Krimi

Politiet om Christianias brev: Det er større end rydningen af Pusher Street

Politiet erkender, at have presset fristaden til at acceptere videoovervågning.

Christianias beboere har i et brev til politidirektør Thorkild Fogde tilkendegivet, at man er klar til at samarbejde om at bekæmpe kriminalitet - og er parat til videoovervågning.

Og nye toner glæder politidirektøren, der ser det som et vendepunkt for udviklingen af fristaden. Og som langt mere afgørende en tidligere rydninger af Pusher Street, hvor boder er blevet revet ned og savet op.

- Vi ved jo, at boderne i sig selv gør det ikke alene. Sælgere og købere skal holdes væk. Og det er video en eminent løsning til, siger Thorkild Fogde.

Hvordan det skal ske i praksis og hvor længe, kameraer skal vejre oppe over fristaden, er der ingen detaljer for i pressemødet. Men det står klart, at de kommer op snart, og at det drejer sig om Pusher Street og adgangsvejene dertil.

Politiet har presset Christiania

- Det er ikke et ønske om at overvåge Christiania som helhed. Vi videoovervåger, så længe det er nødvendigt. Jeg har forståelse for, at det ikke hører til på Christiania, men i den nuværende situation er det nødvendigt, siger Thorkild Fogde, der erkender, at man lagde pres på Christianiafondens bestyrelse.

- Selv om man ikke elsker det, indser man det. Det er min fornemmelse, siger han.

Brevet er skrevet af Christianiafonden og er et svar på en henvendelse fra politiet. Der er holdt to fællesmøder, før politiet modtog svar, oplyser Thorkild Fogde.

Københavns Politi har lagt korrespondancen frem, og du kan selv se den her.

Åbnes op og mere lys

Men kameraer over fristaden er ikke det eneste tiltag.

Adgangsvejene til Christiania skal åbnes op, så politiet har bedre muligheder for at rykke ud, end de har i dag. Og samtidig skal der mere lys op over fristadens gader.

- Kriminalitet trives som bekendt bedst i mørke, siger Thorkild Fogde.

Politidirektøren håber, at videovervågningen kun er for en periode, og forsikrer om, at man holder øje med resten af København, så hashandlen ikke bare spreder sig fra Pusher Street til hovedstadens baggader og små parker.

- Det handler om kriminelle parallelsamfund, der ikke skal have lov at bide sig fast i byen, siger Thorkild Fogde.