Krimi

Landsret holder fast i bødestraf til Hedegaard i navnesag

Debattøren Lars Hedegaard brød loven, da han flere gange offentliggjorde navn på formodet pistolmand.

Lars Hedegaard straffes med en bøde på 10.000 kroner for at offentliggøre navnet på den mand, der sigtes for at have forsøgt at dræbe den omstridte debattør.

Dommen er afsagt onsdag formiddag af Østre Landsret. Der er tale om en stadfæstelse af den afgørelse, som Retten på Frederiksberg tidligere på året nåede frem til.

Lars Hedegaard har offentliggjort navnet på den mistænkte attentatmand i to artikler på en svensk netavis, i sin bog "Attentatet" og på Facebook.

Under retssagen har den nu dømte forklaret, at udbredelsen af mandens navn er sket i nødværge. BH, som den mistænkte kaldes, er nemlig stadig på fri fod. Og så længe det forholder sig sådan, er Lars Hedegaard ikke tryg.

- Jeg har grebet til den selvforsvarshandling at gøre attentatmandens navn så kendt som muligt, ud fra den betragtning at det øger chancen for, at han bliver pågrebet, har Hedegaard tidligere forklaret.

Den præmis anerkender Østre Landsret ikke. I dommen afviser man, at det har været nødvendigt at overtræde navneforbuddet for at afværge en trussel.

Hedegaard brød loven

Samtidig hæfter landsdommerne sig ved det faktum, at Hedegaard brød loven, selv om han godt vidste, at der var nedlagt navneforbud.

- For så vidt angår bogen "Attentatet", fremgår XX's navn adskillige gange, ligesom det af denne fremgår, at "Jeg er fuldt opmærksom på, at retten har nedlagt navneforbud, men det vil jeg ikke finde mig i", lyder det i onsdagens dom.

Egentlig burde bøden ifølge landsretten ligge et betydeligt stykke over de 10.000 kroner. Når man alligevel vælger at stadfæste byrettens straf, skyldes det, at der i sagen også findes omstændigheder, der taler til Hedegaards fordel.

Blandt andet fremhæves det forhold, at "tiltalte har været udsat for et drabsforsøg, der i dag nødvendiggør, at han er under politibeskyttelse. Landsretten finder, at dette udgør en formildende omstændig­hed".

Det var i februar 2013, at en mand forklædt som postbud affyrede skud mod Lars Hedegaard ved sidstnævntes hjem på Frederiksberg.

I en periode sad den mistænkte fængslet i Tyrkiet, men her slap myndighederne ham fri. Dermed blev Danmarks anmodning om en udlevering ikke efterkommet. Manden er derfor efterlyst internationalt.

Navneforbuddet, der er nedlagt, har blandt andet til formål at beskytte BH's familie.