Bilist dræbt af betonklods kastet fra bro: - Meget svært at gardere sig imod idioter
Hos både Vejdirektoratet og Venstre er der betænkeligheder i forhold til at sikre motorvejsbroer bedre mod stenkast.
Hvis en person virkelig ønsker at skade andre ved at kaste betonklodser eller sten ned på biler, er det meget svært at stoppe.
Sådan lyder det fra Vejdirektoratet på dagen, hvor en bilist har mistet livet, efter at være blevet ramt af en stor betonklods kastet fra en motorvejsbro på Fynske Motorvej.
Det er langt fra første gang, at bilister bliver ramt af livsfarlige stenkast. Og så sent som i januar i år var det ifølge Fyns Politi et ”mirakel”, at en familie ikke kom alvorligt til skade, da deres bil blev ramt af en 30 kilo tung betonflise kastet fra samme bro som ved søndagens hændelse.
Erik Stoklund Larsen, områdechef i Vejdirektoratet, siger til TV 2, at enkelte broer i Danmark med en form for hegn er sikret mod, at sten ikke bliver sparket ned på biler ved et uheld.
- Men det, at nogen går ud med en stor betonklods og kyler den ned på motorvejen, det gør vi ikke noget for. Det er meget svært at gardere sig imod en bevidst kriminel handling, siger Erik Stoklund Larsen.
Et hegn er ikke nok
Selvom der nu er sket flere hændelser på den samme motorvejsbro på Fynske Motorvej, mener Erik Stoklund Larsen, at det generelt er svært at forudsige, hvor næste stenkast kommer.
En mulighed kunne være at bygge hegn på alle broerne, så der ikke kan kastes genstande ned på bilerne, men den løsning har områdechefen i Vejdirektoratet svært ved at se for sig.
- Hvis der er nogen, der vil begå sådan en handling, så overvinder de nok også et hegn, siger Erik Stoklund Larsen og uddyber, at han tror det er svært at bygge hegnene tilstrækkeligt høje.
Overvågning en mulighed
En anden mulighed kunne være at sætte overvågningskameraer op på broerne, men det er ikke noget, Vejdirektoratet selv tager initiativ til.
Det skal først drøftes med politiet, og som det ser ud nu, er der ingen aktuelle planer om at sætte kameraer op.
Ender videoovervågning med at blive en realitet, vil det dog være præventivt, da det ifølge Erik Stoklund Larsen er en voldsom stor opgave at holde øje med alle kameraerne.
- Hvis man forestiller sig, vi skal have kameraer på alle de strækninger, vi har, så er det en voldsom stor opgave, som jeg har svært ved at se blive udmøntet i praksis, siger han.
Giver falsk tryghed
På Christiansborg mener Venstres transportordfører, Kristian Pihl Lorentzen også, at det er svært at gardere sig i mod "idioter", som han udtrykker det.
Han tror derfor, at en skærpelse af sikkerheden ved de danske motorveje vil give bilisterne en falsk tryghed.
- Det er et problem, hvis vi skal sikre vores trafikale infrastruktur mod sådan noget. Det vil koste rigtig mange penge, og give en falsk tryghed, siger han til Ritzau og uddyber:
- Det kan meget nemt blive en glidebane. Sikrer vi først alle motorvejene, så bliver togene måske det næste. Problemet flytter bare et andet sted hen, fastslår han og konstaterer, at man skal koncentrere sig om at fange forbryderen.
Hos Socialdemokraterne er transportordfører Rasmus Prehn ikke afvisende i forhold til bedre at sikre særligt udsatte steder. Eksempelvis i form af glas eller hegn på broer.
Han erkender dog, at det næppe er nok til at give bilisterne fuld tryghed.
- Jeg tror, det er vigtigt at erkende, at når det kommer til vanvidsmennesker eller direkte ondsindede typer, så er det nok tvivlsomt, hvad vi kan stille op i forhold til at beskytte os 100 procent, siger Rasmus Prehn til TV 2.