Terrorsagen fra København

- Ingen tror på, at han ikke hørte det arabiske ord for maskinpistol

Rent moralsk havde de en pligt til at anmelde Omar El-Hussein, men i deres miljø stikker man ikke hinanden, forklarer forsvareren.

Der er ingen tvivl, når man lytter til forsvarsadvokaterne i terrorsagen. Deres klienter er uskyldige.

De har måske ikke haft det store moralske kompas fremme, da de i timerne efter terrorangrebet ved Krudttønden om eftermiddagen den 14. februar 2015 og i timerne op til angrebet ved synagogen, plejede meget tæt kontakt med gerningsmanden Omar El-Hussein. Men de er uskyldige i medvirken til terror. Den terror, Omar El-Hussein stod bag, da han natten til den 15. februar sidste år skød og dræbte den civile vagt Dan Uzan ved synagogen.

I dag skal forsvarsadvokaterne forsøge at overbevise retten om, at deres klienter er uskyldige. 

Forsvarsadvokat for den yngste af de tiltalte Mette Grith Stage udtrykte det således overfor dommere og nævninge:

- Når et terrorangreb rammer som i Danmark eller Paris, så vil vi have, at alle gerningsmændene bliver fanget. Her i retten har vi flere gange set den voldsomme video, hvor Dan Uzan bliver dræbt. Og når man ser min klient Liban stå sammen med ham flere gange inden, så bliver man harm. Når jeg gør det, gør I sikkert også. I er nødt til at pakke jeres følelser langt væk, for I skal have en objektiv tilgang til det. I skal ikke tage stilling til det rent moralske. Men noget strafbart. Jeg synes, Liban har gjort noget forkert. Han skulle da ikke hænge med Omar, men han er ikke terroristhjælper.

Han er udsat for en meget alvorlig anholdelse og han bliver lagt i strips. Han kunne ikke overskue konsekvenserne

Mette Grith Stage

Opgang 38

Anklageren mener, at de fire mænd er skyldige i medvirken til terror, fordi de plejede meget tæt kontakt med Omar El-Hussein, der blot tre kvarter efter, han havde affyret 23 skud ved Krudttønden og dræbt den 55-årige filminstruktør Finn Nørgaard, mødte op hos en af de tiltalte i opgang 38 i Mjølnerparken.  At de medvirkede til terror ved at have bortskaffet den maskinpistol, Omar El-Hussein brugte.

Mette Grith Stages klient ankommer samtidig med Omar El-Hussein. Under grundlovsforhøret, da han blev anholdt den 15. februar sidste år, forklarede han, at han havde hørt Omar El-Hussein tale om en maskinpistol. Han havde hørt det arabiske ord for maskinpistol. Den forklaring nægtede han at stå ved, da han blev afhørt i foråret i Københavns byret. Og den forklaring køber hans forsvarsadvokat heller ikke.

- Jeg ved godt, at ingen tror på ham, når han siger, at han ikke hørte det arabiske ord for maskinpistol. Og nej, jeg tror heller ikke på ham, da han sagde, at han på intet tidspunkt hørte Omar fortælle, at han stod bag angrebet ved Krudttønden. Men han er den yngste af de tiltalte. Han er underdog i den her gruppe, han er udsat for en meget alvorlig anholdelse og han bliver lagt i strips. Han kunne ikke overskue konsekvenserne, og derfor fortalte han ikke sandheden, forklarede hans forsvarsadvokat.

Forsvarsadvokat for Bhostan Hossein, Berit Ernst, fortsatte i samme tone:

- Dette er en atypisk sag, vi har ikke så mange af dem, den har fyldt rigtig meget hos rigtig mange mennesker, der er jo ikke en eneste af os, der ikke fulgte med.

- Journalister stod rundt omkring i København og sendte time efter time. Og det er den sag, vi efterfølgende sidder herinde i dette rum og skal tage stilling til. Her skal vi blokere for alle de indtryk, vi fik, mens sagen kørte – ikke mindst politikernes holdning. Men her er det vigtigt, at I skal tage stilling til det, der er sket i denne retssag og ikke alt, hvad I har hørt. Jeg kan godt forstå, at systemet og befolkningen har behov for, at der er nogle, der skal være ansvarlige. Hvis Omar ikke var død og havde siddet her nu, så tror jeg ikke, man havde behov for at søge længere ud. Men man skulle gøre nogle ansvarlige, sagde Berit Ernst.

Retssikerhed på spidsen

En af de tiltalte, den ældste Mahmoud Rabea, har i den grad fyldt i retten, siden første møde i marts måned. Han er blevet vist ud af politiet, har råbt af dommerne og endda fået en sigtelse for krænkende udtalelser til retsformand Marianne Madsen.

Et faktum, som hans forsvarsadvokat, Jesper Storm Thygesen, ikke undlod af kommentere:

- Der er ingen af Jer, der er i tvivl om, hvem han er. I har hørt hans stemme alle dage, også når vi ikke skulle høre ham. Han har ytret sin utilfredshed med sagen - også med dommerne. I har måske ikke særlig meget sympati med ham og kan ikke forstå hans opførsel. I tænker sikkert, hvorfor kan han ikke holde sin mund.

- Rabea har måske ikke så meget tiltro til systemet. Han har opfattelsen af, at han er en brik i et spil, hvor politi og anklagemyndighed forsøger at få ham dømt i noget, selv om alle burde kunne se, at der ikke er noget at komme efter. Det her er retssikkerheden, der bliver sat på spidsen. I bliver nødt til at lægge antipati for Rabea til side, sagde forsvarsadvokat Jesper Storm Thygesen i retten.

Dom i slutningen af september

Alle forsvarsadvokater har minutiøst gennemgået anklagerens skyts mod de fire tiltalte. Og forsøgt at modbevise, at de er skyldige i medvirken til terror. At de ingen idé havde om, at Omar El-Hussein planlagde endnu et angreb, efter han havde skudt og dræbt ved Krudttønden den 14. februar om eftermiddagen.

At man ikke kan kende nogen skyldige i medvirken til terror, fordi de mødtes med Omar El-Hussein flere gange, efter han kørte til Mjølnerparken kort efter angrebet. At de ikke kan kendes skyldige, fordi de har skaffet hans maskinpistol af vejen – eller skaffet ham en skuldertaske. Eller betalt for hans netadgang. Ifølge forsvarsadvokaterne er der intet at komme efter. Omar El-Hussein skød og dræbte Dan Uzan alene ved synagogen. For egen hånd.

Næste retsmøde i sagen er den 20. september, hvor der er såkaldt replik og duplik. Der falder dom i slutningen af måneden.

Tidslinje: Angrebet ved Krudttønden

 1. 2015

  1. Gerningsmand affyrer skud

   Omkring klokken 15.30 affyrer gerningsmanden Omar Abdel Hamid El-Hussein en række skud med et M95-automatvåben mod kulturhuset Krudttønden på Østerbro i København. Stedet danner rammerne for et debatmøde under titlen "Kunst, blasfemi og ytringsfrihed", og blandt deltagerne er den svenske tegner Lars Vilks og den franske ambassadør i København.

  2. Finn Nørgaard mister livet

   Den 55-årige instruktør Finn Nørgaard bliver dræbt i forbindelse med skyderiet. Herudover bliver to livvagter og en betjent såret. I alt affyrer gerningsmanden 28 skud. Senere afhøringer og tekniske undersøgelser viser, at Omar Abdel Hamid El-Hussein ved sin ankomst til stedet først forsøger at komme ind ad andre indgange end hovedindgangen, hvorefter han på gaden bliver mødt af Finn Nørgaard, mod hvem han afgiver et dræbende skud.

  3. Gerningsmanden ringer efter taxa

   Efter angrebet stjæler gerningsmanden en bil og kører mod Borgervænget på Østerbro, hvorfra han ringer efter en taxa. Taxaen kører ham til en adresse på Nørrebro, hvor han opholder sig i 20 minutter.

  4. Politiet efterlyser bil

   Klokken 17.07 bekræfter Københavns Politi på Twitter, at der har været skyderi på Østerbro. Samtidig efterlyser de en mørk VW Polo. Bilen bliver fundet klokken 17.50 ved Borgervænget på Østerbro.

  5. Politiet efterlyser gerningsmand

   Politiet efterlyser klokken 19.23 den ene af på dette tidspunkt to formodede gerningsmænd. Han beskrives som arabisk af udseende, men ’lysere i huden end normalt’, omkring 25-30 år, 185 centimeter og atletisk af bygning.

  6. PET: Det er terror

   Politiets Efterretningstjeneste siger, at alt tyder på, at der er tale om et planlagt terrorangreb.

  7. Billeder offentliggøres

   Politiet offentliggør billeder fra overvågningskameraer ved Kildevældskolen på Østerbro i København klokken 15:50, altså 20 minutter efter skyderiet. Samtidig lyder meldingen nu, at der formentlig kun er tale om en gerningsmand. 

  8. Lars Wilks: Jeg var målet

   Omkring klokken 22.30 siger den svenske tegner til nyhedsbureauet AP, at han tror, han var målet for angrebet ved Krudttønden.