Krimi

Søren Pind til Christiania: Kom ind i kampen mod Pusher Street

Justitsministeren appellerer kraftigt til Christiania om at åbne sig - både mentalt og rent praktisk ved at fjerne plankeværker og forhindringer.

- Der skal ske en kulturforandring på Christiania. Det er nødvendigt, at man åbner sig overfor det omkringliggende samfund.

Det siger justitsminister Søren Pind (V). Han kræver, at Christiania oven på nattens nedskydning af to politibetjente hjælper til med at løse problemerne omkring hashgaden Pusher Street.

- Vi har brug for, at Christiania åbner sig, og vi har brug for at lukke Pusher Street. Det her skal have konsekvenser for Pusher Street, og det vil politiet også gøre. Men vi kan ikke gøre det uden christianitterne, siger Søren Pind.

Cykelstier og Pokemon

Han kritiserer det øvrige Christiania for at holde hånden over hashhandlerne i Pusher Street, og dermed være med til at isolere Christiania fra det omkringliggende samfund – både mentalt og rent praktisk:

- Christianitterne medvirker ikke til at åbne byen for det omkringliggende samfund. Der er, som statsministeren bemærkede det, kraftig modstand mod cykelstier igennem byen, og der er modstand og forhindringer for, at børn får lov til at gå og lede efter Pokamon.

- Vi har behov for, at man åbner sig. At vi som politi kan tilbyde christianitterne, at vi kan fjerne plankeværker og lignende, så der er fri indsigt. Så der ikke er små rum, hvor det er besværligt for politiet at komme frem og nemt for pusherne at gemme sig. Den slags ting, siger justitsministeren.

Fremrykket strategi

Myndighederne har selvfølgelig også deres egne planer for, hvordan de vil gribe ind overfor Pusher Street, tilføjer han:

- Jeg har i dag haft møde med Rigspolitiet, efterretningstjenesten og Københavns Politi, hvor vi har drøftet, om vi kan fremrykke den overvejelse, som vi har haft om strategien på Christiania. Og den kommer! Men jeg vil også gerne komme med en appel til christianitterne om at være med til at hjælpe i denne situation. Vi siger: ”Åbn Jer”. Så kan myndighederne også nemmere passe deres arbejde, og så kan man lige så stille få overtaget ude på Pusher Street, og bruge den til lovlige formål, siger Søren Pind.

Husker du? Det sagde de om Christiania

  1. 1991 - Sidste frist

   Justitsminister Hans Engell (K) siger, at det nu er absolut sidste frist for Christiania. Hvis beboerne ikke vil acceptere de regler, som gælder for alle andre i samfundet, så vil Christiania blive afviklet.

   (Jyllands-Posten, 19.07.1991)

  2. 1992 - Flertallet må føre an

   - Det siges jo altid, at det er et lille mindretal, der laver ballade, sælger hash og nægter at betale for diverse ting. Men hvis det er rigtigt, så må flertallet se at få styr på mindretallet, siger Helge Adam Møller (K) efter betjente 44 gange på tre måneder er blevet overdynget med kasteskyts, brandbomber mm. ved Christiania.

   (BT, 23.11.1992)

  3. 1994 - En sidste chance

   - Christianitterne har fået en sidste chance for at leve anderledes - ikke kriminelt. De burde smide hash-bagmændene ud, da de er en trussel for fristadens overlevelse, fastslår justitsminister Erling Olsen (S).

   (Berlingske, 20.01.1994)

  4. 1994 - Ingen fristad om et år?

   - Christianitterne må vælge mellem fri hash og frit Christiania, og hvis de vælger fri hash på Christianias område, så kan man stille et stort spørgsmål ved, om der er et Christiania om et års tid, siger justitsminister Erling Olsen (S).

   (TV 2  Nyhederne, 20.01.1994)

       

  5. 1994 - Væk med kriminaliteten

   - Visse dele af Christiania har ikke holdt deres del af aftalen, og det er nødvendigt at få nedbragt den stigende kriminalitet i Fristaden. Der skal patruljeres derude igen, og det skal være i en form, der er tilfredsstillende, så vi får gjort noget ved kriminaliteten, siger justitsminister Bjørn Westh (S).

   (Ekstra Bladet, 29.11.1994)

  6. 2003 - Alle kræfter sættes ind

   - Vi sætter nu alle kræfter ind på en lovliggørelse af forholdene på Christiania. Det er helt uacceptabelt at have en plet i København, hvor kriminalitet udfolder sig og bliver ved med det trods gentagne indsatser fra politiet. Det hverken kan eller vil regeringen affinde sig med, siger statsminister Anders Fogh Rasmussen (V).

   (Ekstra Bladet, 26.02.2003)

  7. 2003 - Noget at tænke over

   - Jeg er overbevist om, at Københavns Politi med den nye strategi er klar til at give både den åbenlyse hashhandel, pusherne og køberne noget at tænke over, så der bliver den usikkerhed, som skal til for at vi får nedbragt den åbenlyse hashhandel, siger justitsminister Lene Espersen (K).

   (TV 2 Nyhederne, 06.05.2003)

  8. 2003 - Det hele fjernes

   Justitsminister Lene Espersen (K) kalder den åbenlyse hashandel "beskæmmende" og siger, at "det hele bliver fjernet".

   (Ekstra Bladet, 06.05.2003)

  9. 2005 - Ingen lovløse tilstande

   - Jeg vil ikke acceptere, at de lovløse tilstande fra Pusher Streets dage genopstår. Vi må erkende, at så længe der er en bestemt gruppe, der styrer begivenhederne på Christiania, er der behov for en politimæssig tilstedeværelse. Mit håb er dog, at der inden for en overskuelig fremtid bliver andre forhold i Fristaden, siger justitsminister Lene Espersen (K).

   (Jyllands-Posten, 30.09.2005)

  10. 2012 - Beboerne må tage afstand

   - Det er bare endnu en understregning af, at der i miljøet på Christiania er problemer, og de kan bedst håndteres ved, at også christianitterne tager skarp afstand fra det, siger Morten Bødskov efter en TV 2-journalist er blevet afklædt og smidt ud fra fristaden.

   (09.06.2012, Information)