Krimi

Bandekrig, blodpenge og bedrag: I dag begynder spektakulær sag om drabsforsøg

Ifølge politiet startede to fætre en bandekrig i København med et skyderi juleaften 2013. Sagen er kulminationen på et højst usædvanligt forløb.

Lad os slå det fast med det samme:

Når Retten på Frederiksberg mandag tager hul på en sag om et drabsforsøg, der fandt sted juleaften 2013, nægter de to mistænke - 25-årige YY og hans fætter, 26-årige AL - sig skyldige.

Men lad os også slå noget andet fast:

Sagen kommer til at handle om langt mere end to kugler sendt afsted mod et bandemedlem i en spillecafé. Det er en sag, der potentielt handler om at bedrage retsvæsnet, om justitsmord, om blodpenge, om hævn og et personligt opgør om penge, der senere voksede sig til en regulær bandekonflikt.

I kølvandet på skyderiet mener politiet nemlig, at de to fætre samlede en ny bandegruppering - politiet kalder den B27 - omkring sig. B27 indledte en krig mod fætrenes tidligere venner i Mjølnerparken, Brothas Souljaz. Efterdønningerne fra krigen har i december 2015 og juni 2016 kostede henholdsvis en 18-årig og en 23-årig livet, mener politiet.

Konflikten mellem B27 og Brothas

 1. 2013

  1. Mand skudt i brystet

   Politiet mener, at 'den udslagsgivende episode' i konflikten mellem grupperne, politiet betegner som Brothas Souljaz og B27 fandt sted på Frederikssundsvej på Nørrebro juleaften 2013.

   Her blev en person, der ifølge politiet er fra Brothas skudt i brystet.

   To personer, der ifølge politiet er 'ledende' i gruppen B27, er fængslet i sagen siden. Mændene går igen i en række af de episoder, der siden fulgte. De betegnes derfor her som 25-årige YY og 26-årige AL.

   Politiet har tidligere i retten beskrevet, at gruppen B27 opstod efter skyderiet denne aften, og at der var tale om "uoverenstemmelser (...) på grund af penge".

   Fætrene blev frifundet i sagen i oktober 2016.

 2. 2014

  1. Skyderi i Bellahøj

   Personen YY, der ifølge politiet er ledende i B27, beskydes i en bil med et automatvåben. I bilen er også andre familiemedlemmer. Våbnet findes senere i en snedrive.

   Ingen er sigtet i sagen, og politiet har ikke mistanke mod hverken konkret gerningsmand eller gruppe.

  2. Mænd fængslet for skud juleaften

   To mænd, der ifølge politiet er ledende i B27 -  YY og AL - fængsles for skyderiet juleaften 2013. De nægter sig skyldige, men bliver fængslet. Da de løslades i begyndelsen af december 2014, bryder konflikten ifølge politiet atter ud.

  3. Skyderi på Amager

   YY og AL beskydes på Amager i en episode, hvor to biler jagtede hinanden rundt på Amager.

   Ingen er sigtet i sagen, men politiet mistænker folk fra Brothas Souljaz for at stå bag.

  4. Skyderi foran moské på Rovsinggade i København

   To biler, der tilhører folk fra Brothas, smadres på Nyropsvej i København af blandt andet YY, der ifølge politiet er ledende medlem af B27.

   Han lokkes senere til Rovsinggade, hvor hans bil bliver beskudt af fem-seks skarpe skud foran moskéen. YY udpeger en 30-årig mand, der ifølge politiet er leder af Brothas Souljaz, som manden bag skuddene. De tre øvrige medgerningsmænd kan han ikke genkende.

   YY - og to andre med bånd til B27 - trækker senere forklaringerne tilbage i retten. Den 30-årige frifindes i december 2015 efter et år i varetægtsfængsel.

  5. Skyderi i Valby

   En bil med fem unge holder for rødt i Valby, da der bliver afgivet en række skud fra en anden bil.

   En 36-årige mand, Foad, der ifølge politiet er tilknyttet Brothas, bliver senere anholdt og varetægtsfængslet i sagen. Han er tiltalt for drabsforsøg som led i en bandekonflikt, men nægter sig skyldig.

   Blandt passagererne i bilen var AL, der ifølge politiet er ledende medlemmer af B27, og fire andre personer fra gruppen. Flere har udpeget den 36-årige over for politiet, men trækker senere i retten deres forklaring tilbage.

   Den 36-årige idømmes tre års fængsel i december 2015. Sagen ankes ikke.

 3. 2015

  1. Skyderi på Tagensvej

   En Skoda Superb kører op på siden af en Mercedes på Tagensvej på Nørrebro og affyrer på 1-2 meters afstand mindst otte skarpe skud.

   Politiet efterlyser siden to brødre, som knyttes til Brothas Souljaz. De er nu tiltalt for drabsforsøg begået som led i en bandekonflikt, men nægter sig skyldige.

   I den bil, der blev beskudt, sad både YY og AL, der ifølge politiet er ledende medlemmer af B27.

   De udpeger to brødre som gerningsmænd, men trækker siden deres forklaringer tilbage. Byretten troede dog på de oprindelige forklaringer, og brødrene blev alligevel idømt otte år og ni måneders fængsel samt ni år og seks måneders fængsel i slutningen af januar 2016.

   Begge anker dommen. De bliver i november 2016 dømt i Østre Landsret - men kun for to ud af fem drabsforsøg. Landsretten finder det ikke bevist, at skyderiet var led i en bandekonflikt.

  2. Overfald på Ladefogedvej

   En 22-årig mand, der ifølge politiet er tilknyttet Brothas, overfaldet af 8-10 personer på Landfogedvej i København.

   Den 26-årige AL, der ifølge politiet er ledende medlem af B27, er mistænkt i sagen. Det samme er en 29-årig mand, der tidligere har været en del af Brothas, men nu er tilknyttet rockergruppen Gremium.

   Poltiet ser dette som et tegn på, at konflikten nu er ved at udvide sig til også at omfatte Gremium.

   Ingen er tiltalt, og sagen efterforskes stadig.

  3. Skyderi i Valby

   En 29-årig mand beskydes i Valby, da han sidder i en bil. Ifølge politiet er han i dag en del af rockergruppen Gremium. Konkret skal han være såkaldt sgt. at arms - en slags krigsminister.

   Bilen rammes af tre kugle og sårer den 29-årige i ben og hofte. Politiet mener, at gerningsmændene skal findes i Brothas Souljaz.

   Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har i et notat om konflikten tidligere beskrevet, hvordan skyderiet "skabte stor utilfredshed i Gremium".

   Ingen er tiltalt, og sagen efterforskes stadig.

  4. YY og AL anholdes og fængsles på ny for drabsforsøg begået juleaften 2013. De nægter sig fortsat skyldige.

   Anholdelsen bygger blandt andet på, at politiet har fundet gerningsvåbnet i Damhussøen.

   Det er siden kommet frem i retten, at findestedet i søen er udpeget over for politiet af 36-årige Foad, der på dette tidspunkt sidder varetægtsfængslet, fordi B27-folkene har angivet ham som gerningsmand til et skyderi mod dem på Valby Langgade 28. december 2014.

De to fætre har siddet varetægtsfængslet siden august. Sagen mod dem har kørt bag lukkede døre, og når Retten på Frederiksberg i dag tager hul på sagen, vil det blive første gang, at alle detaljer kommer frem.

40 vidner er indkaldt til at belyse skyderiet over hele 14 retsdage. Men vidnerne skal også belyse et andet sælsomt og speget aspekt af sagen og den konflikt, skyderiet juleaften førte med sig:

Nemlig det bedrag og spil, som fætrene siden spillede over for politiet og retsvæsnet i forbindelse med flere af de efterfølgende skyderier.

Fætrene har beviseligt løjet over for både politiet og retten som et led i konflikten med bandegrupperingen Brothas Souljaz fra Mjølnerparken, som de tidligere har haft forbindelse til, inden venskab blev til fjendskab og konflikten ifølge poliitet brød ud.

Det store spørgsmål er alene - hvornår løgnen faldt, og om det skete som led i en lokumsaftale, herunder med blodpenge involveret.

En anden usædvanlig ting ved sagen, der begynder i retten mandag, er også, at det ikke er første gang, at fætrene har været fængslet for skyderiet juleaften 2013. Det blev de første gang allerede i midten af februar 2014 - altså knap to måneder efter drabsforsøget i spillecaféen på bandemedlemmet fra Brothas Souljaz.

I ca. 10 måneder var fætrene bag tremmer, indtil Statsadvokaten i København i december 2014 besluttede, at beviserne ikke holdt til en straffesag. Og så blev de løsladt.

Kort efter begyndte skyderierne atter i København. Først på Amager, så på Nørrebro, så i Valby så endnu engang på Nørrebro. Alle fire gange var enten en eller begge fætre mål for de flyvende kugler.

Unge fra den gruppe fra Bellahøj, som politiet kalder B27, beskydes på Valby Langgade 28. december 2014. De udpeger en mand med relation til Brothas Souljaz som medgerningsmand. Han idømmes senere tre års fængsel.

Skyderierne - og fætrenes ageren umiddelbart efter - blev begyndelsen på en speget affære, for fætrene og flere unge omkring dem gjorde nemlig, hvad man ellers sjældent ser i sager af den kaliber i bandemiljøet:

De gik til politiet og satte navn på de mænd, der angiveligt havde beskudt dem. I hele tre sager om drabsforsøg satte de navn på gerningsmændene:

Mohamed - ifølge politiet ledende medlem af samme gruppering som manden, de var mistænkt for at have skudt juleaften 2013 - stod bag et skyderi foran en moské 15. december 2014.

Foad var med i den bil, som de blev beskudt fra på Valby Langgade bare 13 dage senere.

Og brødrene Amin og Ousama var afsender på de kugler, der sårede dem begge på Nørrebro 7. februar 2015.

Til støtte for påstanden forsynede fætrene og de unge omkring dem politiet med detaljer om f.eks. mærke, farve og nummerplade på de biler, der indgik i skyderierne. Og oplysninger om, hvilket tøj gerningsmændene havde på.

Selv om det var nat, og selv om fætrene kom kørende i en bil på vejen, kunne de f.eks. se, at Mohamed var iført en kondom-hue - som han plejede - da han skød mod dem foran moskéen, lød det.

Oplysninger - der understøttede fætrenes forklaring til politiet - kom også i en lind strøm de telefoner, som politiet aflyttede i perioden. Over flere måneder gentog fætrene navne på dem, som hævdedes at stå bag.

Både fætrene og flere af de unge deltog også i hemmelige og lukkede såkaldte indenretlige forhør, hvor de bekræftede påstandene over for en dommer, så de udsagnene senere kunne bruges som slagfast bevis i retten, hvis de unge mænd nu senere fik kolde fødder:

Gerningsmændene var Mohamed, Foad og brødrene Amin og Ousama. Alle fire mænd blev anholdt og varetægtsfængslet.

Men så skete der noget, der senere skulle få fætrene tilbage bag tremmer:

Politiet fandt - hjulpet på vej af Foad, der selv på et tidspunkt havde været sigtet for skyderiet juleaften 2013 - de to pistoler, som var blevet brugt under skyderiet. Våbnene - hævdede Foad - var blevet kastet i Damhussøen, og da politiet sendte dykkere derud, skulle det vise sig, at han havde ret.

Foad fortalte også politiet - sagde han senere i retten - at han havde solgt 25-årige YY en Mercedes, som blev fundet udbrændt i Hareskoven efter drabsforsøget juleaften 2013.

I august 2015 blev fætrene derfor for anden gang anholdt, varetægtsfængslet og siden tiltalt for drabsforsøg. Igen nægtede de sig skyldige.

I hvert fald en af de to - 26-årige AL - havde i tiden før sin anholdelse kontakt med en efterforsker fra Københavns Politi. Kontakten var tilsyneladende så nær, at efterforskeren betragtede sig selv som en slags kildefører for AL. I hvert fald skrev han sidenhen en såkaldt kilderapport på baggrund af de oplysninger, han fik fra AL.

En kilderapport er en rapport, som politiet laver, hvor kilden til oplysningerne holdes hemmelig - også over for de forsvarere, der siden måtte blive blandet ind i sagen. Rapporten kan bruges af politiet i forbindelse med efterforskningen, herunder til at indhente kendelser hos retten om f.eks. ransagning og aflytning.

Sådan en rapport skrev efterforskeren fra Københavns Politi, kort før AL blev anholdt for drabsforsøget juleaften 2013 for anden gang. Det skete på baggrund af et møde foran politiets lokaler på Teglholm Alle i København.

Når de så sad fængslet, ville der blive lavet aftaler omkring, at alle trak deres forklaringer tilbage, og så ville alle sagerne falde

26-årige AL, selvudråbt strategisk geni fra B27 - ifølge kilderapport

Rapporten blev siden - på grund af det, der skulle ske de næste måneder - konverteret til en afhøringsrapport og fremlagt i retten som bevis. Rapporten skulle gøre det ud for en slags forklaring på det sælsomme forløb, der efter AL's anholdelse pludselig udspillede sig på tværs af de tre sager om drabsforsøg.

I rapporten skrev efterforskeren, at AL - kaldet "afhørte" - havde fortalt ham følgende:

- Afhørte forklarede også, at Foad og Mohamed (navn ændret,. red) ville gøre alt i verden for at slippe for at blive dømt. Afhørte var sikker på, at deres taktik var, at fá lavet et “set-up”, hvor afhørte eller evt. YY (den anden fætter, red.) skulle beskyldes for et skyderi, hvorefter de ville blive fængslet. Der var så nogle af Foad og Mohameds (navn ændret, red.) venner, som ville afgive falsk forklaring omkring sagen og pege på YY eller afhørte. Når de så sad fængslet, ville der blive lavet aftaler omkring, at alle trak deres forklaringer tilbage, og så ville alle sagerne falde, skrev efterforskeren i kilderapporten.

Begge fætre har siden afvist, at der nogensinde har været lavet aftaler af den karakter. AL afviste desuden, at han nogensinde havde sagt noget, der kunne tolkes i den retning.

Men sikkert er det, at vidneforklaringerne i de tre sager om drabsforsøg mod fætrene og deres venner i B27-gruppen snart skulle ændre sig drastisk.

I de følgende måneder fragik både AL, YY og deres venner nemlig de oprindelige forklaringer. Mohamed, Foad og brødrene Amin og Ousama havde ikke skudt mod dem. Det var bare noget, de havde fundet på.

De ville have hævn, fordi nogen fra Brothas Souljaz havde sjålet 500.000 euro fra én af deres venner, lød det nu fra AL.

Mohamed - ifølge Københavns Politi ledende medlem af fjendegruppen Brothas Souljaz - var venner med ham, der havde stjålet pengene. Mohamed måtte have en finger med i spillet - og fik de ham i fedtefadet, ville de måske få pengene tilbage, lød ræsonnementet fra AL, der også bedyrede, at hans samvittighed ikke kunne bære at sende en uskyldig mand mange år bag tremmer.

Det år, som Mohamed allerede næsten havde været varetægtsfængslet - primært på forklaringerne og aflytninger af AL og YY samt fundet af krudtslam på hans hænder - måtte være straf nok, lød det fra AL.

Også Foad, Amin og Ousama havde YY og AL et horn i siden på, der fik dem til at beskylde dem for noget, de ikke havde gjort. De havde - hævdede de i retten - udnyttet deres kendskab til retsvæsenet og poliitets efterforskningsmetoder til at få uskyldige mænd hængt op på noget, de ikke havde gjort.

Fætrene og deres venner kendte alt til de biler, som deres fjender kørte i - mærke, farve, nummerplade. De vidste, hvilket tøj fjenderne normalt gik i og kunne derfor i detaljer beskrive dette.

De få detaljer - og så vidneforklaringer fra dem og deres venner, der på skift troppede op hos politiet og udpegede Mohamed, Foad, Amin og Ousama som gerningsmand - ja, meget mere skulle der ikke til for at sende fjenderne i fængsel, lød det siden hen fra AL i vidneskranken.

Åbenlyst løj og bedrog fætrene både politiet og retsvæsenet. Men spørgsmålet var, om det skete, da de udpegede de fire mænd - eller da de senere hævdede, at de fire mænd var ved at blive ofre for justitsmord.

Hverken Københavns Politi - eller Statadvokaten i København, der rejser tiltale i sager drabsforsøg - var i tvivl: Den første forklaring var sand, den anden var løgn.

I straffesagerne mod Mohamed, Foad og brødrene Amin og Ousama havde politiet derfor nøje fremstillet en kronologisk tidslinje, der viste, at AL, YY og hele slænget omkring dem først ændrede forklaring, efter at de selv var havnet i fedtefadet for drabsforsøg.

Anklager Tomas Hugger fra Københavns Politi sagde i sagen mod Mohamed, at beviserne pegede i retning af, at der var indgået en slags lokumsaftale mellem fætrene og fjenderne fra Brothas Souljaz - måske var der endda betalt blodpenge.

AL's "profeti" fra kilderapporten var nu ved at gå i opfyldelse, advarede Tomas Hugger - med mindre Københavns Byret altså forkastede fætrenes nye forklaring, der skrev Mohamed, Foad, Amin og Ousama ud af sagerne om drabsforsøg igen.

Det synspunkt har Københavns Politi fortsat. Af tiltalten mod fætrene fremgår det således, at man ud over drabsforsøget juleaften 2013 også anklager dem for at have afgivet falsk forklaring i retten i de tre sager - og for at have medvirket til at andre fra gruppen omkring dem gjorde det samme.

Fætrenes troværdighed er allerede blevet vurderet af byretten tre gange. Mohamed blev frifundet - retten mente, at AL og YY var utroværdige vidner, der skar deres forklaringer til efter de beviser, politiet havde i sagerne på det givne tidspunkt og fastslog derfor, at det var betænkeligt at lægge deres forklaring til grund.

Omvendt blev både Foad, Amin og Ousama blev dømt.

Foad fik tre års fængsel og ankede ikke. Brødrene fik samlet set 18 år og tre måneders fængsel. De ankede dommen på stedet. Den afventer stadig landsrettens øjne.

I modsætning til første gang, AL og YY blev fængslet i for drabsforsøget juleaften 2013, satte det ikke stopper for skyderierne, da de blev anholdt anden gang.

På det tidspunkt var rockergruppen Gremium ifølge politiet trådt ind i konflikten mod Brothas Souljaz, der antageligt havde oprettet en gruppe til at forestå skudattentater kalder 'Kill Them All' - eller KTA.

En af personerne i Gremium er manden T, som ifølge YY og AL fik stjålet 500.000 euro af folkene fra Brothas Souljaz. Politiet mener, at han tidligere var en del af B27, men nu er en del af Gremium.

Politiet mener, at der som led i konflikten kan være sket to drab. Det første fandt sted i december 2015 i udkanten af Husum.

Det andet skete på Frederiksberg i juni 2016 foran en adresse, hvor T holdt til med sin kæreste. På det tidspunkt var Brothas Souljaz blevet til Black Jackets - men konflikten fortsatte tilsyneladende, blot nu under et nyt navn, mener politiet.

Ingen er endnu sigtet i sagen fra Husum, hvor en 18-årig blev dræbt. Derimod sidder T fra Gremium nu fængslet sammen med flere andre fra bl.a. rockergruppen.

Alle nægter sig skyldige i den sag.