Krimi

Rocker: Bandeboss står bag kæmpe sammensværgelse

En toneangivende skikkelse i bandemiljøet står bag et komplot mod en stribe mænd, hævder rocker, der selv tidligere har siddet uskyldigt fængslet.

Det var ikke kun størrelsen på rockeren – næsten to meter og en kampvægt på omkring 140 kilo – der var usædvanligt, da en 29-årige mand fra gruppen Gremium fredag trådte ind i Retten på Frederiksberg for at afgive forklaring.

Sagen, som rockeren vidnede i, handler om ét af en stribe banderelaterede drabsforsøg, der fandt sted mellem 2013 og 2015.

Det drabsforsøg, fætrene sidder på anklagebænken for, skete juleaften 2013 omkring kl. 22, hvor to mænd gik ind i en privat spilleklub i Brønshøj og skød mod en 37-årig mand, som ifølge politiet var ledende medlem af Brothas Souljaz.

De to fætre nægter sig skyldige og har under sagen givet udtryk for, at de er mål for en sammensværgelse.

Den opfattelse delte den 29-årige rocker absolut.

- Der er nogen, der sidder og lyver. Der er lagt et komplot mod dem, ligesom der er nogen, der har lagt det mod mig, sagde den 29-årige.

Rockeren navngav i retten en toneangivende skikkelse fra bandemiljøet i Mjølnerparken som manden bag sammensværgelsen. Bandefiguren – i daglig tale kaldet ’Mo’ - var central i grupperingen Brothas Souljaz.

Konspirationen mod de to fætre udtænkte bandebossen ifølge den 29-årige rockers teori, mens han sad bag tremmer.

’Mo’ blev i december 2014 varetægtsfængslet for at have skudt mod én af de to fætre og flere andre fra fætterens bandegruppering, B27.

Fængslingen skete, fordi flere af B27-folkene umiddelbart efter skyderiet satte navn på bandefiguren over for politiet.

Konflikten mellem B27 og Brothas

 1. 2013

  1. Mand skudt i brystet

   Politiet mener, at 'den udslagsgivende episode' i konflikten mellem grupperne, politiet betegner som Brothas Souljaz og B27 fandt sted på Frederikssundsvej på Nørrebro juleaften 2013.

   Her blev en person, der ifølge politiet er fra Brothas skudt i brystet.

   To personer, der ifølge politiet er 'ledende' i gruppen B27, er fængslet i sagen siden. Mændene går igen i en række af de episoder, der siden fulgte. De betegnes derfor her som 25-årige YY og 26-årige AL.

   Politiet har tidligere i retten beskrevet, at gruppen B27 opstod efter skyderiet denne aften, og at der var tale om "uoverenstemmelser (...) på grund af penge".

   Fætrene blev frifundet i sagen i oktober 2016.

 2. 2014

  1. Skyderi i Bellahøj

   Personen YY, der ifølge politiet er ledende i B27, beskydes i en bil med et automatvåben. I bilen er også andre familiemedlemmer. Våbnet findes senere i en snedrive.

   Ingen er sigtet i sagen, og politiet har ikke mistanke mod hverken konkret gerningsmand eller gruppe.

  2. Mænd fængslet for skud juleaften

   To mænd, der ifølge politiet er ledende i B27 -  YY og AL - fængsles for skyderiet juleaften 2013. De nægter sig skyldige, men bliver fængslet. Da de løslades i begyndelsen af december 2014, bryder konflikten ifølge politiet atter ud.

  3. Skyderi på Amager

   YY og AL beskydes på Amager i en episode, hvor to biler jagtede hinanden rundt på Amager.

   Ingen er sigtet i sagen, men politiet mistænker folk fra Brothas Souljaz for at stå bag.

  4. Skyderi foran moské på Rovsinggade i København

   To biler, der tilhører folk fra Brothas, smadres på Nyropsvej i København af blandt andet YY, der ifølge politiet er ledende medlem af B27.

   Han lokkes senere til Rovsinggade, hvor hans bil bliver beskudt af fem-seks skarpe skud foran moskéen. YY udpeger en 30-årig mand, der ifølge politiet er leder af Brothas Souljaz, som manden bag skuddene. De tre øvrige medgerningsmænd kan han ikke genkende.

   YY - og to andre med bånd til B27 - trækker senere forklaringerne tilbage i retten. Den 30-årige frifindes i december 2015 efter et år i varetægtsfængsel.

  5. Skyderi i Valby

   En bil med fem unge holder for rødt i Valby, da der bliver afgivet en række skud fra en anden bil.

   En 36-årige mand, Foad, der ifølge politiet er tilknyttet Brothas, bliver senere anholdt og varetægtsfængslet i sagen. Han er tiltalt for drabsforsøg som led i en bandekonflikt, men nægter sig skyldig.

   Blandt passagererne i bilen var AL, der ifølge politiet er ledende medlemmer af B27, og fire andre personer fra gruppen. Flere har udpeget den 36-årige over for politiet, men trækker senere i retten deres forklaring tilbage.

   Den 36-årige idømmes tre års fængsel i december 2015. Sagen ankes ikke.

 3. 2015

  1. Skyderi på Tagensvej

   En Skoda Superb kører op på siden af en Mercedes på Tagensvej på Nørrebro og affyrer på 1-2 meters afstand mindst otte skarpe skud.

   Politiet efterlyser siden to brødre, som knyttes til Brothas Souljaz. De er nu tiltalt for drabsforsøg begået som led i en bandekonflikt, men nægter sig skyldige.

   I den bil, der blev beskudt, sad både YY og AL, der ifølge politiet er ledende medlemmer af B27.

   De udpeger to brødre som gerningsmænd, men trækker siden deres forklaringer tilbage. Byretten troede dog på de oprindelige forklaringer, og brødrene blev alligevel idømt otte år og ni måneders fængsel samt ni år og seks måneders fængsel i slutningen af januar 2016.

   Begge anker dommen. De bliver i november 2016 dømt i Østre Landsret - men kun for to ud af fem drabsforsøg. Landsretten finder det ikke bevist, at skyderiet var led i en bandekonflikt.

  2. Overfald på Ladefogedvej

   En 22-årig mand, der ifølge politiet er tilknyttet Brothas, overfaldet af 8-10 personer på Landfogedvej i København.

   Den 26-årige AL, der ifølge politiet er ledende medlem af B27, er mistænkt i sagen. Det samme er en 29-årig mand, der tidligere har været en del af Brothas, men nu er tilknyttet rockergruppen Gremium.

   Poltiet ser dette som et tegn på, at konflikten nu er ved at udvide sig til også at omfatte Gremium.

   Ingen er tiltalt, og sagen efterforskes stadig.

  3. Skyderi i Valby

   En 29-årig mand beskydes i Valby, da han sidder i en bil. Ifølge politiet er han i dag en del af rockergruppen Gremium. Konkret skal han være såkaldt sgt. at arms - en slags krigsminister.

   Bilen rammes af tre kugle og sårer den 29-årige i ben og hofte. Politiet mener, at gerningsmændene skal findes i Brothas Souljaz.

   Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har i et notat om konflikten tidligere beskrevet, hvordan skyderiet "skabte stor utilfredshed i Gremium".

   Ingen er tiltalt, og sagen efterforskes stadig.

  4. YY og AL anholdes og fængsles på ny for drabsforsøg begået juleaften 2013. De nægter sig fortsat skyldige.

   Anholdelsen bygger blandt andet på, at politiet har fundet gerningsvåbnet i Damhussøen.

   Det er siden kommet frem i retten, at findestedet i søen er udpeget over for politiet af 36-årige Foad, der på dette tidspunkt sidder varetægtsfængslet, fordi B27-folkene har angivet ham som gerningsmand til et skyderi mod dem på Valby Langgade 28. december 2014.

Frem til februar 2015 blev yderligere tre personer med bånd til bandefigurens gruppe, Brothas Souljaz, varetægtsfængslet efter samme skabelon for skudepisoder mod fætrene og deres venner.

I retten fredag hævdede den 29-årige rocker, at bandefigurens sammensværgelse slet og ret handlede om at komme på fri fod.

Også rockeren selv var kommet i klemme i den forbindelse og fængslet uretmæssigt i flere måneder for et skyderi på Stærevej i Københavns Nordvestkvarter 30. marts 2015, påstod han.

Her var der skudt ind gennem et vindue til en lejlighed. Ifølge den 29-årige blev han udpeget som gerningsmand af bandefigurens bedste vens lillebror.

- Han går hen og siger til politiet, at det er mig. Han sagde, at jeg var 175 cm høj. Han har ikke kunnet udpege mig i et fotoalbum. Jeg mener egentlig slet ikke, at jeg burde have været med i det album, for beskrivelsen passer ikke på mig. Jeg er næsten to meter og vejer 140 kilo, indledte den 29-årige rocker sin fortælling.

Han fortsatte:

- Det så politiet bare gennem fingre med. Fair nok. Så siger han, at han ikke kan udpege mig, og at han vil snakke med sin bror, som er (bandefigurens, red.) bedste ven. Så kom han en halv time efter med et billede fra Facebook, hvor man kunne se halvdelen af mit ansigt. Så blev jeg varetægtsfængslet på det, fortalte den 29-årige.

Rockeren hævdede også, at skyderiet på Stærevej var en slags ’set up’ fra ende til anden. Nogen fra bandefigurens gruppe havde skudt mod deres egne, for så at forsøge at hænge den 29-årige op på det, påstod han.

- Dem fra Brothas, de havde brugt et af våbnene, og så var meningen, at de ville have lagt de ovre ved min far, så politiet ville finde det, når der blev ransaget. Men de havde lagt det ved nr. 57, og min far boede ved nr. 77. Så da politiet kom, fandt de ikke noget. De har ikke styr på fakta – hvordan jeg ser ud, og de kan ikke finde ud af plante en pistol. Havde de haft det, havde jeg siddet syv-otte år, sagde den 29-årige rocker.

Kilden til hans viden om det angiveligt komplot – hævdede den 29-årige rocker - var i øvrigt den selvsamme mand, der blev skudt juleaften 2013.

- Jamen, er han ikke venner med (bandefiguren, red.), spurgte anklager Rasmus von Stamm, der forsøgte at hitte rede i de mange afstikkere, den 29-årige tog under afhøringen.

- Jo. Hallo, det er ’Glamour’, det her. Jeg kan lige så godt sige det til dig. Det er ’Horton-sagaen’ forfra, grinede den 29-årige.

Rockeren hævdede fredag, at han under sit ophold i fængslet, kortvarigt stødte på bandefiguren, mens de begge var varetægtsfængslet.

Det skete ved et tilfælde, fordi en dommer på samme dag skulle tage stilling til, om både han og bandefiguren skulle blive ved med at være bag tremmer – en såkaldt fristforlængelse.

- Jeg ved, at det er ham, der står bag det hele. Han er i Vestre Fængsel, og jeg møder ham, mens jeg skal til fristforlængelse. Jeg bliver lukket inde i et rum, hvor man kan se ud. Så kommer han ud. Han har været til fristforlængelse. Så siger jeg: ’Hvad har du gang i, din nar’. Så siger han: ’Du hjælper mig, så hjælper jeg dig,’ genfortalte den 29-årige rocker.

Den 29-årige blev ifølge sin egen forklaring sat på fri fod efter tre måneder – uden den mindste forklaring.

Forsvarer Kristian Braad Jensen, der repræsenterer en af de to fætre, spurgte rockeren, hvorfor den 29-årige skulle straffes med en løgn.

- Jeg går ud fra, at (bandefiguren, red.) vil ud, og at han tror, at jeg kan hjælpe med det.

Forløbet i sagen mod de to fætre har i sig selv været usædvanlig. De blev fængslet i februar 2014, men Statsadvokaten i København lagde siden sagen mod dem ned, og de blev løsladt.

I august 2015 henvendte tre vidner sig pludselig til politiet – hvordan det nærmere gik til, har forsvarerne endnu ikke kunnet få en forklaring på – med ny viden.

Skudofret, der havde siddet bag tremmer med den varetægtsfængslede bandefigur i Vestre Fængsel, udpegede pludselig begge fætre som gerningsmænd.

En af fætrenes eks-kærester hævdede næsten samtidig, at fætteren havde tilstået over for hende.

Og et tredje vidne ved navn Foad – der ligeledes sad fængslet på B27-folkenes udsagn og sammen med bandefiguren i Vestre Fængsel - hævdede, at fætrene havde opsøgt ham kort efter skyderiet, bedt om et lift og under køreturen kastet våben i Damhussøen.

Politiet fandt våbnene på det sted, Foad havde udpeget, og fætrene blev fængslet.

Den 29-årige rocker sammenfattede fredag forløbet således – set fra bandefiguren og hans gruppes perspektiv:

 - Kaster du missiler mod os, så kaster vi missiler mod dig. Hvis du slår os, så slår vi dig. Laver du et komplot mod os, så laver vi et komplot mod dig. Jeg er selveste beviset på, at de kan lave et ordenligt komplot, sagde den 29-årige.

I månederne efter, at de to fætre var blevet fængslet, trak samtlige vidner deres forklaringer mod bandefiguren, mod Foad og mod to andre mænd med bånd til hans gruppering.

Vidnerne var en del af en sammensværgelse, som havde løjet for at få hævn – eller fordi de blev instrueret heri - men nu havde de pludselig fået dårlig samvittighed, lød det i retten. I spidsen for det hele stod de to fætre.

Bandefiguren blev frifundet i december 2015. Foad og to andre blev dømt alligevel.

Torsdag tog sagen mod de to fætre så samme drejning.

Her afviste eks-kæresten sin forklaring som løgn, og det samme har skudofferet tilsyneladende gjort på Facebook. Han er dog pt. efterlyst af politiet, da han ikke mødte op i retten for at vidne selv.

Tilbage står det tredje vidne, Foad.

Han blev i december 2015 dømt for at have medvirket til drabsforsøg mod en af de to fætre. Normalt takseres den slags til seks års fængsel, hvis der hverken er formildende eller skærpende omstændigheder.

Men Foad slap under sagen med det halve, da han ”blot” havde været chauffør og altså haft en beskeden rolle i sagen.

Fredag bedyrede Foad så, at også han havde løjet i sagen. Ikke begge fætre, men kun den ene – 25-årige YY – havde opsøgt ham den aften i selskab af to ’rødder’, som Foad ikke kendte.

Han gav dem et lift og så flere våben blive smidt i Damhussøen.

Den forklaring gav rockeren dog ikke meget for.

Den 29-årige fastslog i retten, at anklageren var på vildspor, når han førte sag mod de to fætre.

De rigtige gerningsmænd var stadig på fri fod.

Ifølge den 29-årige skulle disse findes i en gruppe af 10 personer, der i 2012 blev smidt ud fra Brothas Souljaz.

Hvilket motiv, de udsmidte skulle have for at begå skyderiet juleaften 2013, kom den 29-årige ikke nærmere ind på under sin forklaring, men han hævdede, at gerningsmændene siden skyderiet atter var blevet venner med den toneangivende bandefigur fra Brothas Souljaz, ’Mo’ – den angivelige hjerne bag konspirationen mod fætrene.

Det nye venskab havde ifølge den 29-årige givet bandefiguren viden om, hvor gerningsvåbnene var blevet af. En viden, som siden blev givet videre til Foad som led i komplottet mod de to fætre, der skulle få bandefiguren og hans folk på fri fod.

- Foad har bekræftet over for mig, da jeg var til hans datters fødselsdag, at det er ’Knas’ (skudofrets kælenavn, red.) og ’Mo’, der har lavet det hele. At det er dem, der har været startskuddet til det hele, fortalte rockeren, hvis svigerinde er gift med Foad.

Foad har tidligere været sigtet for skyderiet juleaften 2013. Det skyldes, at den formodede gerningsbil – en sort Mercedes – var overdraget til ham i en slags pant for noget gæld, nogle uger inden skyderiet.

Bilen havde han – hævdede Foad, da han blev fængslet for skyderiet – dog solgt videre til en af de to fætre, 25-årige YY.

Og så blev Foad løsladt.

Den 29-årige rocker grinede fredag i retten, da han fortalte om, at Foad pludselig gik til politiet og afgav forklaring om skydevåbnet:

- Han vidste ikke noget om våbnet (da han blev fængslet, red.). Det er klart, hvorfor skulle han ellers ikke sige det, da han stak dem første gang?  Hvor ved han det så fra nu? Han ved det fra (bandefiguren, red.). Det er sådan de har lavet komplottet. De skal have nogle folk ud af fængslerne. Hvordan får de det? De laver et komplot. Den gik ikke med mig, og så prøver de igen, fortalte rockeren.

Rockeren var ikke ene om at vidne i sagen fredag.

Også de to søstre, som rockeren og Foad er gift med, samt søstrenes mor afgav forklaring.

Ingen af de tre kvinder kunne underbygge, at Foad den aften kørte i bil fra Valby via et stop ved Damhussøen til Bellahøjhusene i Brønshøj og retur.

En køretur på i hvert fald 12 kilometer

Foads hustru fortalte, at en mand, hun ikke genkendte, på et tidspunkt bankede på døren sent den juleaften og spurgte efter hendes mand. Manden gik ud. Hvor længe han var væk, vidste hun ikke, men hun har anslået det til alt mellem 10 minutter og en halv time.

Hverken hendes mor eller søster registrerede den aften, at nogen bankede på, fortalte de. De afviste også begge, at de Foad var væk i længere tid, end hvad det ville tage at ryge en cigaret udenfor. Måske kunne han have været væk 10-15 minutter, lød det.

TV 2 har forelagt bandefiguren anklagerne fra rockeren. Hans eneste kommentar lyder således:

- Du må gerne skrive, at han har ret, og at jeg også står bag ved (angrebet på, red.) Worldtrade center, skriver bandefiguren til TV 2.

Sagen fortsætter ved Retten på Frederiksberg på mandag. Der ventes dom i sagen i slutningen af september.