I dag kan første dom i Se og Hør-sagen falde - anklager kræver fængsel
To tidligere mellemledere på Se og Hør vil tilstå brug af ulovlige personoplysninger i ugebladet - det samme vil Aller Media.
To tidligere ansatte på ugebladet Se og Hør vil torsdag tilstå overfor en dommer, at de var en del af den såkaldte Se og Hør-sag - og at deres rolle i sagen om ugebladets brug af lækkede kreditkortoplysninger fra kendte og kongelige var et brud på Straffeloven.
Det er i hvert tilfælde det, der er planen med et retsmøde ved Retten i Glostrup, hvor også mediehuset Aller Media vl erkende sin skyld.
Erkende, at det var ulovligt, da Se og Hør i det meste af perioden fra 2008 til 2012 hver måned betalte den såkaldte Tys Tys-kilde 10.000 kroner for at tippe ugebladet om kendte og kongeliges kreditkortbevægelser. Oplysninger om de private kontotræk på Mastercard og American Express-kort især i udlandet, hvor Se og Hørs journalitser i årevis fandt kendte og kongelige, der på ingen måde havde inviteret ugebladet med på ferie.
Kræver fængsel
De to tiltalte er tidligere redaktionschef og næstkommanderende på Se og Hør, Kim Bretov, og tidligere nyhedschef, Lise Bondesen, der torsdag vil afgive en kort forklaring - inden retten beslutter, om specialanklager Morten Frederiksens anmodning om at begge skal idømmes fængselsstraf skal tages til følge - ligesom Aller Medias advokat vil redegøre for, at mediehuset erkender tiltalen og vil betale den bødestraf, mediehuset bliver idømt.
Lise Bondesens forsvarer, Christian Riewe, mener at dommen skal mildnes af, at Bondesen nok sad som redaktør og tovholder på flere af historierne - men at hun hverken var udøvende eller ansvarshavende - også selvom hun dengang vidste, at noget var forkert.
- Siden sagen begyndte at rulle, har hun erkendt, at det skete. Også at hun ikke var sikker på, det foregik på den rigtige side af loven, siger Lise Bondesens forsvarer,
En erkendelse, der 1. maj 2014 foregik på forsiden af Ekstra Bladet samt på fire sider inde i avisen - dagen inden, hendes ansættelse som redaktionschef på selvsamme avis ophørte.
Og tre dage efter, at BT som første medie bragte historien om Tys Tys-kilden på forsiden af avisen.
Betaler selv stor bøde
Aller Media har allerede offentliggjort, at mediehuset er enige med politiet om, at der foregik ulovligheder på Se og Hør - og at Aller dermed er villige til at betale en given bøde.
- Vi har som selskab en forpligtelse til at få ryddet op og sikre, at noget lignende ikke kan ske igen. Endvidere har sagen påvirket koncernen siden 2014, og af hensyn til både vores medarbejdere og forretning ønsker vi at medvirke til, at sagen bliver afsluttet, lød det fra Pål Thore Krosby i juli måned, da de i alt ni tiltaler i sagen blev forkyndt.
Ud over Aller Media, Kim Bretov og Lise Bondesen, er også de tre tidligere chefredaktører Henrik Qvortrup, Per Ingdal og Kim Henningsen tiltalt - ligesom de to journalister Ken B Rasmussen og Kasper Kopping, der var udpeget af ledelsen til at holde kontakten med Tys Tys-kilden, er blandt de tiltalte.
Samt Tys Tys-kilden selv - it-specialisten Peter Bo Henriksen.
Utilfredshed med tilståelser
Flere af de øvrige tiltalte i Se og Hør-sagen har udtrykt stor utilfredshed med, at Aller Media og de to tiltalte erkender sig skyldige efter politiets anklageskrift - for hvordan kan man tilstå, at noget er ulovligt, hvis retten ikke har defineret lovbruddet, lyder kritikken.
De øvrige tiltalte erkender i det store og hele det, der er sket - sagens faktiske forhold - men nægter, at der skal være tale om lovbrud.
Endvidere er vil de sikrede tilståelser være et vigtigt våben for specialanklager Morten Frederiksen, når den egentlige retssag begynder den 9. september - ligesom både Kim Bretov og Lise Bondesen ifølge TV 2's oplysninger er indkaldt som vidner i retssagen, hvor de kommer til at svare på langt flere spørgsmål, end de gør under tilståelssesagen i retten i Glostrup.
Og mens en tiltalt kan nægte at svare - har et vidne pligt til det.
Dertil er det sandsynligt, at en eventuel dom i den egentlige retdssag vil følges af et ganske stort krav om betaling af sagens omkostninger.
TV 2 følger sagen i retten. Der forventes dom allerede torsdag.