Krimi

Eks-kæreste og skud-offer udpeger fætre som pistolmænd

To mænd, der er tiltalt for at stå bag skyderi juleaften 2013, er udpeget af både skudoffer og en eks-kæreste, siger politiet i retten.

Det er ikke kriminaltekniske beviser som dna-spor og fingeraftryk, der kommer til at afgøre straffesag mod to fætre, 25-årige YY og 26-årige AL, der i dag satte sig på anklagebænken ved Retten på Frederiksberg - tiltalt for et drabsforsøg juleaften 2013 i en privat spilleklub i Brønshøj.

Det fastslog anklager Rasmus von Stamm, Københavns Politi, i dag, da han fremlagde politiets syn på sagen for retten.

- I den her sag er det min forventning, at vidneforklaringer bliver helt afgørende, sagde Rasmus von Stamm Jonasson under forelægelsen med henvisning til bl.a. den 25-åriges ekskæreste og skudofret.

Begge har ifølge Rasmus von Stamm sat navn på de tiltalte ved hemmelige såkaldte "indenretlige forhør", hvor politiet bag lukkede døre - og foran en dommer - har sikret deres forklaringer til sagen.

Politiet mener, at skyderiet juleaften 2013 satte gang i en bandekonflikt, der fortsat har efterdønninger i bandemiljøet i dag. Dengang hed parterne B27 - en gruppe fra Bellahøjhusene, hvor de tiltalte fætre ifølge politiet var ledende skikkelser - og Brothas Souljaz, hvor ofret juleaften var medlem.

Siden er Brothas Souljaz blevet til Black Jackets, ligesom rockergruppen Gremium også skal være blevet blandet ind i stridighederne på B27's side.

Konflikten mellem B27 og Brothas

 1. 2013

  1. Mand skudt i brystet

   Politiet mener, at 'den udslagsgivende episode' i konflikten mellem grupperne, politiet betegner som Brothas Souljaz og B27 fandt sted på Frederikssundsvej på Nørrebro juleaften 2013.

   Her blev en person, der ifølge politiet er fra Brothas skudt i brystet.

   To personer, der ifølge politiet er 'ledende' i gruppen B27, er fængslet i sagen siden. Mændene går igen i en række af de episoder, der siden fulgte. De betegnes derfor her som 25-årige YY og 26-årige AL.

   Politiet har tidligere i retten beskrevet, at gruppen B27 opstod efter skyderiet denne aften, og at der var tale om "uoverenstemmelser (...) på grund af penge".

   Fætrene blev frifundet i sagen i oktober 2016.

 2. 2014

  1. Skyderi i Bellahøj

   Personen YY, der ifølge politiet er ledende i B27, beskydes i en bil med et automatvåben. I bilen er også andre familiemedlemmer. Våbnet findes senere i en snedrive.

   Ingen er sigtet i sagen, og politiet har ikke mistanke mod hverken konkret gerningsmand eller gruppe.

  2. Mænd fængslet for skud juleaften

   To mænd, der ifølge politiet er ledende i B27 -  YY og AL - fængsles for skyderiet juleaften 2013. De nægter sig skyldige, men bliver fængslet. Da de løslades i begyndelsen af december 2014, bryder konflikten ifølge politiet atter ud.

  3. Skyderi på Amager

   YY og AL beskydes på Amager i en episode, hvor to biler jagtede hinanden rundt på Amager.

   Ingen er sigtet i sagen, men politiet mistænker folk fra Brothas Souljaz for at stå bag.

  4. Skyderi foran moské på Rovsinggade i København

   To biler, der tilhører folk fra Brothas, smadres på Nyropsvej i København af blandt andet YY, der ifølge politiet er ledende medlem af B27.

   Han lokkes senere til Rovsinggade, hvor hans bil bliver beskudt af fem-seks skarpe skud foran moskéen. YY udpeger en 30-årig mand, der ifølge politiet er leder af Brothas Souljaz, som manden bag skuddene. De tre øvrige medgerningsmænd kan han ikke genkende.

   YY - og to andre med bånd til B27 - trækker senere forklaringerne tilbage i retten. Den 30-årige frifindes i december 2015 efter et år i varetægtsfængsel.

  5. Skyderi i Valby

   En bil med fem unge holder for rødt i Valby, da der bliver afgivet en række skud fra en anden bil.

   En 36-årige mand, Foad, der ifølge politiet er tilknyttet Brothas, bliver senere anholdt og varetægtsfængslet i sagen. Han er tiltalt for drabsforsøg som led i en bandekonflikt, men nægter sig skyldig.

   Blandt passagererne i bilen var AL, der ifølge politiet er ledende medlemmer af B27, og fire andre personer fra gruppen. Flere har udpeget den 36-årige over for politiet, men trækker senere i retten deres forklaring tilbage.

   Den 36-årige idømmes tre års fængsel i december 2015. Sagen ankes ikke.

 3. 2015

  1. Skyderi på Tagensvej

   En Skoda Superb kører op på siden af en Mercedes på Tagensvej på Nørrebro og affyrer på 1-2 meters afstand mindst otte skarpe skud.

   Politiet efterlyser siden to brødre, som knyttes til Brothas Souljaz. De er nu tiltalt for drabsforsøg begået som led i en bandekonflikt, men nægter sig skyldige.

   I den bil, der blev beskudt, sad både YY og AL, der ifølge politiet er ledende medlemmer af B27.

   De udpeger to brødre som gerningsmænd, men trækker siden deres forklaringer tilbage. Byretten troede dog på de oprindelige forklaringer, og brødrene blev alligevel idømt otte år og ni måneders fængsel samt ni år og seks måneders fængsel i slutningen af januar 2016.

   Begge anker dommen. De bliver i november 2016 dømt i Østre Landsret - men kun for to ud af fem drabsforsøg. Landsretten finder det ikke bevist, at skyderiet var led i en bandekonflikt.

  2. Overfald på Ladefogedvej

   En 22-årig mand, der ifølge politiet er tilknyttet Brothas, overfaldet af 8-10 personer på Landfogedvej i København.

   Den 26-årige AL, der ifølge politiet er ledende medlem af B27, er mistænkt i sagen. Det samme er en 29-årig mand, der tidligere har været en del af Brothas, men nu er tilknyttet rockergruppen Gremium.

   Poltiet ser dette som et tegn på, at konflikten nu er ved at udvide sig til også at omfatte Gremium.

   Ingen er tiltalt, og sagen efterforskes stadig.

  3. Skyderi i Valby

   En 29-årig mand beskydes i Valby, da han sidder i en bil. Ifølge politiet er han i dag en del af rockergruppen Gremium. Konkret skal han være såkaldt sgt. at arms - en slags krigsminister.

   Bilen rammes af tre kugle og sårer den 29-årige i ben og hofte. Politiet mener, at gerningsmændene skal findes i Brothas Souljaz.

   Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har i et notat om konflikten tidligere beskrevet, hvordan skyderiet "skabte stor utilfredshed i Gremium".

   Ingen er tiltalt, og sagen efterforskes stadig.

  4. YY og AL anholdes og fængsles på ny for drabsforsøg begået juleaften 2013. De nægter sig fortsat skyldige.

   Anholdelsen bygger blandt andet på, at politiet har fundet gerningsvåbnet i Damhussøen.

   Det er siden kommet frem i retten, at findestedet i søen er udpeget over for politiet af 36-årige Foad, der på dette tidspunkt sidder varetægtsfængslet, fordi B27-folkene har angivet ham som gerningsmand til et skyderi mod dem på Valby Langgade 28. december 2014.

De to fætre afviser, at det var dem, der juleaften 2013 kørte ind i den gård, hvor spilleklubben hold til, steg ud af en bil og med hver sin pistol hævet gik ind i klubben og skød hver et skud mod ofret.

Rasmus von Stamm brugte mandag omkring en halv time på at gennemgå en tidslinje, der begyndte juleaften 2013 og sluttede 9. februar 2016, da Statsadvokaten i København vurderede, at beviserne mod de to fætre var blevet stærke nok til at rejse tiltale.

Som TV 2 tidligere har afdækket har fætrene været omdrejningspunkt for et sælsomt forløb med løgne og bedrag, og hvor de ser ud til at have brugt både politi og retsvæsen som personlige håndlangere i krigen mod deres fjender.

Helt kort kan forløbet - hvis man spørger politiet - koges ned til følgende:

Fætrene skød mod en fjende på spilleklubben juleaften 2013. Fjenden overlevede, men ønskede ikke at samarbejde med politiet. Han forklarede dog, at han ikke kunne se, hvem der skød ham - da gerningsmændene var maskeret.

Fætrene blev anholdt i februar 2014 og varetægtsfængslet. I oktober og november 2015 blev de løsladt, og Statadvokaten i København lukkede sagen mod dem, da beviserne ikke holdt til en retssag.

Fætrene blev herefter mål for flere skyderier i København, hvor de - og unge omkring dem - efterfølgende angav samlet set fire mænd, som hævdede at stå bag kuglerne. Alle fire mænd fængsles.

Fætrene og de unge omkring dem medvirkede i de følgende måneder i hemmelige såkaldt indenretlige forhør, hvor de over for en dommer gentog navnene på dem, der hævdedes at have skudt mod dem.

I midten af juni 2015 blev fætrene så selv genstand for belastende vidneforklaringer. Her henvendte ofret fra spilleklubben sig til Københavns Politi. Anklager Rasmus von Stamm beskrev ham mandag som "meget meddelsom og meget samarbejdsvillig".

i juli 2015 fik Københavns Politi endnu en henvendelse. Denne gang fra en mand, som slænget fra B27 havde angivet og derfor sad fængslet for at være chauffør under et skyderi mod dem 28. december 2014.

Hans forklaring gjorde det muligt for politiet at finde to formodede gerningsvåben i Damhussøen 12 dage senere.

I august henvendte en af fætrenes ekskærester sig til politiet. Også hun ønskede nu at afgive forklaring. Ifølge anklager Rasmus von Stamm fortalte hun siden under et hemmeligt retsmøde, at hendes eks-kæreste - 25-årige YY - over for hende skulle have erkendt at have deltaget i skyderiet juleaften 2013.

Fem dage senere blev hun i øvrigt truet på gaden af unge fra slænget omkring de to fætre. Hun blev kaldt 'luder' og da en par af dem kort efter kørte forbi hende på en knallert, tog han ladegreb på en pistol, så hun kunne høre den klikkende lyd.

Det viste sig senere at være en splatterpistol.

Kvinden dannede i øvrigt på det tidspunkt par med manden, der var blevet skudt juleaften 2013. Om hun fortsat gør det er uvist.

De nye vidneforklaringer og fundet af de formodede gerningsvåben i Damhussøen førte til, at de to fætre atter blev anholdt og sigtet. Men det fik også andre konsekvenser, mener politiet.

I løbet af de kommende måneder ændrede fætrene og de unge omkring dem nemlig deres forklaringer. Nu hævdede de alle, at det var løgn, når de tidligere havde udpeget fire mænd i de tre skud-sager.

Politiet og retten var ved at begå justitsmord, lød det, da de tre sager kom for retten. Udfaldet blev imidlertid, at kun én af de fire blev frifundet, selv om fætrene og flere andre vidner bedyrede, at alle tiltalte var uskyldige.

Politiet var dog af en anden opfattelse, og derfor er fætrene nu også tiltalt for at have afgivet falsk forklaring i retten.

Som TV 2 tidligere har beskrevet, hæfter politiet sig ved, at fætrenes nye forklaringer først faldt, efter at de selv kom i fedtefadet. Politiet mener, at en af fætrene, 26-årige AL, under en fortrolig samtale med en efterforsker - i øvrigt kort før sin anholdelse - kom med ildevarslende forudsigelse om det forløb, der skulle følge efter anholdelsen.

- Afhørte forklarede også, at Foad og Mohamed (navn ændret,. red) ville gøre alt i verden for at slippe for at blive dømt. Afhørte var sikker på, at deres taktik var, at fá lavet et “set-up”, hvor afhørte eller evt. YY (den anden fætter, red.) skulle beskyldes for et skyderi, hvorefter de ville blive fængslet. Der var så nogle af Foad og Mohameds (navn ændret, red.) venner, som ville afgive falsk forklaring omkring sagen og pege på YY eller afhørte. Når de så sad fængslet, ville der blive lavet aftaler omkring, at alle trak deres forklaringer tilbage, og så ville alle sagerne falde, skal AL have sagt til en efterforsker.

AL afviser, at han nogensinde har sagt således, og at der skulle have været en sådan aftale.

Sagen er berammet til 14 retsdage, og der er indkaldt omkring 40 vidner.