorde sin entré hos Se og Hør.
Ifølge anklageskriftet har Ken B. Rasmussen som journalist på Se og Hør ageret kontaktperson til Tys Tys-kilden, der på ugebladet populært gik under navnet Kreditkort Bo.
Gennem it-systemer på sin arbejdsplads kunne Peter Bo Rasmussen skaffe sig adgang til kortoplysninger om brugen af Mastercard og American Express. Han kunne se, hvor og hvornår kendte og kongelige brugte deres kort, og hvor store beløb, der blev trukket.
- Min dialog med kilden var næsten ikke eksisterende, siger Ken B. Rasmussen i retten og uddyber senere:
- Jeg bliver aldrig kontaktperson for kilden.
Han anerkender dog, at han har modtaget sms’er fra Peter Bo Henriksen.
- Jeg var backup. Jeg skulle være kontaktperson mellem kreditkortkilden og ledelsen, siger Ken B. Rasmussen, der tilføjer, at det aldrig blev aktuelt.
Line B på privathospital
En af de sms'er, som den tidligere Se og Hør-journalist modtog fra Tys Tys-kilden omhandlede blandt andet tv-værten Line Baun Danielsen.
28. april 2009 sendte Peter Bo Henriksen følgende besked til Ken B. Rasmussen:
Ifølge anklager Morten Frederiksen spurgte Peter Bo Henriksen løbende, hvorvidt de ansatte på Se og Hør havde flere navne på kendte danskere, end de som allerede blev tjekket i IBM og PBS' systemer.
Prinsesse Marie strutter
26. februar 2009 pryder en historie om prinsesse Marie forsiden af Se og Hør.
”Nu kan det ses. Marie strutter. Shoppede ventetøj i Geneve,” lyder ordene over et billede af prinsessen taget gennem et butiksvindue.
Journalisten bag artiklen er Ken B. Rasmussen, og anklageren vil vide, hvorvidt historien er baseret på kreditkortinformationer leveret af Tys Tys-kilden.
- Nej, svarer Ken B. Rasmussen hurtigt.
Anklageren fremviser en sms sendt til Ken B. Rasmussen fra Peter Bo Henriksen fem dage inden, at historien rammer forsiden. Beskeden indeholder information om prinsesse Maries brug af kreditkort i Geneve:
Ken B. Rasmussen holder fast:
- Summa summarum. Vi har ikke brugt de kreditkort til noget som helt på den tur, siger han.
Trak data fra systemer hos PSB
Men som journalist på Se og Hør, vidste Ken B. Rasmussen så, hvordan Peter Bo Henriksen fik sine værdifulde informationer? Anklager Morten Frederiksen cirkler omkring spørgsmålet, som han med forskellige indgangsvinkler forsøger at få besvaret.
- Det husker jeg ikke, at nogen har fortalt mig. Jeg husker ikke, at det var noget, som vi overhovedet talte om, lyder svaret fra Ken B. Rasmussen.
Et svar, der tydeligvis ikke tilfredsstiller anklageren, som derfor spørger igen:
- Jeg har ikke haft nogen viden om, hvordan han præcist har opereret. Det har jeg heller ikke den dag i dag, siger Ken B. Rasmussen.
Baun og Helweg i Berlin
Den tidligere Se og Hør-journalist hører ifølge ham selv første gang om kilden i forbindelse med en historie om tv-værten Line Baun Danielsen og politikeren Morten Helveg Petersen, der angiveligt rejser på ’kærlighedsture’ sammen.
Et øjenvidne, der har set dem sammen i den tyske hovedstad, tipper Se og Hør – og ifølge Ken B. Rasmussen er det den daværende chefredaktør Henrik Qvortrup, der i den sammenhæng lufter en idé:
- Qvortrup siger, at vi har den her kilde, og hvorfor ikke se, om det kan bruges til at bekræfte historien. Vi har en kilde, der kan tjekke, hvad Morten Helveg og Line Baun har brugt af penge. Hvor de har købt noget, og hvad de har brugt, refererer Ken B. Rasmussen samtalen.
Bevismateriale fra retten viser, at den tidligere Se og Hør-journalist Kasper Kopping, der også er tiltalt i sagen, 30. juni 2008 sender en mail med korttransaktioner fra både Line Baun Danielsen og Morten Helveg Petersen fra Berlin.
”Så har du det hele samlet fra Berlin. Smiley”, skriver Kasper Kopping efter en liste med en række betalinger på restauranter og barer.
Og 1. juli 2008 kommer Se og Hør på gaden med Ken B. Rasmussens historie på forsiden. Politikeren tilbragte sin tid med tv-værten, hvor han ifølge ugebladets påstand ellers skulle have deltaget i arbejdsrelaterede møder.
”Morten Helveg Petersen: Kærlighedsferie betalt af skatteyderne”, lyder ordene på sladderbladets ydre.
Tiltalte allerede dømt
Udover Ken B. Rasmussen er fem andre tiltalt i sagen: de tidligere chefredaktører på Se og Hør, Henrik Qvortrup, Per Ingdal og Kim Henningesen, tidligere journalist på Se og Hør Kasper Kopping og Tys Tys-kilden, Peter Bo Henriksen. Alle nægter sig – ligesom Ken B. Rasmussen – skyldige.
Allerede nu er flere parter i Danmarks største medieskandale dømt i såkaldte tilståelsessager.
Den 25. august blev Aller Media idømt en bøde på 10 millioner kroner, og to af de tiltalte i sagen - tidligere nyhedschef på Se og Hør Lise Bondesen og tidligere redaktionschef på Se og Hør Kim Bretov – fik seks måneders betinget fængsel og samfundstjeneste.