Krimi

Amdi fundet af tv-hold efter 10 år på flugt: Derfor bliver han ikke udleveret

Efter 10 år på flugt er stifteren af Tvind, Mogens Amdi Petersen, blevet fundet på den mexicanske halvø Baja California ved Stillehavskysten.

Det er DR 3 programmet 'Find Amdi - Danmarks mest eftersøgte mand', der har fundet den nu 77-årige Amdi Petersen på hans skjulested. Og DR 3-vært Anders Stegger er ikke i tvivl om, at det er den rigtige mand, de har fundet.

- Der var ingen tvivl om, at det var ham. Der blev klikket rigtigt mange gange, og vi kunne se, da der blev zoomet ind, at det var ham, fortæller Anders Stegger på DRs hjemmeside.

Lever i vild luksus

TV-holdet fandt den eftersøgte Amdi, som ikke har været set offentligt i 10 år, i Tvinds hovedkvarter i Mexico.

Ifølge Anders Stegger lever Amdi Petersen i vild luksus i et kæmpestort hus lavet af marmor.

Hvad er Tvind

- Tvind blev grundlagt i 1970 som bannerfører for en række skoler, som var et alternativ til den eksisterende undervisning og samfundet i øvrigt.

-  I Lærergruppen indbetalte medlemmer penge til en humanitær fond og trak det fra i skat.

-  I 2002 indledtes straffesagen mod stifteren Mogens Amdi Petersen og andre, der var anklaget for underslæb og skattesvig. Penge fra fonden skal være brugt blandt andet til en luksuslejlighed ved Florida og andre projekter.

- Samtlige blev i 2006 frifundet af byretten i Ringkøbing - på nær Sten Byrner, der fik en betinget dom for underslæb.

- Amdi Petersen lever i den vildeste luksus i Mexico. Helt overdrevet luksus. Han har et kæmpe stort hus med udsigt ud over Stillehavet. Han har sit gigantiske kirkelignende, alienagtige, arkitekttegnede vanvidskompleks derude. Og det er lækkert. Rigtig lækkert. De har endda deres eget landbrug, siger Anders Stegger til BT.

Afviser at udlevere Amdi Petersen

Mogens Amdi Petersen er sammen med fire andre centrale personer i Tvind tiltalt for at have snydt den danske stat for 47 millioner skattekroner og for at have begået underslæb for 57 millioner kroner.

Den 77-årige Tvind-stifter er én gang blevet frikendt i byretten i sagen. Det var den 31. august 2006 i retten i Ringsted. Efter frikendelsen forsvandt Amdi Petersen ud af landet. Den dom blev efterfølgende anket til landsretten af anklagemyndigheden.

Så sent som i tirsdags har Mexico afvist at udlevere Mogens Amdi Petersen til retsforfølgelse i Danmark.

- De mexicanske myndigheder har begrundet afvisningen med, at man i henhold til mexicansk lov ikke kan udlevere en person til et andet land, hvis personen er blevet frikendt ved det pågældende lands første retlige instans, i dette tilfælde ved en byret i Danmark. Det er særdeles ærgerligt både for anklagemyndigheden og af samfundsmæssige hensyn, at vi ikke kan få retten til at gå sin gang. Men vi er nødt til at respektere andre landes retssystemer, siger chefen for Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, Morten Niels Jakobsen til Jyllands-Posten.

Det er stadig ikke bekræftet fra officielle kilder, at Mogens Amdi Petersen faktisk opholder sig eller har opholdt sig i Mexico. Men ifølge Morten Niels Jakobsen tjener landets nylige afvisning af at udlevere ham som et klart bevis.  

- Selvfølgelig laver de mexicanske myndigheder ikke ikke den her prøvelse, med mindre man mener, at han er der eller har været der på det tidspunkt, man træffer afgørelsen. Ellers giver man det simpelthen ingen mening, siger han til Berlingske.