Krimi

Momssvindel koster direktør kæmpe bøde

En direktør for en virksomhed, som blandt andet importerede gødning, snød statskassen for moms i flere år.

I en sag om økonomisk svindel, der har været over fire år undervejs, er en nu 64-årig direktør blevet idømt en bøde på 6,4 millioner kroner.

Direktøren er desuden blevet idømt halvandet års betinget fængsel for momssvindel. Sagen blev ført mandag ved Retten i Horsens som en tilståelsessag, og direktøren valgte at modtage dommen.

Den 64-årige er direktør i en virksomhed, som blandt andet importerer gødning. Han vildledte myndighederne fra 1. januar 2007 frem til sommeren 2010, hvor han snød statskassen for 6,4 millioner.

Første sigtelse lød på 16 millioner

Allerede i 2011 indledte myndighederne en efterforskning mod manden, der har bopæl i Nordtyskland. Han blev anholdt 30. januar under et besøg i Odder, og dagen efter blev han fremstillet i grundlovsforhør.

Her blev han varetægtsfængslet i fire uger. Dengang lød sigtelsen blandt andet på momssvindel for cirka 16 millioner kroner.

Senere samme år beslaglagde Skat godt 20 køretøjer i selskabet, som var mistænkt for i stor stil at have leveret såkaldt sort gødning til landbruget.

Opgav anklage

I oktober 2012 sagde den daværende advokaturchef Jan Østergaard i Sydøstjyllands Politi til Ritzau, at man forventede at afgøre spørgsmålet om tiltale samme vinter.

Det viste sig dog at være for optimistisk. Tiltalen blev først rejst i sommeren 2015.

Oprindeligt mente myndighederne også, at den såkaldte kvælstofafgift ikke var blevet betalt. Men den anklage blev opgivet, sammen med alle andre anklager om svindel med gødning.