Krimi

Statsadvokat vil have dømt syrienkriger udvist

Landsretten skal tage stilling til, om 24-årig mand skal have frataget sit danske statsborgerskab og udvises.

Statsadvokaten for København anker straffen over en 24-årig dansk-tyrkisk mand, der den 24. juni blev idømt syv års fængsel for blandt andet at have ladet sig hverve til Islamisk Stat.

Det oplyser statsadvokat Lise-Lotte Nilas i en pressemeddelelse. Hun understreger, at det alene er strafudmålingen, der ankes.

- Vi anker ikke bevisvurderingen i sagen, da byretten gav os medhold i tiltalerne om terror, skriver hun.

Kun fjerne slægtninge i Tyrkiet

Under straffesagen gav byretten anklagemyndigheden medhold i alle tre tiltaler efter terrorparagraffen. Men domstolen imødekom ikke anklagemyndighedens krav om, at han skulle have frakendt sit danske statsborgerskab og udvises fra Danmark.

De krav ønsker statsadvokaten derfor, at landsretten skal vurdere.

- Byretten vurderede, at tiltalte har begået meget alvorlige terrorforbrydelser. Alligevel vurderede retten ikke, at statsborgerskabet skal frakendes, og at han skal udvises. Derfor anker vi sagen til landsretten, siger Lise-Lotte Nilas i meddelelsen.

Det er alene fordi, at den 24-årige både har et dansk og et tyrkisk pas, at loven åbner op for en eventuel udvisning.

Manden er født og opvokset i Danmark og har kun enkelte fjerne familiemedlemmer i Tyrkiet.

Har ladet sig hverve to gange

Den 24-årige er dømt for at have ladet sig hverve til Islamisk Stat to gange. Første gang var i juli 2013, hvor han ad to omgange var i Syrien. Her modtog han krigs- og våbentræning i en lejr hos Islamisk Stat.

I marts sidste år lod han sig igen hverve af gruppen. Denne gang via en dansk mand, som angiveligt opholdt sig hos Islamisk Stat i byen Raqqa i Syrien. Den 24-årige kom dog aldrig afsted, da han blev anholdt forinden.

På sig havde han ved anholdelsen 20.000 kroner, som retten har vurderet skulle gives som økonomisk støtte til en terrororganisation.

Den 24-årige har ifølge statsadvokaten to uger til at afgøre, om han også ønsker at anke dommen.

Retssagen mod den 24-årige er den første i en række sager mod de formodede såkaldte syrienkrigere, der behandles ved det danske retsvæsen.