Krimi

Vidner undsiger politiet i speget sag om jule-skyderi

Vidner afviser, at de har set, hørt eller sagt det, politiet har skrevet i afhøringsrapporter i sag om drabsforsøg.

De havde hverken set sådan, hørt sådan eller sagt sådan. Eller også kunne de ikke længere huske, hvad der skete den aften.

Sådan kan udsagnene fra flere af de mænd, der mandag var indkaldt til Retten på Frederiksberg for at vidne mod to fætre, sammenfattes.

Fætrene er tiltalt for at have skudt et bandemedlem i brystet på klos hold juleaften 2013 - noget, som begge afviser.

Ifølge sagens afhøringsrapporter har vidnerne afgivet forklaringer til politiet, som belastede især én af de to tiltalte fætre, 25-årige YY, men flere vidner afviser nu altså centrale dele af forklaringerne i retten.

Tre vidner mødte slet ikke op – én af dem blev derfor anholdt og kørt til retten af ordensmagten. På samme måde er ofret for skyderiet eftersøgt i sagen og skal anholdes, så han kan afgive forklaring.

Han opholder sig muligvis i Spanien.

Ifølge politiet var ofret for skyderiet juleaften 2013 ledende medlem af bandegrupperingen Brothas Souljaz, og politiet mener, at skyderiet den aften kickstartede en bandekrig, der senere skulle blive udvidet til også at omfatte flere andre grupper og give efterdønninger i København i flere år.

Konflikten mellem B27 og Brothas

  1. 2013

    1. Mand skudt i brystet

      Politiet mener, at 'den udslagsgivende episode' i konflikten mellem grupperne, politiet betegner som Brothas Souljaz og B27 fandt sted på Frederikssundsvej på Nørrebro juleaften 2013.

      Her blev en person, der ifølge politiet er fra Brothas skudt i brystet.

      To personer, der ifølge politiet er 'ledende' i gruppen B27, er fængslet i sagen siden. Mændene går igen i en række af de episoder, der siden fulgte. De betegnes derfor her som 25-årige YY og 26-årige AL.

      Politiet har tidligere i retten beskrevet, at gruppen B27 opstod efter skyderiet denne aften, og at der var tale om "uoverenstemmelser (...) på grund af penge".

      Fætrene blev frifundet i sagen i oktober 2016.

  2. 2014

    1. Skyderi i Bellahøj

      Personen YY, der ifølge politiet er ledende i B27, beskydes i en bil med et automatvåben. I bilen er også andre familiemedlemmer. Våbnet findes senere i en snedrive.

      Ingen er sigtet i sagen, og politiet har ikke mistanke mod hverken konkret gerningsmand eller gruppe.

    2. Mænd fængslet for skud juleaften

      To mænd, der ifølge politiet er ledende i B27 -  YY og AL - fængsles for skyderiet juleaften 2013. De nægter sig skyldige, men bliver fængslet. Da de løslades i begyndelsen af december 2014, bryder konflikten ifølge politiet atter ud.

    3. Skyderi på Amager

      YY og AL beskydes på Amager i en episode, hvor to biler jagtede hinanden rundt på Amager.

      Ingen er sigtet i sagen, men politiet mistænker folk fra Brothas Souljaz for at stå bag.

    4. Skyderi foran moské på Rovsinggade i København

      To biler, der tilhører folk fra Brothas, smadres på Nyropsvej i København af blandt andet YY, der ifølge politiet er ledende medlem af B27.

      Han lokkes senere til Rovsinggade, hvor hans bil bliver beskudt af fem-seks skarpe skud foran moskéen. YY udpeger en 30-årig mand, der ifølge politiet er leder af Brothas Souljaz, som manden bag skuddene. De tre øvrige medgerningsmænd kan han ikke genkende.

      YY - og to andre med bånd til B27 - trækker senere forklaringerne tilbage i retten. Den 30-årige frifindes i december 2015 efter et år i varetægtsfængsel.

    5. Skyderi i Valby

      En bil med fem unge holder for rødt i Valby, da der bliver afgivet en række skud fra en anden bil.

      En 36-årige mand, Foad, der ifølge politiet er tilknyttet Brothas, bliver senere anholdt og varetægtsfængslet i sagen. Han er tiltalt for drabsforsøg som led i en bandekonflikt, men nægter sig skyldig.

      Blandt passagererne i bilen var AL, der ifølge politiet er ledende medlemmer af B27, og fire andre personer fra gruppen. Flere har udpeget den 36-årige over for politiet, men trækker senere i retten deres forklaring tilbage.

      Den 36-årige idømmes tre års fængsel i december 2015. Sagen ankes ikke.

  3. 2015

    1. Skyderi på Tagensvej

      En Skoda Superb kører op på siden af en Mercedes på Tagensvej på Nørrebro og affyrer på 1-2 meters afstand mindst otte skarpe skud.

      Politiet efterlyser siden to brødre, som knyttes til Brothas Souljaz. De er nu tiltalt for drabsforsøg begået som led i en bandekonflikt, men nægter sig skyldige.

      I den bil, der blev beskudt, sad både YY og AL, der ifølge politiet er ledende medlemmer af B27.

      De udpeger to brødre som gerningsmænd, men trækker siden deres forklaringer tilbage. Byretten troede dog på de oprindelige forklaringer, og brødrene blev alligevel idømt otte år og ni måneders fængsel samt ni år og seks måneders fængsel i slutningen af januar 2016.

      Begge anker dommen. De bliver i november 2016 dømt i Østre Landsret - men kun for to ud af fem drabsforsøg. Landsretten finder det ikke bevist, at skyderiet var led i en bandekonflikt.

    2. Overfald på Ladefogedvej

      En 22-årig mand, der ifølge politiet er tilknyttet Brothas, overfaldet af 8-10 personer på Landfogedvej i København.

      Den 26-årige AL, der ifølge politiet er ledende medlem af B27, er mistænkt i sagen. Det samme er en 29-årig mand, der tidligere har været en del af Brothas, men nu er tilknyttet rockergruppen Gremium.

      Poltiet ser dette som et tegn på, at konflikten nu er ved at udvide sig til også at omfatte Gremium.

      Ingen er tiltalt, og sagen efterforskes stadig.

    3. Skyderi i Valby

      En 29-årig mand beskydes i Valby, da han sidder i en bil. Ifølge politiet er han i dag en del af rockergruppen Gremium. Konkret skal han være såkaldt sgt. at arms - en slags krigsminister.

      Bilen rammes af tre kugle og sårer den 29-årige i ben og hofte. Politiet mener, at gerningsmændene skal findes i Brothas Souljaz.

      Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har i et notat om konflikten tidligere beskrevet, hvordan skyderiet "skabte stor utilfredshed i Gremium".

      Ingen er tiltalt, og sagen efterforskes stadig.

    4. YY og AL anholdes og fængsles på ny for drabsforsøg begået juleaften 2013. De nægter sig fortsat skyldige.

      Anholdelsen bygger blandt andet på, at politiet har fundet gerningsvåbnet i Damhussøen.

      Det er siden kommet frem i retten, at findestedet i søen er udpeget over for politiet af 36-årige Foad, der på dette tidspunkt sidder varetægtsfængslet, fordi B27-folkene har angivet ham som gerningsmand til et skyderi mod dem på Valby Langgade 28. december 2014.

Skyderiet juleaften 2013 fandt sted i en privat spilleklub på Frederikssundsvej 150 i Københavns Nordvestkvarter. Både mænd og kvinder var til stede til en julefest i klubben, hvor der var dækket op til fest med stor buffet.

Angrebet på spilleklubben skete på mindre end et minut. På grynet overvågning ses en bil i høj fart køre ind i gården, hvor spilleklubben lå. Bilen ankom lige omkring kl. 22. Mindre end 60 sekunder senere sås den køre ud af gården igen.

Sagen mod fætrene er en del af et større - og speget - sagskompleks af skyderier i hovedstadsområdet, der er hvirvlet ind i et svært gennemskueligt spind af bedrag og løgne.

Vidnerne i sagen mandag var indkaldt for at belyse, hvad der skete i spilleklubben den juleaften, da to mænd trængte ind og skød bandefiguren - samt da den blødende mand blev kørt til Rigshospitalet.

Ifølge politirapporterne er flere af vindnerne tilskrevet udsagn om, at der i sekunderne før skyderiet fandt en ordveksling sted mellem offer og en af gerningsmændene inde i spilleklubben.

Her skal gerningsmanden have sagt:

- Hva’ så, ’Osse’ (ofrets kælenavn, red.)

Mens ofret skal have svaret noget i stil med:

- Slap af, Ø.

Eller:

- Rolig nu, Ø.

Ofret selv har under en afhøring hos politiet nogle måneder efter skyderiet fastslået, at han faktisk sagde ’Y’ – ikke ’Ø’, hvilket angiveligt skulle være den betegnelse, som en af de to tiltalte fætre, 25-årige YY, går under i miljøet.

Og på køreturen mod Rigshospitalet skal ofret ifølge en af vidnernes forklaring til politirapport have beskrevet, hvordan ofret tre gange udpegede den person, han mente havde skudt ham i brystet:

- Jeg ved godt, hvem det er. Det er ”Ø” fra ”Bakken”.

Eller måske havde ofret sagt ”Ø” fra ”Parken”, fremgår det af afhøringsrapporten.

Noget, der måske kunne henvise til Brønshøjparken ved Bellahøjhusene, hvor de to fætres gruppering – af politiet kaldet B27 – holdt til.

Men de ordvekslinger ville vidnerne mandag ikke kendes ved.

- Jeg hører ikke noget, forklarede eksempelvis et vidne, der ifølge politirapporten havde beskrevet en ordveksling mellem ofret, Osman, og den mand, der skød ham i brystet.

Vidnet var i øvrigt ikke mødt op frivilligt, men afgav først forklaring i retten, efter at politiet havde været ude at anholde ham.

Anklager Rasmus von Stamm læste op fra en afhøringsrapport, som vidnet hverken havde læst eller underskrevet.

Ifølge afhøringsrapporten skulle vidnet have sagt til politiet, at ofret sagt noget i stil med ”rolig nu, Ø”.

- Kan du have forklaret sådan? spurgte Rasmus von Stamm.

- Nej. Jeg hørte slet ikke Osman sige noget. Jeg hørte kun skuddene, svarede vidnet.

Han afviste også, at han selv havde hørt, at gerningsmanden havde sagt noget til ofret, før skuddene faldt.

- Jeg hører ikke noget, det går hurtigt, men de andre siger, at der bliver sagt et eller andet. Men jeg har ikke hørt noget, lød det fra vidnet.

- De stod og sagde, at han sagde ”Hej, Osse” eller sådan noget. Jeg hører skuddene, det er det, jeg hører, fastholdt vidnet.

Ingen andre vidner mandag havde hørt en ordveksling, lød det i retten. To forklarede, at de havde siddet med ryggen til, da skuddene faldt og derfor ikke set, hvad der skete.

Det anholdte vidne ville heller ikke stå på mål for andre ord, som politiet havde noteret ham for i forbindelse med skyderiet. Ordene skulle ellers ifølge to afhøringsrapporter være faldet, da vidnet kørte skudofret til Rigshospitalet.

Her skal ofret angiveligt have sagt ’det er slut, jeg tror, at jeg dør’ samt ’jeg håber, at Gud vil tilgive mig for alt, jeg har lavet’ under køreturen og citeret vers fra Koranen.

Over for vidnet skal ofret også have udpeget ”Ø” fra ”Parken” eller ”Bakken” som en af de to, der havde skudt i spilleklubben.

Tre gange – ifølge afhøringsrapporten, som altså hverken var gennemlæst eller underskrevet.

- Det kan jeg ikke huske, sagde vidnet flere gange i retten.

- Han sagde alt muligt i bilen. Der var panik. Han var bange for at dø, han var angst, og der blev råbt ’kør’, ’højre’, ’venstre’.

Ifølge afhøringsrapporten skal vidnet have gættet på, at ofret med ”Parken” eller ”Bakken” havde sigtet til en nærliggende park, hvor der ifølge vidnet til dagligt blev solgt hash.

I retten afviste vidnet, at det skulle have noget på sig. ”Parken” eller ”Bakken” sagde ham intet.

- Jeg ved ikke, hvor der bliver solgt hash, sagde vidnet.

- Du mener ikke, at du har sagt sådan til politiet? spurgte anklager Rasmus von Stamm.

- Nej.

Vidnerne såede mandag også tvivl om de forklaringer, som sagens offer har givet til politiet.

Da ofret i august 2015 afgav forklaring bag lukkede døre under et hemmeligt retsmøde, fortalte han, at begge gerningsmænd var maskeret med en bandana fra munden og ned.

Deres øjNe, ører og frisurer kunne man se, hævdede ofret.

Men det afviste samtlige vidner mandag.

Gerningsmændene – to personer – havde ifølge vidnerne tildækket ansigterne, så de slet ikke kunne ses. En beskrev maskeringen som ’huer’, en anden som ’masker’.

Alle var dog enige om, at deres ansigter var komplet skjult af maskering.

- Jeg kunne i hvert fald ikke se noget som helst. Jeg kan ikke huske, hvad det var for masker, men du kan i hvert fald ikke se noget som helst, fortalte et vidne.

- Kan du se deres øjne? spurgte anklager Rasmus von Stamm.

- Det kunne jeg ikke nå. Det tog 10 sekunder. Det går hurtigt. Ding ding. Så er det ud igen. De kommer ind med pistoler, så kigger de lidt rundt, og så skyder de på Osman, og så går de, fortalte vidnet.

- Har de trukket pistolerne, da de kommer ind?

- Ja. De leder efter en.

Ofret har i retten under et hemmeligt, lukket retsmøde i 2015 bedyret, at et af sagens vidner har betroet ham, at han havde genkendt en af gerningsmændene, nemlig den 25-årige YY.

Det afviste vidnet i retten.

- Det passer ikke. Jeg kender ikke nogen gerningsmand, sagde vidnet, der desuden afviste, at han overhovedet havde talt med ofret siden juleaften 2013.

Omkring 40 vidner er indkaldt til at belyse sagen. At antallet er så højt skyldes, at skyderiet efter anklagemyndighedens opfattelse er en del af et større sagskompleks, som politiet kalder 'New York'-sagerne.

I en stribe skyderier mellem december 2014 og februar 2015 var én eller begge fætre mål for flyvende kugler.

Politiet døbte de forskellige skyderier efter New York-bydele - et blev kaldet Bronx, et andet Queens, et tredje Harlem, et fjerde Brooklyn, et femte Mahattan.

Som TV 2 tidligere har beskrevet i en række artikler har efterforskningen og retssagerne været præget af løgne, bedrag og meget skiftende vidneforklaringer. Noget, som politiet tilskriver en decideret lokumsaftale, der hævdes at være indgået.

Det har alle involverede personer dog afvist.