Krimi

Fætre tiltalt for juleskyderi: Det er et vildt komplot

En mand, der ifølge politiet er ledende figur i bandegrupperingen Brothas Souljaz, blev skudt i en spilleklub 24. december 2013 - nu er to fætre tiltalt i sagen. TV 2 / TV 2

To tavse fætre, der er tiltalt for bandekrig, har tidligere hævdet i lukkede retsmøder, at de var mål for en konspiration.

Juleaften 2013 gik to mænd ind i en privat spilleklub i Brønshøj og affyrede hver et skud mod et 34-årigt bandemedlem.

Politiet mener, at skuddene affødte en bandekrig mellem ofrets gruppe, Brothas Souljaz, og den gruppe, som ifølge politiet dannedes omkring de to pistolmænd, B27 fra Bellahøjhusene.

Da sagen mod de to fætre mandag begyndte ved Retten på Frederiksberg, ønskede ingen af dem at udtale sig om beskyldningerne.

Begge nægtede sig dog skyldige gennem deres advokater, Gitte Juul Jensen og Kristian Braad Jensen.

I stedet er fætrenes tidligere forklaringer fra grundlovsforhør læst op i retten. Her har fætrene afvist al kendskab til skyderiet - og i stedet fastslået, at de var ofre for en sammensværgelse.

Sammensværgelsen havde oprindeligt til formål at presse dem og deres venner til at ændre forklaring over for politiet i en række andre skudsager. Nu er den altså - efter deres opfattelse - ved at få dem dømt for drabsforsøg.

Sagen er speget og kompleks, og for sagens dommere og nævninge handler det over 14 retsdage om at forsøge at nå frem til, hvad der er op og ned i et indviklet spind af løgne og bedrag, der knytter sig ikke bare til skyderiet juleaften 2013, men også tre andre skudsager, hvor en eller begge fætre har været mål for flyvende kugler.

Et puslespil, der ikke bliver nemmere at lægge af, at politiet midt i det hele har indledt straffesager om falske vidneforklaringer mod fætrene, en stribe unge omkring dem og tilmed også den 34-årige, der blev skudt juleaften 2013.

Centralt i retssagen om juleskyderiet er ifølge politiet forklaringer fra tre vidner, der i sommeren 2015 – altså omkring halvandet år efter skyderiet – pludselig henvendte sig til Københavns Politi og angav en eller begge fætre som gerningsmænd.

Hverken fætrene eller deres to forsvarere mener, at de tre vidner er troværdige, lød det mandag i retten.

Det første vidne, Osman, har tidligere forklaret, at gerningsmændene var maskeret, og at han derfor ikke kunne se, hvem de var.

I juni 2015 – efter at være blevet løsladt fra Vestre Fængsel, hvor han havde siddet sammen med flere andre fra Brothas Souljaz, der var blevet fængslet på vidneforklaringer afgivet af B27-gruppen – ændrede han pludselig forklaring:

Gerningsmændene var de to fætre, lød det nu.

Sagens andet centrale vidne, Elena, har en datter med en af fætrene, 25-årige YY, men var i sommeren 2015 blevet kærester med skudofret, Osman.

Og det tredje vidne, Foad, sad i sommeren 2015 – sammen med sine to nevøer, Amin og Ousama, samt en toneangivende skikkelse fra Brothas Souljaz - varetægtsfængslet for drabsforsøg på én af fætrene begået 28. december 2014 på Valby Langgade i København, blandt andet belastet af vidneudsagn fra B27-gruppen.

Konflikten mellem B27 og Brothas

 1. 2013

  1. Mand skudt i brystet

   Politiet mener, at 'den udslagsgivende episode' i konflikten mellem grupperne, politiet betegner som Brothas Souljaz og B27 fandt sted på Frederikssundsvej på Nørrebro juleaften 2013.

   Her blev en person, der ifølge politiet er fra Brothas skudt i brystet.

   To personer, der ifølge politiet er 'ledende' i gruppen B27, er fængslet i sagen siden. Mændene går igen i en række af de episoder, der siden fulgte. De betegnes derfor her som 25-årige YY og 26-årige AL.

   Politiet har tidligere i retten beskrevet, at gruppen B27 opstod efter skyderiet denne aften, og at der var tale om "uoverenstemmelser (...) på grund af penge".

   Fætrene blev frifundet i sagen i oktober 2016.

 2. 2014

  1. Skyderi i Bellahøj

   Personen YY, der ifølge politiet er ledende i B27, beskydes i en bil med et automatvåben. I bilen er også andre familiemedlemmer. Våbnet findes senere i en snedrive.

   Ingen er sigtet i sagen, og politiet har ikke mistanke mod hverken konkret gerningsmand eller gruppe.

  2. Mænd fængslet for skud juleaften

   To mænd, der ifølge politiet er ledende i B27 -  YY og AL - fængsles for skyderiet juleaften 2013. De nægter sig skyldige, men bliver fængslet. Da de løslades i begyndelsen af december 2014, bryder konflikten ifølge politiet atter ud.

  3. Skyderi på Amager

   YY og AL beskydes på Amager i en episode, hvor to biler jagtede hinanden rundt på Amager.

   Ingen er sigtet i sagen, men politiet mistænker folk fra Brothas Souljaz for at stå bag.

  4. Skyderi foran moské på Rovsinggade i København

   To biler, der tilhører folk fra Brothas, smadres på Nyropsvej i København af blandt andet YY, der ifølge politiet er ledende medlem af B27.

   Han lokkes senere til Rovsinggade, hvor hans bil bliver beskudt af fem-seks skarpe skud foran moskéen. YY udpeger en 30-årig mand, der ifølge politiet er leder af Brothas Souljaz, som manden bag skuddene. De tre øvrige medgerningsmænd kan han ikke genkende.

   YY - og to andre med bånd til B27 - trækker senere forklaringerne tilbage i retten. Den 30-årige frifindes i december 2015 efter et år i varetægtsfængsel.

  5. Skyderi i Valby

   En bil med fem unge holder for rødt i Valby, da der bliver afgivet en række skud fra en anden bil.

   En 36-årige mand, Foad, der ifølge politiet er tilknyttet Brothas, bliver senere anholdt og varetægtsfængslet i sagen. Han er tiltalt for drabsforsøg som led i en bandekonflikt, men nægter sig skyldig.

   Blandt passagererne i bilen var AL, der ifølge politiet er ledende medlemmer af B27, og fire andre personer fra gruppen. Flere har udpeget den 36-årige over for politiet, men trækker senere i retten deres forklaring tilbage.

   Den 36-årige idømmes tre års fængsel i december 2015. Sagen ankes ikke.

 3. 2015

  1. Skyderi på Tagensvej

   En Skoda Superb kører op på siden af en Mercedes på Tagensvej på Nørrebro og affyrer på 1-2 meters afstand mindst otte skarpe skud.

   Politiet efterlyser siden to brødre, som knyttes til Brothas Souljaz. De er nu tiltalt for drabsforsøg begået som led i en bandekonflikt, men nægter sig skyldige.

   I den bil, der blev beskudt, sad både YY og AL, der ifølge politiet er ledende medlemmer af B27.

   De udpeger to brødre som gerningsmænd, men trækker siden deres forklaringer tilbage. Byretten troede dog på de oprindelige forklaringer, og brødrene blev alligevel idømt otte år og ni måneders fængsel samt ni år og seks måneders fængsel i slutningen af januar 2016.

   Begge anker dommen. De bliver i november 2016 dømt i Østre Landsret - men kun for to ud af fem drabsforsøg. Landsretten finder det ikke bevist, at skyderiet var led i en bandekonflikt.

  2. Overfald på Ladefogedvej

   En 22-årig mand, der ifølge politiet er tilknyttet Brothas, overfaldet af 8-10 personer på Landfogedvej i København.

   Den 26-årige AL, der ifølge politiet er ledende medlem af B27, er mistænkt i sagen. Det samme er en 29-årig mand, der tidligere har været en del af Brothas, men nu er tilknyttet rockergruppen Gremium.

   Poltiet ser dette som et tegn på, at konflikten nu er ved at udvide sig til også at omfatte Gremium.

   Ingen er tiltalt, og sagen efterforskes stadig.

  3. Skyderi i Valby

   En 29-årig mand beskydes i Valby, da han sidder i en bil. Ifølge politiet er han i dag en del af rockergruppen Gremium. Konkret skal han være såkaldt sgt. at arms - en slags krigsminister.

   Bilen rammes af tre kugle og sårer den 29-årige i ben og hofte. Politiet mener, at gerningsmændene skal findes i Brothas Souljaz.

   Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har i et notat om konflikten tidligere beskrevet, hvordan skyderiet "skabte stor utilfredshed i Gremium".

   Ingen er tiltalt, og sagen efterforskes stadig.

  4. YY og AL anholdes og fængsles på ny for drabsforsøg begået juleaften 2013. De nægter sig fortsat skyldige.

   Anholdelsen bygger blandt andet på, at politiet har fundet gerningsvåbnet i Damhussøen.

   Det er siden kommet frem i retten, at findestedet i søen er udpeget over for politiet af 36-årige Foad, der på dette tidspunkt sidder varetægtsfængslet, fordi B27-folkene har angivet ham som gerningsmand til et skyderi mod dem på Valby Langgade 28. december 2014.

Da anklager Rasmus von Stamm mandag gennemgik fætrenes tidligere forklaring, var luften mod de tre vidner da også tyk af beskyldninger. Vidnerne var alt andet en troværdige eller sandfærdige, lød det.

Før AL og YY blev anholdt i august 2015 og fængslet i sagen, skal to af de tre centrale vidner, Foad og Osman, begge have givet udtryk for, at de ville få fætrene bag tremmer, hvis de ikke sørgede for at trække vidneudsagnene mod Brothas-folkene tilbage, hævder fætrene begge.

Foad, hans to nevøer og det toneangivende medlem af gruppen skulle alle på fri fod, lød kravet ifølge AL og YY.

Begge fætrene beskrev under grundlovsforhør, hvordan Foad skulle have ringet en fælles ven ved navn ”Tino” op fra fængslet og givet vennen instruktioner om, at YY skulle ændre forklaring hos politiet, så han kunne blive løsladt.

- Hvis det ikke kunne lade sig gøre, havde Foad sagt, at han nok skulle finde sin hævn på en anden måde over anholdte, gengav Rasmus von Stamm 25-årige YY’s forklaring under grundlovsforhøret, hvor det også fremgik, at YY påstod, at han flere gange var tilbudt penge mod at ændre forklaring.

Samme historie fortalte den anden fætter, 26-årige AL:

Foad havde ringet ”Tino” op og sagt, at han ville ud af fængslet.

- Det var underforstået, at for at det kunne ske, var der nogle forklaringer, der skulle ændres (..) Over for ”Tino” havde han (Foad, red.) givet udtryk for, at han nok skulle få anholdte eller YY ind i fængslet igen. Det ville han gøre ved at samarbejde med Osman og Elena, fremgår det af AL’s forklaring fra grundlovsforhøret.

Både YY og den anden tiltalte fætter, 26-årige AL, udpegede under deres grundlovsforhør samtidig Foad som den egentlige bagmand til drabsforsøget.

Ifølge fætrene var de to mænd uvenner juleaften 2013. Osman, hævdede YY, skyldte Foad penge for hash, og da Osman ikke betalte, pudsede Foad bandefolk fra Værebrobanden på Osman.

- Foad havde under en samtale oplyst, at han havde udleveret et til tre våben til fyre fra Værebro og efterfølgende hjulpet med at skaffe våben af vejen ved at smide dem i en sø. Foad havde også oplyst, at det skulle være nogen fra Værebrobanden, forklarede YY under sit grundlovsforhør.

Ifølge AL ”direkte hadede” Osman og Foad hinanden i december 2013, og AL hævdede under sit grundlovsforhør, at Foad havde ’givet udtryk for at han havde sørget for våben og en Mercedes til Værebrogruppen til brug for skyderiet i spilleklubben.’

Ifølge AL var Foad og Osman senere blevet ’gode venner’ igen, ’fordi de har forretning kørende sammen.’

Foad blev anholdt i februar 2014 sammen med fætrene og sigtet for drabsforsøget. Sagen mod ham blev dog senere lukket.

Anklager Rasmus von Stamm Jonasson fortalte i retten mandag, at Foad henvendte sig til Københavns Politi i juli 2015. 10 dage senere – udpeget af Foad – fandt politiet de to formodede gerningsvåben på bunden af Damhussøen.

Sagens tredje centrale vidne, hvis man spørger politiet, er Elena. Hun var kærester med YY, da skyderiet fandt sted. Sammen har Elena og YY et barn.

Elena dannede dog i hvert fald i sommeren 2015 par med Osman. Det gjorde hun således også, at hun – to måneder efter Osman – gik til politiet og afgav en forklaring, der senere sendt YY bag tremmer.

Her bedyrede hun nemlig, at YY havde betroet hende, at han havde skudt Osman.

YY fortalte i grundlovsforhøret, at han frygtede, at Osman havde fået hans eks-kæresten til at vidne, og hun brugte det som et våben i den forældremyndighedssag, YY og Elena i øjeblikket stod i.

- Han (YY, red.) mener, hun tror, at hun vil stå i bedre i den sag, hvis han blev fængslet, læste Rasmus von Stamm Jonasson op.

Sagen mod de to fætre har tidligere været opgivet. Fætrene blev løsladt, og Statsadvokaten i København lukkede sagen mod dem.

Indtil sommeren 2015, hvor først Osman (15. juni 2015), siden Foad (10. juli 2015) og dernæst Elena (10. august 2015) gik til politiet og angav fætrene som gerningsmænd.

Af 26-årige AL’s forklaring i grundlovsforhøret fremgår, at Osman skal have indbudt ham til et møde, som angiveligt fandt sted i Københavns Lufthavn i slutningen af juni eller juli 2015.

Her forsøgte Osman ifølge AL at lægge pres på fætrene og vennerne omkring dem, så Foad, Foads to nevøer og den ledende Brothas-skikkelse blev løsladt.

Ifølge AL krammede Osman ham ’som en god ven’ og sagde, at han var ’ked af’, at AL havde været fængslet for skyderiet, og at han ’godt vidste’, at AL ikke var den rette gerningsmand.

- Osman sagde, at det ikke var i orden at YY havde udpeget en masse mennesker over for politiet i forbindelse med skudepisoderne. Han (Osman, red.) sagde, at det var bedre, hvis YY skiftede forklaring. Ellers skulle han nok sørge for, at YY kom i fængsel igen, og så ville anholdte ryge med, læste Rasmus von Stamm op af AL’s tidligere forklaring.

Noget, som AL ifølge sin forklaring i retten dog afviste:

- Anholdte sagde til Osman, at han ikke kunne bestemme over YY.

AL fortalte også under grundlovsforhøret, at han ikke var i tvivl om, at Osman forsøgte at tvinge fætrene til at ændre forklaring i de tre skudsager.

- Det er anholdtes opfattelse, at Osmans motiv til alt det her er, at en fængsling skal medvirke til at lægge pres på anholdte og YY, så de trækker deres forklaringer vedrørende forskellige skudepisoder tilbage, gengav Rasmus von Stamm Jonasson AL’s forklaring

AL og YY blev anholdt af politiet og varetægtsfængslet i august 2015. I de følgende måneder trak YY og en stribe unge fra B27-gruppen vidneforklaringerne tilbage. De havde løjet om gerningsmændene.

AL havde bedt dem gøre det – hvilket AL i øvrigt siden har erkendt – og de fire fængslede mænd var uskyldige lød det nu.

Straffesagerne mod de fire mænd blev dog ikke lagt ned. Anklagemyndigheden er nemlig overbevist om, at de oprindelige vidneudsagn er korrekte.

Byretten har været delt i spørgsmålet. En formodet bandeleder blev frifundet, mens både Foad og hans to nevøer blev dømt.

Foad har modtaget dommen, og er nu indkaldt som et af tre centrale vidner mod fætrene, mens hans to nevøer har anket deres domme til landsretten.

Der ventes dom i sagen mod fætrene i slutningen af september 2015.

TV 2 havde oprindeligt skrevet i denne artikel, at YY og vidnet Elena har en søn sammen. Det er ukorrekt. Der er retteligt tale om en datter. TV 2 beklager fejlen.