Krimi

Vidne knytter gerningsvåben og bil til fætter i skudsag

Centralt vidne knytter én af de to tiltalte til gerningsvåben og bil - den anden fætter løj han om, siger han nu i retten.

En i forvejen speget retssag mod to fætre, der er tiltalt for et skyderi i en spilleklub juleaften 2013, blev fredag - om muligt - endnu mere speget, da et centralt vidne i sagen afgav forklaring.

Vidnet Foad, der selv tidligere har været sigtet i sagen, har over for politiet udpeget det sted i Damhussøen, hvor sagens gerningsvåben blev fundet.

Anklager Rasmus von Stamm indledte afhøringen af vidnet ved at læse en forklaring op, som han gav under et hemmeligt retsmøde bag lukkede døre i august 2015.

Våbenfundet og Foads forklaring var en væsentlig årsag til, at de to tiltalte fætre - 25-årige YY og 26-årige AL - kort efter blev anholdt og fængslet i sagen.

Ifølge forklaringen troppede YY og AL op hjemme hos 37-årige Foad omkring kl. 23 juleaften - altså en time efter skyderiet i spilleklubben på Brønshøj. De bad om et lift. Under køreturen fortalte de to mænd, at de havde skudt en af vidnets venner i spilleklubben kort forinden.

Under køreturen bad de ham stoppe ved Damhussøen, og her så han i hvert fald AL - formentlig også YY - kaste skydevåben i søen.

I retten fredag holdt vidnet fast i hovedparten af forklaringen:

Ja, han var blevet opsøgt juleaften, og ja, han havde kørt en tur og stoppet ved Damhussøen, hvor der blev kastet skydevåben i søen. Men en af de tiltalte - 26-årige AL - havde ikke været med den aften.

Det var dog rigtigt, at YY var dukket op og bedt om et lift. Det gjorde han sammen med to små rødder - en "somalianer" og en "pakistaner" - som Foad ikke vidste hvem var.

Det var også rigtigt, når han havde forklaret, at de stoppede ved Damhussøen. Inden de steg ud af Foads bil, så han to skydevåben. Våben, som blev kastet i søen.

- De hiver dem (våbnene, red.) frem og går ud og over på den anden side og smider dem ud i søen, fortalte 37-årige Foad fredag.

- Hvem ser du smide noget? spurgte anklager Rasmus von Stamm.

- De der to rødder smed de der ting ud i søen.

- Kan du se Y smide noget?

- Det tror jeg faktisk ikke, at jeg ser.

- Er han med henne ved søen?

- De hoppede alle ud af bilen. Jeg ved ikke, om han gik over vejen ,eller han bare gik ud og kiggede.

Begge fætre nægter sig skyldige.

Det 37-årige vidne har selv været sigtet og varetægtsfængslet i sagen. Det skete, fordi han i begyndelsen af december 2013 - altså før skyderiet - havde tilknytning til en sort Mercedes, som ifølge politiet er den gerningsbil, der blev benyttet i forbindelse med skyderiet.

Noget, forsvarerne i sagen bestrider.

Faktum er i hvert fald, at en sort Mercedes blev brændt af ude i Hareskoven umiddelbart efter skyderiet. Bilen havde Foad ifølge sin egen forklaring fået i pant, fordi dens egentlige ejer skyldte ham 250.000 kr.

Og da politiet fik lagt disse brikker i puslespillet, blev Foad anholdt og fængslet i sagen nogle måneder efter skyderiet.

Men bilen havde vidnet reelt solgt videre, bedyrede han fredag.

- Jeg havde bilen fra én, som skyldte mig penge, og som havde overdraget den til mig i pant. Han siger, at han kommer tilbage to dage efter med penge, men kommer aldrig. Jeg tænkte, at jeg sikkert kunne få nogle af mine penge ved at sælge den, så jeg solgte den til Y, sagde Foad i retten, hvor han bekræftede, at salgsprisen var 10.000 kr.

- Det er ikke særlig mange penge for en Mercedes? spurgte anklageren.

- Jeg kan ikke bruge den til en skid andet end reservedele, for der er gældsbreve i den, svarede det 37-årige vidne.

Foad har under sin forklaring i august 2015 fortalt, at AL og YY tilstod i bilen, at de havde skudt en af Foads venner på spilleklubben i Brønshøj den aften.

Det passede ikke, sagde Foad fredag i retten. Hverken YY eller de to 'rødder' har sagt, hvad de havde lavet, før de opsøgte ham juleaften omkring kl. 23.

- Forklarer de dig på køreturen, at de har skudt Osman (ofret, red.)? spurgte anklager Rasmus von Stamm.

- Det gør de ikke. Men jeg lagde to og to sammen  i dagene efter. Jeg ser i nyhederne, at der er en, der er blevet skudt, fortalte det 37-årige vidne.

I august 2015 fortalte han under det hemmelige retsmøde bag lukkede døre, at det to fætre instruerede ham i at lyve om, hvem han havde solgt den sorte Mercedes til, mens de kørte mod Damhussøen.

Det er korrekt, bekræftede Foad i dag, men det var alene 25-årige YY, der stod bag instrukserne, hævdede han.

- Hvem siger det? spurgte Rasmus von Stamm.

- Det siger Y.

- Er det noget, I snakker om i detaljer?

- Næh, ikke noget specielt, andet end at han siger, at der er sket noget, og "den her bil, når politiet kommer, så skal du sige, at den er solgt til en serber", genfortalte Foad.

Konflikten mellem B27 og Brothas

 1. 2013

  1. Mand skudt i brystet

   Politiet mener, at 'den udslagsgivende episode' i konflikten mellem grupperne, politiet betegner som Brothas Souljaz og B27 fandt sted på Frederikssundsvej på Nørrebro juleaften 2013.

   Her blev en person, der ifølge politiet er fra Brothas skudt i brystet.

   To personer, der ifølge politiet er 'ledende' i gruppen B27, er fængslet i sagen siden. Mændene går igen i en række af de episoder, der siden fulgte. De betegnes derfor her som 25-årige YY og 26-årige AL.

   Politiet har tidligere i retten beskrevet, at gruppen B27 opstod efter skyderiet denne aften, og at der var tale om "uoverenstemmelser (...) på grund af penge".

   Fætrene blev frifundet i sagen i oktober 2016.

 2. 2014

  1. Skyderi i Bellahøj

   Personen YY, der ifølge politiet er ledende i B27, beskydes i en bil med et automatvåben. I bilen er også andre familiemedlemmer. Våbnet findes senere i en snedrive.

   Ingen er sigtet i sagen, og politiet har ikke mistanke mod hverken konkret gerningsmand eller gruppe.

  2. Mænd fængslet for skud juleaften

   To mænd, der ifølge politiet er ledende i B27 -  YY og AL - fængsles for skyderiet juleaften 2013. De nægter sig skyldige, men bliver fængslet. Da de løslades i begyndelsen af december 2014, bryder konflikten ifølge politiet atter ud.

  3. Skyderi på Amager

   YY og AL beskydes på Amager i en episode, hvor to biler jagtede hinanden rundt på Amager.

   Ingen er sigtet i sagen, men politiet mistænker folk fra Brothas Souljaz for at stå bag.

  4. Skyderi foran moské på Rovsinggade i København

   To biler, der tilhører folk fra Brothas, smadres på Nyropsvej i København af blandt andet YY, der ifølge politiet er ledende medlem af B27.

   Han lokkes senere til Rovsinggade, hvor hans bil bliver beskudt af fem-seks skarpe skud foran moskéen. YY udpeger en 30-årig mand, der ifølge politiet er leder af Brothas Souljaz, som manden bag skuddene. De tre øvrige medgerningsmænd kan han ikke genkende.

   YY - og to andre med bånd til B27 - trækker senere forklaringerne tilbage i retten. Den 30-årige frifindes i december 2015 efter et år i varetægtsfængsel.

  5. Skyderi i Valby

   En bil med fem unge holder for rødt i Valby, da der bliver afgivet en række skud fra en anden bil.

   En 36-årige mand, Foad, der ifølge politiet er tilknyttet Brothas, bliver senere anholdt og varetægtsfængslet i sagen. Han er tiltalt for drabsforsøg som led i en bandekonflikt, men nægter sig skyldig.

   Blandt passagererne i bilen var AL, der ifølge politiet er ledende medlemmer af B27, og fire andre personer fra gruppen. Flere har udpeget den 36-årige over for politiet, men trækker senere i retten deres forklaring tilbage.

   Den 36-årige idømmes tre års fængsel i december 2015. Sagen ankes ikke.

 3. 2015

  1. Skyderi på Tagensvej

   En Skoda Superb kører op på siden af en Mercedes på Tagensvej på Nørrebro og affyrer på 1-2 meters afstand mindst otte skarpe skud.

   Politiet efterlyser siden to brødre, som knyttes til Brothas Souljaz. De er nu tiltalt for drabsforsøg begået som led i en bandekonflikt, men nægter sig skyldige.

   I den bil, der blev beskudt, sad både YY og AL, der ifølge politiet er ledende medlemmer af B27.

   De udpeger to brødre som gerningsmænd, men trækker siden deres forklaringer tilbage. Byretten troede dog på de oprindelige forklaringer, og brødrene blev alligevel idømt otte år og ni måneders fængsel samt ni år og seks måneders fængsel i slutningen af januar 2016.

   Begge anker dommen. De bliver i november 2016 dømt i Østre Landsret - men kun for to ud af fem drabsforsøg. Landsretten finder det ikke bevist, at skyderiet var led i en bandekonflikt.

  2. Overfald på Ladefogedvej

   En 22-årig mand, der ifølge politiet er tilknyttet Brothas, overfaldet af 8-10 personer på Landfogedvej i København.

   Den 26-årige AL, der ifølge politiet er ledende medlem af B27, er mistænkt i sagen. Det samme er en 29-årig mand, der tidligere har været en del af Brothas, men nu er tilknyttet rockergruppen Gremium.

   Poltiet ser dette som et tegn på, at konflikten nu er ved at udvide sig til også at omfatte Gremium.

   Ingen er tiltalt, og sagen efterforskes stadig.

  3. Skyderi i Valby

   En 29-årig mand beskydes i Valby, da han sidder i en bil. Ifølge politiet er han i dag en del af rockergruppen Gremium. Konkret skal han være såkaldt sgt. at arms - en slags krigsminister.

   Bilen rammes af tre kugle og sårer den 29-årige i ben og hofte. Politiet mener, at gerningsmændene skal findes i Brothas Souljaz.

   Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har i et notat om konflikten tidligere beskrevet, hvordan skyderiet "skabte stor utilfredshed i Gremium".

   Ingen er tiltalt, og sagen efterforskes stadig.

  4. YY og AL anholdes og fængsles på ny for drabsforsøg begået juleaften 2013. De nægter sig fortsat skyldige.

   Anholdelsen bygger blandt andet på, at politiet har fundet gerningsvåbnet i Damhussøen.

   Det er siden kommet frem i retten, at findestedet i søen er udpeget over for politiet af 36-årige Foad, der på dette tidspunkt sidder varetægtsfængslet, fordi B27-folkene har angivet ham som gerningsmand til et skyderi mod dem på Valby Langgade 28. december 2014.

Sagen mod dem er en del af et større, speget kompleks, som politiet kalder New York-sagerne, og som omfatter en stribe skyderier i København fra december 2014 til februar 2015.

Her var der efter politiets opfattelse en konflikt mellem fætrenes gruppering fra Bellahøj, B27, og en gruppering fra Mjølnerparken kaldet Brothas Souljaz.

Fire mænd fra Brothas Souljaz blev i den periode fængslet, efter at folk fra B27-gruppen havde navngivet dem over for politiet. Efterfølgende har samtlige B27-folk ændret forklaring og hævdet i retten, at det bare var noget, de havde fundet på.

Løgne, udtænkt af 26-årige AL, der nu sidder på anklagebænken i straffesagen.

En af de fire mænd, der blev fængslet på B27-folkenes forklaring, var vidnet Foad. Da han afgav forklaring, sad han varetægtsfængslet for at have kørt en bil, hvorfra der blev skudt mod blandt andre 26-årige AL den 28. december 2014.

37-årige Foad forklarede i dag, at han fik talt AL ind i straffesagen af netop denne grund. Han var indebrændt og ville hævne sig.

- Det er, fordi han er et stort fjols. Han dukker op ved Vestre Fængsel (mens Foad var varetægtsfængslet, red.) med en megafon og råber. Så bliver jeg indebrændt. De har smidt mig i fængsel. Jeg sidder varetægtsfængslet på alle mulige latterlige forklaringer. Jeg ville gøre alt på daværende tidspunkt for at smide ham i fængsel, sagde Foad fredag.

Sagen mod de to fætre tog i går samme drejning, som de tre tidligere straffesager i New York-sagerne, nemlig at et af de centrale vidner, trak sin forklaring.

Gårsdagens vidne, 23-årige Elena, har en lille datter sammen med en af de to tiltalte, nemlig 25-årige YY. Også hun er blevet afhørt under et hemmeligt retsmøde bag lukkede døre i august 2015.

Her sagde hun, at YY havde tilstået skyderiet over for hende.

I går fastslog hun så, at det hele var løgn.

- Det passer ikke, sagde hun.

- Det hele er løgn.

Hun viste samtidig en samtale frem, som hun havde ført på Facebook med en person, der ifølge hendes forklaring, var sagens skudoffer.

Samtalen underbyggede, mente Elena, at hun og skudofret var en del af et større komplot mod fætrene.

En anklager fra Københavns Politi har tidligere hævdet i retten, at det så ud, som om der var lavet en lokumsaftale melllem grupperne, efter at de to fætre blev varetægtsfængslet i august 2015.

Aftalen skulle gå ud på, at fætrene og deres gruppe, B27, ville trække forklaringerne i de tre skudsager, og så skulle vidnerne i sagen mod fætrene gøre det samme.

Om det er det, der er ved at ske i sagen mod de to fætre, skal nævningetinget afgøre, efter at have hørt omkring 40 vidner afgive forklaring i sagen.

Da sagen mod vidnet Foad kørte ved retten i december 2015, var 26-årige AL - som Foad i dag altså forsøgte at tale ud af straffesagen - ét af fem vidner, der hævdede, at Foad alligevel ikke var chauffør i den bil, der have skudt mod dem.

Det forhold havde dog intet at gøre med, at den 37-årige nu ændrede forklaring om AL's rolle i sagen.

- Du skylder ham ikke noget, fordi han var inde at sige, at du ikke var fører af den hvide Mercedes? spurgte anklager Rasmus von Stamm.

-  Nej. Overhovedet ikke. Det er ikke derfor, lød det fra den 37-årige.

Der ventes dom i slutningen af september 2016.