Se og Hør-sagen

Se og Hør-sagen: Derfor afslørerede tidligere Se og Hør-journalist ugebladets Tys Tys-kilde

Ken B. Rasmussen, som er tiltalt i Se og Hør-sagen, afgiver sin forklaring torsdag i Retten i Glostrup. Ólafur Steinar Gestsson / Scanpix Denmark

Tiltalt i Se og Hør-sagen Ken B. Rasmussen sparkede gang i danmarkshistoriens største medieskandale, efter han blev fyret.

Kasketten og Rayban-solbrillerne, der har dækket hans øjne under hele retssagen, er taget af og placeret ved siden af de mange tykke og formentlig tunge sagsmapper med udstikkende gule post-its. Med to fingre gnider han sig i øjnene, inden han rejser sig fra pladsen ved siden af sin slipseklædte advokat. Allieret med en hvid plastickop fyldt med vand og sætter han sig godt til rette i stolen i midten af lokale fire i Retten i Glostrup.

Efter godt to et halvt års ventetid er det blevet tid til, at den tidligere Se og Hør-journalist Ken B. Rasmussen skal give retten sin forklaring som tiltalt i danmarkshistoriens største medieskandale: Se og Hør-sagen.

- Jeg har aldrig vidst, hvordan det foregik rent teknisk, siger Ken B. Rasmussen.

Han er tiltalt for at have medvirket til lovbrud, men nægter sig skyldig og afviser, at han som menig journalist på Se og Hør foretog sig noget strafbart eller bar ansvaret for de ulovligheder, der eventuelt blev begået.

Dog erkender Ken B. Rasmussen sagens faktiske forhold: Ugebladet købte private kreditkortinformationer om de kendte og kongelige fra den såkaldte Tys Tys-kilde og tidligere ansatte hos IBM og PBS, Peter Bo Henriksen.

Får igen af samme skuffe

Den 29. april 2014 var særligt ét spørgsmål på alles læber:

Havde Se og Hør virkelig en hemmelig kilde, der kunne se, hvornår og hvor de kendte og kongelige benyttede deres kreditkort? Og kunne det passe, at kilden, der arbejdede hos IBM og PBS, systematisk solgte de private og normalt utilgængelige oplysninger til ugebladet?

Det var dagen, hvor romanen ’Livet, det forbandede’ var kommet på hylderne i boghandlere landet over.

Den tidligere Se og Hør-journalist og debutforfatter Ken B. Rasmussen havde detaljeret beskrevet dagligdagen på det fiktive ugeblad ’Set og Hørt’, hvor en hemmelig kilde udleverede kreditkortoplysninger om kendte og kongelige.

- Hvis folk røvrender en, så får de tilbage igen. Det er logisk, at det ikke er grebet ud af den blå luft, sagde Ken B. Rasmussen dengang til TV 2.

Fyret fra Se og Hør

Han var i 2011 blevet fyret fra sit job som journalist på Se og Hør. Den daværende chefredaktør Kim Henningsen ønskede ham ikke længere på holdet.

- Den officielle begrundelse var omstrukturering, fortæller Ken B. Rasmussen i retten og tager en tår af sit vand, inden han fortsætter.

- Hvis man på nogen måde ytrede sin utilfredshed, så var det ud af døren. Man vidste aldrig, hvem der var den næste, der blev fyret, da Henningsen var chef. Jeg var utilfreds med den måde, som folk blev behandlet på, og jeg blev derfor betragtet som besværlig.

Var du bitter over, at du blev fyret, spørger anklager Morten Frederiksen.

- Lettet, lyder svaret lavt og kortfattet.

Var han kontaktperson?

Ken B. Rasmussen blev ansat på Se og Hør som praktikant i 2007 og fik året efter en fastansættelse – samme sommer som Tys Tys-kilden gjorde sin entré hos Se og Hør.

Ifølge anklageskriftet har Ken B. Rasmussen som journalist på Se og Hør ageret kontaktperson til Tys Tys-kilden, der på ugebladet populært gik under navnet Kreditkort Bo.

Gennem it-systemer på sin arbejdsplads kunne Peter Bo Rasmussen skaffe sig adgang til kortoplysninger om brugen af Mastercard og American Express. Han kunne se, hvor og hvornår kendte og kongelige brugte deres kort, og hvor store beløb, der blev trukket.

- Min dialog med kilden var næsten ikke eksisterende, siger Ken B. Rasmussen i retten og uddyber senere:

- Jeg bliver aldrig kontaktperson for kilden.

Han anerkender dog, at han har modtaget sms’er fra Peter Bo Henriksen.

- Jeg var backup. Jeg skulle være kontaktperson mellem kreditkortkilden og ledelsen, siger Ken B. Rasmussen, der tilføjer, at det aldrig blev aktuelt.

Line B på privathospital

En af de sms'er, som den tidligere Se og Hør-journalist modtog fra Tys Tys-kilden omhandlede blandt andet tv-værten Line Baun Danielsen.

28. april 2009 sendte Peter Bo Henriksen følgende besked til Ken B. Rasmussen:

  1. Peter Bo Henriksen

    Line B, Privathospitalet Moelholm i Vejle, kl. 18.29, 1000 kr. (igen) Smiley. Er inde i systemet nu, har I nogle nye navne? :-)

Ifølge anklager Morten Frederiksen spurgte Peter Bo Henriksen løbende, hvorvidt de ansatte på Se og Hør havde flere navne på kendte danskere, end de som allerede blev tjekket i IBM og PBS' systemer. 

Prinsesse Marie strutter

26. februar 2009 pryder en historie om prinsesse Marie forsiden af Se og Hør.

”Nu kan det ses. Marie strutter. Shoppede ventetøj i Geneve,” lyder ordene over et billede af prinsessen taget gennem et butiksvindue.

Journalisten bag artiklen er Ken B. Rasmussen, og anklageren vil vide, hvorvidt historien er baseret på kreditkortinformationer leveret af Tys Tys-kilden.

- Nej, svarer Ken B. Rasmussen hurtigt.

Anklageren fremviser en sms sendt til Ken B. Rasmussen fra Peter Bo Henriksen fem dage inden, at historien rammer forsiden. Beskeden indeholder information om prinsesse Maries brug af kreditkort i Geneve:

  1. Peter Bo Henriksen

    Marie C, Dametøj, kl. 12.46, 1890 CHF, 9482 kr.

 Ken B. Rasmussen holder fast:

- Summa summarum. Vi har ikke brugt de kreditkort til noget som helt på den tur, siger han.

Trak data fra systemer hos PSB

Men som journalist på Se og Hør, vidste Ken B. Rasmussen så, hvordan Peter Bo Henriksen fik sine værdifulde informationer? Anklager Morten Frederiksen cirkler omkring spørgsmålet, som han med forskellige indgangsvinkler forsøger at få besvaret.

- Det husker jeg ikke, at nogen har fortalt mig. Jeg husker ikke, at det var noget, som vi overhovedet talte om, lyder svaret fra Ken B. Rasmussen.

Et svar, der tydeligvis ikke tilfredsstiller anklageren, som derfor spørger igen:

- Jeg har ikke haft nogen viden om, hvordan han præcist har opereret. Det har jeg heller ikke den dag i dag, siger Ken B. Rasmussen.

Baun og Helweg i Berlin

Den tidligere Se og Hør-journalist hører ifølge ham selv første gang om kilden i forbindelse med en historie om tv-værten Line Baun Danielsen og politikeren Morten Helveg Petersen, der angiveligt rejser på ’kærlighedsture’ sammen.

Et øjenvidne, der har set dem sammen i den tyske hovedstad, tipper Se og Hør – og ifølge Ken B. Rasmussen er det den daværende chefredaktør Henrik Qvortrup, der i den sammenhæng lufter en idé:

- Qvortrup siger, at vi har den her kilde, og hvorfor ikke se, om det kan bruges til at bekræfte historien. Vi har en kilde, der kan tjekke, hvad Morten Helveg og Line Baun har brugt af penge. Hvor de har købt noget, og hvad de har brugt, refererer Ken B. Rasmussen samtalen.

Bevismateriale fra retten viser, at den tidligere Se og Hør-journalist Kasper Kopping, der også er tiltalt i sagen, 30. juni 2008 sender en mail med korttransaktioner fra både Line Baun Danielsen og Morten Helveg Petersen fra Berlin.

”Så har du det hele samlet fra Berlin. Smiley”, skriver Kasper Kopping efter en liste med en række betalinger på restauranter og barer.

Og 1. juli 2008 kommer Se og Hør på gaden med Ken B. Rasmussens historie på forsiden. Politikeren tilbragte sin tid med tv-værten, hvor han ifølge ugebladets påstand ellers skulle have deltaget i arbejdsrelaterede møder.

”Morten Helveg Petersen: Kærlighedsferie betalt af skatteyderne”, lyder ordene på sladderbladets ydre.

Tiltalte allerede dømt

Udover Ken B. Rasmussen er fem andre tiltalt i sagen: de tidligere chefredaktører på Se og Hør, Henrik Qvortrup, Per Ingdal og Kim Henningesen, tidligere journalist på Se og Hør Kasper Kopping og Tys Tys-kilden, Peter Bo Henriksen. Alle nægter sig – ligesom Ken B. Rasmussen – skyldige.

Allerede nu er flere parter i Danmarks største medieskandale dømt i såkaldte tilståelsessager.

Den 25. august blev Aller Media idømt en bøde på 10 millioner kroner, og to af de tiltalte i sagen - tidligere nyhedschef på Se og Hør Lise Bondesen og tidligere redaktionschef på Se og Hør Kim Bretov – fik seks måneders betinget fængsel og samfundstjeneste. 

Se og Hør-sagen

Tolv personer - samt Aller Media - blev sigtet i Se og Hør-sagen. Få overblikket her:

Ken B. Rasmussen

Ken B. Rasmussen, tidligere journalist på Se og Hør og forfatter til romanen 'Livet, det forbandede'.

Ken B. Rasmussen

Ken B. Rasmussen blev den 24. november 2016 idømt fire måneders betinget fængsel ved retten i Glostrup. Anklageren krævede otte til ti måneders fængsel.

Ken B. Rasmussen udgav 29. april 2014 romanen 'Livet, det forbandede' - og dermed begyndte sagen og skandalen om Se og Hør.

Forfatteren, der har en fortid som journalist på ugebladet, fortæller i romanen om arbejdsmetoderne på det fiktive blad 'Set og Hørt' - og her fremgår det blandt andet, at ugebladet benyttede en betalt kreditkortkilde i perioden fra 2008 til 2011, hvor Ken B. i den virkelige verden blev fyret af daværende chefredaktør på Se og Hør, Kim Henningsen.

BT var den første avis, som dagen inden bogudgivelsen bragte historien - og Københavns Vestegns Politi meddelte umiddelbart efter, at man ville undersøge, om der var foregået noget ulovligt. Sideløbende bredte debatten sig i både medier og blandt politikere og meningsdannere.

Ken B. Rasmussen fortæller selv, at han var del af en lille gruppe på Se og Hør, der havde adgang til kildens oplysninger - og at de også kunne bede kilden om at undersøge kontooplysninger fra specifikke personer. Han fastholder dog, at han er uskyldig, da han ikke mener, at han har begået noget ulovligt eller har ansvar for begåede ulovligheder.

I sin tid på ugebladet optog Ken B. Rasmussen ifølge sin egen forklaring en lang række personlige samtaler samt alle sine telefonsamtaler, ligesom han gemte breve, noter og mailkorrespondancer. Der er tale om flere kasser med potentielt bevismateriale, som er gennemgået af politiets efterforskere.

Foto: Scanpix

Tys tys-kilden

Tys tys-kilden videregav kreditkortoplysninger til Se og Hør

Tys tys-kilden

Peter Bo Henriksen blev den 24. november 2016 idømt 1 år seks måneders ubetinget  fængsel ved retten i Glostrup. Derudover blev der konfiskeret 365.000 kroner. Anklageren krævede to et halvt til tre års fængsel.

Peter Bo Henriksen er helt central i Se og Hør-sagen.

Han var ansat hos IBM, der løste opgaver for NETS - det tidligere PBS, Pengeinstitutternes Betalingsservice, og tog ifølge flere af de medtiltaltes forklaringer selv initiativet til samarbejdet med Se og Hør, da han i 2008 henvendte sig til ugebladet med enestående oplysninger om prins Joachim og prinsesse Maries bryllupsrejse.

De kongeliges kreditkortoplysninger havde han adgang til gennem sit arbejde, og i løbet af bryllupsrejsen opdaterede han løbende Se og Hørs udsendte reporter, Kasper Kopping, om parrets videre færden.

Dagen efter de første artikler om Se og Hør-sagen blev bragt i BT, henvendte it-specialisten sig selv på politigården hos Københavns Vestegns Politi, hvor han tirsdag den 30. april 2014 klokken 15.15 blev afhørt og sigtet for blandt andet at have videregivet personfølsomme oplysninger - for systematisk at have malket Nets for kreditkortinformationer, som han herefter videresendte til udvalgte reportere fra Se og Hør.

Peter Bo Henriksen erkendte tidligt i sagen en række af de såkaldt 'faktiske forhold' - men fastholder sin uskyld, da han ikke mener, han har begået noget, som er i strid med Straffeloven.

Ifølge blandt andre Ken B. Rasmussen og Kasper Kopping blev Peter Bo Henriksen aflønnet med 10.000 kroner hver måned for sine kreditkortinformationer. Desuden stod han helt frem til 2014 på Se og Hørs gæsteliste til blandt andet Top Charlie i Parken.

Selvom det kun var en snæver kreds på Se og Hør, der modtog kreditkortoplysningerne - fortæller flere personer med tilknytning til ugebladet, at man godt kendte til 'Kreditkort-Bo'.

Foto: TV 2

Kasper Kopping

Kasper Kopping, tidligere journalist på Se og Hør

Kasper Kopping

Kasper Kopping blev den 24. november 2016 idømt fire måneders betinget fængsel og 100 timers samfundstjeneste ved retten i Glostrup.​ Anklageren krævede otte til ti måneders fængsel.

Kasper Kopping dækkede som journalist på Se og Hør historien om prins Joachim og prinsesse Maries bryllupsrejse i Canada i 2008 - den første historie, ugebladet dækkede tæt ved hjælp af kreditkortinformationer fra tys tys-kilden.

Ifølge Kopping var han af ugebladets ledelse blevet bedt om at holde kontakten til Peter Bo Henriksen, der havde kontaktet Se og Hør med informationer om rejsen - og efter at historien om bryllupsrejsen blev lidt af et scoop for ugebladet, fortsatte Kopping som en del af inderkredsen, der havde den direkte kontakt med tys tys-kilden.

Kasper Kopping erkender de faktiske forhold men nægter sig skyldig, idet han ikke mener, han har foretaget sig noget strafbart - han var ung og uprøvet og gjorde det, cheferne bad ham om. Chefer, der i dag efter Koppings mening ikke vil stå ved det ansvar, de havde.

27. juni fik Kasper Kopping en fratrædelsesordning som følge af den interne undersøgelse, Aller Media foretog i Se og Hør-sagen - og selvom han i øjeblikket er i jobtræning i en butik, søger han fortsat arbejde som journalist.

Sin side af sagen forklaret Kasper Kopping i bogen 'Helt Tys Tys - Se og Hør indefra'.

Foto: Scanpix Denmark

Henrik Qvortrup

Henrik Qvortrup, tidligere chefredaktør på Se og Hør

Henrik Qvortrup

Henrik Qvortrup blev den 24. november 2016 idømt 1 år og tre måneders fængel - tre måneder ubetinget og ét år betinget. Anklageren krævede op til to års fængsel.

Henrik Qvortrup var chefredaktør på SE og Hør i 2008, da samarbejdet med tys tys-kilden blev indledt. Flere daværende ansatte på ugebladet fortæller i detaljer, hvordan Qvortrup skulle have været involveret i den oprindelige aftale med kilden - det afviser han selv.

- I forhold til beskyldningen om, at jeg var manden, der orkestrerede det, som nogle mener var ulovligt, eller var mastermind eller Godfather bag aftalen, det vil jeg blankt afvise, sagde Qvortrup til TV 2 umiddelbart inden, han 22. maj 2014 skulle afhøres af politiet.

Qvortrup nægter sig skyldig i de rejste anklager og understreger, at tys tys-kilden efter hans kendskab blot var en kilde som så mange andre, og at han ikke vidste, hvordan kilden skaffede sig sin viden.

Efter seks år som chefredaktør forlod Henrik Qvortrup i november 2008 stillingen på Se og Hør og begyndte kort efter som politisk kommentator på TV 2 - her måtte han 29. april 2014 fratræde sin stilling på grund af sagen, der hurtigt var eksploderet i medierne.

Henover sommeren 2016 er Qvortrup vært på et mediemagasin i Radio24syv, ligesom han skriver for Metroexpress og udgiver en politisk podcast med sin fætter. Desuden har han været vært på DK4 samt medvirket i flere reality-programmer - etableret sit eget kommunikationsfirma og skrevet biografien 'Q'.

Foto: Scanpix Denmark

Kim Henningsen

Kim Henningsen, tidligere chefredaktør på Se og Hør

Kim Henningsen

Kim Henningsen blev den 24. november idømt ét års betinget fængsel og 200 timers samfundstjenste ved retten i Glostrup. Anklageren krævede op til to års fængsel.

​Kim Henningsen bestred stillingen som chefredaktør på Se og Hør fra 2009 til 2013, hvor han i en periode havde været sygemeldt med depression.

Inden da fyrede han i 2011 Ken B Rasmussen fra ugebladet - på en måde, som Ken B ikke lægger skjul på, han fortsat er fortørnet over. Ken B har tidligere givet udtryk for, at fyringen og et ønske om hævn var medvirkende til, at han stod frem med historien om den hemmelige kilde.

Den tidligere chefredaktør vedkender sig kendskabet til tys tys-kilden - og fortæller også til TV 2, at han har mødt kilden og betalt kilden - men Kim Henningsen fastholder, at han ikke erkender noget lovbrud, da han ikke mener, det var ulovligt at bruge de kreditkortoplysninger, som kilden skaffede.

- Jeg har erkendt HELE det faktiske hændelsesforløb. Jeg står fuldt og helt ved det hele, og ansvaret er mit - og kun mit - i mine fire år som chefredaktør. Jeg fastholder, at der ikke er tale om noget ulovligt, siger Kim Henningsen.

Kim Henningsen var sygemeldt og bliv derfor ikke afhørt i den første tid, hvor sagen rullede - siden er han blevet rask, og efter en tid som jobsøgende ernærer han sig i dag som foredragsholder og gennem sit eget kommunikationsfirma.

Foto: Scanpix Denmark

Per Ingdal

Per Ingdal, tidligere udgiverredaktør Aller Media

Per Ingdal

Per Ingdal blev den 24. november frifundet ved retten i Glostrup. Anklageren krævede halvandet til to års fængsel.

Per Ingdal var konstitueret chefredaktør for Se og Hør i månederne efter Henrik Qvotrup forlod ugebladet og inden Kim Henningsen blev ansat. Det var i perioden fra 31. december 2008 til 15. juni 2009 - ligesom han i hele hele perioden, hvor tys tys-kilden skal have leveret kreditkortoplysninger, var udgiverdirektør på Aller.

I forbindelse med Allers interne undersøgelse af Se og Hør kom det frem, at Kim Henningsen i 2009 informerede Per Ingdal om, at ugebladet havde en kilde i det daværende PBS, der var 'ulden i kanten' - Per Ingdal selv afviser, at han havde noget særligt med den daglige drift af Se og Hør at gøre.

Efter skandalen begyndte at rulle, måtte Per Ingdal gå på barsel før tid - hvorefter han 20. juni 2014 trak sig som udgiverdirektør og forlod Aller Media.

- De seneste ugers afsløringer af Se og Hørs arbejdsmetoder har blotlagt, at der er blevet brugt journalistiske metoder på Se og Hør, som jeg i min egenskab af udgiverdirektør ikke kan stå inde for, skrev Ingdal dengang i en pressemeddelelse, hvor det også lød, at han 'ikke var vidende om, at disse metoder blev anvendt'.

I maj 2016 gik Per Ingdal sammen med en tidligere kollega fra Aller Media i luften med det digitale nyhedsmedie My Daily Space, der er målrettet unge kvinder.

Foto: Scanpix Denmark

Kim Bretov

Kim Bretov, tidligere redaktionschef på Se og hør

Kim Bretov

Københavns Vestegns Politi har i samråd med Statsadvokaten i København og Rigsadvokaten den 6. juli 2016 rejst tiltale mod Kim Bretov. Er den 25. august 2016 blevet idømt seks måneders betinget fængsel og 120 timers samfundstjeneste ved Retten i Glostrup.

Kim Bretov var redaktionschef og næstkommanderende på Se og Hør under alle de tre sigtede chefredaktører - Henrik Qvortrup, Per Ingdal og Kim Henningsen.

Bretov var blandt de Se og Hør-ansatte, der blev sendt hjem, da sagen om tys tys-kilden begyndte at rulle - og selvom han ikke blev sigtet i første omgang, kom han med på listen 25. juni 2014.

I sin bog skriver Ken B, at det var Kim Bretov eller chefredaktøren, der underskrev bilagene fra tys tys-kilden - ifølge Per Ingdal var det Kim Bretov, der underskrev alle bilag til tys tys-kilden i de seks måneder, han selv sad på posten.

Kim Bretov har i dag etableret sit eget kommunikationsfirma - ligesom han sælger, anmelder og skriver om vin.

Foto: TV 2

Lise Bondesen

Lise Bondesen, tidligere nyhedschef Se og Hør

Lise Bondesen

Københavns Vestegns Politi har i samråd med Statsadvokaten i København og Rigsadvokaten den 6. juli 2016 rejst tiltale mod Lise Bondesen. Er den 25. august 2016 blevet idømt seks måneders betinget fængsel og 120 timers samfundstjeneste ved Retten i Glostrup.

Lise Bondesen kendte som nyhedschef på Se og Hør udmærket til brugen af tys tys-kilden - ligesom hun accepterede, at der blev indhentet og bertalt for kreditkort-oplysninger.

Det har hun selv beskrevet i en flere sider lang artikel på Ekstra Bladet, hvor hun blev ansat som underholdningsredaktør i 2013 - artiklen blev bragt 1. maj 2014, og dagen efter forlod hun sin stilling på avisen.

I artiklen fortæller  Lise Bondesen endvidere, at det var Henrik Qvortrup selv, der i 2008 holdt et indledende møde med kreditkortkilden - og at han efterfølgende virkede ganske begejstret for mødet. Også Kim Henningsen var involveret i brugen af kilden, fortæller hun -ligesom hun gør rede for, at 'ganske mange' kendte til brugen af tys tys-kilden - inden hun i samme artikel erkender, at det var en fejl at bruge kilden.

27. juni 2014 blev Lise Bondesen sigtet for sin rolle i sagen - i maj 2016 blev Lise Bondesen udnævnt til chefredaktør og direktør på avisen.dk og Ugebrevet A4, en stilling, hun allerede var konstitueret i.

Foto: Scanpix Denmark

Aller Media

Aller Media er sigtet som 'juridisk person'

Aller Media

Den 6. juni blev der rejst tiltale mod Aller Media, som tilstår og indvilliger i at betale en bøde. Er 25. august 2016 blevet dømt til at betale 50 dagbøder af 200.000 kroner - i alt 10 millioner kroner - ved Retten i Glostrup.

Begår en eller flere medarbejdere en forbrydelse indenfor en virksomheds driftsområde, kan selskabet som sådan gøres ansvarligt - og derfor er Aller Media sigtet som 'juridisk person'.

Mediehuset er sigtet for medvirken til overtrædelse af straffeloven og markedsføringsloven - blandt andet ved at have tilskyndet en eller flere kilder til at udlevere fortrolige oplysninger mod betaling.

Kendes selskabet skyldigt og idømmes det en bødestraf, vil retten blandt andet tage stilling til den økonomiske gevinst, en given lovovertrædelse skal have tilført selskabet.

Foto: Scanpix Denmark