Krimi

Tidligere hashhandler på Christiania: - Vekselbureauer var min skyggebank

TV 2 dokumentar afslører, hvordan vekselbureauer trods advarsler i mange år fortsat bliver brugt til at hvidvaske penge for kriminelle.

Hashboderne på Christiania har i mange år været en driftig forretning, men de mange hash-kontanter er et problem. For hashhandlerne kommer hurtigt til at ligge inde med enorme bunker danske pengesedler, som skal veksles til euro, inden bagmændene kan købe nye forsyninger hash i Sydeuropa. Men hvilken bank går man til med en sportstaske fyldt med pengesedler, der bogstaveligt talt lugter af hash?

TV 2 dokumentar afslører

TV 2 sender torsdag klokken 20 dokumentaren "Storsvindel i Vekselbranchen."

- Det foregik på den måde, at man kom med en sportstaske eller to, og så blev du lukket ind ad bagindgangen. Når du så kom tilbage efter tyve minutter, så var pengene pakket og klar til afhentning, fortæller en tidligere hashhandler fra Christiania i TV 2's dokumentar "Storsvindel i vekselbranchen," som TV 2 viser torsdag klokken 20. 

Han vil af hensyn til sin egen sikkerhed være anonym, men hans navn er redaktionen kendt. 

Han fortæller, hvordan han hver måned anonymt hvidvaskede hashpenge for op mod tre millioner kroner gennem vekselbureauer i København, der tjener godt på at veksle valuta for den kriminelle verden.

Skjult kamera afslører vekselbureauerne

Selvom de fleste danskere og turister i dag betaler med kreditkort fremfor kontanter, er antallet af vekselbureauer nærmest eksploderet de seneste ti år. I 2006 var der i Danmark registeret 13 vekselbureauer, mens tallet næsten seksdoblet til 71 i 2016.

Vekselbureauer skal – akkurat ligesom banker – se billedlegitimation og registrere alle kunder, som ønsker at veksle beløb på mere end 7.500 kr. Reglerne blev indført i 2012 for netop at forhindre hvidvaskning af kriminelle penge.

For at finde ud af, om vekselbranchen overholder selv de mest basale hvidvaskregler, har TV 2 lavet en landsdækkende test af vekselbureauerne med skjult kamera.

I Jylland og på Fyn faldt kun en i fælden

Langt de fleste vekselbureauer skilter synligt med hvidvaskreglerne i deres butik, men spørgsmålet er, om vekselbureauerne reelt også afviser kunder, som ikke ønsker at vise ID. Med skjult kamera og omkring 20.000 kroner på lommen har TV 2’s journalister undersøgt om vekselbureauerne nu også overholder nogle af de mest basale regler i hvidvaskloven - det viste sig ikke at være tilfældet.

Der skal være styr på det. På grund af kameraerne

Behrouz Shildar

I Jylland og på Fyn ville fem ud af seks vekselbureauer ikke overtræde loven og gennemføre en veksling uden at indhente ID.

En af dem er John Matthiesen, der i mange år har drevet vekselforretning i Padborg.

Han erkender, at hans vekselbureau helt sikkert også er blevet misbrugt til hvidvaskning af kriminelle penge gennem årene, men ifølge John Matthiesen er mange af de problematiske kunder forsvundet efter, at han er begyndt konsekvent at spørge om ID ved alle handler over 7.500 kroner.

- Deler beløb op for at omgå reglerne

I København, hvor langt størstedelen af Danmarks vekselbureauer ligger, viser TV 2’s undersøgelse, at en lang række af vekselbureauerne er villige til at veksle uden at registrere kunden, som de ellers er pålagt for at forhindre hvidvaskning.

I alt 42 procent af de steder TV 2 besøgte, var enten klar til at omgå eller decideret bryde hvidvaskloven.

Det er jo også sådan, vi startede op

Tidligere hashhandler

City Exchange på Vesterbro er et af de vekselbureauer i testen, der vekslede de cirka 20.000 kroner uden TV 2’s muldvarpe skulle vise legitimation. Men udbetalingen af de 2.650 euro blev delt op i tre mindre portioner for på papiret at komme under legitimationsgrænsen på 7.500 kroner.

- Der skal være styr på det. På grund af kameraerne, siger ejeren Behrouz Shildar på de skjulte optagelser i TV 2's dokumentar.

Veksler penge for at være flink

Opdelingen af beløbet - bliver i branchen kaldt smurfing - sker altså bl.a. på grund af vekselbureauets egne overvågningskameraer. Men for at kunne forvandle vekslingen til tre vekslinger bliver TV 2’s muldvarpe nu sendt udenfor døren i fem minutter, inden de må komme tilbage og få den sidste portion af pengene.

Ejeren af City Exchange på Vesterbro, Behrouz Shildar, erkender efterfølgende, at han overtrådte hvidvaskloven, da TV 2 var på besøg for at veksle. Ifølge ejeren var det for at være flink. Han fortæller, at er der mange kunder, som ikke ønsker at vise billedlegitimation, når de skal veksle kontanter i hans butik. Den konfrontation kan du se i dokumentaren, der bliver vist på TV 2 torsdag klokken 20.

- Jeg kender mange, som bor her, der ikke vil have det, siger Behrouz Shildar.

Ifølge ejeren af City Exchange vil mange af de små vekselbureauer blive nødt til at lukke, hvis de skal følge reglerne i hvidvaskloven.

Så bliver firmaet lukket, og der er ikke noget at komme efter

Anonym kriminel om selskabssvindel

Den tidligere hashhandler vekslede meget større beløb end de 20.000 kr., som TV 2’s muldvarpe forsøgte sig med, men han genkender mønstret fra hans egne baglokaleaftaler.

- Det er jo et klassisk eksempel på, hvordan vi også gjorde til at starte med. Det er jo også sådan vi startede op. Vi kom 3-4 gange med et forholdsvist lavt beløb, og fik dem vekslet uden ID. Og så tager man skridtet videre og får lavet det jeg kalder ’baglokaleaftale’.

Svindelselskaber bruger vekselbureauer som en ’skyggebank’

Det er ikke kun penge fra hashsalg, der bliver hvidvasket gennem vekselbureauer. Svindelselskaber bruger også vekselbureauer til at hvidvaske penge.

Fidusen ved at bruge vekselbureauerne til organiseret selskabssvindel er, at svindelselskaberne i stedet for at betale millioner til Skat i form af moms, skat og andre afgifter, overfører de hele beløbet til vekselbureauer og henter pengene i kontanter.

- Man overfører pengene fra firmaet til vekselbureauet. De udbetaler så kontant, så er de væk. Så bliver firmaet lukket, og der er ikke noget at komme efter, hverken for Skat eller andre myndigheder, siger en anonym kriminel, som selv har begået selskabssvindel og brugte vekselbureauerne til at få pengene til at forsvinde.

Hvidvask

Lægger røgslør ud over pengene

Ved at forvandle bankoverførslerne til kontanter hjælper vekselbureauerne med at lægge et røgslør ud over, hvor pengene ender.

Ifølge Hvidvaskningssekretariatet, der ligger under SØIK, er vekselbranchen den branche i Danmark, hvor der er allerhøjest risiko for at blive brugt til hvidvaskning. Det kan du læse mere om her. 

Det anslås, at der årligt hvidvaskes for op mod tre milliarder kroner gennem vekselbureauer.

Der er ingen tvivl om, at Nordea har været en storleverandør til vekselbureau-branchen

Jacob Toft Overgaard 

Hos Hvidvaskningssekretariatet kan de også se, at der ligefrem er vekselbureauer, som bliver oprettet med det formål, at servicere de kriminelle med kontanter.

- Vi kan i mange tilfælde se, at hele forretningsmodellen omkring vekselbureauerne er blevet sat op i forhold til at imødekomme de kriminelle og deres hvidvaskning af penge, siger Jacob Toft Overgaard, leder af Hvidvaskningssekretariatet. 

Kontanter beslaglagt hos Uni Travel & Exchange. Så meget fylder godt en halv million kroner i danske sedler og tilsvarende i 500-eurosedler.

Nordea har været storleverandør af 500 eurosedler

I 2016 er der faldet domme i Danmarkshistoriens to største sager om hvidvaskning gennem vekselbureauer. Det kan du læse mere om her:

Under retssagerne er det kommet frem, at Nordens største bank Nordea har leveret for over 800 millioner kroner i kontanter til de to dømte vekselbureauer på Nørrebrogade.

De to dømte vekselbureauer er langt fra de eneste vekselbureauer, som har haft netop Nordea som leverandør af kontanter.

- Der er ingen tvivl om, at Nordea har været en storleverandør til vekselbureau-branchen, fortæller Jacob Toft Overgaard, leder af Hvidvaskningssekretariatet under bagmandspolitiet.

Det er jo den bedste seddel, man kan få som kriminel

Tidligere hashhandler

Kendt som "Bin Laden-sedlen"

Noget særligt bemærkelsesværdigt ved handlerne mellem vekselbureauerne og Nordea var, at de to dømte vekselbureauer næsten kun var interesserede i at købe 500 euro-sedler af banken.

500 euro-sedlen er blandt verdens absolut mest værdifulde pengesedler. 500 euro-sedlen, som går under øgenavnet "Bin Laden-sedlen," har så høj en værdi, at mange butikker slet ikke accepterer sedlen som betalingsmiddel. Men i kriminelle kredse er 500 euro-sedlen langt mere eftertragtet.

- Det er jo den bedste seddel man kan få som kriminel. Det er jo klart de sedler, der fylder mindst, de er nemme at pakke, og de er nemme at smugle, fortæller den tidligere hashhandler til TV 2.

hvidvask sedler

Advarede om 500-eurosedler i 2010

En undersøgelse har vist, at 90 procent af de 500 euro-sedler som er i omløb, er i hænderne på organiserede kriminelle.

Og Hvidvaskningssekretariatet advarede helt tilbage i år 2010 om, at ”køb eller salg af 500 euro sedler er en indikator på hvidvask af udbytte fra strafbare forhold eller forsøg på finansiering af terrorisme.”

Det har altså længe været kendt, at køb og salg af 500 euro-sedler bør vække bekymring, og bankerne har pligt til at indberette mistænkelige forhold til myndighederne.

Men i sagerne mod de to vekselbureauer Dancash Investment, og Uni Travel & Exchange fremgår det, at hele 97 procent af de euro, som vekselbureauerne bestilte, var netop 500-eurosedler. Et etableret vekselbureau som Forex Bank har oplyst til TV 2, at deres 500 euro-sedler kun udgør 4,6 procent af deres samlet valuta bestilling.

Nordea vil ikke stille op til interview, men bliver så politianmeldt

Nordea har ikke ønsket at medvirke i interview til TV 2 om, hvordan det har kunnet lade sig gøre, at de har solgt for over 800 millioner kroner valuta i primært 500 euro-sedler til to små vekselbureauer på Nørrebrogade i København. Nordea oplyser i stedet på mail, at de fra udgangen af marts 2016 er stoppet med at levere kontanter til vekselbureauer.

Det kan jeg ikke sidde og se på som minister

Troels Lund Poulsen

Efter TV 2’s første mailkorrespondance med Nordea sker der i juni 2016 en opsigtsvækkende udvikling i sagen. Finanstilsynet vælger at politianmelde Nordea for brud på hvidvask-regler. Et af punkterne i politianmeldelsen drejer sig netop om manglende overvågning af deres vekselbureauer. SØIK har derfor nu påbegyndt en efterforskning af  Nordeas rolle som storleverandør til vekselbranchen.

Heller ikke Finanstilsynets politianmeldelse har Nordea ønsket at kommentere på til TV 2. Nordea har skrevet til os, at grunden til, at de nu er stoppet med at sælge valuta til vekselbureauerne skyldes ”operationelle risici”, og at de ikke ønsker at være knyttet til virksomheder, der opererer i en gråzone.

Nu er det så op til politiet at behandle Finanstilsynets anmeldelse af den tilknytning, der har været indtil nu.

- Det er meget alvorligt

TV 2 satte første gang fokus på problemerne i vekselbranchen tilbage i 2014. Det kan du læse mere om her:

Afsløringerne førte dengang til strammere tilsyn fra Erhvervsstyrelsen, men i lyset af TV 2’s nye undersøgelse af vekselbranchen og de seneste domme, der er faldet, er erhvervs- og vækstminister, Troels Lund Poulsen, nu på vej med lovændringer.

- Det er meget alvorligt, det I påpeger. Det kan jeg ikke sidde og se på som minister. Derfor bliver vi nødt til at lave en hel anden lovgivning, siger Troels Lund Poulsen.                                                                                                  

Der er 71 vekselbureauer i Danmark

Der er 71 vekselbureauer er registreret i Danmark:

  • Seks vekselbureauer er indtil nu blevet dømt
  • To vekselbureauer er nu sigtet for hvidvaskning 

Den lovændring, Troels Lund Poulsen, vil fremlægge for Folketinget i efteråret, vil flytte tilsynet med vekselbureauerne fra Erhvervsstyrelsen til Finansministeriet, ligesom der vil blive stillet strammere krav til dem, som ønsker at starte nyt vekselbureau.følge Københavns politi er de lige nu på vej med anklageskrifter i to nye hvidvaskningssager mod vekselbureauer.

Ifølge Københavns politi er de lige nu på vej med anklageskrifter i to nye hvidvaskningssager mod vekselbureauer.

Dommene mod Dancash Investment og Uni Travel & Exchange er begge anket til landsretten.

TV 2 sender torsdag klokken 20 dokumentaren "Storsvindel i vekselbranchen."