Krimi

Her er historien om en lysende ung mand og drabet i Kødbyen

Jonas Thomsen Sekyere blev kun 21 år. Andreas Beck / Scanpix Denmark

21-årige Jonas Thomsen Sekyere blev dræbt af knivstik i hjertet foran toiletterne på et diskotek i København.

"Jeg er et produkt af de sygeplejersker, der ud over deres arbejdstimer gav mig deres kærlighed. Jeg er resultatet af hver eneste folkeskolelærer, frivillige fodboldtræner og pædagog, der hver dag gør noget ekstra".

Sådan skrev Jonas Thomsen Sekyere 2. juli 2011 i et læserbrev i Politiken - en glødende hyldest til det danske velfærdssamfund, der havde givet en socialt udfordret dreng alt.

Givet ham en sikker opvækst og dannet grunden for, at han nu med adskillige 13-taller i sin studentereksamen kunne kaste sig helhjertet og engageret over jurastudiet på Københavns Universitet.

En ung mand, der brændte efter at give noget af alt det tilbage til et velfærdssamfund, han selv havde nydt godt af.

- Vi havde så mange drømme sammen. Vi skulle have mindst seks børn, og vi talte om, hvad de skulle hedde

Laura Vang Petersen
Jonas Thomsen Sekyere blev stukket ihjel på diskotek

"Jonas mente selv, han var et produkt af et rigt system og mennesker med overskud. Med fare for at udfordre hans insisteren på lighed vil vi alligevel fastholde, at hans empati og sociale egenskaber var slet og ret ekstraordinære", skrev vennerne 16. måneder senere i en kronik i samme avis - på den dag, hvor Jonas Thomsen Sekyere blev begravet.

Det var den 28. november 2012, en iskold dag på kanten mellem efterår og vinter - 11 dage efter, at den 21-årige jurastuderende tilsyneladende helt uden grund var blevet stukket ned og dræbt under en bytur.

Jonas Thomsen Sekyere blev ramt af et knivstik i hjertet foran toiletterne på diskotek Bakken

Da klokkerne ringede ind over Vor Frue Kirke i København, var budskabet fra domprovst Anders Gadegaard helt enkelt:

- Opgaven nu for alle jer, som var knyttet til Jonas, er at søge at aftvinge hans bortgang, denne i sig selv komplet meningsløse begivenhed, en mening i jeres fremtidige liv, så han ikke døde forgæves, sagde Anders Gadegaard i kirken.

Dræbt på diskotek

Jonas Thomsen Sekyere blev ramt af et knivstik i hjertet foran toiletterne på diskotek Bakken i Københavns populære Kødbyen. På arme og hænder havde han flere afværgelæsioner.

Knap fire år efter er hans formodede drabsmand blevet dømt i Somalia, bekræfter Københavns Politi over for TV 2. 

Den formodede drabsmand er den 31-årige Omer Hassan Sheik Muse. Han er mandag blevet idømt 20 års fængsel, og derudover skal han betale 33 1/3 kameler til sit offers familie.

Jonas Sekyere blev dræbt på diskoteket Bakken.

Flygtede ud af Danmark

28. november 2012 blev Omer Hassan Sheik Muse varetægtsfængslet in absentia - altså uden selv at være tilstede - i Københavns Byret. Samme dag, som Jonas' kæreste rejste sig op i Vor Frue Kirke og sagde sit sidste farvel:

- Vi havde så mange drømme sammen. Vi skulle have mindst seks børn, og vi talte om, hvad de skulle hedde. Det var du ikke i tvivl om, sagde Laura Vang Petersen, der dannede par med den dræbte.

På en dag, hvor hele Danmark kunne følge begivenhederne på tv og netmedierne - følge Jonas Thomsen Sekyeres sidste rejse fra Vor Frue Kirke til Assistents Kirkegård på Nørrebro, hvor han blev bisat side om side med andre store danskere.

For selvom Jonas kun blev 21 år, selvom han blot var i begyndelsen af sit jurastudie - så var han en ung mand, der allerede i sit korte liv havde nået at sætte dybe spor.

"Vi vidste, at Jonas havde evnerne til at ændre verden radikalt, og vi var stolte af, at han havde valgt at gøre det sammen med os", skrev vennerne fra kollegiet Regensen i Politiken."Frem for at være fortaler for en snæver ideologi var han drevet af en fundamental retfærdighedssans. Tilsæt sitrende energi og vilje til at forandre, og mange læsere vil sikkert overveje, om disse linjer mon omhandler en ung Mandela eller Gandhi snarere end en 21-årig studerende fra Valby", skrev vennerne.

21-årig Jonas Thomsen Sekyere blev dræbt november 2012.

Taknemmelig

Selv var han taknemmelig over sygeplejerskerne, der gav hans syge mor chancen for at være sammen med sit barn, musiklæreren, der fik ham ud af en barsk klasse og ind på Sankt Annæ, hvor han fik en ekstra lang snor, kommunen, der fandt den rigtige plejefamilie, familien, der støttede ham, så han gik ud af 3. g med næsten udelukkende 13-taller.

"Hver gang, jeg har trådt ved siden af, er jeg med blid og nærmest usynlig hånd blevet ledt på vej af et fællesskab med overskud til den, der af forskellige grunde har brug for et lille skub. Dét er i mine øjne den unikke danske model, den er jeg stolt af, og den skal vi passe på", skrev Jonas i Politiken.

Jonas Sekyere studerede jura.

Moren fik fred

Jonas mor, Lone Thomsen, sagde på dagen for begravelsen, at hun ikke ønskede hævn. Men hun ønskede, at drabsmanden blev retsforfulgt.

- Jeg har allerede fået fred, og det har Jonas også. Jeg er ikke hævngerrig og vil have slået ham ihjel. Det tænker jeg slet ikke. Men derfor er det stadig vigtigt, at han bliver fanget, så vi får stoppet det, som han har gang i, og får vist det som et eksempel for andre, sagde den sorgramte mor til TV 2.

Københavns Politi har tidligere udtalt, at man havde et sporadisk kendskab til den drabssigtede Omer Hassan Sheik Muse samt tre af hans kammerater, som i første omgang blev fængslet i sagen.

Politiet valgte dog at løslade dem igen inden fristen på 3x24 timer var udløbet - et klart tegn på, at det efter efterforskernes opfattelse ikke var nogen af dem, der førte den dræbende kniv.