Krimi

Sådan undgår du svindel med falske lejeboliger

Hverken lejekontrakt, fremvisning af bolig eller validering med nemID giver sikkerhed, hvis en boligsvindler er smart nok.

Stadig flere bliver snydt af svindlere i jagten på en studiebolig. Sådan lyder advarslen fra politiet, dagen inden tusindvis af håbefulde studerende får at vide, om de har modtaget en plads på en videregående uddannelse.

For kampen om boliger i de store studiebyer er hård - så hård, at desperate boligsøgende presses til at indgå aftaler i et tempo, der gør det muligt for falske udlejere at inddrive tusindvis af kroner i indskud og depositum - penge, der for længst er væk, når den uheldige boligsøgende opdager, at den lovede bolig aldrig har været på markedet.

Selvom du har været inde og se en lejlighed, bør du stadig sikre dig, at udlejer har den reelle boligret over lejligheden og også har ret til at udleje eller fremleje den

Kilde Claus Birkelyng

Fremviste falske levemål

I en sag, hvor en boligsvindler fra København netop er idømt ét års fængsel, viste det sig, at han havde fremvist og udlejet fem forskellige lejemål - uden at han burde have haft nøgle eller adgang til stederne.

Næsten 40 mennesker nåede at blive ofre for manden - der med indskud på mellem 4.000 til 40.000 kroner blev dømt for bedrageri for mere end 300.000 kroner i alt.

- I et tilfælde havde han tidligere boet i et klubværelse, som han så stadig havde nøgle til og udlejede som om, det var hans eget, siger vicepolitiinspektør Claus Birkelyng fra afdelingen for økonomisk kriminalitet i Københavns Politi.

Kreative svindlere

En fremgangsmåde, politiet også ser i forbindelse med boliger, der har været udlejet i korttidslejemål.

- Hvis du lejer en lejlighed ud til ukendte mennesker, har du den risiko, at din nøgle kan blive kopieret. Det kan også være, de foretager svindelen og fremviser boligen, mens de rent faktisk har betalt for at leje stedet, siger vicepolitiinspektør Claus Birkelyng.

Svindleren fra København blev til sidst fanget, da en boligsøger alligevel fandt det underligt, at kontrakt og depositum skulle overdrages i et indkøbscenter - hvorefter han kontaktede politiet, der tog med og anholdt svindleren.

- Selvom du har været inde og se en lejlighed, bør du stadig sikre dig, at udlejer har den reelle boligret over lejligheden og også har ret til at udleje eller fremleje den, siger Claus Birkelyng.

NemID er falsk tryghed

Men svindlerne har også andre metoder.

De kan fortælle, at de er flyttet til udlandet og skal have pengene overført til en bank i for eksempel Spanien eller Storbritannien - hvilket betyder, at pengene ikke kan blive tilbageført - de kan have oprettet eller ændret oplysninger på for eksempel Krak, så deres telefonnummer pludselig fremgår som knyttet til en given adresse - og senest har politiet modtaget anmeldelse om en svindler, der klarede at gemme sig bag et formentlig falsk nemID.

- Undersøg altid, hvem der er den egentlige ejer - det kan i mange tilfælde ske gennem den offentlige hjemmeside Boligejer.dk - og overfør altid pengene elektronisk til en dansk konto, så de i værste fald kan trækkes tilbage. Brug din mavefornemmelse - er tilbuddet for godt til at være sandt - så er det nok tilfældet. Og har uheldet alligevel været ude - så anmeld sagen til politiet. Med så mange oplysninger så muligt, så gerningsmanden kan kan identificeres, siger Claus Birkelyng.

Har du oplevet noget lignende, så er du velkommen til at kontakte vores journalist på sagen via asso@tv2.dk.

Her er en række gode råd, der kan hjælpe mod svindlerne:

  • Finder du en lejlighed på en hjemmeside, så se efter hjemmesidens kvalitet. Ring eventuelt til personerne eller firmaet bag hjemmesiden og krydscheck oplysningerne.
  • Mød din udlejer ansigt til ansigt, og overfør aldrig penge før du har en underskrevet lejekontrakt, og heller ikke hvis du kun har haft telefon- eller mailkontakt. Men selv lejekontrakten er ikke en sikkerhed.
  • Inssister på at få lejligheden fremvist. Men vær opmærksom på svindlere alligevel.
  • Har du kontakt med en person, der udgiver sig for at være ejer eller udlejer af en bolig, så check adressen på lejemålet på www.boligejer.dk. Her kan du se, hvem den reelle ejer af en adresse er.
  • Beder om at få indbetalt indskud/depositum, så vær på vagt hvis det skal være i kontanter, eller hvis pengene skal overføres til en udenlandsk konto. Mange falske udlejere har konti i udlandet, og her er pengene svære at få tilbage.
  • Betal aldrig husleje, depositum eller forudbetalt leje via online betalingstjenester som Western Union eller lignende, da transaktionen ikke kan tilbageføres.
  • Pas på, hvis udlejer kræver penge under bordet - eller vil mødes på et underligt sted.
  • Brug din sunde fornuft og mavefornemmelse. Hav is i maven og lad dig ikke presse. Hvis et tilbud virker for godt til at være sandt, så er det det sikkert.
  • Læs i øvrigt mere om lejekontrakt, lejefastsættelse, depositum, lovgivning mm. på Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriets hjemmeside HER.