Nu ruller Se og Hør-sagen: Tys tys-kilden er tvunget til at vise sig

Danmarkshistoriens mest omfattende medieskandale - sagen om Se og Hørs hemmelige tys tys-kilde - begynder fredag ved retten i Glostrup.

Se og Hør-sagen kort

  • Den 28. april 2014 kom det frem, at Se og Hør havde købt oplysninger om kongelige og kendte.
  • Oplysningerne kom fra den tidligere Se og Hør-journalist Ken B. Rasmussens bog 'Livet, det forbandede'.
  • I bogen beskrives det, hvordan Se og Hør købte oplysninger fra en Tys Tys-kilde.
  • Kilden havde adgang til en række kreditkort via PBS/Nets, hvor han arbejdede.
  • 12 personer blev sigtet - 8 samt Aller Media blev tiltalt.
  • Kim Bretov, Lise Bondesen og Aller Media har tilstået og er dømt.
  • De sidste seks nægter sig skyldige.
  • Der blev afsagt dom i byretten 24. november 2016.

Se og Hørs hemmelige tys tys-kilde - også kendt på ugebladet som Kreditkort Bo - hedder i virkeligheden Peter Bo Henriksen.

Indtil nu har alle journalister ringet forgæves på Peter Bo Henriksens dør for at høre hans version af Danmarkshistoriens største medieskandale. Men fredag er han tvunget til at træde frem for første gang, når Se og Hør-sagen omsider tager sin begyndelse.

Når han efter planen skal krydsforhøres på retssagens første dag.

- Min klient nægter sig skyldig i hacking men erkender, at han har videregivet oplysninger, siger Michael Juul Eriksen, der er forsvarer for Peter Bo Henriksen.

10 millioner kroner i bøde

I årene fra 2008-2012 sendte Kreditkort Bo talrige sms-beskeder med oplysninger om kendte og kongeliges kreditkortbevægelser til Se og Hørs betroede journalister Kasper Kopping og Ken B. Rasmussen - oplysninger, han tidligere i politiforhør har forklaret, at han havde adgang til gennem sit arbejde i Pengeinstitutternes Betalingsservice - det senere Nets.

- Det, der i sin tid fandt sted på Se og Hør, er helt uacceptabelt, sagde Aller Medias administrerende direktør, Pål Thore Krosby, imidlertid i en pressemeddelelse 25. august 2016, da mediehuset valgte at tilstå, at brugen af tys tys-kilden var ulovlig.

Hvilket resulterede i en dom på 10 millioner kroner - mens de to tidligere mellemledere på Se og Hør, Lise Bondesen og Kim Bretov, ligeledes tilstod og blev idømt seks måneders betinget fængsel og 120 timers samfundstjeneste.

I selve Se og Hør-sagen nægter de seks tilbageværende tiltalte sig alle skyldige. De tilstår i det store og hele forløbet omkring salg og brug af kreditkortoplysningerne - men nægter, at de har gjort noget ulovligt.

Det er de tre tidligere chefredaktører på Se og Hør - Henrik Qvortrup, Per Ingdal og Kim Henningsen - de to journalister Ken B. Rasmussen og Kasper Kopping - og tys tys-kilden selv, Peter Bo Henriksen.

Helt til det sidste er der dog sket en række udviklinger i sagen, blandt andet er detaljer i tiltalen mod Henrik Qvortrup og Kasper Kopping blevet ændret i sidste øjeblik - og det kan i princippet vise sig, at planen om at afhøre Peter Bo Henriksen fredag bliver justeret.

Ikke så fiktivt

Se og Hør-sagen begyndte at rulle i slutningen af april 2014, da Ken B. Rasmussen udgav sin roman 'Livet, det forbandede', der beskrev arbejdsmetoderne på det såkaldt fiktive ugeblad 'Set og Hørt' - dermed har det taget to et halvt år, før sagen fredag tager sin begyndelse i Retten i Glostrup.

I mellemtiden har flere af de tiltalte mistet deres job som følge af medieskandalen. Og mens tidligere chefredaktør Henrik Qvortrup har deltaget i en række tv-programmer og været vært i et mediekritisk program på radio 24syv, mens tidligere nyhedschef Lise Bondesen nu er ansat som chefredaktør på  Ugebrevet A4 og Avisen.dk, har journalisterne Kasper Kopping og Ken B. Rasmussen ikke skrevet under på nye ansættelseskontrakter.

Retssagen er berammet til 20 dage, hvor en række tidligere ansatte på Se og Hør er indkaldt som vidner side om side med tre af de kendte, som blev overvåget gennem deres kreditkortforbrug - politiker Morten Helveg Petersen, studievært Line Baun Danielsen samt tidligere operachef Kasper Bech Holten - og det er forventet, at der falder dom i sagen den 24. november.

Specialanklager Morten Frederiksen kræver fængselsstraf til alle de tiltalte.