Station 2

Sønnen skød betjent i hovedet: - Jeg er vred på ham, men han vil altid være mit barn

Moderen til den dræbte Mesa Hodzic, der er mistænkt for at have skudt to betjente på Christiania, fortæller for første gang sin side af historien.

- Det, min søn har gjort, er frygteligt, og jeg kan stadig ikke begribe, at det er sket.

Sådan lyder det fra Mesa Hodzic’ mor. Anders Lomholt, vært på TV 2’s Station 2, har som den eneste journalist talt med moderen til den 25-årige mand, der ifølge politiet skød to civile betjente og en tilfældig forbipasserende på Christiania i sidste uge. 

Næste morgen blev den 25-årige såret af skud fra politiets aktionsstyrke i Tårnby på Amager. Og den følgende nat døde han af sine kvæstelser.

- Jeg er stadig i chok over det, der er sket. Jeg kan stadig ikke forstå det. Og lige nu har jeg ikke overskud til at være med i et tv-interview. Men jeg vil gerne have, at folk forstår, at min søn var meget mere end bare en kriminel, siger Mesa Hodzic' mor.

Derfor har hun skrevet en mail til TV 2, hvor hun blandt andet skriver:

- Ingen mor ønsker, at hendes barn begår så forfærdelig en handling, og ingen mor ønsker at overleve sit eget barn. Jeg er vred på Mesa for det, han har gjort, men han er mit barn, og jeg vil altid elske og savne ham, siger Mesa Hodzic' mor, der ønsker at være anonym. Blandt andet fordi hun frygter repressalier fra Mesa Hodzic' bekendte i det kriminelle miljø.

Efter han bliver løsladt, begynder jeg at miste kontakten til ham. Han får dårlige venner i fængslet og er ikke længere den samme Mesa, som jeg kendte ham.

Mesa Hodzic’ mor

Moderen fortæller også, at familien flygtede fra krigen i Bosnien til Danmark i 1992. Dengang var Mesa Hodzic halvandet år gammel.

- Det var på grund af ham, vi flygtede. Vi boede i den serbisk kontrollerede del af Bosnien, og det var livsfarligt for os at være der, siger hun.

Far og bror blev anholdt efter knivstikkeri

I 1995 flyttede familien til det sociale boligbyggeri Askerød i Hundige. På det tidspunkt var der kommet endnu en søn til familien, og da Mesa Hodzic var 14 år gammel, flyttede de til et andet socialt boligbyggeri ved Telemarksgade på Amager.

- Vi flyttede for at komme væk fra de problemer, der var i Askerød. Jeg var bange for, at mine drenge skulle komme i dårligt selskab. Men det blev kun endnu værre på Amager, siger hun.

Da Mesa Hodzic var 16, stak han et tilfældigt offer ned med kniv og blev idømt socialpædagogisk behandling på en døgninsitution.

To et halvt år efter blev han anholdt i forbindelse med et groft knivstikkeri mod en kammerat efter et skænderi om en kæreste. I den sag blev også hans lillebror og far fængslet.

Det endte med, at Mesa Hodzic’ far fik en dom på seks års fængsel. Mesa Hodzic og hans lillebror blev frikendt, men forinden havde de siddet otte måneder i varetægtsfængsel.

- Efter han bliver løsladt, begynder jeg at miste kontakten til ham. Han får dårlige venner i fængslet og er ikke længere den samme Mesa, som jeg kendte ham, siger hans mor i dag.

I tiden efter fængselsopholdet fik Mesa Hodzic en ny interesse: Religion.

Den nye interesse

Hans far var muslimsk bosnier, men havde ifølge moderen ikke praktiseret sin religion. På et tidspunkt efter løsladelsen bliver Mesa Hodzic meget religiøs og konverterer til islam. Han får langt skæg og efterlever en streng tolkning af islam.

Det har fået en række medier til at skrive, at Mesa Hodzic sympatiserede med terrororganisationen Islamisk Stat. Men det er der ifølge moderen ikke hold i.

- Han var meget religiøs. Men han var ikke militant, og jeg tror ikke han støttede Islamisk Stat.

Til gengæld påbegyndte Mesa Hodzic’ i januar 2015 en uddannelse som social- og sundhedshjælper. En uddannelse han tog meget alvorligt.

Station 2 har været i kontakt med en række klassekammerater fra skolen, SOPU, i København. De beskriver ham som meget omhyggelig og hårdtarbejdende. Med stor interesse for sit praktikophold i Københavns ældrepleje.

- Han har altid været dygtig i skolen, når han tog sig sammen. Også da han var lille. Men med sosu-uddannelsen så det ud som om, han virkelig var på vej i en god retning, siger hans mor.

Mistede kontakten

Da Mesa Hodzic i april i år skulle fortsætte som social- og sundhedsassistent dukkede han til klassekammeraternes overraskelse ikke op. Hans forklaring til moderen lød sådan her:

- Han kunne ikke overskue at skulle leve af SU. Og han fortalte mig, at han havde fået noget arbejde i et nedrivningsfirma. Jeg ved ikke om det passer, men han droppede i hvert fald ud af sin uddannelse, siger moderen.

Kort efter mistede hun helt kontakten med sin søn. Sidste gang hun talte med ham var på mors dag i maj i år.

- Jeg ved ikke, hvad han foretog sig. Jeg ved heller ikke, hvad han har lavet ude på Christiania, siger hun.

Den side af sagen har politiet til gengæld haft kig på. Meget tyder på, at Mesa Hodzic de seneste måneder af sit liv har været mindre religiøs og mere kriminel. Mindre i moskeen og mere på Christiania.

Politiets efterforskning

Ifølge Task Force Pusher Street havde han sin daglige gang på Christiania, hvor han stod i en af hashboderne. Da han onsdag aften i sidste uge blev pågrebet af de civilklædte betjente, var han ifølge politiet på vej væk med resterne af dagens omsætning og en mængde hash.

Men Mesa Hodzic trak en skarpladt pistol og skød ifølge politiet to betjente. Den ene blev ramt i hovedet og er fortsat i kritisk tilstand. Derudover blev en tilfældig forbipasserende mand fra Polen såret. Ifølge vidner har Mesa Hodzic i forbindelse med det sidste skud mod polakken råbt, ”Er du også en fucking panser?”

Næste morgen blev Mesa Hodzic såret af skud fra politiets aktionsstyrke. Han havde skjult sig i sin kærestes lejlighed på Amager, og blev den følgende nat erklæret død. Lidt over 24 timer efter skyderiet på Christiania.