Krimi

Kvindesamfund: Dom giver voldtægtsofre mod til at stå frem

Tre mænd på 19 år er mandag blevet kendt skyldige i en meget omdiskuteret voldtægtssag fra Herfølge.

Flere voldtægtsofre kan få mod til at stå frem, efter at tre unge mænd er blevet dømt for henholdsvis voldtægt og voldtægtsforsøg til en fest i Herfølge.

Det håber Helena G. Hansen, der er styrelsesmedlem i Dansk Kvindesamfund.

- I dag kan vi desværre se, at der er mange, der ikke anmelder voldtægt. De har en idé om, at det ikke nytter, at det bliver ord mod ord, siger hun.

Der blev holdt demonstrationer landet over, da de tre unge mænd tidligere på året blev frifundet i sagen. Roskilde Byret mente ikke, at det var bevist, at kvinden var så påvirket af alkohol og insulinmangel, at hun ikke kunne sige fra.

Den afgørelse har Østre Landsret mandag omgjort. En af de i dag 19-årige mænd idømmes seks måneders fængsel for forsøg på voldtægt.

Hans to kammerater straffes begge med otte måneders fængsel for på skift at have haft oralsex med pigen, mens den ene havde fuldbyrdet samleje med hende.

- Dommen sender et signal om, at der findes retfærdighed, siger Helena G. Hansen.

- Der er rigtig mange, der ikke anmelder. Området er præget af mørketal. Vi ved fra politiet, at der er omkring 400 anmeldelser, mens de organisationer, der arbejder med voldtægtsofre, mener, at der er omkring 4000 eller flere, siger hun.

Helena G. Hansen fortæller, at der kun falder dom i en ud af fem sager, hvor voldtægt bliver anmeldt. Det skyldes blandt andet, at en del sager bliver opgivet af anklagemyndigheden, som ikke mener, at der er nok beviser.

- Det er de facto næsten straffrit at begå voldtægt i Danmark. Det er ikke okay, siger Helena G. Hansen.

Overgrebet fandt sted under en fest tilbage i 2014. De unge mænd har alle nægtet sig skyldige og erklæret, at pigen efter deres opfattelse var helt med på den.