Krimi

Rystet Christiania-ekspert: Det minder om amerikanske ghettoer

Der er tale om et nyt niveau i den organiserede narkokriminalitet herhjemme, siger ekspert om nattens skyderi på Christiania.

To betjente og en civil blev sent onsdag aften skudt på Christiania i forbindelse med en politiindsats mod hashhandlen på fristaden.

Politiets tilstedeværelse har historisk set medført store uroligheder, men nattens skyderi er et udtryk for den optrapning, der foregår i miljøet omkring Pusherstreet. Det mener lektor i kriminologi Kim Møller fra Aalborg Universitet, der har forsket i udviklingen på Christiania.

- Jeg er lige så rystet som alle andre. Jeg kan ikke komme i tanke om en tilsvarende sag, hvor nogen har skudt betjente ved en anholdelse for hashhandel, siger Kim Møller.

Han forklarer, at udviklingen har været længe undervejs, og at man har set en forværring af miljøet omkring hashhandlen på Christiania over i hvert fald de seneste 15 år.

Narkokriminalitet på et nyt niveau

Hidtil har modstanden i forbindelse med politiets indsats primært drejet sig om stenkast og brandbomber, og derfor kommer det bag på eksperten, at det i nat gik så vidt, at to betjente blev skudt – den ene blev ramt i hovedet og er stadig i kritisk tilstand.

Han forklarer, at det tidligere var en kamp mellem Bandidos og Hells Angels, men at andre aktører siden kommet på banen, og at hele miljøet omkring den organiserede narkohandel er blevet forrået. 

- Det er et nyt niveau og et ukendt fænomen i Danmark, at en gerningsmand skyder efter betjentene for at forsvare deres marked. Det minder om noget, man ser i de amerikanske ghetto-områder, siger Kim Møller.

- De nye folk, der kommer til, er mere kriminelle. De er forberedt på, hvad de går ind til, og er villige til at tage straffen og løbe risikoen, forklare han.

Formodet gerningsmand skudt og anholdt

Efter skyderiet rykkede politiet talstærkt ud og har natten og morgenen igennem været massivt til stede i området omkring Christiania.

En 25-årig formodet gerningsmand blev efterlyst og senere anholdt torsdag morgen klokken 6.45 under en politiaktion. Anholdelsen skete efter, at politiet havde fået et tip om, at den mistænkte skulle befinde sig i en lejlighed i Kastrup.

Politiets aktionsstyrke omringede derefter adressen, hvorefter den mistænkte forsøgte at flygte fra stedet. I forbindelse med flugten blev han ramt og såret af politiets skud. Han meldes nu i kritisk tilstand.

Tilsyneladende skød den 25-årige igen mod politiet under anholdelsesaktionen. I hvert fald er der på stedet fundet et patronhylster med samme kaliber, som blev brugt af den person, der skød mod betjente på Christiania, oplyser Den Uafhængige Politiklagemyndighed.

Ifølge TV 2s oplysninger er der tale om en bosnisk mand, som tidligere har været anklaget for drabsforsøg,