Se og Hør-sagen

Se listen af kongelige og kendte: Mindst 114 blev overvåget i Se og Hør-sagen

Mindst 114 kendte danskere var på listen over personer, som Se og Hør fik Tys Tys-kilden til at overvåge - heriblandt statsministeren og kongehuset.

Listen over kendte danskere, som har fået deres kreditkortoplysninger overvåget af den såkaldte Tys Tys-kilde, Peter Bo Henriksen, er ikke just kort.

I Retten i Glostrup var det fredag første egentlige retssag i Danmarkshistoriens største medieskandale. Her præsenterede anklager i Se og Hør-sagen, Morten Frederiksen, en liste med navne, som Peter Bo Henriksen over mail sendte til daværende Se og Hør-journalist Kasper Kopping 10. februar 2009.

Begge er tiltalt i sagen, men nægter sig skyldige.

I alt figurerer 114 kendte danskere på listen, som ifølge anklagerens beviser var dikteret af ansatte på Se og Hør. Blandt kronprins Frederik, kronprinsesse Mary, prins Joachim, prinsesse Marie og prins Henrik.

- Hele kongehuset med undtagelse af Dronning Margrethe, som jeg har ladet mig fortælle ikke har et kreditkort, sagde Morten Frederiksen i retten.

28 personer ud af de 114, som Se og Hør ønskede oplysninger fra, kunne Peter Bo Henriksen dog ikke finde i databaserne. Derudover kan listen af personer i virkeligheden være flere end 114, da det er uvist, hvilke tilføjelser Se og Hørs ansatte lavede efter februar 2009.

I bunden af artiklen kan du læse listen.

Fulgte efter Remee og kæresten til Tyrkiet

Ifølge anklageren var aftalen, at den daværende systemoperatør hos PBS og IBM, Peter Bo Henriksen, gennem it-systemer skulle skaffe adgang til de ellers hemmelige og private kreditkortoplysninger.

Herefter skulle han oplyse Se og Hør, hvad de kendte på listen brugte penge på – og dermed også, hvor i verden de befandt sig.

Blandt andet som det var tilfælde, da musikeren og produceren Remee skulle på ferie med sin daværende kæreste Michala Kjær, datter af Jannie Spies og Christian Kjær.

På baggrund af korttransaktioner fra købmænd, hoteller og hæveautomater var det muligt for Se og Hør at følge efter parret på en ferie til Tyrkiet.

- Det fører frem til en artikel: 'Endelig taler Remee: Jeg er meget glad for Michala', sagde anklager Morten Frederiksen i retten.

Bjerrehus overvåget

Også den danske topmodel Oliver Bjerrehus har flere gange undret sig over, at journalister hos ugebladet kunne kende til hans færden.

- De var der, da jeg kom ud fra vores første skanning fra Rigshospitalet, da min kæreste var gravid med vores sidste barn, siger han til TV 2 og uddyber:

- Hvis man har prøvet at tabe et barn inden for tre måneder – og det har jeg - fortæller man det først til omverdenen, når man er helt sikkert. Derfor er det meget overvældende, at der lige pludselig står en journalist og hakker et billede.

Han ved ikke, hvor mange gange overvågningen er blevet til historier, men stiller stort spørgsmålstegn ved, hvorfor en Tys Tys-kilde overhovedet var nødvendig.

- Det er rimeligt ekstremt, ikke? Jeg kan ikke forstå, hvordan mit liv kan være så vigtigt, siger Oliver Bjerrehus.

Nægter sig skyldige

I alt er seks personer tiltalt i Se og Hør-sagen for uberettiget at have skaffet sig adgang til oplysninger eller at have tilskyndet til det.

Udover Kasper Kopping og Peter Bo Henriksen drejer det sig om de tidligere chefredaktører på Se og Hør Henrik Qvortrup, Per Ingdal og Kim Henningesen og tidligere journalist på Se og Hør Ken B. Rasmussen. Alle nægter sig skyldige.

25. august faldt der dom over Aller Media og de to tidligere nyhedschefer på Se og Hør Lise Bondesen og Kim Bretov. I en såkaldt tilståelsessag, hvor de tre parter erkendte deres medvirken i Danmarks største medieskandale, blev Aller idømt en bøde på 10 millioner kroner, mens nyhedscheferne fik betinget fængsel og samfundstjeneste.

Se og Hør-sagen

Tolv personer - samt Aller Media - blev sigtet i Se og Hør-sagen. Få overblikket her:

Ken B. Rasmussen

Ken B. Rasmussen

Ken B. Rasmussen blev den 24. november 2016 idømt fire måneders betinget fængsel ved retten i Glostrup. Anklageren krævede otte til ti måneders fængsel.

Ken B. Rasmussen udgav 29. april 2014 romanen 'Livet, det forbandede' - og dermed begyndte sagen og skandalen om Se og Hør.

Forfatteren, der har en fortid som journalist på ugebladet, fortæller i romanen om arbejdsmetoderne på det fiktive blad 'Set og Hørt' - og her fremgår det blandt andet, at ugebladet benyttede en betalt kreditkortkilde i perioden fra 2008 til 2011, hvor Ken B. i den virkelige verden blev fyret af daværende chefredaktør på Se og Hør, Kim Henningsen.

BT var den første avis, som dagen inden bogudgivelsen bragte historien - og Københavns Vestegns Politi meddelte umiddelbart efter, at man ville undersøge, om der var foregået noget ulovligt. Sideløbende bredte debatten sig i både medier og blandt politikere og meningsdannere.

Ken B. Rasmussen fortæller selv, at han var del af en lille gruppe på Se og Hør, der havde adgang til kildens oplysninger - og at de også kunne bede kilden om at undersøge kontooplysninger fra specifikke personer. Han fastholder dog, at han er uskyldig, da han ikke mener, at han har begået noget ulovligt eller har ansvar for begåede ulovligheder.

I sin tid på ugebladet optog Ken B. Rasmussen ifølge sin egen forklaring en lang række personlige samtaler samt alle sine telefonsamtaler, ligesom han gemte breve, noter og mailkorrespondancer. Der er tale om flere kasser med potentielt bevismateriale, som er gennemgået af politiets efterforskere.

Foto: Scanpix

Tys tys-kilden

Tys tys-kilden

Peter Bo Henriksen blev den 24. november 2016 idømt 1 år seks måneders ubetinget  fængsel ved retten i Glostrup. Derudover blev der konfiskeret 365.000 kroner. Anklageren krævede to et halvt til tre års fængsel.

Peter Bo Henriksen er helt central i Se og Hør-sagen.

Han var ansat hos IBM, der løste opgaver for NETS - det tidligere PBS, Pengeinstitutternes Betalingsservice, og tog ifølge flere af de medtiltaltes forklaringer selv initiativet til samarbejdet med Se og Hør, da han i 2008 henvendte sig til ugebladet med enestående oplysninger om prins Joachim og prinsesse Maries bryllupsrejse.

De kongeliges kreditkortoplysninger havde han adgang til gennem sit arbejde, og i løbet af bryllupsrejsen opdaterede han løbende Se og Hørs udsendte reporter, Kasper Kopping, om parrets videre færden.

Dagen efter de første artikler om Se og Hør-sagen blev bragt i BT, henvendte it-specialisten sig selv på politigården hos Københavns Vestegns Politi, hvor han tirsdag den 30. april 2014 klokken 15.15 blev afhørt og sigtet for blandt andet at have videregivet personfølsomme oplysninger - for systematisk at have malket Nets for kreditkortinformationer, som han herefter videresendte til udvalgte reportere fra Se og Hør.

Peter Bo Henriksen erkendte tidligt i sagen en række af de såkaldt 'faktiske forhold' - men fastholder sin uskyld, da han ikke mener, han har begået noget, som er i strid med Straffeloven.

Ifølge blandt andre Ken B. Rasmussen og Kasper Kopping blev Peter Bo Henriksen aflønnet med 10.000 kroner hver måned for sine kreditkortinformationer. Desuden stod han helt frem til 2014 på Se og Hørs gæsteliste til blandt andet Top Charlie i Parken.

Selvom det kun var en snæver kreds på Se og Hør, der modtog kreditkortoplysningerne - fortæller flere personer med tilknytning til ugebladet, at man godt kendte til 'Kreditkort-Bo'.

Foto: TV 2

Kasper Kopping

Kasper Kopping

Kasper Kopping blev den 24. november 2016 idømt fire måneders betinget fængsel og 100 timers samfundstjeneste ved retten i Glostrup.​ Anklageren krævede otte til ti måneders fængsel.

Kasper Kopping dækkede som journalist på Se og Hør historien om prins Joachim og prinsesse Maries bryllupsrejse i Canada i 2008 - den første historie, ugebladet dækkede tæt ved hjælp af kreditkortinformationer fra tys tys-kilden.

Ifølge Kopping var han af ugebladets ledelse blevet bedt om at holde kontakten til Peter Bo Henriksen, der havde kontaktet Se og Hør med informationer om rejsen - og efter at historien om bryllupsrejsen blev lidt af et scoop for ugebladet, fortsatte Kopping som en del af inderkredsen, der havde den direkte kontakt med tys tys-kilden.

Kasper Kopping erkender de faktiske forhold men nægter sig skyldig, idet han ikke mener, han har foretaget sig noget strafbart - han var ung og uprøvet og gjorde det, cheferne bad ham om. Chefer, der i dag efter Koppings mening ikke vil stå ved det ansvar, de havde.

27. juni fik Kasper Kopping en fratrædelsesordning som følge af den interne undersøgelse, Aller Media foretog i Se og Hør-sagen - og selvom han i øjeblikket er i jobtræning i en butik, søger han fortsat arbejde som journalist.

Sin side af sagen forklaret Kasper Kopping i bogen 'Helt Tys Tys - Se og Hør indefra'.

Foto: Scanpix Denmark

Henrik Qvortrup

Henrik Qvortrup

Henrik Qvortrup blev den 24. november 2016 idømt 1 år og tre måneders fængel - tre måneder ubetinget og ét år betinget. Anklageren krævede op til to års fængsel.

Henrik Qvortrup var chefredaktør på SE og Hør i 2008, da samarbejdet med tys tys-kilden blev indledt. Flere daværende ansatte på ugebladet fortæller i detaljer, hvordan Qvortrup skulle have været involveret i den oprindelige aftale med kilden - det afviser han selv.

- I forhold til beskyldningen om, at jeg var manden, der orkestrerede det, som nogle mener var ulovligt, eller var mastermind eller Godfather bag aftalen, det vil jeg blankt afvise, sagde Qvortrup til TV 2 umiddelbart inden, han 22. maj 2014 skulle afhøres af politiet.

Qvortrup nægter sig skyldig i de rejste anklager og understreger, at tys tys-kilden efter hans kendskab blot var en kilde som så mange andre, og at han ikke vidste, hvordan kilden skaffede sig sin viden.

Efter seks år som chefredaktør forlod Henrik Qvortrup i november 2008 stillingen på Se og Hør og begyndte kort efter som politisk kommentator på TV 2 - her måtte han 29. april 2014 fratræde sin stilling på grund af sagen, der hurtigt var eksploderet i medierne.

Henover sommeren 2016 er Qvortrup vært på et mediemagasin i Radio24syv, ligesom han skriver for Metroexpress og udgiver en politisk podcast med sin fætter. Desuden har han været vært på DK4 samt medvirket i flere reality-programmer - etableret sit eget kommunikationsfirma og skrevet biografien 'Q'.

Foto: Scanpix Denmark

Kim Henningsen

Kim Henningsen

Kim Henningsen blev den 24. november idømt ét års betinget fængsel og 200 timers samfundstjenste ved retten i Glostrup. Anklageren krævede op til to års fængsel.

​Kim Henningsen bestred stillingen som chefredaktør på Se og Hør fra 2009 til 2013, hvor han i en periode havde været sygemeldt med depression.

Inden da fyrede han i 2011 Ken B Rasmussen fra ugebladet - på en måde, som Ken B ikke lægger skjul på, han fortsat er fortørnet over. Ken B har tidligere givet udtryk for, at fyringen og et ønske om hævn var medvirkende til, at han stod frem med historien om den hemmelige kilde.

Den tidligere chefredaktør vedkender sig kendskabet til tys tys-kilden - og fortæller også til TV 2, at han har mødt kilden og betalt kilden - men Kim Henningsen fastholder, at han ikke erkender noget lovbrud, da han ikke mener, det var ulovligt at bruge de kreditkortoplysninger, som kilden skaffede.

- Jeg har erkendt HELE det faktiske hændelsesforløb. Jeg står fuldt og helt ved det hele, og ansvaret er mit - og kun mit - i mine fire år som chefredaktør. Jeg fastholder, at der ikke er tale om noget ulovligt, siger Kim Henningsen.

Kim Henningsen var sygemeldt og bliv derfor ikke afhørt i den første tid, hvor sagen rullede - siden er han blevet rask, og efter en tid som jobsøgende ernærer han sig i dag som foredragsholder og gennem sit eget kommunikationsfirma.

Foto: Scanpix Denmark

Per Ingdal

Per Ingdal

Per Ingdal blev den 24. november frifundet ved retten i Glostrup. Anklageren krævede halvandet til to års fængsel.

Per Ingdal var konstitueret chefredaktør for Se og Hør i månederne efter Henrik Qvotrup forlod ugebladet og inden Kim Henningsen blev ansat. Det var i perioden fra 31. december 2008 til 15. juni 2009 - ligesom han i hele hele perioden, hvor tys tys-kilden skal have leveret kreditkortoplysninger, var udgiverdirektør på Aller.

I forbindelse med Allers interne undersøgelse af Se og Hør kom det frem, at Kim Henningsen i 2009 informerede Per Ingdal om, at ugebladet havde en kilde i det daværende PBS, der var 'ulden i kanten' - Per Ingdal selv afviser, at han havde noget særligt med den daglige drift af Se og Hør at gøre.

Efter skandalen begyndte at rulle, måtte Per Ingdal gå på barsel før tid - hvorefter han 20. juni 2014 trak sig som udgiverdirektør og forlod Aller Media.

- De seneste ugers afsløringer af Se og Hørs arbejdsmetoder har blotlagt, at der er blevet brugt journalistiske metoder på Se og Hør, som jeg i min egenskab af udgiverdirektør ikke kan stå inde for, skrev Ingdal dengang i en pressemeddelelse, hvor det også lød, at han 'ikke var vidende om, at disse metoder blev anvendt'.

I maj 2016 gik Per Ingdal sammen med en tidligere kollega fra Aller Media i luften med det digitale nyhedsmedie My Daily Space, der er målrettet unge kvinder.

Foto: Scanpix Denmark

Kim Bretov

Kim Bretov

Københavns Vestegns Politi har i samråd med Statsadvokaten i København og Rigsadvokaten den 6. juli 2016 rejst tiltale mod Kim Bretov. Er den 25. august 2016 blevet idømt seks måneders betinget fængsel og 120 timers samfundstjeneste ved Retten i Glostrup.

Kim Bretov var redaktionschef og næstkommanderende på Se og Hør under alle de tre sigtede chefredaktører - Henrik Qvortrup, Per Ingdal og Kim Henningsen.

Bretov var blandt de Se og Hør-ansatte, der blev sendt hjem, da sagen om tys tys-kilden begyndte at rulle - og selvom han ikke blev sigtet i første omgang, kom han med på listen 25. juni 2014.

I sin bog skriver Ken B, at det var Kim Bretov eller chefredaktøren, der underskrev bilagene fra tys tys-kilden - ifølge Per Ingdal var det Kim Bretov, der underskrev alle bilag til tys tys-kilden i de seks måneder, han selv sad på posten.

Kim Bretov har i dag etableret sit eget kommunikationsfirma - ligesom han sælger, anmelder og skriver om vin.

Foto: TV 2

Lise Bondesen

Lise Bondesen

Københavns Vestegns Politi har i samråd med Statsadvokaten i København og Rigsadvokaten den 6. juli 2016 rejst tiltale mod Lise Bondesen. Er den 25. august 2016 blevet idømt seks måneders betinget fængsel og 120 timers samfundstjeneste ved Retten i Glostrup.

Lise Bondesen kendte som nyhedschef på Se og Hør udmærket til brugen af tys tys-kilden - ligesom hun accepterede, at der blev indhentet og bertalt for kreditkort-oplysninger.

Det har hun selv beskrevet i en flere sider lang artikel på Ekstra Bladet, hvor hun blev ansat som underholdningsredaktør i 2013 - artiklen blev bragt 1. maj 2014, og dagen efter forlod hun sin stilling på avisen.

I artiklen fortæller  Lise Bondesen endvidere, at det var Henrik Qvortrup selv, der i 2008 holdt et indledende møde med kreditkortkilden - og at han efterfølgende virkede ganske begejstret for mødet. Også Kim Henningsen var involveret i brugen af kilden, fortæller hun -ligesom hun gør rede for, at 'ganske mange' kendte til brugen af tys tys-kilden - inden hun i samme artikel erkender, at det var en fejl at bruge kilden.

27. juni 2014 blev Lise Bondesen sigtet for sin rolle i sagen - i maj 2016 blev Lise Bondesen udnævnt til chefredaktør og direktør på avisen.dk og Ugebrevet A4, en stilling, hun allerede var konstitueret i.

Foto: Scanpix Denmark

Aller Media

Aller Media

Den 6. juni blev der rejst tiltale mod Aller Media, som tilstår og indvilliger i at betale en bøde. Er 25. august 2016 blevet dømt til at betale 50 dagbøder af 200.000 kroner - i alt 10 millioner kroner - ved Retten i Glostrup.

Begår en eller flere medarbejdere en forbrydelse indenfor en virksomheds driftsområde, kan selskabet som sådan gøres ansvarligt - og derfor er Aller Media sigtet som 'juridisk person'.

Mediehuset er sigtet for medvirken til overtrædelse af straffeloven og markedsføringsloven - blandt andet ved at have tilskyndet en eller flere kilder til at udlevere fortrolige oplysninger mod betaling.

Kendes selskabet skyldigt og idømmes det en bødestraf, vil retten blandt andet tage stilling til den økonomiske gevinst, en given lovovertrædelse skal have tilført selskabet.

Foto: Scanpix Denmark

Her er de kendte, som stod på 'overvågningslisten' i februar 2009:

 • Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary
 • Prins Joachim og prinsesse Marie
 • Prins Henrik
 • Grevinde Alexandra
 • Martin Jørgensen
 • Klaus Riskjær
 • Line Baun Danielsen
 • Morten Helveg
 • Brian og Siw Laudrup
 • Michael Laudrup
 • Casper Christensen
 • Iben Hjejle
 • Mads Mikkelsen
 • Joachim Boldsen
 • Rasmus Tantholdt
 • Amin Jensen
 • Frederik Fetterlein
 • Jarl Friis Mikkelsen
 • Asger Aaamund
 • Claus Elming
 • Søren Rasted og Lene Nystrøm
 • Naser Khader
 • Remee
 • Thomas Eje
 • Jimmy Jørgensen
 • Joachim B. Olsen
 • Søren Bregendal
 • Kenneth Plummer
 • Helle Thorning Schmidt
 • Lars Løkke Rasmussen
 • Flemming Østergaard
 • Nicholas Bro
 • Nikolaj Lie Kaas
 • Jonathan Spang
 • Vicky Jo Ringgaard
 • Brian Mikkelsen
 • Jan Fog
 • Lina Rafn
 • Mikkel Herforth
 • Camilla Ottesen
 • Peter Mygind
 • Anne Fabricius Bjerre
 • Lars Busck
 • Per Pallesen
 • Lasse Rimmer
 • Robert Hansen
 • Mira Wanting
 • Camilla Miehe-Renard
 • Steffen Kretz
 • Jeppe Handwerk
 • Peter Heering
 • Helge Foss
 • Christian Scherfig
 • Rikke Gøransson
 • Uffe Holm
 • Anders Mathessen/Anden
 • Kasper Bech Holten
 • Paula Larrain
 • Caroline Flemming
 • Jakob Kjeldberg
 • Rigmor Zobel
 • Søren Pilmark
 • Bo Hamburger
 • Cecilie Frøkjær
 • Jannie Kjær
 • Nicolaj Miehe-Renard
 • Jørn Jønke Nielsen
 • Christian Kjær
 • Pelle Hvenegaard
 • Mads Ulrich
 • Darja Pahota
 • Jason Watt
 • Peter Kær
 • BS Christiansen
 • Mick Øgendal
 • Claus Letort
 • Natasja Crone
 • Thomas Blachman
 • Preben og Charlotte Damgaard
 • Annette Uttentahl
 • Brian Sandberg