Se og Hør-tiltalt skyder mod Qvortrup: Sådan kom Tys Tys-aftalen i stand
Tiltalt i Se og Hør-sagen Kasper Kopping nægter sig skyldig. Han fulgte blot de ordrer, som cheferne på Se og Hør udstak, lyder forklaringen.
- På Se og Hør gik vi alle efter samme mål. Vi skulle være de bedste til at lave sladder. Man skulle være villig til at gå den ekstra mil. Ellers var det Ude og Hjemme eller et andet mere harmløst medie, som man skulle være på.
Sådan siger den tidligere Se og Hør-journalist Kasper Kopping tirsdag i Retten i Glostrup, hvor han er tiltalt i Danmarkshistoriens største medieskandale, Se og Hør-sagen.
Den nu arbejdsløse journalist er tiltalt for at have ageret kontaktperson for den såkaldte Tys Tys-kilde, Peter Bo Henriksen, der gennem sit tidligere job som systemoperatør hos PBS og IBM kunne skaffe adgang til ellers private kreditkortoplysninger om kendte og kongelige.
Som kontaktperson kunne Kasper Kopping ifølge anklageskriftet være med til at sikre højst værdifulde oplysninger til sladderbladet og dermed også komme nærmere de historier, der skulle få nysgerrige læsere til at rive Se og Hør ned af kioskhylderne.
- Generelt bevægede journalisterne sig i gråzoner. Det var kutyme, at man befandt sig helt tæt på grænsen af moral og etik, fortæller Kasper Kopping, da anklageren beder ham beskrive sin tid på Se og Hør, hvor han første gang satte sine ben som praktikant i 2005.
- Ups, der gik vi over grænsen. Og på torsdag gør vi det igen, lød slogannet i en periode. Det lå i luften, at man skulle være de bedste til at lave vilde afsløringer – og at man skulle gå langt for at få dem. Man var frække, men fik aldrig direkte at vide, at man skulle bryde loven.
Nægter sig skyldig
Kasper Kopping er tiltalt for at have medvirket til lovbrud og erkender de faktiske forhold i Se og Hør-sagen: At private og under normale omstændigheder utilgængelige kreditkortinformationer blev udvekslet mellem Peter Bo Henriksen og sladderbladet.
Alligevel nægter han sig skyldig.
Kasper Kopping fastholder, at han ikke har foretaget sig noget strafbart. Som ung og uerfaren journalist adlød han blot de ordrer, som hans chefer på Se og Hør udstak.
- Det her var noget, som Henrik Qvortrup startede. Og noget, som han orkestrerede fra start af. Det var en chefbeslutning, at det skulle starte, og en chefbeslutning om det skulle fortsætte, siger han i retten.
Fulgte efter til Canada
Som journalist på Se og Hør dækkede Kasper Kopping historien om prins Joachim og prinsesse Maries bryllupsrejse. Kreditkortoplysninger leveret af Tys Tys-kilden bekræftede et tip fra en medarbejder i Københavns Lufthavn.
Det nygifte par skulle tilbringe deres hvedebrødsdage i Canada – og lige i hælene var Kasper Kopping.
Det var kort efter det royale bryllup 24. maj 2008, at opkaldet fra den hidtil ukendte Peter Bo Henriksen kom på Se og Hørs tiptelefon, hvor borgere kunne videregive information til gengæld for en sum penge.
Kasper Kopping, der havde til opgave at dække prins Joachim og prinsesse Maries færden, fik fluks kilden i røret.
- Han fortalte, at han kunne se, at de rejste rundt i Canada. Det lå åbenlyst, at han kunne et eller andet, som andre ikke kunne, fortæller den tidligere Se og Hør-journalist i retten.
Efter en godkendelse fra cheferne sad Kasper Kopping i et fly på vej mod Canada.
Fandt dem på femstjernet hotel
Under turen bliver Kasper Kopping ifølge ham selv bedt om at holde kontakten med den nye kilde, Peter Bo Henriksen. Løbende opdateringer om deres brug af kreditkort ledte ham til Montreal.
- Så fandt vi det fedeste femstjernede hotel og smækkede os ned i sofaen for at se, om det var der, de boede. Det var det så. Han (red. Peter Bo Henriksen) havde bare fortalt os, at de var i Montreal, siger Kasper Kopping.
”Seks sider med intime fotos fra bryllupsrejsen - Vi fulgte efter Marie og Joachim,” lød teksten på forsiden af Se og Hør i sommeren 2008. På billedet sad parret på en båd med hævede champagneglas. ”Skål Skat,” stod skrevet med store bogstaver.
- Lise Bondesen (red. tidligere nyhedschef på Se og Hør) var nærmest klar til at gifte sig med mig, da jeg sendte det hjem, siger Kasper Kopping.
En del af inderkredsen
Historien blev et regulært scoop for ugebladet, der for første gang nogensinde havde benyttet sig af de private oplysninger om kendtes brug at kreditkort leveret af Peter Bo Henriksen.
Og tirsdag 24. juli klokken 11.00 trådte Tys Tys-kilden ind på Se og Hør for at mødes med daværende chefredaktør Henrik Qvortrup og Kasper Kopping. Der skulle aftales et honorar for Canada-tippet, men også laves en mere permanent ordning, lyder forklaringen i retten.
- Det lå i luften, at der skulle snakkes om, hvorvidt der var mulighed for at fortsætte, siger Kasper Kopping og uddyber:
- Peter Bo Henriksen kunne finde ud af, hvornår visse kendte brugte deres kreditkort. På den måde kunne Se og Hør finde dem ude i verden.
Handlede om målet – ikke midlet
Ifølge den tiltalte Kasper Kopping endte mødet med, at Peter Bo Henriksen fik 20.000 for at bidrage med kreditkortoplysninger fra prins Joachim og prinsesse Maries bryllupsrejse. Derudover lavede man en aftale om fast månedlig løn på 10.000 til den såkaldte Tys Tys-kilde, der så løbende skulle fodre Se og Hør med informationer om de kendte og kongeliges færden gennem kreditkortoplysninger.
- Hvordan han gjorde det, anede jeg ikke noget om. Det fortalte han heller ikke på mødet. Men man kan regne ud, at det var nogle informationer, som lå i nogle systemer på hans arbejdsplads, siger Kasper Kopping.
- Men det interesserede Qvortrup sig ikke for – og det gjorde jeg heller ikke. Det var målet og ikke midlet, som vi interesserede os for. Og målet var at lave de bedste sladderhistorier.
Qvortrup betalte sort
Ifølge Kasper Kopping var det ikke normalt, at tippere, som leverede information til ugebladet, blev betalt sort. Alligevel var det den ordning, som kom i stand mellem den daværende chefredaktør på Se og Hør, Henrik Qvortrup, og Peter Bo Henriksen.
Var det Qvortrup, der foreslog, hvordan man kunne betale, spørger anklageren i retten.
- Ja, det er jeg ret sikker på.
Aftalen blev, at Peter Bo Henriksen skulle aflevere et bilag til Kasper Kopping, som skulle få det underskrevet af cheferne og udbetalt kontakt i receptionen i Aller Medias pengekasse.
- Dengang brugte journalister ret mange penge ude i byen på kildepleje, restauranter og så videre, forklarer Kasper Kopping.
Ifølge ham selv var det en opgave, han som kontaktperson var blevet pålagt.
Alle nægter sig skyldige
Ifølge Kasper Kopping stoppede brugen af Tys Tys-kilden i efteråret 2011, da den daværende nyhedschef Lise Bondesen, der allerede er dømt i sagen i en såkaldt tilståelsessag, gjorde op med den forlorne metode.
- Jeg fortryder af hele mit hjerte, at det her er sket. Den gang så jeg det bare ikke som noget, der kunne være strafferetligt forkert. Jeg var bare loyal i bladets navn og gjorde det, som jeg blev bedt om, siger Kasper Kopping.
Ligesom Kasper Kopping nægter de øvrige tiltalte i sagen sig også skyldige. Det drejer sig om de tidligere chefredaktører på Se og Hør Henrik Qvortrup, Per Ingdal og Kim Henningesen, tidligere journalist på Se og Hør Ken B. Rasmussen og Tys Tys-kilden, Peter Bo Henriksen.