Terrorsagen fra København

Trussel mod Danmark skrevet på toiletvæg - terrortiltalt nægter at stå bag

På et fængselstoilet i København er islamistisk leder blevet hyldet. Terrortiltalt nægter at stå bag.

På et fængselstoilet på Politigårdens Fængsel i København er der i sommer blevet skrevet en tekst, hvor skribenten angiveligt erklærer loyalitet til islamisten Abu Bakr al-Bagdhadi.

Anklagemyndigheden mistænker en mand, der er tiltalt for medvirken til terrorisme i forbindelse med Omar el-Husseins angreb på den frivillige synagogevagt Dan Uzan for at stå bag. Det nægter den tiltalte dog torsdag i Københavns Byret.

Skriften på væggen lød:

- Den besked er til alle de danske svin, vi er kommet til jeres land af en grund, at dræbe jer vantro, kufar. Der vil komme sultne løver og lægge jeres land i ruin, jeres dage er kommet, der er ikke nogen der kan gemme sig for vores skaber er med os. Loyalitet til Abu Bakr al-Bagdadi.

Afviser at have skrevet det

Den tiltalte, Ibrahim Abbas, sad i netop Politigårdens fængsel, da skriften på væggen blev fundet.  Men han afviser, at det er ham, der har skrevet det.

- Negativt nej, der sad seks andre, vi er isolationsfængslet, så jeg ved ikke, hvem der har skrevet det. Der sidder alle mulige, var forklaringen fra den tiltalte.

Anklagerens vidne fra Rigspolitiet, der sidder i dokument afdelingen med speciale i håndskrift konstaterer, at det ikke er optimalt, at lave undersøgelse med en skrift på en væg, men konkluderer:

- Det er overordentligt sandsynligt at skriften på væggen er udført af Ibrahim Abbas. Det er specielt bogstaver a, d, g, r og s jeg kan se sammenhængen.

Det konkluderer hun på baggrund af sammenligninger mellem breve skrevet af den tiltalte og den kontroversielle opfordring på væggen på Politigårdens fængsel.

Anklager Sidsel Klixbüll viste i retten et brev fra den tiltalte, som han har sendt 28. juni til en anden af de tiltalte Bhostan Hussein.

- Du ved, min bror, jeg elsker dig, hvis du får 16 år, kan vi afsone sammen. Fuck det danske retssystem, små kufar, luder land, zionistland. Kithah dem alle sammen one by one.

Sur på retssystemet

Anklageren spurgte, hvorfor han skrev brevet.

- Jeg er sur på det danske retssystem, de behandler os som terrorister, jeg kan ikke få noget besøg. Jeg ved ikke engang hvad det betyder det der zionistland. Jeg skrev det bare. Og jeg ved jo, politiet vil læse det og det ville få konsekvenser, men jeg var sur, forklarer den tiltalte. 

Tiltalt for kontakt til Omar el-Hussein

I retssagen er fire peroner tiltalt for at have haft tæt kontakt til Omar el-Hussein i timerne efter, at han angreb kulturhuset Krudttønden, hvor filmmanden Finn Nørgaard blev dræbt og flere politifolk såret. 

Kontakten med el-Hussein har ifølge anklagemyndigheden været så tæt, at det kan anses som medvirken til det angreb, som el-Hussein udførte nogle timer senere - angrebet mod synagogen i Krystalgade.

Næste retsmøde i terrorsagen er 31. august, hvor der er sat en hel dag af til anklagerens procedure.