Størst

Tantholdt i Rios slum før OL: 'Jeg er sgu lidt nervøs for det her’

En eliteenhed skal under OL sørge for at holde kriminelle bander i ro, forebygge gidseltagninger – og i værste tilfælde også terrorangreb.

- I går blev en af betjentene …, siger Rasmus Tantholdt, imens indsatsleder Henrique Tejeiro overtager ordet og bekræfter, at en betjent blev skudt.

Tantholdt spørger, om han er okay.

- Nej, siger Henrique Tejeiro.

- Overlevede han ikke?

- Nej, lyder svaret, hvorefter TV 2s garvede krigskorrespondent holder en lille pause for så at spørge:

- Motiverer det dig ekstra meget, når den slags ting …

Henrique Tejeiro afbryder med et hurtigt svar:

- Nej. Jeg er professionel. Det rører mig ikke. Det hører med til jobbet. Jeg er nødt til at arbejde, og det er dét.

- Sådan er vores liv, sådan er det, siger Henrique Tejeiro i en særudgave af programmet 'Størst', hvor Peter Ingemann er taget til Rio de Janeiro i selskab med kollegerne Rasmus Tantholdt og Morten Ankerdal.

Første del bliver sendt på TV 2 onsdag den 27. juli kl. 20, men allerede nu kan du se snigpremieren på TV 2 PLAY

Krig i Rios slum

Tantholdt har fået lov til at tage med eliteenheden på arbejde. Sammen tager de på mission i Rios slum for at forsøge at bekæmpe den organiserede narkokriminalitet. I gennemsnit bliver der dræbt tre til fire narkoforbrydere om ugen.

- Altså, jeg har rejst rundt i krigszoner over hele verden – jeg vil sige, jeg er sgu lidt nervøs for dét her’, siger Rasmus Tantholdt.

Sælger stoffer til børn

Missionen er at finde og arrestere en stor narkobande – og det foregår ikke uden den helt store udrustning.

- Vi har bevæbnede narkobander, der sælger stoffer til børn, siger Henrique Tejeiro og fortæller, at en af de farlige narkobander i Rio hedder Comando Vermelho. De kalder sig ’Den Røde Kommando’.

- Jeg er virkelig, virkelig spændt på, hvad der kommer til at ske. Jeg har aldrig prøvet at være med sådan en enhed, siger Rasmus Tantholdt.

Han får syn for sagn, da han bliver ført hen til det amerede køretøj, som fungerer som enhedens transportmiddel: Et skud har ramt vinduet under en tidligere mission.

Så er det nu! 

- Gå videre, gå videre. Du må ikke stå foran en gyde, kommanderer indsatslederen, da Tantholdt placerer sig uheldigt.

Betjentene hverken taler til eller hilser på lokalbefolkningen. Ifølge Tantholdt er det muligvis fordi, de ikke stoler på dem – fordi de måske er bange for, at de lokale samarbejder med gangsterne og advarer dem om, at politiet er på vej.

- De skifter tilholdssted hver dag. Vi prøver at lokalisere det, siger en betjent og fortæller, at de har nogle oplysninger at gå efter, men stadig må lede efter det.

De finder narko, men der er ingen mennekser at spore. En fra enheden bekræfter, at de sandsynligvis netop er stukket af, fordi de blev advaret.

- En vild oplevelse, vil jeg sige. Og jeg er overrasket over at se, hvordan de skal bevæge sig ind i sådan et område, at det er nødvendigt, siger Rasmus Tantholdt til kameraet i kølvandet på missionen. Han gør status:

- Nul anholdte, nul dræbte, nul sårede – det er jeg rigtig glad for, især det sidste; at der ikke er nogen, der kom noget til.

Politiet anholdte torsdag ti personer i Brasilien, der er mistænkt for at have planlagt terror. Hør hvad Rasmus Tantholdt rapporterede til TV 2 NEWS i klippet herunder:

Se snigpremieren på 'Størst Special - OL i Rio' på TV 2 PLAY her