Krimi

Chok i retten: Kvinde hævder at lyve om ekskærestes drabsforsøg

25-årig mand tiltalt for drabsforsøg, efter at kvinde og flere andre angav ham som gerningsmand. Men det hele var løgn, hævder hun nu.

Først blev der helt stille. Så bad retsformand Mads Bjerre Østergaard den nydelige 23-årige kvinde gentage, hvad hun lige havde sagt i vidneskranken.

Kvinden lænede sig frem mod mikrofonen og gentog ordene, så det rungede i retten.

- Der er ikke noget af det, der passer. Der er ikke noget, der passer. Kan du høre, hvad jeg siger?!?

Ordene fra den 23-årige kvinde, her kaldet Elena, kom som en bombe i Retten på Frederiksberg, hvor to fætre – 25-årige YY og 26-årige AL – er tiltalt for et drabsforsøg begået juleaften 2013 på en spilleklub i Brønshøj.

Fætrene nægter sig skyldige, og vidnet Elena – der har en lille datter sammen med 25-årige YY - er et af tre centrale vidner, som tidligere har afgivet belastende forklaringer mod de to mænd.

Fætrene har siddet fængslet siden august 2015, efter at den 23-årige kvinde og to mænd afgav belastende forklaringer under et hemmeligt retsmøde bag lukkede døre.

I minutterne inden, at den unge kvinde torsdag fik retslokalet til at runge, havde anklager Rasmus von Stamm gennemgået, hvad hun den dag berettede bag de lukkede døre. Ord, der siden var centrale i forbindelse med at den 25-årige blev anholdt og senere tiltalt for drabsforsøget:

Hendes eks-kæreste havde tilstået, at han stod bag skyderiet den juleaften i 2013. Angiveligt skyldte eks-kæresten skudofret penge. Eks-kæresten kom op at skændes med ofret, de svinede hinandens familier til - og nogle timer senere faldt skuddene så i spilleklubben.

- Han indrømmede nu, at han havde gjort det. Han var ked af det. Han stod til at få otte år. Han sagde, at hun skulle vente på ham, gengav anklager Rasmus von Stamm op kvindens første forklaring.

- Osman (skudofret, red.) havde været ude efter ham, så han havde følt sig nødsagt til at skyde mod Osman, så han ikke selv blev skudt.

Men forklaringen var fri fantasi, rungede det torsdag eftermiddag i Retten på Frederiksberg. Den unge kvinde havde været deltager i et komplot udtænkt af skudofret, bedyrede kvinden.

Hun så en mulighed for at slippe af med en eks-kæresten, der efter hendes opfattelse chikanerede hende og datteren i et omfang, at hun først måtte flytte på krisecenter, siden få hemmelig adresse - og senere få ham dømt for vold mod datteren.

- Det passer ikke, at Y (eks-kæresten, red.) har tilstået over for mig. Kort tid forinden var min lejlighed og min bil blevet smadret, så jeg gjorde det for min datters og min sikkerhed. Det var for at få Y af vejen, så vi kunne få et almindeligt liv, sagde Elena.

Helt frem til retsmødet torsdag havde politiet været af den opfattelse, at kvinden ville gå i retten og gentage, hvad hun tidligere havde sagt. Noget, den 23-årige i øvrigt af egen drift også kontaktede TV 2 og informerede om i midten af august, efter at retssagen var begyndt.

Udsagnene fra den 23-årige kvinde fik anklager Rasmus von Stamm til at hakke sig gennem sine næste spørgsmål.

- Du indrømmer nu noget, der er strafbart? sagde anklager Rasmus von Stamm.

-  Jeg vil gerne tage konsekvensen af, hvad der er sket, svarede Elena.

- Du er vel klar over, at efter at du forklarede det her i retten - dagen efter blev Y fængslet?

- Ja...? Hvad er dit spørgsmål?

- Har du følt, at han har siddet fængslet i al den her tid på bagrund af noget, du har sagt, som ikke er rigtigt? spurgte Rasmus von Stamm.

- Nej. Jeg føler, at han sidder på noget, det såkaldte offer har sørget for. Jeg kom bare med den dag (da hun, ofret og et tredje vidne afgav sagens centrale forklaringer, red.), fordi jeg følte mig presset over det, der er sket. Jeg blev bare hevet med. Jeg føler ikke, at det er mig, der har sat Y i fængsel. Jeg hoppede bare med på vognen. Jeg har en datter. Og hun er nr. 1. Jeg vil gøre alt, hvad der står i min magt, for at hun er i sikkerhed, sagde Elena.

- Hvorfor ændrer du forklaring nu? spurgte anklager Rasmus von Stamm.

- Nu har jeg levet med den løgn i over et år. Det har ikke givet mig ro. Så må man jo prøve med sandheden, svarede den 23-årige.

Sagen mod de to fætre er en del af et stort og speget sags-kompleks, som politiet kalder New York-sagerne, der dækker en stribe skyderier i slutningen 2014 og begyndelsen af 2015.

En eller begge fætre har været indblandet i alle sagerne.

Det spegede i sagerne består i, at de alle har været indviklet i et spind af løgne og bedrag, der roterer om to bandegrupperinger i krig, nemlig Brothas Souljaz og B27.

I alle tidligere sager har vidner fra fætrenes gruppe, B27, udpeget mænd med relation til Brothas Souljaz som gerningsmænd. Da sagerne siden kom i retten, trak de udsagnene tilbage.

Under en af de tidligere sager påstod en anklager fra Københavns Politi, at der så ud til at være lavet en lokumsaftale, hvor alle var blevet enige om at trække forklaringerne. Han talte decideret om en bandeprofeti, der var ved at gå i opfyldelse.

I dag skete det så også i sagen mod de to fætre.

Elena afviste i retten, at hun skulle være blevet truet til at ændre sin forklaring.

Anklager Rasmus von Stamm spurgte hende, om hun havde haft kontakt med et højtplaceret bandemedlem fra ofrets gruppe ved navn Mohamed.  Det indrømmede hun kvinden.

Mohamed var en af de fire mænd, som fætrenes gruppe fik varetægtsfængslet for drabsforsøg. Bandemedlemmet sad varetægtsfængslet i et år, og da sagen mod ham kom i retten, ændrede B27-folkene forklaring og sagde, at de havde løjet, da de udpegede bandefiguren som gerningsmand.

Mohamed blev frifundet og løsladt.

- Jeg har mødtes med ham, fordi han skrev til mig, at han havde noget, han skulle fortælle mig, som var meget vigtigt. Og så var det overhovedet ikke vigtigt, svarede Elena, der sagde, at mødet fandt sted i vinters.

- Har du snakket med ham efterfølgende om at du skulle afgive forklaring i den her sag? spurgte anklager Rasmus von Stamm.

- Nej.

- Det har du ikke?

- Ikke hvad jeg husker, svarede kvinden.

Det viste sig dog at være forkert. Umiddelbart efter kundbjorde Rasmus von Stamm, at han havde tænkt sig at afspille en samtale, som Elena havde haft dagen forinden sammen med bandefiguren.

I to og en halv time talte de sammen.

- Årh, den var tre timer lang. Har I siddet og fulgt med i den. Jeg kan godt huske den. Men jeg kan ikke huske, at vi snakkede om sagen, grinede den 23-årige.

Rasmus von Stamm afspillede et par passager fra opkaldet, hvor Elena blandt andet talte om at spille "skuespil".

- Jeg sværger: Jeg fucker hele systemet op i morgen, sagde hun blandt andet.

Den 23-årige kvinde mente ikke, at samtalen var noget særligt. Hun forklarede, at bandefiguren - hun kaldte ham "Mo" - ikke måtte vide, at hun havde tænkt sig at ændre forklaring dagen efter, og at hun i øvrigt løj heftigt over for ham i samtalen.

- Jeg ville have ”Mo” til at tro, at jeg stadigvæk holdt fast i det, så det ikke skulle komme ud, at jeg ikke havde tænkt mig at sige det. Han ved ikke, at jeg har tænkt mig at sige sandheden, sagde Elena i retten.

Skudofret i sagen er i øjeblikket efterlyst og vil blive anholdt, hvis politiet møder ham. Han udeblev, da han skulle afgive forklaring. Derfor kender retten kun de ord, han tidligere har sagt under et hemmeligt retsmøde bag lukkede døre.

Her udpegede han begge fætre som gerningsmænd og forklarede, at skyderiet var et produkt af en gæld, som en af de to tiltalte havde til ham. Fætteren ville ikke betale gælden, og i timerne før skyderiet førte det til, at de svinede hinandens mødre og søstre til.

Men den 23-årige kvinde kunne i dag fremvise en korrespondance, som hun havde haft på Facebook, kort før retsmødet.

Her skrev hun og en person, hun hævdede var skudofret, sammen om sagen.

- Jeg indrømmer i dag i retten, at vi begge har løjet. Kan ikke leve med denne løgn længere... Håber vi kan forblive venner efter dette. Og at du kan forstå min beslutning. Vi begge ved at YY, AL og Foad (sagens tredje centrale vidne, red.) ikke har gjort det, står der i beskeden.

Ifølge korrespondancen svarede personen:

- Jeg forstår din beslutning og sanheden skal frem… vi vil forblive venner. Sig det fra mig os. At det har været et spil og sandheden skal frem. YY har ik gjort noget heller ik AL. Det løgn for min side af.

Den 23-årige kvinde tog under retsmødet en kopi af ordvekslingen og delte den med politiet. Om personen, hun skrev med, vitterligt er sagens skudoffer, har retten indtil videre kun vidnets ord for.

Elenas nye forklaring fik både smil - og i hvert fald en enkelt tåre - frem blandt de to fætre, der har været varetægtsfængslet i et år i sagen i denne omgang. Også tidligere har de være fængslet i månedsvis for skyderiet, inden Statsadvokaten i København lukkede sagen mod dem.

Sagen fortsætter i morgen, og der ventes dom i slutningen af september.