Krimi

Offer på slingrekurs i skudsag: Skulle have 400.000 kroner i blodpenge

Skyldig, uskyldig, skyldig. Offer for skyderi på slingrekurs om, hvem der skød ham juleaften 2013 - og hvorfor. Nu skal ofret selv anholdes.

Gæld, der skulle betales i en fart. En ordentlig gensidig omgang: "Jeg knepper din mor og din søster". En brudt aftale om 400.000 kroner i blodpenge. Og så et gevaldigt spind af løgne og bedrag.

Sådan lyder essensen af de forklaringer, en 37-årig mand har givet til Københavns Politi og under hemmelige lukkede retsmøder i speget sag om et drabsforsøg, der i øjeblikket kører ved Retten på Frederiksberg.

TV 2 kan nu - som det første medie overhovedet - åbne døren på vid gab ind i maskinrummet til et skyderi, der ifølge politiet kickstartede en bandekrig i København, og som fortsat giver efterdønninger.

Drabsforsøget fandt sted juleaften 2013 i en privat spilleklub i Brønshøj, hvor gerningsmænd skød den 37-årige - her blot kaldet Osman - i brystet på klos hold.

To fætre - 25-årige YY og 26-årige AL - er titalt for drabsforsøget, og det 37-årige skudoffer Osman er et af tre centrale vidner i sagen. Ifølge de tiltalte - og deres forsvarere - er alle tre vidner utroværdige.

Den mørklagte fortælling om bandeskyderiet kom dog ikke fra det 37-årige skudoffer selv.

Gennem måneder har han nemlig været som sunket i jorden, oplyste anklager Rasmus von Stamm Jonasson i går ved Retten på Frederiksberg, hvor den 37-årige udeblev, da han skulle vidne mod fætrene.

Måske opholder han sig i Spanien, kom det frem. Retten har nu besluttet, at han skal anholdes, så han kan vidne i sagen - men sagen udsættes ikke.

Dukker den 37-årige ikke op inden slutningen af september, må rettens medlemmer træffe afgørelse uden nogensinde at have set eller hørt skudofferet selv.

Konflikten mellem B27 og Brothas

 1. 2013

  1. Mand skudt i brystet

   Politiet mener, at 'den udslagsgivende episode' i konflikten mellem grupperne, politiet betegner som Brothas Souljaz og B27 fandt sted på Frederikssundsvej på Nørrebro juleaften 2013.

   Her blev en person, der ifølge politiet er fra Brothas skudt i brystet.

   To personer, der ifølge politiet er 'ledende' i gruppen B27, er fængslet i sagen siden. Mændene går igen i en række af de episoder, der siden fulgte. De betegnes derfor her som 25-årige YY og 26-årige AL.

   Politiet har tidligere i retten beskrevet, at gruppen B27 opstod efter skyderiet denne aften, og at der var tale om "uoverenstemmelser (...) på grund af penge".

   Fætrene blev frifundet i sagen i oktober 2016.

 2. 2014

  1. Skyderi i Bellahøj

   Personen YY, der ifølge politiet er ledende i B27, beskydes i en bil med et automatvåben. I bilen er også andre familiemedlemmer. Våbnet findes senere i en snedrive.

   Ingen er sigtet i sagen, og politiet har ikke mistanke mod hverken konkret gerningsmand eller gruppe.

  2. Mænd fængslet for skud juleaften

   To mænd, der ifølge politiet er ledende i B27 -  YY og AL - fængsles for skyderiet juleaften 2013. De nægter sig skyldige, men bliver fængslet. Da de løslades i begyndelsen af december 2014, bryder konflikten ifølge politiet atter ud.

  3. Skyderi på Amager

   YY og AL beskydes på Amager i en episode, hvor to biler jagtede hinanden rundt på Amager.

   Ingen er sigtet i sagen, men politiet mistænker folk fra Brothas Souljaz for at stå bag.

  4. Skyderi foran moské på Rovsinggade i København

   To biler, der tilhører folk fra Brothas, smadres på Nyropsvej i København af blandt andet YY, der ifølge politiet er ledende medlem af B27.

   Han lokkes senere til Rovsinggade, hvor hans bil bliver beskudt af fem-seks skarpe skud foran moskéen. YY udpeger en 30-årig mand, der ifølge politiet er leder af Brothas Souljaz, som manden bag skuddene. De tre øvrige medgerningsmænd kan han ikke genkende.

   YY - og to andre med bånd til B27 - trækker senere forklaringerne tilbage i retten. Den 30-årige frifindes i december 2015 efter et år i varetægtsfængsel.

  5. Skyderi i Valby

   En bil med fem unge holder for rødt i Valby, da der bliver afgivet en række skud fra en anden bil.

   En 36-årige mand, Foad, der ifølge politiet er tilknyttet Brothas, bliver senere anholdt og varetægtsfængslet i sagen. Han er tiltalt for drabsforsøg som led i en bandekonflikt, men nægter sig skyldig.

   Blandt passagererne i bilen var AL, der ifølge politiet er ledende medlemmer af B27, og fire andre personer fra gruppen. Flere har udpeget den 36-årige over for politiet, men trækker senere i retten deres forklaring tilbage.

   Den 36-årige idømmes tre års fængsel i december 2015. Sagen ankes ikke.

 3. 2015

  1. Skyderi på Tagensvej

   En Skoda Superb kører op på siden af en Mercedes på Tagensvej på Nørrebro og affyrer på 1-2 meters afstand mindst otte skarpe skud.

   Politiet efterlyser siden to brødre, som knyttes til Brothas Souljaz. De er nu tiltalt for drabsforsøg begået som led i en bandekonflikt, men nægter sig skyldige.

   I den bil, der blev beskudt, sad både YY og AL, der ifølge politiet er ledende medlemmer af B27.

   De udpeger to brødre som gerningsmænd, men trækker siden deres forklaringer tilbage. Byretten troede dog på de oprindelige forklaringer, og brødrene blev alligevel idømt otte år og ni måneders fængsel samt ni år og seks måneders fængsel i slutningen af januar 2016.

   Begge anker dommen. De bliver i november 2016 dømt i Østre Landsret - men kun for to ud af fem drabsforsøg. Landsretten finder det ikke bevist, at skyderiet var led i en bandekonflikt.

  2. Overfald på Ladefogedvej

   En 22-årig mand, der ifølge politiet er tilknyttet Brothas, overfaldet af 8-10 personer på Landfogedvej i København.

   Den 26-årige AL, der ifølge politiet er ledende medlem af B27, er mistænkt i sagen. Det samme er en 29-årig mand, der tidligere har været en del af Brothas, men nu er tilknyttet rockergruppen Gremium.

   Poltiet ser dette som et tegn på, at konflikten nu er ved at udvide sig til også at omfatte Gremium.

   Ingen er tiltalt, og sagen efterforskes stadig.

  3. Skyderi i Valby

   En 29-årig mand beskydes i Valby, da han sidder i en bil. Ifølge politiet er han i dag en del af rockergruppen Gremium. Konkret skal han være såkaldt sgt. at arms - en slags krigsminister.

   Bilen rammes af tre kugle og sårer den 29-årige i ben og hofte. Politiet mener, at gerningsmændene skal findes i Brothas Souljaz.

   Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har i et notat om konflikten tidligere beskrevet, hvordan skyderiet "skabte stor utilfredshed i Gremium".

   Ingen er tiltalt, og sagen efterforskes stadig.

  4. YY og AL anholdes og fængsles på ny for drabsforsøg begået juleaften 2013. De nægter sig fortsat skyldige.

   Anholdelsen bygger blandt andet på, at politiet har fundet gerningsvåbnet i Damhussøen.

   Det er siden kommet frem i retten, at findestedet i søen er udpeget over for politiet af 36-årige Foad, der på dette tidspunkt sidder varetægtsfængslet, fordi B27-folkene har angivet ham som gerningsmand til et skyderi mod dem på Valby Langgade 28. december 2014.

Anklager Rasmus von Stamm fik af samme årsag lov til at oplæse de fem forklaringer - tre til politiet og to i retten - som den 37-årige Osman tidligere har givet i sagen.

Over fem forklaringer er skudofret to gange vendt på en tallerken i forhold til især én af de to tiltalte fætre, nemlig 25-årige YY.

Samme nat, som Osman blev skudt, fortalte han ifølge politirapporten, at gerningsmændene - måske var der to, måske var der tre - alle var iført elefanthue.

Osman havde, står der i rapporten, en formodning om, hvem gerningsmændene var, men den ville han holde for sig selv.

Han angav ifølge rapporten samtidig årsagen til skyderiet som 'måske banderelateret eller om penge.'

Osman hverken læste eller underskrev sin forklaring.

Siden har vidner beskrevet over for politiet, hvordan Osman skal have sagt noget i retning af "Slap af, Ø" til den mand, der skød ham juleaften 2013.

Det passede dog ikke, fastslog Osman i marts 2014, da han atter blev afhørt af politiet. Til den maskerede mand, der skød ham i brystet, havde han sagt 'Slap af, "Y"'.

Osman fortalte desuden, at den eneste person, han betegnede med bogstavet "Y", var 25-årige YY.

- Hele miljøet kalder (den 25-åriges fulde navn, red.) for "Y", står der i politirapporten.

Da efterforskeren spurgte Osman, om den 25-årige så var gerningsmanden, ønskede han ikke at svare.

Slap af, "Y"

ifølge Osman ordene han sagde til 25-årige YY, lige inden han blev skudt

Efterforskeren spurgte derpå Osman, hvorfor han ikke ville svare på det. I politirapporten lød begrundelsen således:

- Det vil han bare ikke.

Osman ville heller ikke svare på, om han var uvenner med den 25-årige YY

Osman beskrev desuden, hvordan han var blevet skudt med en stor sølvgrå pistol, og at medgerningsmanden holdt en "mørk pistol", der "så lille ud".

Om medgerningsmanden sagde ofret, at han kunne være 'identisk med hvem som helst'.

Osman gennemlæste og underskrev sin forklaring. Kalenderen viste da 14. marts 2014.

I august 2014 blev Osman så indkaldt til at fortælle om skyderiet foran en dommer bag lukkede døre. Retsmødet var - lidt usædvanligt - blev til på begæring af YY's daværende forsvarer, Michael Juul Eriksen.

Foran en dommer - der flere gange skulle indskærpe, at man som vidne havde pligt til at tale sandt - ændrede Osman nu forklaring:

Gerningsmændene var maskerede, så man ikke kunne se deres ansigter, og de havde hætter på. Hvem de var, vidste Osman ikke.

Stemningen i spilleklubben havde i øvrigt været god den aften, for der var en julefest med stor buffet i fuld gang, da mændene trængte ind, forklarede Osman.

Han sagde også, at han kun havde set ét skydevåben, som han nu beskrev som stort og sort/gråt.

Osman forsøgte også at viske sit tidligere lighedstegn mellem "Slap af, Y" og den 25-årige ud.

Til dommeren sagde Osman nu, at ikke kun var én, men "flere", han kaldte for 'Y' og for 'Ø'. Og den 25-årige YY - som politiet mistænkte og senere tiltalte for skyderiet - var Osman ikke uvenner med.

Og AL - som på det tidspunkt var blevet løsladt i sagen - havde intet med skyderiet at gøre, fastslog Osman. Han frifandt dog ikke helt den 25-årige YY.

Da anklageren læste op, at Osman tidligere havde korrigeret andre vidners udlægning af, hvad han havde sagt til pistolmanden juleaften 2013 - altså at skytten havde sagt 'Slap af, "Y"'' og ikke 'Slap af, "Ø"' - tøvede Osman tilsyneladende en smule.

- Hvis der står i rapporten, at han har sagt ”Y”, så har han måske sagt sådan. Hvis det står det, har han meget muligt sagt sådan, læste anklager Rasmus von Stamm op fra ofrets forklaring til dommeren.

- Han får det dårligt af at tænke på det, står der også.

Ikke længe efter - 7. oktober 2014 - blev YY løsladt. Sagen mod ham og AL blev derpå opgivet af Statsadvokaten i København.

I december 2014 begyndte skyderierne igen i København. Både YY, AL og andre unge fra bandegrupperingen B27 blev i en række tilfælde mål for flyvende kugler på åben gade.

I februar 2015 blev begge fætre såret på Tagensvej.

I tre af sagerne fodrede YY og slænget fra B27 politiet med navnene på dem, som hævdedes at have skudt dem.

Fire mænd blev fængslet - herunder en formodet leder af bandegrupperingen Brothas Souljaz, altså samme gruppe som ofret fra spilleklubben også havde været tilknyttet.

Politiet mente, at Brothas Souljaz og B27 udkæmpede en decideret bandekrig i byen, og at den i sommeren 2015 var ved at udvides til også at omfatte rockergruppen Gremium på B27's side.

Fætrene skulle dog ikke forblive på fri fod. For i juni 2015, kort efter Osman fra spilleklubben var blevet løsladt fra Brothas-afsnittet på Vestre Fængsel, hvor han havde siddet sammen med mænd fra de tre skudsager, gik han til politiet igen.

15. juni 2015 satte Osman navn på begge fætre og udpenslede, hvilket motiv de havde til at få ram på ham. Det handlede - som han også havde sagt den nat, han blev skudt - "om penge".

Sagen var den, at Osman selv havde tabt omkring 20.000 kroner. i poker, aftenen før han blev skudt. YY arbejdede på det tidspunkt for ham - det var noget kriminelt, som han ikke tidligere havde haft lyst til at fortælle ordensmagten om - bedyrede Osman.

Og YY skyldte - af ikke nærmere angivne årsager - 36.000 kroner i forbindelse med arbejdet.

De penge havde Osman brug for, da han ifølge sin nye forklaring ringede til YY i timerne inden skyderiet. Samtalen, der ifølge Osman var med begge fætre, kørte dog helt af sporet og endte med, at de svinede hinanden til, fortalte Osman til efterforskeren:

- Jeg knepper din mor.

- Jeg knepper din søster.

Den slags.

Ifølge Osman indtalte han en række grove beskeder på YY's telefonsvarer - og skrev tilsvarende grimme beskeder på Facebook, hævdede han. Beskeder, politiet dog aldrig har kunnet finde trods omfattende efterforskning.

Osman selv hævdede, at Facebook-profilen siden var blevet skiftet ud med en ny - og den gamle slettet.

Da YY og fætteren omkring klokken 22 angreb ham til julefesten, var det dette, der lå bag, påstod Osman nu.

I forklaringen til politiet - der er gennemlæst og underskrevet - vendte Osman også tilbage til sin oprindelige forklaring om gerningsvåbnet: YY skød ham med en sølvfarvet pistol.

Han sagde også, at han med det samme den aften genkendte både YY og AL, hvilket ifølge Osman var nemt, da han havde kendt dem i mange år.

Han kom også med en ny forklaring på deres maskering: Nu var gerningsmændene ikke længere iført elefanthue eller hætte, men en bandana fra overlæben og ned.

400.000 kr. i blodpenge

ifølge skudofret Osman prisen for at ændre forklaring i sagen

Ifølge Osman talte YY til ham, før han skød.

- Hva' så, "Knas", sagde YY ifølge Osman, hvis kælenavn er "Knas".

Kort efter skød han Osman i brystet.

Osman troede ifølge sin forklaring, at han skulle dø. Derfor forsøgte han at udpege sin morder til en af de personer, der siden kørte ham til Rigshospitalet, så hans bror ville vide, hvem der stod bag.

Ifølge Osman gik ruten mod Rigshospitalet forbi Bellahøjhusene, hvor YY og slænget fra B27 - B for Bellahøj, 27 for husenes postnummer 2700 - holdt til. Da bilen passerede højhusene, gestikulerede Osman angiveligt mod dem og sagde så:

- Sig til min bror, at det var "Y" fra Parken, står der i politirapporten.

En af mændene i bilen skal tidligere have sagt til politiet, at Osman sagde noget i retning af "Det var Ø fra Bakken".

Men han må altså have hørt galt, mente Osman.

I afhøringen kom Osman samtidig med en forklaring på, hvorfor hans forklaringer gik fra først at udpege YY, til at tale ham ud af sagen - og til nu igen at angive både ham og AL.

Ifølge Osman havde han indgået en aftale med YY's familie om blodpenge. YY skulle væk fra bandemiljøet og få et rigtigt liv - til gengæld ville Osman ændre sin forklaring.

Prisen satte Osman til 400.000 kroner, men en imam skulle være med til at forhandle det endeligt på plads, fortalte Osman politiet.

Det var derfor han gik i retten og sagde, som han gjorde. Men siden var blodpengene udeblevet, og da YY og AL atter blev løsladt, begyndte de atter at true ham, hævdede Osman.

De ville dræbe ham, mente Osman.

Han læste sin forklaring igennem, skrev den under og forlod efterforskerne på Teglholm Alle i København.

Osman var ikke den eneste, der pludselig afgav belastende forklaringer mod de to fætre.

Også YY's tidligere kæreste, Elena, og en af de fire mænd, Foad, som slænget fra B27 havde talt bag tremmer for et skyderi på Valby Langgade 28. december 2014, gik til politiet og gav belastende forklaringer.

Og i august åbnede Statadvokaten i København så sagen mod fætrene, og for anden gang blev de fængslet i sagen.

Nogle måneder senere - i september 2015 - blev Osman atter indkaldt til at afgive forklaring i retten mod fætrene i al hemmelighed og bag lukkede døre. Det samme gjorde Elena og Foad.

Her gentog Osman, hvad han havde sagt til politiet:

YY skyldte penge, de kom op at skændtes, de sagde grimme ting om hinandens familier, Osman gik til fest, og så kom YY og AL og skød ham.

Begge fætre havde bandana foran munden og ned, men man kunne se øjne, næse, ører og frisurer, hævdede Osman i retten.

Han beskrev også, hvordan han under køreturen til Rigshospitalet havde peget på Bellahøjhusene og sagt, at de skulle sige til hans storebror, at 'det er "Y" herfra'.

Osman mente ifølge forklaringen 'helt klart', at han pegede og sagde 'Det er "Y" fra Parken'.

Osman gentog også fortællingen om, at han havde ændret forklaring første gang i retten, efter at han havde lavet en aftale om blodpenge med YY's familie.

Når han i retten tidligere havde sagt, at der kun var én pistol, når han pludselig havde beskrevet den som lille og sort/grå og ikke stor og sølvfarvet - ja, så var det alt sammen et led i denne aftale om blodpenge, der skulle få YY på fri fod.

- Alle hans forklaringer var for at lukke sagen, hævdede Osman nu.

Men pengene faldt aldrig, fastslog Osman over for dommerne, og da YY blev løsladt, blev han mødt med dødstrusler, hævdede han.

- Vi dræber dig. Og denne gang gør vi arbejdet færdigt, genfortalte han over for dommeren fætrenes påståede trusler.

Da anklager Rasmus von Stamm præsenterede sagen for retten i forgange uge, sagde han, at sagen ikke hviler på tekniske beviser mod de to fætre, men vidneudsagn.

Omkring 40 vidner er indkaldt til at belyse sagen. At antallet er så højt skyldes, at skyderiet efter anklagemyndighedens opfattelse er en del af et større sagskompleks, som politiet kalder 'New York'-sagerne.

I en stribe skyderier mellem december 2014 og februar 2015 var én eller begge fætre mål for flyvende kugler.

Politiet døbte de forskellige skyderier efter New York-bydele - et blev kaldet Bronx, et andet Queens, et tredje Harlem, et fjerde Brooklyn, et femte Mahattan.

Efterfølgende blev fire mænd - med forskellig grad af bånd til Osmans bandegruppering, Brothas Souljaz - navngivet over for politiet og fængslet som gerningsmænd i tre af sagerne.

Nogle måneder senere - og efter at have siddet i Vestre Fængsel sammen med tre ud af de fire navngivne - gik Osman så til politiet og ændrede forklaring.

En af de to tiltalte fætre - 26-årige AL - har under sagen forklaret, at de var mål for en sammensværgelse, der forsøgte at presse dem til at få Osmans fire venner ud af fængslet igen.

- Osmans motiv til alt det her er, at en fængsling skal medvirke til at lægge pres på anholdte og YY, så de trækker deres forklaringer vedrørende forskellige skudepisoder tilbage, har AL tidligere forklaret i retten.

YY's forsvarer, Gitte Juul Jensen, udtrykte det således i forgangne uge:

- Hvad er det, der gør, at man halvandet år efter pludselig går til politiet og ændrer forklaring? Man må stille sig det spørgsmål: Kan de vidner have grund til at ændre deres forklaring, spurgte Gitte Juul Jensen.

Både YY og en stribe unge fra B27-miljøet trak i øvrigt deres vidneudsagn mod Osmans fire venner tilbage i månederne efter, at YY og AL blev fængslet.

De fire mænd var uskyldige, hed det nu. AL havde orkestreret, at de satte navn på nogen, som han og YY havde et horn i siden på. Men nu havde de fået moralske kvaler, bedyrede de.

Tre af de fire mænd blev dog dømt i retten alligevel. Kun en af sagerne er anket.

AL, YY, en stribe af de unge - og skudofret Osman - er nu enten sigtet eller tiltalt for at have afgivet falske forklaringer i retten under sagskomplekset.

Om andre end AL og YY bliver tiltalt, afventer udfaldet af retssagen mod fætrene.