Se og Hør-sagen for retten: Tys Tys-kilden vil ikke udtale sig

Tiltalt i Se og Hør-sagen Peter Bo Henriksen vil ikke udtale sig i retten fredag.

Journalister fra hele den danske pressekorps venter trippende med kameraer, mikrofoner og skriveklar notesblokke foran retsbygningen, mens de seks tiltalte med deres advokater og tunge sagsmapper på skift entrerer på parkeringspladsen ved Retten i Glostrup.

Efter godt to et halvt år er den første egentlig retsdag i den famøse og omdiskuterede Se og Hør-sag kommet. Retssagen i Danmarks største medieskandale er i gang.

På tiltalebænken sidder de tidligere chefredaktører på Se og Hør Henrik Qvortrup, Per Ingdal og Kim Henningesen, tidligere journalister på Se og Hør Ken B. Rasmussen og Kasper Kopping samt den såkaldte Tys Tys-kilde og tidligere systemoperatør hos PBS og IBM, Peter Bo Henriksen.

Sidstnævnte kunne gennem it-systemer skaffe sig adgang til ellers hemmelige og private kreditkortoplysninger om kendte og kongelige – højst værdifulde oplysninger for sladderbladet Se og Hør.

Og efter planen skulle Peter Bo Henriksen som den første fredag afgive sin forklaring, men sådan bliver det ikke.

Det fortæller hans forsvarer, Michael Juul Eriksen, inden retsmødets start.

- Jeg har anbefalet min klient ikke at udtale sig i dag. Han har ikke pligt til at oplyse sin egen sag. Vi vælger den strategi, at vi gerne vil se anklagemyndighedens beviser. Herefter tager vi stilling til, hvorvidt min klient skal udtale sig, siger han til TV 2.

Ingen tvivl om kreditkort-læk

Ligesom de fem øvrige tiltalte nægter Peter Bo Henriksen sig skyldig.

Han er blandt andet tiltalt efter hacking-paragraffen og for at have modtaget mindst 430.000 kroner for at videregive kreditkortoplysningerne til Se og Hør.

Oplysningerne skal han ifølge anklageskriftet have fået ved mindst 31 gange at have nulstillet og tilgået kollegaers brugerprofiler – og mindst 523 gange skal han have videregivet dem.

- Der er ikke nogen faktisk tvivl om, hvad som er foregået. Han (red. Peter Bo Henriksen) har videregivet oplysninger. Det er det juridiske, som der kan sås tvivl om, siger forsvarer Michael Juul Eriksen.

Startede i 2014

Tilbage i 2014 – helt præcist den 28. april – blev det kendt af offentligheden, at sladderbladet Se og Hør havde købt oplysninger om kendte og kongelige. Den tidligere Se og Hør-journalist Ken B. Rasmussens, der er tiltalt i sagen, lod de hidtil hemmeligholdte fremgangsmetoder se dagens lys i bogen 'Livet, det forbandede'.

Her beskriver Ken B. Rasmussen, hvordan Se og Hør købte oplysninger fra en såkaldt Tys Tys-kilde, som havde adgang til en række kreditkort gennem PBS, hvor han arbejdede.

I alt 12 personer blev sigtet. Herefter blev otte personer samt Aller Media, der udgiver sladderbladet, tiltalt. Aller Media og de to nyhedschefer Kim Bretov og Lise Bondesen er allerede dømt i sagen, efter de kendte sig skyldige.