Krimi

Christiania føler sig presset: Det var et ultimativt krav

- Der er ingen vej udenom, siger talsmanden for Christiania.

Det var med armen vredet om på ryggen, at christianitterne i et brev til politidirektøren i Københavns Politi, Thorkild Fogde, gav ham og kollegerne lov at videovervåge Christiania i kampen mod den organiserede hashhandel.

Det siger deres talsmand til TV 2.

- Det var et ultimativt krav. Enten gik vi frivilligt med til det, eller også satte de det op mod vores vilje, siger Ole Lykke, der er talsmand for Christiania.

- Og som det er lige nu, har vi lyst til at få lidt fred om tingene. Vi havde ikke lyst til en masse nye bataljer med politiet. Men vi har også fået at vide, at det var en midlertidig foranstaltning, og så fandt vi ud af, at vi hellere vil leve med det et stykke tid end at få fornyede konflikter, forklarer han.

Spredt ud over Christiania

I brevet advarer de mod, at pusherne kan begynde at maskere sig igen - en kamp man ellers var ved at vinde med deres egne ord - og understreger, at de i princippet er mod overvågning af retssikkerhedsmæssige grunde.

- Der er jo ikke nogen af os, der kan lide overvågning, siger Ole Lykke.

Og han tror ikke, at det er vejen frem i kampen mod hashhandlen

- Hvis nogen vil sælge hash, kan de jo gå rundt om hjørnet, hvor der ikke er nogen kameraer. Og så får vi det måske spredt ud over Christiania og dermed mindre kontrol med det igen, mener fristadens talsmand.

- Men der er ingen vej uden om. De (overvågningskameraerne, red.) kommer, hvad enten vi vil det eller ej. Så lad os nu sætte ind på en fredelig måde, og så slippe af med det igen, så hurtigt vi kan, forklarer han.

Fristaden vil have fred

De nye toner om videovervågning kommer efter et skyderi på Christiania en sen aftentime for to uger siden, hvor den 25-årige Mesa Hodzic skød to betjente og en civil person, da han var ved at blive anholdt.

Den ene betjent blev ramt i hovedet og ligger stadig i koma.

De begivenheder er talsmanden for Christiania, Ole Lykke, ked af. Men han mener politiet selv har et medansvar for, at hashhandlen er eskaleret til en så barsk business, at det endte med skud og en betjent, der kæmper for sit liv.

- Med mine 37 år på Christiania vil jeg sige, at politiets indsats stort set har været kontraproduktiv. Det er jo politiets indsat, som har været med til at skabe det marked med masker og våben, hvor pusherne skabte Green Light District, og politiet oprettede Taskforce Pusher Street. Det er de to parter, der har kørt det op i en spids med det tragiske resultat, som der kom ud af det, siger Ole Lykke.

Derfor endte christianitterne med - efter to fællesmøder - at acceptere kravet om videoovervågning fra Københavns Politi.

- Nu tager vi det, som det kommer. Vi er i gang med en stor proces på Christiania og har brug for fred og ro til at gennemføre den, forklarer talsmand Ole Lykke.