Krimi

Frikendt i byretten: Nu er tre unge mænd dømt i sag om gruppevoldtægt af 17-årig

Tre mænd er i Østre Landsret dømt for voldtægt og voldtægtsforsøg begået mod en 17-årig pige.

Vidste tre 17-årige drenge, at en jævnaldrende pige ikke var interesseret i at haxe sex med dem til en fest i et forsamlingshus i Herfølge på Sjælland i september 2014?

Ja, mener Østre Landsret, der mandag idømmer de tre i dag 19-årige mænd ubetingede fængselsdomme på mellem seks og otte måneder. Derudover skal de betale en erstatning til pigen på 60.000 kroner.

Beslutningen er truffet af en enig domsmandsret - som dermed omstøder dommen fra Retten i Roskilde, hvor de tre mænd i april blev frikendt.

Den første, som havde gået i skole med pigen, idømmes seks måneders fængsel for forsøg på voldtægt. Hans to kammerater straffes begge med otte måneders fængsel.

Den ene dømmes for voldtægtsforsøg og den anden for fuldbyrdet voldtægt, mens de begge er dømt for på skift at have haft oralsex med pigen. 

De har ifølge Østre Landsret gjort det i forening, hvilket er en skærpende omstændighed – og derfor har retten altså takseret straffen ens for begge.

Retten har ved strafudmålingen lagt vægt på, at alle tre mænd ikke var fyldt 18 år på gerningstidspunktet.

Forsøgt voldtaget op ad træ

Det hele fandt sted ved festen i forsamlingshuset i Herfølge, hvor pigen fik 12 genstande indenbords i løbet af aftenen.

Den dengang 17-årige pige var stærkt beruset og formentlig også påvirket af sin sukkersyge og insulinmangel, da hun først endte op ad et træ med den ene dreng.

Han har i retten erkendt, at han håbede på at have sex med pigen, men også fortalt, at hun gik frivilligt med ud fra festen. Manden fortalte, at han opgav sit ønske, da hun pludeselig faldt sammen på jorden.

Men han burde have vidst, at den 17-årige pige ikke var i stand til at sige fra. Det mener Østre Landsret, der er overbevist om, at han forsøgte at voldtage hende - både forfra og bagfra.

Bag buskene

Senere samme aften endte pigen bag nogle buske med de to andre drenge. I retten har de fortalt, at hun gerne ville, og at hun havde ført dem med om bag busken.

Hun har selv forklaret, at hun var som 'i en boble', hvor hun registrerede det, der skete omkring hende - men hvor hun ikke kunne sige fra. Og Østre Landsret købte ikke forklaringen om, at den 17-årige selv tog initiativet til sex.

Gennem retsagen har mændene og deres forsvarere forklaret og lagt vægt på, at når pigen ikke sagde fra, så kunne de ikke vide, at hun ikke var interesseret i at deltage.

Bevisførelse

I dommen til den første, som forsøgte at voldtage pigen op ad et træ, lagde retten vægt på, at hans forklaring af hændelsesforløbet ikke var understøttet af andre forklaringer – mens pigens forklaring blev understøttet af hudafskrabninger, som hun havde på kroppen.

De to øvrige mænd kendte ikke pigen, og retten beskriver, at hun var i en tilstand, hvor hun var ude af stand til at modsætte sig handlingerne.

Den dengang 17-årige pige var umiddelbart ikke kontaktbar, da hun blev fundet på græsplænen udenfor forsamlingshuset i Herfølge. Hendes kjole var trukket op, og hendes trusser lå et stykke derfra.

Chokerede mænd

Til stede i retten mandag var to af de tre dømte mænd - den sidste var i skole.

Ifølge TV 2s retsreporter Astrid Søndberg, der har fulgt sagen tæt og som også var til stede i retten, vendte mændene sig hurtigt væk fra tilhørere og pressen, da dommen faldt.

De var tydeligt meget mærket og chokerede af sagens udfald og føler sig ifølge deres forsvarere magtesløse.

Ifølge tal fra Rigspolitiet blev der anmeldt 467 voldtægter og voldtægtsforsøg i Danmark i 2014. I 411 af sagerne blev en person sigtet. I runde tal ender hver femte sag med dom.