Krimi

Juraprofessor før voldtægtsdom: Derfor er det så svært at dømme i disse sager

​Dårlig opførsel kan påvirke synet på, hvorvidt sex er voldtægt, vurderer juraprofessor Eva Smith.

Du er uskyldig, indtil det modsatte er bevidst.

Denne regel gælder også, når der senere mandag falder afgørelse ved Østre Landsret i en to år gammel sag om en mulig voldtægt på en græsplæne ved forsamlingshuset i Herfølge på Sjælland.

Ifølge anklageskriftet blev en dengang 17-årig kvinde voldtaget af tre jævnaldrende mænd, der i april ved Retten i Roskilde blev frikendt.

Juraprofessor Eva Smith har fulgt sagen nøje og fortæller, at det kan være meget svært at afgøre sager om voldtægt.

- Samleje foregår jo oftest til stor fornøjelse for begge parter. Så opstår der en sag, hvor det ikke er nogen fornøjelse, og så bliver man forvirret. For hvornår er det ikke nogen fornøjelse?

Havde jo ikke lyst

Det handler om, hvordan man opfatter og føler situationen. For hvis en kvinde fortæller en mand, at hun ikke har lyst til sex, men så alligevel siger okay, når han spørger ”bare en lille hurtigt”, så bliver det ”skidt” sex, lyder eksemplet fra juraprofessoren.

- Hvis han så ovenikøbet opfører sig dårligt bagefter, så vil kvinden tænke, at hun jo ikke havde lyst og faktisk fortalte ham, at hun ikke havde lyst, forklarer Eva Smith.

Hun understeger, at ingen skal finde sig i at blive påtvunget sex.

Forlod hende på græsset

I sagen om den mulige voldtægt ved en fest i Herfølge er der ingen tvivl om, at mændene har ”opført sig dårligt”, lyder det fra Eva Smith.

Den første mand, der går med kvinden fra forsamlingshuset ud på græsset, har selv forklaret, at hun virkede omtåget.

- Når han kommer tilbage til festen med hende, skal han selvfølgelig forsøge at finde ud af, hvem hun er sammen med og forklare dem, at hun ikke har det godt, siger Eva Smith.

Da kvinden senere forlader festen med to mænd, efterlader de hende udenfor og går selv tilbage til festen, forklarer juraprofessoren:

- Det, må man jo sige, er meget dårlig opførsel fra de unge mænds side, og det kan jo godt have påvirket hendes oplevelse af, hvad der er foregået.

Modvirke handlingen

I den danske lovgivning står der klart beskrevet, at der er tale om voldtægt, hvis en person er ude af stand til at modvirke handlingen.

De tre mænd blev ved Retten i Roskilde frikendt, fordi der var usikkerhed om kvindens alkoholpromille, og om hvorvidt hun havde sagt fra.

- Men det er klart, at den, der begår voldtægten, skal være klar over, at kvinden er ude af stand til at modsætte sig det, siger Eva Smith.

Anklagemyndigheden ankede frifindelsen til Østre Landsret, der senere mandag kommer med en afgørelse.