Krimi

Ung midtjyde sigtes for internationale cyberangreb

20-årig dyreaktivist angreb en række hjemmesider i flere lande.

En dansk dyreaktivist er blevet afsløret som bagmanden bag en række store cyperangreb sidste forår, der blandt ramte det finske Forsvarsministerium og det finske parlament.

En lang række offentlige og private hjemmesider i Finland, Norge, Danmark og muligvis også USA blev ramt af de omfattende DoS-angreb.

Manden er 20 år og fra Silkeborg kommune. For en uge siden blev han anholdt og der blev foretaget ransagninger hjemme hos ham. Han er nu løsladt igen, men er sigtet for de omfattende angreb. Tilsyneladende bunder de massive cyberangreb i en politisk holdning til dyrs rettigheder.

- Manden har handlet som hvalaktivist og dyreaktivist under navnet ”Rektfaggot”, fortæller politikommissær Jørgen Lauritsen fra Midt og Vestjyllands Politi til TV 2.

Mange finske sider ramt

Ifølge en talsmand for finsk politis Cybercrime Centre blev mindst 200 hjemmesider alene i Finland ramt. Mange måtte lukke ned i fire-fem timer.

- Angrebene var rettet mod forskellige ministerier. Med andre ord påvirkede de en betydelig del af den finske stats hjemmesider, siger chefkriminalinspektør Jyrki Kaipanen fra det finske Cybercrime Centre til TV-stationen Yle.

Sagen har siden været efterforsket i et samarbejde mellem dansk, norsk og finsk politi under ledelse fra Danmark. Ifølge finsk politi har også amerikanske FBI været involveret i efterforskningen.

Ifølge den finske chefkriminalinspektør anses det for sandsynligt, at den 20-årige danske har været alene om angrebene.

Dansk politi oplyser, at sigtelsen drejer sig om forstyrrelse af driften af informationssystemer og om såkaldt hindring af rådighedsret.

Et såkaldt DoS-angreb betyder, at angriberen skaffer sig kontrol over en række computere ved at hacke dem eller smitte dem med virus. Derefter sætter alle disse computere til samtidigt at kontakte en hjemmeside, så de mange anmodninger enten gør hjemmesidens svartid meget langsom eller helt får hjemmesiden til at lukke ned.