Station 2

Elise Harritz vil dele frække billeder i fred: Det er min ret

Elise Harritz Hansen vil have lov at tage og sende frække billeder af sig selv uden at blive betragtet som et objekt fyrene. Har hun ret?

Elise Harritz Hansen har en profil på det sociale medie Instagram, hvor hun har over 6000 følgere. Her deler hun blandt andet billeder af sig selv i halvgennemsigtige body-stockings, nøgen i badekar med et glas rødvin (hvor hun dækker for sine brystvorter) og i våde t-shirts uden bh.

Den seneste tid har den 19-årige blogger fået meget opmærksomhed i medierne, efter hun fortalte historien om, at hendes Apple-id var blevet hacket, og at gerningsmanden havde spredt private billeder af hende, som aldrig skulle have været delt.

Det giver et kick. Det er dejligt at mærke, at fyrene begærer mig

Elise Harritz Hansen, 19-årig blogger

TV 2 har talt med Elise Harritz Hansen om, hvorfor hun alligevel vælger at lægge halvnøgne, frække billeder på de sociale medier - burde hun ikke helt lade være, hvis hun skulle være sikker på, at de ikke blev delt? 

Elise Harritz Hansen forklarer, at der er forskel på, hvad hun selv vælger at dele på både Instagram og Snapchat - og de private billeder, som gerningsmanden, hackeren 'Sector1', havde stjålet fra hendes telefon og delt på en hjemmeside.

Deler bevidst letpåklædte billeder på Instagram

- Det jeg lægger ud på både Instagram og Facebook, bestemmer jeg selv over. Det er min rettighed, siger Elise Harritz Hansen og fortsætter:

- Jeg har det sådan, at hvis de går ind på min Instagram, så ved de, hvad de går ind til. Hvis de ikke synes det er fedt, så må de kigge den anden vej.

Elise Harritz Hansen mener, at unge piger som hende selv skal have lov at dele nøgenbilleder uden at blive shamed. Altså at tage frække og ofte letpåklædte billeder uden at skulle skamme sig eller blive gjort til objekt.

Alt for ofte føler den 19-årige blogger, at hun bliver behandlet som et objekt.

- Især teenagedrenge kan finde på at kommentere mine billeder og videoer respektløst. Jeg tror slet ikke, de tænker over, at der rent faktisk sidder et rigtigt menneske bag, som bliver såret, siger Elise Harritz Hansen.

Men hvorfor overhovedet tage frække billeder og lægge på Snapchat og Instagram? 

- Det giver et kick. Det er dejligt at mærke, at fyrene begærer mig, forklarer Elise Harritz Hansen.

Hvorfor ikke helt lade være med at tage billeder og videoer, som du ikke vil risikere kommer ud?

- Det er mit privatliv og min telefon. Det er min rettighed at tage billeder og forevige minder med min telefon.

Har du fortalt din historie til medierne for at få flere til at læse din blog? 

- Nej, overhovedet ikke. Jeg vil rigtig bare gerne have, at det her ikke bliver tabubelagt - og jeg vil slet ikke lægge mig ned og tie stille, siger Elise Harritz Hansen til TV 2.

Private billeder blev hacket

19-årige Elise Harritz Hansen forklarer, at hun blev hacket af en person midt i juli, der havde gættet koden til hendes Apple-id. Vedkommende delte helt private billeder og videooptagelser, som Elise Harritz Hansen aldrig havde tænkt sig at dele med andre end hende selv og den daværende kæreste.

Det hele begyndte en lørdag midt i juli. Elise Harritz Hansen opdagede, at en person under navnet ’Sector1’ på hendes Instagram-profil havde linket til en side, hvor flere billeder af Elises nøgne krop og en video, hvor hun giver en fyr et blowjob, var offentliggjort. 

Elise Harritz Hansen venter stadig på, at politiet finder frem til gerningsmanden eller gerningsmændene og får standset delingerne af det intime digitale materiale.

Ikke selv skyld i misæren

I kølvandet på Elise Harritz historie er hun blevet mødt med en kritik af, at hun selv er skyld i, at det kunne gå så galt.

Flere personer har i kommentarfelter til artikler og på Facebook skrevet, at det netop er risikoen, når man deler kompromitterende materiale.

Men Elise Harritz fortæller til TV 2, at det aldrig har været meningen, at disse billeder skulle ud i offentligheden:

- Jeg tog de her billeder og den her video, fordi det var vigtigt for mig at forevige minde minder, siger Elise Harritz Hansen og nævner et konkret eksempel på en video, hvor hun giver sin ekskæreste et blowjob.

- I øjeblikket, hvor vi optog videoen, var det bare sjovt, og jeg tænkte ikke på, at det nogensinde skulle blive del offentligt, siger Elise Harritz Hansen.

Elise Harritz Hansen mener ikke hun er skyld i, at hendes Apple-id blev hacket, da koden var hemmelig og bestod af store og små bogstaver samt tal.

Elise Harritz Hansen afviser kritik om, at hun selv var ude om, at billederne endte i de forkerte hænder, fordi de i første omgang lå på hendes telefon.

- Jeg skal ikke begrænse mit privatliv. Hvis jeg havde de her billeder inde i et skab, så var der også en risiko for, at billederne ville være blevet stjålet, hvis jeg fik indbrud.

- Det svarer til at sige, at du ikke skal have en bestemt sofa i din stue, fordi der er en risiko for, at den bliver stjålet. Det skal ikke begrænse mig.

Bland dig i debatten. Er personer der optager/tager frække billeder og videoer på deres telefon selv skyld i, hvis deres billeder og videoer bliver delt? 

Du kan høre hele Elise Harritz Hansens historie, når Station 2 sætter fokus på temaet hævnporno. Torsdag den 1. september 2016 klokken 20.50.