Krimi

Her konfronterer TV 2 vekselbureauer om hvidvask

I dokumentaren "Storsvindel i vekselbranchen" bryder flere vekselbureauer loven om hvidvask i en landsdækkende test med skjult kamera.

I dokumentaren ”Storsvindel i vekselbranchen,” som TV 2 viser torsdag aften klokken 20.00, har TV 2 foretaget en landsdækkende test af vekselbureauer med skjult kamera. Det sker for at se, om vekselbureauerne overholder de mest basale regler i hvidvaskloven.

Vi har ikke et vekselkontor.

Mustafa Inal

Ifølge statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) hvidvasker vekselkontorer nemlig årligt for omkring to til tre milliarder kroner for den kriminelle verden. Også flere kilder i det kriminelle miljø oplyser til TV 2, at de har brugt vekselbureauer som skyggebank – altså til at vaske beskidte penge hvide.

Gavebutik er vekselbureau - uden at skilte med det

Der er flere simple regler i hvidvaskloven, herunder blandt andet at der skal vises billedlegitimation ved vekslinger over 7.500 kroner. Men reglerne bliver ikke overholdt i mange af de vekselbureauer, som TV 2 besøger. Og undskyldningerne er mange, da TV 2 efterfølgende konfronterer flere vekselbureauer med, at de ikke har overholdt reglerne.

regler hvideveksling

 1. Ved beløb over 7500 kroner skal der vises billedlegitimation
 2. Ved større beløb skal der spørges ind til, hvor pengene kommer fra
 3. Ved mistænkelige vekslinger skal hvidvaskningssekretariatet underrettets

Det gælder blandt andet i gavebutikken Konya Import på Vesterbrogade i København, hvor der er registreret et vekselbureau, selv om der ikke bliver skiltet med det.

I gavebutikken fik TV 2’s muldvarp lov til at veksle 19.300 kroner uden ID, men da TV 2-journalist Jens Langhorn konfronterer direktøren Mustafa Inal, får han at vide, at der slet ikke et vekselkontor i gavebutikken.

- Vi har ikke et vekselkontor (…) Vi kan ikke gøre det. Hvorfor tror du det, siger Mustafa Inal grinende.

- Det var da mærkeligt, for vi har været forbi, siger Jens Langhorn og viser ham optagelserne fra gavebutikken, hvor TV 2’s muldvarp fik vekslet penge – af Mustafa Inal selv.

Men så må TV 2 pludselig ikke længere filme, ligesom ejeren ikke har flere kommentarer.

- Jeg gjorde det for at være en flink fyr

I vekselbureauet Star Exchange på Nørrebrogade i København, hvor TV 2 også fik lov til at veksle cirka 20.000 kroner uden at vise id, afviser ejeren i første omgang, at det har været muligt at veksle mere end 7.500 kroner uden id.

Da TV 2 viser ham optagelserne af vekslingen, forstår han pludselig ikke, hvad der bliver sagt.

I en efterfølgende mail fra Star Exchange mener vekselbureauet ikke, at de har brudt reglerne, da TV 2’s veksling er registeret som tre mindre vekslinger under 7.500 kroner. Denne metode bliver i branchen kaldt smurfing - altså, at man opdeler det vekslede beløb i mindre portioner for at undgå reglerne om billedlegitimation og registrering.

Under konfrontationen med ejeren af et andet vekselbureau, der ikke overholdt reglerne - City Exchange - får TV 2-journalisten at vide, at ejeren, Behrouz Shildar, gjorde det ”for at være en flink fyr.”

Du kan se alle konfrontationer på TV 2 i dokumentaren "Storsvindel i vekselbranchen." Det er torsdag klokken 20.

Minister flytter tilsyn med vekselbureauerne

TV 2's dokumentar har fået den ansvarlige minister, vækst- og erhvervsminister Troels Lund Poulsen (V), til blandt andet at flytte tilsynet med vekselbureauerne fra Erhvervsstyrelsen til Finanstilsynet. Det sker i en erkendelse af, at der indtil nu har været for lidt kontrol på området, siger Troels Lund Poulsen til TV 2 i dokumentaren.

- Jeres eksempler – og de domme, der indtil videre er blevet afsagt – viser, at det er et område, der er helt wild west. På baggrund af dét, som I har undersøgt, vil jeg nu tage nogle initiativer i den næste folketingssamling, siger Troels Lund Poulsen i dokumentaren.

Samtidig vil ministeren efter tysk forbillede skærpe reglerne, så det bliver sværere at oprette et vekselbureau.

Politikommissær Steffen Th. Steffensen oplyser til TV 2, at Københavns Politi har to sager på vej mod vekselbureauer.

Sådan bliver kriminelle penge vasket hvide

Der er især to måder, som de kriminelle bruger til at hvidvaske penge. I den mest simple udgave bliver danske penge vekslet til udenlandsk valuta, hvor især 500 eurosedlen er meget populær.

Sådan bliver narkopenge - også - vasket hvide

 1. Pengene samles

  Kontanterne - danske kroner - fra for eksempel en narkohandel bliver samlet i tasker, typisk sportstasker, af såkaldte pengemænd

 2. Transport

  Sportstaskerne bliver fragtet til vekselkontorer af såkaldte løbere - oftest ved hjælp af offentlig transport som busser, metroer og taxaer for at gøre det vanskeligere at skygge pengemændene.

   

 3. Pengene tælles

  Pengene bliver leveret til vekselkontorerne og talt op. 

 4. Vekslet til euro

  Pengemændene forlader vekselkontoret og har vekslet, det vil sige hvidvasket, de krøllede narkopenge til eurosedler – typisk til 500 eurosedler, uden at det er blevet registreret nogen steder, sådan som loven ellers kræver ved beløb over 7.500 kroner. 

 5. Smugling

  Pengemændene bruger de store 500 eurosedler til at købe nye partier af narko ind i Sydspanien, Marokko eller Holland. Da 500 eurosedler fylder langt mindre, er de nemme at smugle eller opbevare.

  Britisk politi filmede f.eks. i 2010, hvordan en kvinde overleverede 300.000 euro i en tom cornflakes-æske.

TV 2 viser torsdag klokken 20 dokumentaren "Storsvindel i vekselbranchen."