Krimi

Bilist dræbt af betonklods kastet fra bro: - Meget svært at gardere sig imod idioter

Hos både Vejdirektoratet og Venstre er der betænkeligheder i forhold til at sikre motorvejsbroer bedre mod stenkast.

Hvis en person virkelig ønsker at skade andre ved at kaste betonklodser eller sten ned på biler, er det meget svært at stoppe.

Sådan lyder det fra Vejdirektoratet på dagen, hvor en bilist har mistet livet, efter at være blevet ramt af en stor betonklods kastet fra en motorvejsbro på Fynske Motorvej.

Det er langt fra første gang, at bilister bliver ramt af livsfarlige stenkast. Og så sent som i januar i år var det ifølge Fyns Politi et ”mirakel”, at en familie ikke kom alvorligt til skade, da deres bil blev ramt af en 30 kilo tung betonflise kastet fra samme bro som ved søndagens hændelse.

Det vil koste rigtig mange penge, og give en falsk tryghed

Kristian Pihl Lorentzen, transportordfører for Venstre.

Erik Stoklund Larsen, områdechef i Vejdirektoratet, siger til TV 2, at enkelte broer i Danmark med en form for hegn er sikret mod, at sten ikke bliver sparket ned på biler ved et uheld.

- Men det, at nogen går ud med en stor betonklods og kyler den ned på motorvejen, det gør vi ikke noget for. Det er meget svært at gardere sig imod en bevidst kriminel handling, siger Erik Stoklund Larsen.

Et hegn er ikke nok

Selvom der nu er sket flere hændelser på den samme motorvejsbro på Fynske Motorvej, mener Erik Stoklund Larsen, at det generelt er svært at forudsige, hvor næste stenkast kommer.

Når det kommer til vanvidsmennesker eller direkte ondsindede typer, så er det nok tvivlsomt, hvad vi kan stille op i forhold til at beskytte os 100 procent.

Rasmus Prehn, transportordfører for Socialdemokraterne.

En mulighed kunne være at bygge hegn på alle broerne, så der ikke kan kastes genstande ned på bilerne, men den løsning har områdechefen i Vejdirektoratet svært ved at se for sig.

- Hvis der er nogen, der vil begå sådan en handling, så overvinder de nok også et hegn, siger Erik Stoklund Larsen og uddyber, at han tror det er svært at bygge hegnene tilstrækkeligt høje.

Overvågning en mulighed

En anden mulighed kunne være at sætte overvågningskameraer op på broerne, men det er ikke noget, Vejdirektoratet selv tager initiativ til.

Det skal først drøftes med politiet, og som det ser ud nu, er der ingen aktuelle planer om at sætte kameraer op. 

Ender videoovervågning med at blive en realitet, vil det dog være præventivt, da det ifølge Erik Stoklund Larsen er en voldsom stor opgave at holde øje med alle kameraerne.

- Hvis man forestiller sig, vi skal have kameraer på alle de strækninger, vi har, så er det en voldsom stor opgave, som jeg har svært ved at se blive udmøntet i praksis, siger han.

Giver falsk tryghed

På Christiansborg mener Venstres transportordfører, Kristian Pihl Lorentzen også, at det er svært at gardere sig i mod "idioter", som han udtrykker det.

Han tror derfor, at en skærpelse af sikkerheden ved de danske motorveje vil give bilisterne en falsk tryghed.

- Det er et problem, hvis vi skal sikre vores trafikale infrastruktur mod sådan noget. Det vil koste rigtig mange penge, og give en falsk tryghed, siger han til Ritzau og uddyber:

 - Det kan meget nemt blive en glidebane. Sikrer vi først alle motorvejene, så bliver togene måske det næste. Problemet flytter bare et andet sted hen, fastslår han og konstaterer, at man skal koncentrere sig om at fange forbryderen.

Hos Socialdemokraterne er transportordfører Rasmus Prehn ikke afvisende i forhold til bedre at sikre særligt udsatte steder. Eksempelvis i form af glas eller hegn på broer.

Han erkender dog, at det næppe er nok til at give bilisterne fuld tryghed.

- Jeg tror, det er vigtigt at erkende, at når det kommer til vanvidsmennesker eller direkte ondsindede typer, så er det nok tvivlsomt, hvad vi kan stille op i forhold til at beskytte os 100 procent, siger Rasmus Prehn til TV 2.

Flere sager med stenkast på motorvej

 1. 2016

  1. Udenlandsk familie ramt - en person omkommet

   Søndag morgen blev en udenlandsk familie ramt af betonklods, der blev kastet ud fra en bro ved den fynske motorvej. En omkom, en anden blev alvorlig skadet, mens et barn slap med skrammer.

    

  2. Familie ramt af betonflise

   I januar i år blev en familie på fire ramt af en 30 kilo tung betonflise, der formentlig blev kastet fra samme bro ved Langesøvej. Moren fik en hovedskade, mens børnene og faren slap uden skrammer.

    

 2. 2011

  1. Patruljevogn ramt

   I 2011 undgik to betjente alvorlige skader, da deres patruljevogn blev ramt af en cirka to kilo tung betonsten, som blev kastet ned fra en gangbro i Brabrand ved Aarhus. Forruden blev knust, og den ene betjent blev ramt i benet. 

 3. 2010

  1. Endnu en patruljevogn ramt

   Samme sted blev en patruljevogn få måneder tidligere ramt af en større knækflise.

 4. 2009

  1. Kvinde slap uskadt

   En sten smadrede i 2009 forruden på en bil, som kørte på motorvejen i det sydøstlige Odense. Den kvindelige fører slap uskadt. 

 5. 2008

  1. Stenkast kvæster 17-årig mand

   Seks måneder tidligere var der en lignende episode i Odense, hvor en 17-årig dreng på passagersædet fik beskadiget milten, da bilen blev ramt af en sten.

 6. 2003

  1. Passager fik snitsår

   Tunge betonstykker blev en nat i 2003 kastet mod trafikanter på Sydmotorvejen ved Lellinge vest for Køge. Den ene betonflise knuste forruden på en bil, hvor en passager fik snitsår. En anden bil blev ramt på taget af en betonflise på 7,2 kilo og fik store skader.