Krimi

Yahya Hassan tiltalt for skud, smølfespark, alkohol-tyveri og hashkørsel

Der er afsat tre såkaldte retsdage til sagen. Søren Bidstrup / Scanpix Denmark

5. september starter retssagen mod den danske digter Yahya Hassan, der er tiltalt for en lang række lovovertrædelser.

Digteren Yahya Hassan blev i marts varetægtsfængslet efter at have skudt en 17-årig i foden. Nu er der rettet tiltale mod den 21-årig aarhusianer ved Retten i Aarhus - og Yahya Hassan er ifølge det lange anklageskrift tiltalt for 35 lovovertrædelser.

For at have stukket af fra politiet, have ’smølfesparket’ en kvinde i ansigtet og for at have skudt en mand i låret og foden. For at stjæle alkohol og øl for 64 kroner fra den aarhusianske bar 'Under Masken', for at køre bil uden kørekort og for at sætte sig bag rattet, mens han var påvirket af hash.

Derudover er Yahya Hassan tiltalt for at have kontaktet en ekskæreste, som havde fået et polititilhold mod ham, og for at have haft 4,2 gram hash til eget forbrug gemt i en loftlampe i sin fængselscelle.

Det fremgår af anklageskriftet fra Østjyllands Politi.

Yahya Hassan tiltales for en række overtrædelser af både straffeloven, færdselsloven, restaurationsloven og bekendtgørelsen om euforiserende stoffer.

Heriblandt for en episode i slutningen af marts, hvor han på Kappelvænget i den vestlige del af Aarhus var i besiddelse af en skarpladt pistol med tilhørende ammunition, som Yahya Hassan affyrede tre til fem skud med. Skud, som ramte en mand i foden og strejfede hans lår, fremgår det af anklageskriftet.

- Helt konkret, hvad jeg vil påstå af straf, har jeg ikke lagt mig helt fast på endnu. Det er især i forhold til de sidste forhold, der er af mere grov og alvorlig karakter, siger senioranklager Lars Jørgen Petersen til TV 2.

Nægter sig skyldig i skud

Den danske digter, der har palæstinensiske rødder og tidligere har været folketingskandidat for Nationalpartiet, nægter sig skyldig i tiltalen, der omhandler skud i Aarhus. Han forventes derimod at vedkende sig en del af de øvrige forhold.

Anklager Lars Jørgen Petersen fortæller, at der har været protesteret mod varetægtsfængslingen. Retten har dog bestemt, at den ikke skulle ophæves.

- Jeg kan ikke udtale om den side af sagen, da det handler om politibeskyttelsen og PET, siger han.

35 lovovertrædelser

I foråret 2015 har Yahya Hassan begået de første af de i alt 35 lovovertrædelser, som fremgår af anklageskriftet.

- Som udgangspunkt har en person ret til at få alle forhold mod ham behandlet under én sag på én gang. På et tidspunkt var der nogle forhold berammet til en retssag, men da han så blev varetægtsfængslet, blev de udskudt og er nu samlet i én sag, siger Lars Jørgen Petersen.

Yahya Hassan blev et kendt navn i Danmark, da hans digtsamling med et opslag på flere end 120.000 eksemplarer blev den bedst sælgende debutdigtsamling nogensinde.

Retssagen mod begynder 5. september og mellem seks og syv personer skal ifølge TV 2s oplysninger vidne. Der er afsat tre såkaldte retsdage - den 5., 8. og 16. september, dog fortæller anklagemyndigheden til TV 2, at man forventer at være færdig på blot to dage.