Se og Hør-sagen

'Tys tys-kilden' på Se og Hør krævede dobbelt betaling for afsløringer

Peter Bo Henriksen krævede en fast betaling hver måned for at levere oplysninger til Se og Hør, ifølge anklageren

Se og Hør-sagen er begyndt. Sagen om Danmarks måske største medieskandale har taget sin begyndelse ved Retten i Glostrup - 850 dage efter, at BT for første gang havde sagen om ugebladets hemmelige kreditkortkilde på forsiden af avisen.

I hvert tilfælde den første del af sagen, hvor to tidligere ansatte på ugebladet samt Aller Media som firma vil tilstå, at Se og Hør betalte for private kreditkortoplysninger, som Se og Hør efterfølgende uberettiget benyttede til blandt andet at følge kendte og kongelige på rejser i udlandet.

Ifølge anklagemyndigheden stod der den 10. februar 2009 114 navne på kendte og kongelige på Se og Hørs liste - prins Henrik, prinsesse Alexandre og alle andre medlemmer af kongehuset på nær dronning Margrethe, der ikke har et kreditkort, daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen og hans hustru, daværende leder af oppositionen Helle Thorning-Schmidt, Niklas Bendtner, Michala Kjær, Peter Schmeichel og mange andre.

Ville have 10.000 kroner

Efter en kamp på paragraffer, hvor advokaterne for de øvrige seks tiltalte i Se og Hør-sagen forsøgte at bremse hele eller dele af tilståelsessagen, er sagen fortsat med en indledende oplæsning af de forklaringer, som den hemmelige kreditkortkilde, Peter Bo Henriksen - også kaldet "Tys tys-kilden", har givet til politiet.

- Det første, han søgte på, var prins Joakim og prinesse Maries bryllupsrejse. ... sigtede fandt ud af, at de var i Vancouver i Canada og ringede til Se og Hør. Sigtede spurgte, om der var penge i det. Det var der. Aftalen var, at sigtede skulle blive ved med at orientere om, hvor parret var, læser specialanklager Morten Fredriksen op fra et politiforhør af Peter Bo Henriksen dateret 6. maj 2014.

Det kommer også frem, at daværende chefredaktør Henrik Qvortrup tydeligvis var tilfreds med, at Se og Hør som eneste medie, på baggrund af kreditkortbevægelserne, kunne følge det kongelige brudepar gennem Canada. "Jeg skulle hilse fra Qvortrup og sige, at han var tilfreds," fik kreditkortkilden at vide, hvorefter han på et møde på Se og Hør formaliserede sin aftale.

- Qvortrup sagde tak for historien og ville gerne have, at sigtede kom med flere oplysninger om andre personer ... Først tilbød Qvortrup 5.000 kroner om måneden, læser anklageren op fra politiforhøret.

Men det var ikke nok for Peter Bo Henriksen, der forhandlede sig frem til, at han skulle have udbetalt 10.000 kroner hver måned.

Penge, der senere blev udbetalt som betaling for bilag, som "Kreditkort Bo" afleverede til ugebladet.

- Han vil ikke have penge indsat på sin konto, ligesom han ikke ønsker at betale skat, læser anklager Morten Fredriksen op fra en mail, som ugebladets daværende journalist Kasper Kopping har skrevet.

Peter Bo Henriksen arbejdede som systemoperatør hos PBS og Nets, og her havde han gennem sit arbejde adgang til at nulstille og til at uddele adgangskoder til andre brugere, hvorved han ifølge anklagemyndigheden skal have benyttet netop de nye adgangskoder til at bruge andre ansattes adgang til at søge på de kendte personers kreditkortbevægelser.

Foto: