Krimi

Sigtet for Christiania-skyderi tidligere frifundet for drabsforsøg

Den 25-årige mand, der mistænktes for tre-dobbelt drabsforsøg på Christiania, har tidligere siddet på anklagebænken for blodigt knivstikkeri.

Den 25-årige mand, der efter flere timers intens menneskejagt i morges blev skudt af Aktionsstyrken i Kastrup - mistænkt for at have såret to betjente og en turist - er identisk med en ung mand med bosnisk herkomst ved navn Mesa Hodzic.

Det kan TV 2 nu fortælle på baggrund af samtaler med kilder fra miljøet, der bekræfter den 25-åriges identitet.

Han er ved Dommervagten i København blevet sigtet in absentia for tre drabsforsøg og for at være med i organiseret hashhandel på Christiania onsdag eftermiddag. Han er torsdag blevet varetægtsfængslet.

Københavns Politi ønsker ikke at udtale sig om identiteten.

Tidligere sigtelser

Den 25-årige Mesa Hodzic er ifølge Folkeregistret pt. uden bopæl  og har været det siden december 2012.

Det er ikke første gang, at den 25-årige sættes i forbindelse med alvorlig personfarlig kriminalitet af politiet. Han har flere gange tidligere været sigtet i den slags sager.

Senest i juni 2010, hvor han og flere familiemedlemmer blev anholdt og sigtet for at have med til at stikke en 21-årig mand ned på Røsågade på Amager.

Statsadvokaten i København tiltalte siden ham, en lillebror og deres far for drabsforsøg, men både den 25-årige og hans lillebror blev frifundet i sagen. Deres far derimod blev idømt seks års fængsel.

Københavns Politi oplyste tidligere torsdag på et pressemøde, at den 25-årige menes at være en del af den organiserede hashhandel på Christiania.

Optræder i video fra islamstisk gruppe

Mesa Hodzic optræder desuden i en video udgivet af den salafistiske gruppe Millatu Ibrahim. Gruppen er kendt som værende radikal islamistisk, og flere medlemmer af gruppen skulle angiveligt være draget i krig for terrororganistionen Islamisk Stat, IS, i Syrien. Blandt andet er gruppens danske talsmand sigtet i en terrorsag for at have kæmpet for IS.

Københavns Politi bekræfter denne forbindelse, men mener ikke at der er noget på nuværende tidspunkt, der tyder på, hvorvidt det har haft indflydelse på skudepisoderne på Christiania.

Selve videoen er ikke synderlig kontroversiel, hvor flere medlemmer af gruppen - heriblandt altså Mesa Hodzic - ønsker muslimer glædelig Eid i forbindelse med ramadanens afslutning i juli.

Cyklede med omsætning

Ifølge politiinspektør Jørgen Skov slog civile betjente til mod den 25-årige, da han kom cyklende væk fra en hash-bod med 'dagens omsætning'.

- Han kommer cyklende med omsætningen, og så slar man til, fortalte Jørgen Skov, der oplyste, at det var civile betjente, der slog til.

- De råber politi, da de slår til. Det er der også vidner, der hører, fortalte Jørgen Skov.

Den 25-årige blev fremstillet i grundlovsforhør kl. 14 i dag. Det sker dog in absentia - altså uden, at han selv er til stede - da han under anholdelsen blev hårdt såret. Her blev han sigtet for tre drabsforsøg og for at være med i organiseret hashhandel.

Han tilstand var tidligere torsdag kritisk efter et stort blodtab.

Blødte kraftigt

Et vidne, der så den 25-årige ligge blødende på gaden har over for TV 2 beskrevet, hvordan den formodede gerningsmand blødte temmelig kraftigt, mens han lå på jorden.

- Lidt efter er der en kvinde, der skriger helt hysterisk. Så tænkte jeg, at jeg måtte ud og se, hvad der var sket. Jeg troede først, det var knallerter. Så lå der en mand nede på jorden. Han var blevet skudt og blødte temmelig kraftigt, sagde Kirsten Bjødstrup til TV 2 tidligere på dagen.

Politiet har på forhånd tilkendegivet, at man ønsker, at dørene for efterforskningen lukkes.

Yderligere to personer har været i politiets søgelys. Den ene af dem er løsladt. Ifølge oplysninger til TV 2 er han blandt det store antal personer, der blev dømt i en af de seks Nordlys-sager om organiseret hash-handel på Christiania, og hvor han skulle have haft en mere fremtrædende rolle.

Hans ankesag kører i øjeblikket ved Østre Landsret.

En journalist fra Ekstra Bladet spurgte på pressemødet politiinspektør Jørgen Skov, om det var rigtigt, at en bodleder fra den bod, som den 25-årige sættes i forbindelse med, var anholdt, men siden løsladt.

Det havde Jørgen Skov ingen kommentarer til.

Københavns Politi har tordag ransaget Fredens Ark på Christiania. Her bor netop den løsladte mand ifølge TV 2's oplysninger.

TV 2 dækker grundlovsforhøret mod den 25-årige.