Krimi

Jeannett slog alarm over Facebook: Tyv tilbageholdt og fanget af naboflok

Jeannett Tankred fik besøg af en tyv og alarmerede naboerne via Facebook. Naboflokken tilbageholdt kvinden, som nu er anholdt af politiet.

Da Jeannett Tankred onsdag aften i sidste uge troede, hendes datter kom hjem, fik hun sig en ubehagelig overraskelse, da der pludselig stod en fremmed kvinde foran hende i hjemmet i Veksø.

Kvinden var gået gennem haven og ind ad køkkendøren.

- Jeg råbte ad hende, og min hund løb ud og fik hende ud af haven, siger Jeannett Tankred.

Men den fremmede kvinde forlod dog ikke området omkring Kirkebakken og Veksø Kirke på Sjælland. Det fik Jeannett Tankred til tasterne. Hurtigt.

- Hun blev ved med at gå rundt omkring vores hus og vores naboers huse, så jeg var simplethen nødt til at gøre opmærksom på, at hun gik rundt i vores haver, forklarer Jeannett Tankred, som med det samme loggede ind på en lukket Facebook-gruppe for borgere i postnummer 3670 Veksø. 

Holdt Facebook-siden opdateret

- Jeg skrev med det samme, efter jeg havde jaget hende ud af min have, og lynhurtigt begyndte folk at skrive, at de ville gå ud med deres hunde i området, siger Jeannett Tankred, som samtidig kontaktede politiet.

Flere borgere og ægtepar med hunde mødtes derfor i området omkring kirken, hvor de spottede kvinden gå rundt, og Jeannett skrev hele tiden opdateringer om kvindens placering på Facebook. Imens fik Jeannett instrukser fra politiet om at holde kvinden hen, indtil en patrulje ankom til stedet. 

- Vi fik at vide, at vi skulle gå stille og roligt rundt om hende og holde hende hen. Hun begyndte at gå op mod kirken og blev ved med at sige, at hun havde bagage i kirken. 

Kvinden anholdt og fængslet

Det lykkedes nabogruppen at tilbageholde kvinden, indtil Nordsjællands Politi ankom til stedet. Den 22-årige rumænske kvinde, som er kendt af politiet i forvejen, blev efterfølgende anholdt, og politiet fandt en taske i kirken med flere tyvekoster i - blandt andet mobiltelefoner.  

Jeannett Tankred glæder sig over naboernes fælles indsats for at fange tyven. 

- Det er meget banalt, men det er vildt, at man på Facebook kan rykke så mange ud så hurtigt. Det er rart at vide, at fok er optaget af at gøre noget.

Flere henter hjælp hos naboen

Ifølge efterforskningsleder hos Nordsjællands Politi Michael Gaml er det en stor hjælp, når borgere træder til i episoder som onsdagens. 

- Det er prisværdigt, at borgerne stiller op og er vores øjne og guider os frem. Det er rigtigt godt, og vi henter rigtigt meget hjælp ved det, siger efterforskningslederen.

Og det er blevet populært blandt danskere at holde øje med naboernes huse. Ifølge tal fra Det Kriminalpræventive Råd er antallet af tilmeldte husstande til funktionen 'Nabohjælp' fra januar 2015 til i dag således steget fra 84.000 til 162.000 - det er cirka en fordobling i perioden.

Hårfin balance med hjælp fra borgere

Michael Gaml glæder sig over udviklingen og understreger samtidig vigtigheden af, at borgere dog ikke griber til fysisk handling og vold, når de hjælper hinanden og politiet i jagten på indbrudstyve. 

- Så længe man ikke bevæbner sig og begynder at gå ud for at fange tyve, men blot støtter op og hjælper til, er det er stor hjælp. Men det er en hårfin balance, fastslår Michael Gaml. 

Den 22-årige romænske kvinde blev efter grundlovsforhør varetægtsfængslet frem til 18. august.